Hadd mondjak valamit:
A fogászati könyvrõl... igen lehet kapni, de vészhelyzetre csak a húzás javallott, minden más beavatkozás problémás.
Nem véletlen, hogy a borbélyok régen hajat vágtak, borotváltak és fogat húztak. (Nem véletlen az én felszerelésem összeállítása sem.)
A fogat mindig ki kell mozgatni, nem szabad egy rántásban gondolkodni, mert akkor törik bele. A kimozgatás meg kétemberes feladat... célszerû a lekötözés! :D
Ha mégis beletörik, akkor meg háromemberes feladat lekötözéssel. Szike (zsilettpenge), fogó (fogászati vagy kúpos, belül recés mûszerészfogó, csípõfogó) tû, cérna, SOK alkohol (pálesz)...
Tömni nem tudsz, mert ahhoz a fogat elõ kellene készíteni (fúrással, köszörüléssel, marással...), ez megoldhatatlan. Sokkal jobb ha a fogat nyitva hagyod!
Ha simán rátömsz, úgy begyullad, hogy belehalhatsz. Nekem volt ilyen fatalkoromban, a vérmérgezés határáig... utána két hétig jártam antibiotikum kúrára.
A fogorvosi elsõsegély készlet 4,5 ropiért... fogpiszkáló, fogselyem, vatta, átmeneti tömés... drága és semmire se jó. Arra max. hogy eljuss a fogorvoshoz, de összeomláskor nem lesz nyitva semmi, maximum a szánk :)