A török épületekben volt elég anyag? Már úgy értem hogy elég fura ahogy úgy dőlt össze mindegyik mint a kártyavár. :hogymi:
Printable View
Nem mélyedtem bele a részletekbe, de valahol olvastam, hogy ezek javarészt olyan időkben épültek, amikor nem voltak a helyzet magaslatán az építőiparban, mindenre adtak engedélyt. Hozzáteszem, ezt vélemény cikkben olvastam, tehát sem megerősíteni sem cáfolni nem tudom. A cikk alapvetően is inkább a török elnök személyére és autoriter államának jellegére helyezte a hangsúlyt Orbán tükrében.
"A hétfői földrengés áldozatainak a száma Törökországban és Szíriában együttesen már meghaladta a 24 ezret a szombat délelőtti adatok szerint." (MTI)
Szerintem házfüggő. Annak hogy az épületen belül marad szannyiban lehet értelme, hogy ha maga alá temet az összedőlő épület onnan még kimenthetnek. Ha menekülsz földrengés közben, akkor könnyebben zuhan rád valami ami már más erőhatás mint a körülötted összedőlő ház. Én úgy képzelem, hogy tulajdonképpen az a vita tárgya, hogy inkább temessenek el a falak, mint hogy agyonüssön valami. Valószínűleg nincs igazán jó megoldás egyébként, ezt már a menekülő nem igazán tudja megoldani, a statikusok, építtetők és kivitelezők feladata a földrengés-védelem elsődlegesen.
A baj az, hogy szerintem ez Mo-n nem szempont. A 4es metró is qrvasokáig készült, tele vasbetonnal még sincs pl légoltalmi szerepe. Ezt az épületet amit felvázoltam, a munkahelyemet, ukrán vendégmunkások csinálták, az álmennyezet sok helyen azért szakadt le, mert a légtechnikát sok helyen egyszerűen nem kötötték be. Ennek hatására a kondenzvíz eláztatott mindent Pedig 2 db 90 fokos könyökkel ki kellett volna kerülni az anemosztátokat. Ehelyett a semmibe tartott a cső. Vagy pl az ablakok eső után beáznak. Ott van pl az is, hogy ha több szinten kulázik valaki egyszerűen eldugul a budi.
Ha jól emlékszem régebben láttam olyan acél-asztalokat amiket erre a célra terveztek. Gondolom egy átlag irodába ahol messze a kijárat és nincs 50 emelet, ott érdemes lehet olyat tartani. Jön a földrengés, beugrani alá. Bár én nem bíznám rá az életem... Valszeg előbb ugranék ki az ablakon, akár az első emeletről is...
"Az ENSZ összesítése szerint a halálos áldozatok száma már meghaladja a 28 ezret Törökországban és Szíriában, és félő, hogy a valós mérleg ennek akár kétszerese is lehet." (MTI)
Simán előfordul. S mire eltakarítják az összes törmeléket még előkerülhet párezer test. További kérdés, hogy a helyreállítási munkálatokat hogyan fogják kivitelezni? Meg honnan teremtik elő rá a pénzt.
Jó kérdés, Törökország nem mondható túl gazdagnak. Meglátjuk hogy a nyugati világ mennyit szán nekik az adófizetők pénzéből. Háborúra 200-250 milliárd dollárt simán odadobtak 1 év alatt.
Az is érdekes hogy ha tényleg lesz vagy 60 ezer halott, akkor az azt jelenti hogy néhány perc alatt annyi ember halt meg a földrengésben, mint az orosz-ukrán háború első 3 hónapjában...
Szia,
Hat, magamtol mast gondoltam, de ugy tunik, hogy itt kifejezetten jo tanacsokat adnak, es azt mondjak, hogy maradjunk bent.
Bel
Szia bel! Én is ezt olvastam, de nem volt világos, miért jobb, ha egy kilotonna ház ráborul az emberre :D
Ha jól tudom, a panelokban sok helyen fém az ajtó-félfa is, míg máshol műanyag. A bejárati ajtók viszont sok esetben biztonsági ajtó. Lehet azt választanám, de csak tipp. Jó, hogy én egy mávtelepi lakásban élek, itt egy kiadós mennydörgéses zivatarban is hullik a vakolat :p
"Meghaladta az 50 ezret a február 6-ai földrengések halálos áldozatainak száma Törökországban és Szíriában. Mindeközben a török lakosság attól tart, hogy az ország más pontját is érheti hasonló pusztítás."
"632-re emelkedett a péntek éjjel történt földrengésben elhunyt emberek száma Marokkóban a korábban közölt 296-ról, a 7-es erősségű földrengés hatalmas károkat és pánikot okozott Marrákesben és több más városban." - írja a magyar sajtó.
Sőt, az újabb hírek szerint már 820 áldozat van és a számok egyre csak emelkednek.
https://www.nbcnews.com/news/world/l...tes-rcna104208
"Ezer fölé emelkedett a péntek éjszakai marokkói földrengés halálos áldozatainak száma - közölte a belügyminisztérium szombat délután. A közlés szerint - amelyet a marokkói állami televízió ismertetett - 1037 halálos áldozatot tartanak számon jelenleg, és több mint 1200 sérültről tudnak."
https://hvg.hu/elet/20230909_Ezer_fo...zatainak_szama
Újabb frissítés:
"Meghaladta a kétezret a marokkói földrengés halálos áldozatainak száma az észak-afrikai ország belügyminisztériumának szombat esti közleménye szerint. Jelenleg már 2012 halottról tudni."
Rengeteg halottja van az afganisztáni földrengésnek
"Zabihullah Mudzsahid tálib kormányszóvivő az X közösségi portálon a helyi katasztrófavédelmi ügynökségre hivatkozva azt írta: "2053 mártír halt meg 13 faluban. 1240 ember megsérült. 1320 ház teljesen megsemmisült". A 6,3-as erősségű földrengést, amely szombaton Herát városától 30 kilométerre északnyugatra történt, nyolc erős utórengés követte."
Frissítés:
"Dzsanan Szajík, a katasztrófavédelmi minisztérium szóvivője szerint a halálos áldozatok száma 2445-re emelkedett, míg több mint kétezren megsérültek."(MTI)
7,7 -es földrengés Myanmar-on 2 hete. Az egész környék sutty, megváltozott. Arrébb csúszott minden...
Videó:
https://www.facebook.com/watch?v=1411054213234430