Ilyen szabadon álló biokályháról mi a véleményetek? Teljesen zárt.
Csatolmány 9238
Szabályozható 1 literes alkoholtartály, kb. 3-4 óra az égési idő. Vész esetére talán ez a legegyszerűbb megoldás, ha egy szoba fűtésére gondolunk?
Printable View
Ilyen szabadon álló biokályháról mi a véleményetek? Teljesen zárt.
Csatolmány 9238
Szabályozható 1 literes alkoholtartály, kb. 3-4 óra az égési idő. Vész esetére talán ez a legegyszerűbb megoldás, ha egy szoba fűtésére gondolunk?
Attól függ, hogy honnan (milyen áron) tudsz fűtőanyagot szerezni, vagy előállítani. Milyen vész esetére gondoltad? Ha leáll az orosz energiaimport, akkor minden alternatív energiaforrás beszerzése problémás lesz (áruhiány, drágulás). Szén, fa, PB-gáz, alkohol, elektromos áram. Ahhoz, hogy kihúz egy telet, jól be kell tárazni. Ha nem tudsz előre betárazni a neked szükséges üzemanyagból, akkor az baj. Szerintem vész esetére vegyes-tüzelésű kályha a legjobb, mert minden éghető anyaggal tudod táplálni, még szemetet is el tudsz égetni.
Vész esetén honnan szerzel bioetanolt? Ha alacsonyabb alkohol tartalmú üzemanyagokat használsz, akkor füst keletkezik, korom, lerakódás, végül használhatatlan lesz a berendezés.
Folyamatos üzem mellett havonta 180 litert égetne el. Egy tél 4 hordó üzemanyag. Nem tudom pontosan a bioetanol fűtőértékét, de kb. 2x annyi mint a száraz, kemény tüzifa fűtőértéke. Ebből kiindulva ez a 1 liter/3-4 óra fogyasztású kandalló nagyon kis hőt állít elő, max egy kis helyiséget tudsz vele fűteni. A kis légtér miatt folyamatos levegő utánpótlás/szellőztetés tovább rontja a hatásfokot. Valahol olvastam, hogy a bioetanol fűtőérték egységár 15-20 szorosa a fához viszonyítva.
Az én véleményem szerint ez a kandalló arra jó, hogy "béke időben" (amikor könnyen beszerezhető a bioetanol) akkor vagizhatunk a szarunkkal a haverok előtt egy őszi estén a hétvégi házunkban.
Szar helyzetben vegyestüzelésű kályha a megoldás. Fát (itt vidéken) könnyű beszerezni és könnyű tárolni.
Én személy szerint nem költenék ilyen marhaságra.
Köszi a válaszokat! Este én is jobban megnéztem, ezek 0,25-0,3 liter bioetanolt fogyasztanak el óránként, vagyis az folyamatos üzem mellett valóban minimum 180 liter havonta.
Legolcsóbb kartonos bioetanolt (15,2 liter) 15 ezer Ft körüli áron láttam, vagyis havonta 180 ezer Ft lenne. :haha: Ez vicc kategória.
Valószínű egyelőre maradnak az elektromos hősugárzók, abból most van itthon pár. Olyan kályha amihez szét kell barmolni a lakást, jelenleg nem jön szóba.
Elkezdték tömegével kivágni a fákat. De azt írják a szakemberek hogy abból még nem lesz tűzifa, mert hogy az legyen, ahhoz 1, esetleg másfél évet kell szárítani. Különben egy vizes izé lesz ami csoda ha meggyullad, tehát erre a télre nem feltétlenül lesz jó...
Meggyullad, és el is ég, csak fele a fűtőértéke (tehát kétszer annyi kell belőle) a rendesen kiszárított tüzifához képest.
Igazad van. Közben megtaláltam az eredeti posztot is.
https://www.facebook.com/mester.tuz/...TaNDbUcJzBKh1l
A vizes fát amúgy érdemes faszénnek megcsinálni, akkor gyakorlatilag másnap rendesen égethető, és lényegesen jobb energiahatékonyság érhető el. Faszenet amúgy is mindenféle hulladékfából lehet csinálni, szóval igazából majdnem ingyen beszerezhető, csak a saját munkát kell beletenni.
Azon gondolkodtam, hogy ha esetleg sikerülne lakást vennem és még pénzem is maradna, akkor ott hogyan oldhatnám meg a vészfűtést. De elektromos hősugárzón kívül sehogy. Lakásban csak biokályha jöhetne szóba, aminél mondjuk novembertől márciusig minimum 900 ezer forint lenne az etanol, és annyit persze nem is lehet eltárolni egy lakásban.
Plusz mint megtudtam (és ahogy Alpha is írta), az etanol nem is nagyon fűt:
"A hagyományos, fatüzelésű kandallók átlagos fűtőteljesítménye 7-10 kw óránként. Persze ez az érték nagyban függ a választott kandalló modelltől és a tüzelőanyag fajtájától. Ehhez képes egy biokandalló átlagos hőtermelése 1-3 kw óránként. Ez egy átlagos érték, tehát itt is nagyban meghatározó a választott biokandalló modell mérete és a beépített tartályok száma. Ez a szám rögtön elárulja nekünk, hogy a biokandalló nem alkalmas önálló fűtésre, viszont kiegészítő fűtésnek tökéletes. Egy körülbelül 20-25 m2-es helyiséget 2-3 fokkal képes felmelegíteni, ami már tökéletesen elég ahhoz, hogy egy hidegebb estén ne a termosztátot kelljen feljebb tekerni 1-2 fokkal. Ezen kívül akkor is nagyon jól tud esni ez par plusz fok, amikor fűtési szezon előtt vagy után vagyunk és pont ennyi hiányzik a kellemes közérzetünkhöz."
https://www.fustmenteskandallo.hu/a_...vagy_fut_is_35