Elolvastam. Nagyon jó! :thumbup
Azt hiszem jobban beleásom magam a napelemek világába.
Printable View
Tõlem meg telefonszámot kér:)
Imádom:)
Jobb oldalt a sárga "Download now"-ra klikkelj, nekem azzal rögtön leszedi.
Locomotiv,
igen többféle cél, megoldás lehet.
Nekem pl. itthon 300Ah akku van, egy 50W-os napelem tartja feltöltve. Áramszünet esetén a szükséges fogyasztókat egy 1200W-os inverterre kötöm. Egyik szoba 2 éve lett felújítva, oda van levezetve, onnan hosszabbítóval tudom továbbvinni.
Csatolmány 60
Balra egy dupla 12VDC, mellette inverter 230VAC, jobbra hálózati 230VAC
(még nem volt olyan hosszú áramszünet hogy szükség lett volna rá, csak próbálva volt)
A B helyszín amin dolgozom: szigetüzemû napelemes rendszer, 600Wp napelemmel. Alaprendszer 12V-os (világítás, vízellátás), nagy teljesítményû, ritkán használt eszközök inverterrõl.
Egy ismerõsömnél 3kw-os áramfejlesztõ van készenlétben, most talán még ez a legjobb megoldás áramszünet áthidalására, amíg még van üzemanyag.
(Egy jó fórum, leginkább épületgépészet, energetika témában: http://biosolar.hu/forum)
A gond az, hogy a szolgáltatók élbõl ellenségesen állnak hozzá az "alternatívokhoz". Ott tesznek keresztbe, ahol, tudnak. Egy-két apró, az engedély aláírásához megkövetelt "módosítás" annyi többletköltséget generálhat, ami romba döntheti a számításodat könnyedén.
Nem beszélve arról, hogy kis hazánkban egy állami költségvetést évente többször módosítanak. Vagyis: a magánember, aki x százezret befektet arra, hogy a jelenlegi villanyszámlán spórolva majdan megtérüljön a pénze, könnyen pofára esik.Elúszik az állami hozzájárulás, a kamattámogatás. Kalkulált 6-8 éves megtérülése könnyen 15-20 évre ugrik, mikorra már úgyis fel kell újítania a telepített rendszerét megint.
Hali, egy kis segítség kéne!
Hogy tudom kideríteni, hogy mennyi áramat fogyasztok egy évbe?
Az ok hogy a számlát kéne nézni, de azon annyi szám van mint a PI-ben a tizedesjegy után :(
620 kwh-át bogoztam ki, egy hónapra az reális szám vagy az más?
Bocsi de ehhez baromi láma vagyok :(
Az áramról is azt tudom hogy ráz, kicsiben vicces nagyban kellemtelen :)
Tartós energia nélküli idõszakot áthidalni nap- és szélenergia jöhet szóba. Elõbbit már folyamatban levõ gebasz esetén összerakni elég nehézkes. Egy szélkereket talán könnyebb, bár az energia tárolás gondot okozhat. Igazából a költségek nagy részét is ez a része adja, hogy elég sok és jó akkuk kellenek a megtermelt energia tárolására.
Véleményem szerint nincs mese, ezeket "békeidõben" kell beszerezni.
Apránként beszerezhetõ napelemes rendszer itt hever az orrunk elõtt, itthoni szabadalom, és zseniális. Jó magyar szokás szerint nem nagyon talál a mester tõketámogatást a gyártáshoz(legalábbis tavaly még tudomásom szerint nem volt számottevõ gyártás, holott 2011-ben már nagyüzemben kellene nyomni a cuccot)
Naszóval: napelemes tetõcserép! Imádom!
http://www.mfhungariakft.hu/napelemescserep.php
Csomó fajta cseréphez terveztek elemet, mindenféle színben. Minden cserép tartalmaz minden szükséges alkatrészt.
Azért is zseniális, mert nem kell a tetõn semmit átalakítani, szerelni. Másrészt szét lehet szórni több oldalon, ahogy a nap fordul, nem úgy mint a napelemtáblákat. Harmadrészt apránként is megveheted. Negyedrészt nem feltûnõ. Ez is fontos lehet.
Hasonlóan ügyes megoldás szélkerékre(ez sajnos nem magyar): a tetõbe simuló szélkerék
http://ujenergiak.hu/szelenergia-haz...mulo-szelkerek
http://www.ridgeblade.com/
Ezek a távoli terveim, álmaim.
A realitás az, hogy a felújításkor a házunk elektromos rendszerében kiépítettünk egy aggregátor kört, ami a gázkazánt és szivattyúit, a hûtõket, és a vízmûvet tudja hajtani.
Persze a generátor nem tud örökké mûködni, de egy-két hetes nagyságrendet ki lehet húzni komolyabb üzemanyagtárolás nélkül is. Szakaszosan bekapcsolva, naponta csak néhány órás üzemben meg lehet óvni a mélyhûtõket a kiolvadástól, esetleg egy kis melegvízet állít elõ, ha van gáz, akkor némi fûtés...
Pont az általad említett okok miatt nem preferálom a hivatalos rendszereket. Sokkal inkább azta fajta megoldást részesítem elõnyben amt az elõtted szóló tamkov mutat be, nekem is hasonló rendszerem van.
620 kWh/hó az bizony nem kevés. De természetesen ez is viszonyítás kérdése. Ha többen vagytok a családban, esetleg van aki napközben is otthon tartózkodik, vagy "gazdasági" tevékenységet folytattok otthon akkor éppen reális is lehet. Nekünk úgy van 200 kWh/ hó körül az átlag, hogy napközben nem vagyunk itthon, mert szerencsére mind ketten dolgozunk, gyerek sincs és hétvégenként is gyakran utazunk ide oda. Némi odafigyeléssel mérsékelhetõ az áramfogyasztás, én a helyedben körül néznék, hogy mi fogyaszt nálatok ennyit. Néhány ezer forintért lehet kapni fogyasztásmérõt hasznos ilyen esetekben.
Köszi a felvilágosítást.
Nagy a ház egy gép folyamat megy, tv is szinte, alapzajnak.... hát igen kicsit változni kéne :)