-
Prepper szempontból nekem a közép ázsiai juhász a legszimpatikusabb.
Nagytermetû, de kevesebbet eszik, mint egy németjuhász, vagy egy roti.
Igénytelen, bírja a hideget, meleget. Õrzi a területet és a családot, nekimegy bárminek ami azt veszélyezteti.
-
A nagytestû pásztorkutyák általában sokkal kevesebbet esznek a testtömegükhöz képest, jól hasznosítják még a silány kaját is. Nekem pont a kangal egy nagy kedvencem, ennek praktikus oka van (az egyik jelenlegi kutyámról felnõvén derült ki, hogy hosszú szõrû - azaz nagy kínlódás neki is, nekem is ezzel az élet...). A hosszú szõr nem ad annyi védelmet, hogy megérje.
Egyébként személyi riasztóként már nagyon sokszor beváltak otthon és terepen, szeretek velük éjjelente is barangolni a határban. Emlékezetes túlélõs - õrzõ-védõs sztorim eddig hál' isten nincs. Talán annyi elõnyüket élveztem szegénykéknek eddig a "szemem-fülem-orrom" képességeiken kívül, hogy ha vérszomjas dögök támadtak ránk, elõször fajtársak lévén mindig rájuk mentek, így sokkal elõnyösebben tudtam õket is és magamat is védeni. Azért amikor három kau üldözött minket másfél km-en, sovány vigaszt nyújtott ez a gondolat. :D
-
-
Prepper szempontbol a kis es a nagy kutyanak is van elonye/hatranya! Szituban korlatozott/szukos az elelmiszer, igy a nagykutya hatrany a tobbletfogyasztas miatt! Viszont van amikor jol jon a meret! Vedelem, mentes, stb... A kicsinel, kozepes meretueknel ertelem szeruen nem tudnak ugy vedeni, viszont konnyebb az ellatasuk! Jelzonek, tarsnak ugyaugy, ha nem jobban mukodnek mint a nagyok!
-
Mindig macskákról teszek ki videókat, de ezúttal itt egy kutyás.
Sáros volt a rendszámtábla és emiatt olvashatatlanná vált. Megállította a kocsit a rendõr, mondta neki hogy mi a gond, meg hogy nem nagy ügy, csak le kéne takarítani. Az utas próbált a rendõr mögé lopakodni hogy leüsse, de ekkor a rendõrkutya akcióba lépett. A sofõr meg fegyvert akart rántani, de a rendõr õt lerendezte, így nem lett tragédia a közúti igazoltatásból.
(Az események 1:00 után pörögnek fel.)
https://www.youtube.com/watch?v=Rn_KqVlil4A
Vaú. :D
-
Minél nagyobb egy kutya, általában relatíve annál kevesebbet fogyaszt. Mármint egy 40 kilós nem igényel kétszer annyit, mint egy 20 kilós. Apropó, az én 20 kilós kutyám kb. annyit eszik, mint a 6 kilós macskám. A pásztorkutyák pedig az igénytelenek közé tartoznak, megélnek sovány koszton is, hiszen ehhez alkalmazkodtak. Mint lóban a kazahsztániak.
A kutya, és a ló felbecsülhetetlen prepper szempontból, akár védelemrõl és hûségrõl, akár tájékozódásról, akár szállításról / teherhordásról, akár riasztásról, jelzésrõl van szó. Mostanában viszont megtanultam, hogy a jól egerészõ macska is az. A rágcsálók akkor is hozzák a fertõzéseket, ha a közösség zárt, és a macska általában nem fenntartója, közvetítõje a ránk veszélyes nyavalyáknak. A rágcsálókat meg nagyon megutáltam, itt, a vályogházban. :mad:
-
2 Csatolmány(ok)
Nemrég került hozzánk egy másfél hónapos német vizsla keverék. Mit javasoltok a neveléséhez?
Nem tudom lehetséges-e de szeretném megtanítani arra is, hogy kacsát, gerlét, esetleg fácánt, ha lát, megfogja nekem. :D
Mire érdemes még? És hogyan?
Továbbá!
Ha valakit érdekelnek a kölykök, 2 kan és egy szuka még van belõle a szomszédomnak, ingyen elvihetõek. Herceghalomra kell jönni értük. Vizsla alkatúak lesznek, értelmes kölykök.
Csatolmány 4409Csatolmány 4410
Az elõzõ kutyát sajnos elgázolták, miután kiszökött, hogy elüldözzön pár kóbor ebet, az ebrendészet nem végzi a dolgát, de nem lehet mit tenni. Az a kutya ezeknek a kölyköknek az anyjától született még, okos, jó kutya volt.
-
Alap engedelemességenen túl én a nyomkövetést nagyon erõsen javaslom! A leghasznosabb kutyaszolgáltatás a riasztáson kívül. Az ösztöneit viszont kiskorától nagyon szigorú keretek közé kéne fogni, mert a visszájára sül el, ha nem tudod, mit csinálsz, és úgy neveled rá a prédázásra. Elõször is, a préda a tiéd, a kutyának meg sport, parancsra, nem pedig fordítva. Különben kapsz egy megbízhatatlan ebet, ami a saját szakállára, önmagát is veszélyes szituba sodorhatja.
-
Nekem volt Drótszõrû német vizslám..tényleg nagyon okos volt és rendkívül aktív, ha feladatról volt szó. Figyelj oda, hogy soha ne unatkozzon, mert elfoglalja magát(nálunk pl a szomszéd csirkéit vadászta le, vagy másfél hónap alatt megtanulta nekifutásból átugrani a kerítést)
Ennél a fajtánál az ösztönöket kell, a megfelelõ irányba terelve képességgé fejleszteni és lemozgatni az állatot, mert egy vizsla még egy udvarban sem boldog igazán..erdõ kell neki, meg sok futás
-
Szeretném tudni, hogy ha nem veszek kutyakaját, akkor mit esznek az ebek? Mondjuk tanya szitu, van 2 nagytestû (Õrzõ-védõ, terelõ) meg egy két kistestû (patkányozó, terelõ)
Azért 4 kutya kell nekik a kaja, nincs minden nap disznóvágás. Ételmaradék kevés lehet.