Eredeti hozzászóló
MREVOLUTION
Továbbra is úgy gondolom, hogy számomra az lenne az idilli, ha bizony a "szomszédok" a szülõk lennének egyik és másik részrõl is.
Hogy most ez egy nagy házban, külön-külön elszeparált lakrészekkel, vagy egymás melletti kis házakkal lenne megoldva a saját földünkön, tök mindegy.
Az elõnye szerintem több lehet, mint hátránya.
Egyrészt a nagyszülõk sem lesznek már fiatalabbak. Bárki lerobbanhat, s az mindenkinek csak jó, ha közel vannak egymáshoz.
Illetve együtt élhetnek az unokával, láthatják nap, mint nap. Ez egyrészt nekik is, másrészt a gyereknek is csak jó, valaki mindig rajta tudja tartani a szemét a gyereken, mindig lesz, aki tud majd válaszolni a kérdéseire, aki meghallgatja, másrészt a szülõknek is nagy segítség, hogy nyugodtak lehetnek afelõl, hogy a gyerekük nem egyedül ül a lakásban, amíg õk esetleg dolgoznak, még ha csak otthon, a földeken, akkor is, hanem a nagyik és a papák várják otthon.
Mindenkitõl tanulhat valamit jót a gyerek, s nekem ez a gondolat tetszik.
Ha pedig még az is úgy lenne, hogy otthon lenne tanítva, akkor pláne nagyon nagy segítség lenne, mert az egyik nagyszülõnek lehet, hogy szép hangja lenne, õ tanítaná énekelni, a másik nagyszülõ jól értene a mûszaki dolgokhoz, a fizikához, matematikához, arra õ tanítaná a gyereket, a harmadik nagyszülõ remek lenne pl. magyar nyelvbõl és irodalomból, arra õ tanítaná, a negyed nagyszülõ pedig pl. lovagolni, vagy úszni tanítaná.
Másrészrõl anyagilag is praktikusabb megoldás. Ha építkeznek, akkor (akár egy nagy ház, vagy akár 3 kisebb) elég egy tervezõt fogadni, egy engedélyeztetést csinálni, egy brigádot fogadni, az építõanyagoknál is lehet alkudni, mert nagyobb mennyiségben vásárolsz, egy nagy kazánt veszel, vagy 3 kisebbet, de ott is lehet alkudni,stb. stb. Sõt, akár nagytételben akár külföldrõl is megérni behozni az építõanyagot, vagy a gyártól közvetlenül, mert azzal is sokat lehet spórolni.
Tüzifát is lehet venni pl. kamionos tételben, illetve elég egy fûnyíró, egy motorfûrész, egy fûkasza, stb. stb. sok mindenbõl elég egyet venni. A rezsirõl nem is beszélve. Ha jól meg van tervezve a ház(ak), olcsóbb lehet a fenntartás.
A bevásárlásnál is ugyanez a helyzet, 3 családnak már lehet nagy tételben vásárolni, ami szintén olcsóbb.
A biztonságról nem is beszélve. Piszkosul nem mindegy, hogy van-e otthon mindig valaki, vagy napi 6-8 órában kong az ürességtõl a ház, legalábbis én így látom.
Egyre több olyat látni, hogy a házaspárok a nagyszülõkhöz költöznek.
Miért ne lehetne ez fordítva?
Ha képesek tiszteletben tartani a másikat, teljesen kivitelezhetõ. Mindenkinek megvan a saját kis lakrésze, vagy háza, de mégis együtt vannak, s ha nem is értenek egyet sok mindenben, akkor is képesek lehetnek együtt élni.
Természetesen, ha valamelyik nagyszülõk ezt nem így gondolják, nem szeretnék feladni az életüket, akkor nem adják fel. Azt is írtam, hogy szerintem ez lenne az ideális, nekem ez tetszene, s ha lehetõségem állna bármikor, bizony felajánlanám a lehetõséget, hogy éljünk együtt, de mégis külön (lakrészben).
S ha nem élnek ezzel, hát nem élnek, senki sem beszélt kényszerrõl, vagy elvárásról.