"Ilyen még nem volt: kutyából származó koronavírusra bukkantak az emberben"
Olvastam valahol, hogy már elõkészítették ezt a bizniszt is, a háziállatok oltakozását. Olyan kínos kezd már lenni ez az egész... Mint egy B-film, aminek a tizedik gagyi folytatását gyártják le.
Közben Karikó Katalin: "Nem érti, hogy miért kérdõjelezik meg a koronavírus elleni védõoltások hatásosságát."
Ebben meg már soha nem lesz közös hang. Mindig el fogunk beszélni egymás mellett. Elmondhatom, hogy azért kérdõjelezem meg, mert 15-20 év helyett itt 6 hónap elteltével már 10 különbözõ vakcina volt az emberi klinikai tesztelés fázisában. Köztük olyan technológiák, amiket sosem használtak még oltásban. Ezért józan paraszti ésszel, egyszerû laikus emberként így nem bízom a dologban. Mert nem volt még ilyen, de még hasonló sem a védõoltások eddigi történetében. Ennyi.
Hamar kiderült az is, hogy az uniós szervek nyomást gyakoroltak az Európai Gyógyszerügynökségre, hogy idõ elõtt, az aggályos adatokat "félretéve" engedélyezze az oltásokat. Errõl azóta is teljes kussolás van, semmi következménye nem lett.
További problémám, hogy az eleve irreális gyorsasággal elõállított oltásokat soha nem látott tömegeknek adják rohamtempóban világszerte. Ez óhatatlanul hibákhoz vezethet. Így látnak napvilágot például olyan hírek, hogy egy 15 milliós vakcina rakományba véletlenül egy másik oltás egyik összetevõjét keverték bele. Vagy többször leírtam már a telomeráz pontos és érzékeny adagolásával kapcsolatos aggályaimat egy szélsebesen kifejlesztett, új technológiákat alkalmazó, és "nagyipari" méretekben, futószalagon böködött oltás esetében.
Azt is leírtam már, hogy ha csak Magyarországon 5-6 fajta vakcinával oltanak ugyanazon betegség ellen, és valami 10 fajtát terveznek a közeljövõben, akkor nem tudok dönteni. Ez van, ez is egy viszonylag egyszerû dolog, nem hiszem, hogy nagyon magyarázni kellene. Az oltásoknak nem csak a gyártója, hanem több esetben a technológiája is eltér, tehát ugyanazon betegség ellen alapjaiban eltérõ módszereket alkalmaznak. Tapasztalat pedig egyikrõl sincs. Úgyhogy le a kalappal az elõtt, aki valami alapján el tudja dönteni, hogy melyiket kéri. Én nem tudom eldönteni, ezért nem oltakozom.
Végezetül: világos(nak kellene lennie), hogy ez egyénfüggõ dolog. Ha a velem egyidõs férfiak közül annyian haltak meg a covidtól, mint a ritka gyógyszer-mellékhatások (ami valójában baromi ritka) alsó egynegyedének a szintje, akkor nem indokolt kétszer-háromszor, vagy évente böketnem magam a 6 fajtából találomra kiválasztott oltással. Ha egyébként alapvetõen egészséges vagyok, és odafigyelek magamra. És vigyázat: ez a halálozási szám három hullám, valamint egy és negyedév mérlege. Egy és negyedév az két és fél influenzaszezon. És akkor azt nem ragozva, hogy a munkámból eredõen is, megvan rá az esély, hogy már átestem a covidon tünetmentesen, akkor pedig értelemszerûen nem kell oltás. A legelterjedtebb 10-szeres szorzónál több mint 7 millió 700 ezer magyar ember vagy éppen átesik a covidon, vagy már felgyógyult belõle. Szóval mindegyikünknél arra van bõven a legnagyobb esély, hogy már átestünk a fertõzésen.
Írtam valami bonyolultat? Valami olyat, ami nehezen értelmezhetõ? Akkor miért téma ez még mindig, hogy "Karikó Katalin nem érti", meg ez meg az nem érti? Nem akarja érteni. Teljesen egyszerû, emberi dolgokat fogalmaztam meg. Nem vagyok egyedül ezekkel az aggályokkal, kérdésekkel. A kérdésekre a Karikók nem válaszolnak, az interjúkban a semmit ragozzák, és az agyatlan kormánypropaganda mondatait ismételgetik, mint a felhúzott verkli. Majdnem 5 hónapja oltanak Magyarországon is, az 5 milliót közelíti az elsõ dózissal oltottak száma, de nincs kommunikáció, nincs érdemi tájékoztatás. Csak a mániákusan ismételgetett propaganda megy - ami már önmagában is felvet bizonyos kérdéseket.