Ural? Jó cucc.
Printable View
Ural? Jó cucc.
Ez nem ural ez Kraz 255, 12 literes V8-as motorral.
\
A nagy orosz gépálat.
A motorja JAMZ-238, 14866 cm3 (nem mintha lényeges volna), V8-as szívómotor. 240 lóerõ, ha nincs leszabályozva. Azt hiszem Cimmins licensz. Sok jármûbe használják. Még a BTR lövészpáncélosok egy része is ezzel fut.
Az egész gép egyszerû mint a faék. Semmi elektronika. Félvezetõ legfeljebb a generátor körül lehet, máshol nem. A hatalmas tömeg, ballonos terepgumik, a 4 diferenciálmû, az öt kardántengely megdobják a fogyasztást. Akár 100 liter/100 km fölé is mehet. Fõleg terepen.
Kereke 1,3 m átmérõjû, nem ismer akadályt. Nem csak ezért szerettük, hanem azért, mert az összes honvédségi jármû közül ez volt az egyetlen, aminek a fülkéjében végig lehetett feküdni, aludni. Olyan széles a fülke, hogy van hozzá rendszeresített, belsõ kampókra felakasztható függõágy. Amit természetesen sosem adtak ki a raktárból. Ja, és a 200-as sorozat jellegzetessége a rétegelt lemezbõl épült fa fülke, bádoglemez borítással.
Egyszerû technika, megbízható, jó terepjáró, nagy gázlómélység. Jó túléõ jármû lenne, ha nem volna a fogyasztása brutális.
Sajnos nem csak a fogyasztasa, az ara is brutal
Érdekes cucc :)
https://www.youtube.com/watch?v=l8l-KtIiZag
Egy kicsit soknak tûnik nekem 80cm2 egy átlagos vékony vázú és kerekû bicajnak. Na meg a fékek :)
"Dongó motor drága kincs,
Jó ha van, de jobb ha nincs!"
Kivittem a motort és próbálgattam. A probléma talán mégsem velem van, ugyanis elfelejtettem mondani, de a fordulatszám nagyon lent lehet, mivel mélyen pöfög a motor. És nem csak akkor áll le ha váltani akarok, hanem akkor is ha üresben húznám neki a gázt, akár csak egy hangyányit. Ettõl nem kéne leállnia, mivel a minimális "túráztatás" indulás elõtt úgy tudom hogy ajánlott, mivel az melegíti be a motort vagy nem tudom. Az biztos hogy üresben motorfelpörgetésnél nem kéne hogy leálljon.
Ideiglenesen feldobom ezt a videót amit most készítettem. Húznám a gázt, de ha óvatosan csinálom akkor is leáll. Tehát nem váltok, nem nyúlok a kuplunghoz, nem csinálok semmit, csak kicsit húznám a gázt. Minden esetben lefullad.
https://www.youtube.com/watch?v=u_pzGWFp4To
Bár sok fórumon beszélgetnek ilyesmivel kapcsolatban arról hogy karburátor takarítás, eltömõdött létszûrõ, koszos ez, koszos az, mocskos benzinadagoló és ilyesmi, de ez egy teljesen új motor, soha se volt még köze semmilyen koszhoz.
Azt is írják hogy a benzin/levegõ adagolót kell összepasszítani, mert az is lehet gond. Ez talán ésszerûen hangozhat egy nem beállított új motornál.
Találtam valamit egy oldalon, az új kínai motorokról amik össze vannak rakva és elsõ indításnál esetleges problémaként említik a gáz-lefulladás dolgot.
Azt mondják hogy a karburátoron lévõ rugós csavaron kell állítani. Óramutató járásával csavarás csökkenti az üzemanyag folyását, az ellentétes pedig több benzint adagol. Holnap szerintem ezzel fogom tölteni az idõt.Idézet:
My dirt bike bogs out when I give it gas
Adjust the screw with the spring on the side of the carburetor. Clockwise to reduce gas flow and counterclockwise to allow more gas follow. This problem often occurs because your carburetor is flooding.
Give time for it to warm up.
If none of these steps work then you must replace your carburetor.
Meg itt van még ez az a beállításokról. Ezekhez nem nyúlnék, csak ha a másik dolog nem jön be.
Idézet:
How do I adjust the carburetor?
The brass color screw located below on the side of the carburetor, next to the choke lever is for the fuel and air mixture. Start by turning this screw (clockwise) until it stops. Don't turn it in tight, just until it stops. Next, turn the screw out two full turns (counter-clockwise). This is the factory setting. You should be able to start and operate the dirt bike with this setting. Once you have it running, you can adjust it. Never turn the screw more than 1/8 of a turn at a time. Turning it in too much will cause the motor to run lean at full speed and may burn a piston. Also, running too lean will cause a loss of low end power. Once you get the mixture set you can adjust the idle, it should be low enough that the engine doesn't vibrate. Finally make sure you have the choke lever down completely after the dirt bike is started and warmed up.
There is also a main jet adjustment screw dead center on the top of the carburetor. This is frequently set at 1 full turn out. If this is not adjusted correctly, your dirt bike may not run, or run very poorly. Once again, turn screw all the way in (clockwise) and then out (counter-clockwise) 360 degrees (1 full turn).
Ez az, hogy üresen se pörög ez sehová. Amint hozzáérek a gázhoz, nagy eséllyel azonnal leáll a motor. Van hogy ha valami nagyon óvatosan érek hozzá, akkor van hogy elõfordul hogy egy picit lehet húzni, de azt se sokáig mert leáll és kész. :hogymi: Ha meg ennyitõl leáll, akkor kizárt hogy váltani és elindulni lehessen vele. Ha a túráztatás lehetetlen, akkor az elindulás is lehetetlen.
Ezen a ponton kezdem azt hinni hogy nem én vagyok a nagyon béna, hanem a motoron kell valamit állítani.
Töltsd fel az aksit ..és igen a keverék túl dús.
Ok, az elõbb megtaláltam a karburátoron egy kapcsolót. Kettõt lehet vele felfelé klikkelni. Gondolom OFF - közép - ON . Igaz azt írják hogy idõjárás függõ, hideg motornál ki kell hogy legyen kapcsolva, de meglátjuk, egy próbát megér. Ha nem, akkor jöhet a levegõ és a benzinadagoló. (Csak rá kell jönnöm hogy melyik hol van. Illetve egy rugós csavart már találtam, szóval szerintem az lehet a benzinadagoló. De nem hajt a tatár, úgyhogy elõbb-utóbb majd rájövök.)
Nem tudom,nem vagyok autószerelõ..a videóból úgy tûnik mintha nem lenne elég erõs a szikra(lemerült akksi) és/vagy mintha rajta maradt volna a szívató(ezért dúsul be a keverék). Automata szívatós vagy kézi bovdenes?
Legalábbis az aggregátoroknál ilyesmi jelenség van,ha rajta marad..nem tud felpörögni a motor...
A szívató lehet az amit említettem, a tesztelésnél kiderül hogy az-e a gond. Kipróbálom kikapcsolva, bekapcsolva és középen is. Azt írják a kis füzetben, hogy "Ha meleg a motor, akkor legyen felkapcsolva". Az a helyzet, hogy ez teljesen le volt kapcsolva, tehát ha ez a helyzet, akkor 100%-ig igazad van, mert a gyárból úgy jött ki hogy a szívató végig be volt rajta kapcsolva.
Az akksit is utántöltöm, csak szeretném ha ez is megoldódna.
Tegnap leteszteltem a berúgókart, mikor jól találom el, akkor elindul vele gond nélkül. :)
Ha a berúgókarral indul, gombbal nem, az aksihiba. Feltöltés, esetleg aksicsere után ez megoldódik.
Gázadásnál ha lefullad, az meg keverékhiba. Nagy valószínûség szerint az üzemanyag- és a levegõadagoló rugós csavarja egymás mellett van. A típus alapján keress a neten gépkönyvet, vagy fórumot, ahol megnézheted a megfelelõ beállítást.
Én a fûkaszára tanultam meg, mivel valamiért gyenge a rugó, és pár használat után fellazul. Így ilyenkor tökig beteker, benzin egy fordulat, levegõ másfél fordulat ki :)
Mivel nem értesz a motorokhoz, ne állíts karbit! Meg amúgy sem állítunk, mert minek!
Szívatóval indítunk, aztán kicsit járatjuk vele, majd késõbb levesszük.Néha hideg motornál szívató nélkül, és szívatóval is képes leállni az elején gázadásra.Minden motor máshogy viselkedik, ki kell tapasztalni hogyan indul jól, és hogyan megy jól.Az biztos hogy szívató indításkor kell, majd utána elvenni.Néha fordítva, vagy nehezen érthetõen festik fel a jeleket a szívató mûködéséhez.
Hogy fél melegen hogyan indul, majd kitapasztalod. Lehet hogy nem kell neki szívató.
Ha minden kötél szakad, szerelõ, aki már látott ilyet.Szerintem!
Másik tippem az lett volna hogy valami biztonsági kapcsoló állítja le. Hideg a víz a motorba, kevés az olaj a blokkba, s.t.b. Talán nincs ilyen értékelõ beszerelve.
Ezért. :)
https://www.youtube.com/watch?v=FH1_ATlPkVA
Állítottam a benzin-adagolón. Elõször engedtem rajta, de a több benzinnél el se indult. Aztán visszahúztam és még szûkebbre vettem. Rögtön beindult és izmos hangja lett, ráadásul lehet húzni neki a gázt mert nem áll le tõle.
A kuplung behúzásánál leáll, VISZONT nagyon úgy néz ki hogy jó irányban keresgélek és csak azon kell ott állítanom. Ha eltalálom, akkor talán nem csak a hangja lesz szép, hanem a váltással se lesz majd probléma.
1 adag benzin, és 14,7 adag levegõ kell a motor ideális, normális járásához. Ez kis mértékbe átléphetõ de nagyobba már gondot okozhat. Ezért írtam hogy jó tudni mit állítunk.:-)
Óvatos leszek. :) Ha nagyon nem jönne össze, akkor átmegyek a szomszédba és õk lehet hogy be tudnák állítani. Állandóan bütykölnek valamit, hol munkagépet, hol autót, hol hajómotort.
Oldalszender nem maradt lent! Néha képes az is leállítani a motort. Biztonsági funkció.
Feltöltöttem az aksit, raktam volna vissza, a csavar szépen beesett ott egy mûanyag akármibe. Ami úgy tûnik hogy azért van ott hogy beessen oda a csavar és ne lehessen kiszedni. :( Most agyalhatok hogy mi legyen.
Helyzetjelentés.
Kivittem a motort, vagy 40x próbálkoztam. Közben baxkuráltam a benzin-fojtást, a gázt és a kuplungot. Jelenleg elértem annyit, hogy ma 2x is sikerült váltani vele. Mikor sikerül, akkor érzõdik hogy azon a ponton már nem áll le és lehet neki húzni a gázt.
2 észrevétel.
- Az egyik, hogy ha beindítom, egyre inkább felpörög a motor, holott csak folyamatosan járnia kellene.
- A másik, hogy ha elindulok, akkor ha el is engedem a gázt, a motor mégis húz elõre. Ez elég WTF, szóval nem igazán értem hogy miért és hogy min kellene állítanom hogy ez ne történjen. (Valakinek van ötlete?) Persze meg lehet állni fékkel, aztán motor lekapcsol, de az úgy nem valódi megoldás, a motornak ha nem húzzuk a gázt, akkor ne menjen sehová. Ez azért elég alap.
Indításnál és menetben is érzõdik rajta hogy kellene neki egy finomhangolás.
Ugyanakkor az hogy ma kétszer is sikerült vele váltani és 2 kört mehettem vele, ez így elég komoly elõrelépés. Mikor megindul, akkor máris nem tûnik annyira nehéznek és veszedelmesnek. Gyakorlás után süvíthetnék vele, meg elég egyértelmû hogy egyesben is tud olyan sebességet elérni amennyire szükségem lenne.
https://www.youtube.com/watch?v=Yc8d9I9uLMM
Szia,
"ha beindítom, egyre inkább felpörög a motor ... ha elindulok, akkor ha el is engedem a gázt, a motor mégis húz elõre."
Vagy az alapjarat magas, vagy a szivato tul "eros" allasban van (vagyis a hasznalthoz kepest eleg lenne 3/4 annyira huzni).
Ez azert bonyolult dolog, mert lehet, hogy telen pont az kell, amire most van allitva. Es ha uzemmeleg lesz, akkor mar az is tul sok, ami inditas utan kozvetlenul pont jo.
Bel
A szívatót lekapcsoltam, arra nincs szükség. Ha holnap jó idõ lesz megint kimegyek vele, kicsit visszábbcsavarok a benzinfolytón, ez majd segít az alapjáraton. De nem sokat tekerek vissza belõle, mert hogy 2x sikeresen elindultam vele, az meg már valamit sejtet. :)
Holtáig tanul az ember.
Huhh, ez most húzós egy kicsit...
Az megvan, hogy ha nincs behúzva a kuplung akkor teljesen zárt a rendszer a dugattyútól a kerékig együtt mozog minden?
Ha elengeded a gázt, attól még az alapjárat húzza elõre a motort, vagy lefullad. Ha egy helyben akarsz állni, járó motorral, akkor üresbe kell tenni, ha pár másodpercig, akkor a kuplung behúzása is elég.
Ez nagyon alap. Nem lebaszásképpen, csak azért, hogy ne csodálkozz, ha magasiskolának tûnik sok minden, amire mások legyintenek. Õk se (mi se) úgy születtünk, hogy tudjuk, de mivel 10-15 éves korunk óta evidenciaként kezeljük ezeket a dolgokat, szóval majdnem olyan.
Ezt tudom, mert már utánajártam (megkérdeztem pár embert a fórumon kívül). A váltós videókban az volt hogy "egyesben a motor nagyon lassan megindul elõre, gáz nélkül". Ugyanakkor nekem elég furcsa hogy GYORSAN és ERÕTELJESEN megy a motor elõre, akkor is ha nem húzom a gázt, mivel "a lassan megindul és megy", illetve a "gyorsan és határozottan húz", az elég nagy különbség. Oké hogy így van és hogy alap, de én teljesen logikátlannak tartom, talán azért mert én az automata váltóshoz vagyok szokva. Azzal ha húzod a gázt mész, ha nem húzod, maradsz. Az asszony motorjánál is így van, meg annál is így volt amivel régen mentem.
Lassan majd rájövök hogy mi a helyzet, nem sürgõs. Egyelõre még az Aliról rendelt hátsólámpám se ért ide. (És van egy olyan érzésem hogy nem is fog, mert az eladó nem válaszol az üzenetekre és a követõ-kód amit adott nem mûködik, úgyhogy lehet hogy mástól kell rendelnem egyet emezektõl meg vissza kell kérnem a pénzt.)
Az elsõ fényszóró viszont megérkezett, persze még azt is fel kell szerelnem majd valahogy. Valószínûleg el fog telni egy egész hónap, mire meg lesz hozzá minden és össze is lesz rakva, nem beszélve a beállításokról.
Kétütemû nem annyira fog lassan megindulni egyesben egy normál alapjáratnál, mert nyomatékszegény, inkább lefullad. Persze, ha magas az alapjáratod, akkor már tök reális amit írsz...
Még annyi, hogy nem triviális egy alacsony és stabil alapjárat egy ilyen gépnél. Egyrészt mivel karbis kétütemû, másrészt nem japán (se olasz).
Inkább négyütemû. Én hangról annak ítélem.
Próbáltam még állítgatni, de nem igazán akarja a dolgokat, szóval vissza kellett tekernek a benzinfojtót. Tehát vagy lejjebb veszem és akkor vagy el se indul, vagy elindul, de lefullad gáznál, vagy váltásnál. Vagy pedig hagyom, akkor viszont érezhetõen túlságosan pörög. Viszont túlpörögve lehet váltani, húzni a gázt és mûködik.
Ma is sikerült váltani párszor és mentem még pár kört vele. Kezdem megszokni hogy gáz nélkül is megy. Igaz, ha megállok fékkel akár 1 másodpercre, akkor megint csak lefullad. (Valaki írta hogy pár másodpercre meg lehet állni egyesben is, de úgy tûnik hogy az enyémmel nem. Persze ez is elõfordulhat hogy csak a beállítás miatt van.)
Az aksi mintha megint szenvedne, úgyhogy tölthetem újra. Igaz beindítottam vele vagy 50x. Most is be lehet, csak érezni rajta hogy kellene neki a töltés.
Készítettem egy rakás videót, úgyhogy gondolom hogy feltöltök majd legalább egyet a hétvégén. Aztán a következõ hétvégén arról hogy mentem vele. A sportkameránál rájöttem hogy a molle mellényemre rá tudom erõsíteni, mert az egyik akasztója pont akkora hogy odafér. Szóval lett egy egész tûrhetõ felvétel a körözésrõl. :thumbup
Meglátjuk. Az biztos hogy az egyes váltás egyre jobban megy, csak ugye gyakorolni kell, meg állítgatni a dolgokat.
Majd feldobom rá az elsõ fényszórót is valamikor. A hátsó lámpa nagyon nem akar jönni az Aliról. Az eladó bejelölte hogy elküldte, de annak már egy teljes hónapja. A követõ kód nem mûködik, az eladó pedig nem hajlandó válaszolni az üzenetekre. :( Pedig hátsó lámpa nélkül nem mehetek messzebbre a motorral, csak talán itt a ház elõtt, mert az elsõ és a hátsó lámpa törvényileg van kiadva hogy kell hogy rajta legyen. Ha már a kínai kereskedõkben sem bízhat az ember, akkor kikben?
Rendben, ezt majd kipróbálom. :beer:
Ez biztosan elsírta magát.
http://i.imgur.com/huCy0Z3.gif
Itt egy érdekes jármû, elég elborult agyú ember találhatta ki.....
De nekem KÉNE!! :D
http://totalcar.hu/magazin/hirek/201...szemelyi_tank/
Elképzelem geddonban!
Ez itt pedig az 1.0-as verzió volt:
https://www.youtube.com/watch?v=9WxO6TwnFzU
Jobban kellene egy ranger XP900. Ennek legalább hasznát is lehet venni :cool: