Hát, én inkább nem találgatok... Például az õszödi beszéd elõtt nekünk, "átlagembereknek" fingunk nem volt arról, hogy államcsõd közeli helyzet van. Ezeket a dolgokat nem kötik az orrunkra.
Most is csak találgatni lehet, hogy a járvány alatt a more miért nem adott pénzt senkinek semmire, amikor más kormányok adtak. Gondolom, hogy nincs már mibõl. Mert ugye a lopásnak is vannak határai. De ha valakinek nincs esze, emellett nagyon felbátorodik, akkor nem tartja be ezeket a határokat. Õk régóta kormányon vannak, kétharmad, az emberek újraszavaznak egy jachton orgiázó Borkait is. Nyilván nagyon felbátorodtak, és közhelyesen szólva "szétlopták az országot". Azzal nem számoltak, hogy jön egy járvány, és kezelni kellene a hirtelen elõálló tömeges munkanélküliséget. Ahogy Gyurcsány sem számolt azzal, hogy valaki nyilvánosságra hozza az õszödi beszédet. A gazemberséget sosem lehet vég nélkül titokban tartani.
De én azért továbbra is bizakodom. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke és a felesége elkapják a vírust, aztán két nap múlva mosolyogva nyilatkoznak. Ez sem így zajlott volna, ha a covid egy "apokaliptikus" vírus lenne. Trump pedig arról beszél, hogy együtt élünk vele, és nem kell emiatt gazdaságokat leállítani.
Vagy ott volt a World Trade Center. Az egy elég húzós mutatvány volt. Közvetlenül utána konkrétan ugyanazokat a propaganda fogásokat zongorázta végig az USA, amiket már bejáratott a két világháborúba való belépés elõkészítésekor. Ugyanabba a hangulatba hozta az amerikai lakosságot, mint a Lusitania affér, vagy Pearl Harbor idején. Sõt, Bush konkrétan hivatkozott Pearl Harborre. Aztán meg is nyitotta az új keresztes háborúk fejezetét a történelemben. Csak arra utalok ezzel, hogy eléggé apokaliptikus volt akkoriban a hangulat, és mégsem lett vége az ismert világnak.
Aztán jött a 2008-as világválság. Tõzsdei meg banki dolgozók lettek öngyilkosok. De miért? Eltelt 12 év, és itt vagyunk. Közben pedig volt egy kisebb népvándorláshoz hasonlítható migrációs válság is. És a 2015-ös események óta is nyugodtan eltelt már fél évtized. Kimegyek az utcára, és nem látok afrikai bandákat. Pedig 2015-ben láttam.
Szóval én nem értem annyira ezeket a válságokat. Most Amerikában megy valami hasonló a BLM zavargásaival. De hát azt sem lehet vég nélkül csinálni. Az is durva volt, amikor tavaly kormányzati leállás volt az USA-ban. Amerika eddigi történelmének a leghosszabb kormányzati leállása volt, ami megint elég apokaliptikusnak hangzik. Ehhez képest még Trumpot sem tudták vele megbuktatni, pláne nem egy szélesebb válságot elõidézni.
Arra is hivatkoztam már, hogy a covid elsõ hullámának is csak az egyik oldala volt a hirtelen elõálló tömeges munkanélküliség. A másik oldalon például nyugodtan költekeztek az emberek. Virágzott a kerékpár kereskedelem, tömegesen adták el Magyarországon a montikat, kiürültek az EU-s raktárak, a határon sem volt semmi fennakadás.
Úgyhogy csak ismételni tudom magamat: én igazából tényleg nem értem ezeket a néhány évente elõálló válságokat. A hírek is mindig ugyanazok ilyenkor: az emberek tömegesen veszik a fegyvert, stb. Ugyanezt lezongoráztuk 2015-ben is. Nem tagadom ezeknek a válságoknak a megtörténtét, csak azt látom, hogy fél évvel késõbb már senki sem emlékszik az "apokaliptikus" krízisekre. Személyesen nekem például nincs olyan személy az ismeretségi körömben, aki nehéz helyzetbe került a 2008-as gazdasági válság idején. Olyat sem ismerek, akit migránsok bántalmaztak vagy zaklattak. Olyat sem ismerek, aki 2009-10-ben elkapta volna a H1N1-et. És bár itt van a covid lassan egy éve, én senkit sem ismerek személyesen, aki elkapta volna.
Mondom még egyszer: nem tagadom, hogy a felsoroltak mind nehéz idõszakok. De nem vagyok benne biztos, hogy olyan apokaliptikusak, mint amilyennek mindig hiszik, illetve beállítják õket. Bízzunk benne, hogy a mostani eseményeken is csak mosolygunk fél év múlva!