Milyen napelemes aksitöltõd van ?
Printable View
Ha már a faraday kalitka kell, akkor nagy a baj. Hiába védem meg a cuccaim, úgyse tudom használni, mert a hozzá való infrastruktúrát (nincs áram az ipadhoz, nincs átjátszótorony a telefonhoz, stb...) nem védte faraday kalitka.
Ha a napelemes akkutöltõ kint van a szabadban, akkor azt éri az EMP. Azután az még használható, vagy nem?
Én valamikor nézegettem ebook-okat mivel nyomtatott könyveket nehezebb beszerezni mint az elektronikusat.
Meglepõdve láttam, hogy akár egy hónapot is elmennek egy töltéssel.
Mellé kell tenni a napelemes vagy tekerõs töltõt is. De én tennék pár adóvevõt is :).
Én nem gondolkodtam még az emp védelemrõl. Mindenki készül rá?
Ha embereknek nincs hova elmenni áramszünet alatt, akkor össze kell fogniuk. Emeletes házakban szükséges lesz egy áramfejlesztõ, amit le lehet helyezni a tágabb alagsori részen. Ez mûködtethet helyi világítást, az elektromosan nyíló kapukat, lifteket, egyébként se le, se fel, se ki. Lehet a biciklitárolóban összefogva fõzni rezsókon, és némi fûtést is pld olajkályhán, vagy fatüzelésû kályhát beállítani, és rongyokkal rossz cipõkkel stb fûteni.
Le lehet hordani kempingágyakat, takarókat. Már az elején sok vizet kell felfogni. Össze kell tákolni a komposzt wc-ket rögtön az elején, és lerakni egy sarokba, elfüggönyözni. Mosakodás egy maréknyi vízzel. Ha nagy a nyüzsgés nem megy a betörõ se. Biciklivel lehet hírt vinni, hozni, segítséget kérni.
Hosszabb távon ez nem fog mûködni.
ha nem használod õket, lehet h kibírják egy hónapig is, de ha használod (már pedig ha gebasz van, akkor használni fogod) akkor nem.
nekem minden ki van nyomtatva és a padláson van egy ládában. minél fejlettebb egy technikai berendezés, annál hamarabb megy tönkre. A ládát és az A4-es papírt nem lehet tönkretenni és még meleget is ad, ha szükséges.
Laci én egy A-Solar Solar Booster 4W-os napelemes töltõt használok és ez van a Faraday dobozomban.
Az e-bookoknak, tableteknek is megvan a hátrányuk, de azt gondolom megfelelõen lehet õket védeni. Ma már vannak speciális tokok, amikben sok mindent kibírnak, sõt van már egy eljárás amivel egy vékony filmréteget képeznek a készülékeken és ezáltal teljes mértékben bármilyen elektronikai kütyü vízhatlanná tehetõ. Az elõnyét egy e-booknak és tabletnek abban látom, hogy minden könyv ami e témakört érinti elfér rajta, könnyen és gyorsan kereshetõ benne bármilyen témakör, könnyû súly. Ezzel szemben a papír alapú kinyomtatott leírások nehezek, kevésbé ellenállóak (tûz, víz, pára, fizikai sérülésekkel szemben), a nyomtatás fakulhat, nehezen mobilizálható stb.
Ennek ellenére a Gutenberg biblia máig olvasható, míg a 10 éve, aranyalapú, archív fokozatú DVDre mentett anyagok már ma sem.
Õrzök én is jelentõs digitális könyvtárat, másolgatom merevlemezrõl merevlemezre idõnként, de kétlem, hogy kiállja az idõ próbáját, mert mivel olvassam majd? A tabletok döglenek, mint légy õsszel.
Azt azért ne felejtsük el, hogy teljesen más nyomdaeljárással készültek régen és most a könyvek. Mind a tinta anyagösszetételében, mind eljárásban más a technológia, de még a felhasznált papír is más. Ma már nem nagyon törekednek minõségre, szemben az (Guttenberg biblia 1400-as években) akkori céhekre jellemzõ magas minõségével. Úgyhogy én nem nagyon bízok abban, hogy egy kinyomtatott papíron lévõ anyag, kitett körülmények között túlzottan sokáig épségben és legfõképp olvasható formában megmarad. Akkor már inkább mikrofilmben gondolkodnék, ha már mindenáron elektronikus eszközök mellõzése lenne a cél.
Valaki külföldi fórumokon utánanézhetne , hogy a napelemcellák , tölthetõ ceruzaakkuk hogy viselik az emp-t .
Egyébként 1-2 cucc elfér egy fémdobozban , lámpa , kisrádió . A Kossuth rádió a Mo.-i vészfrekvencia katasztrófahejzet esetén . Valahol olvastam , hogy emp védett a rádióállomás .. Az már más , hogy esetleg mit mondanak be benne ..