Hogy tárolod ?
Printable View
Már írtam korábban. Fémhordókban, kis 30 literesekben a javát, mert azt egy ember is könnyen mozgatja. Hosszú távú tárolásra O2 abszorberrel lezárva, néhány évesre csak simán a hordóban.
Mióta abszorbert használok, nem kell inert gázt használnom.
Szia .
érdeklõdök hol sikerült Mylar zacskót venned ? köszi üdv body
Konzervtároló :)
http://amy-toby.blogspot.hu/2012/03/...d-storage.html
Szia .
érdeklõdök hol sikerült Mylar zacskót venned ? köszi üdv body
Ebay ..
A mylarban co2-al ( jól duzzadósra ) feltöltött zacskót a leforrassztom , de 1 hónap után a zacskó olyan , mintha vákumolva lett volna , ez mi a bûnbánattól van ?
Nem tudom, de a vákum a barátod. Mit csomagoltál bele? CO2 nem léphetett reakcióba valamivel?
Rizs , sóval és delikáttal keverve .
Nem, ez tévhit. A hõ és sugárkezelés, amivel szokták kezelni a magokat, tönkreteszi a csírát, azokat hiába veted el. Sõt, az oxigén hiánya segít megelõzni az avasodást és megnyúlik a csíraképesség is.
Egy jól leszárított magot nem érinti az oxigénmentes környezet, így maradtak csíraképesek több ezer éves lezárt kamrákban tárolt magok is.
Nem tudom mennyire aktuális még, de ezt most találtam http://aprod.hu/hirdetes/hordo-kanna...tml#0d517fbcb7 és itt van tõlem 5km-re. Mivel IBC tartály és hordó engem is érdekel ezért ha gondolod vásárolhatunk közösen hátha úgy olcsóbb lenne.
Tételezzük fel, hogy nem víz volt benne. Hosszú éveken keresztül foglalkoztuk kenõzsírral igaz fém hordóban, azt fûrészporral és némi újságpapírral teljesen ki lehetett takarítani (a keletkezõ hulladék pedig tökéletes volt a begyújtáshoz), majd pedig fertõtlenítés után akármire lehetet használni. Volt olyan eset amikor termény tárolásra vásárolták meg tõlünk potom áron ezeket a hordókat és nem panaszkodott senki.
Mivel az fém volt ez pedig mûanyag a kérdés az, hogy ezek takaríthatóak e? Ha igen hogy? Láttam hirdetve "tisztított" IBC tartályt régebben 18e FT-ért, ezt a tisztítást el lehet végezni otthon?
tisztítani fertõtleníteni mindent lehet csak a belerakott energia kérdéses hogy megéri e. klór tablettás vízzel, esetleg ha nem durva ecetes forróvíz segít. én a napokban találtam a pincében 4 - 10 L kannát. bor hoztam bennük régen valakinek csak át lett öntve, ecetes forróvízzel kimostam kiöblítettem többször és most víz pihen benne a pinyoban
Mennyire veszi át a PE a dolgok ízét / szagát? Hiába mosom ki ha utána bor / gázolaj / benzin / vegyszer zamata lesz :hogymi:
üzemanyagot nem tudod kimosni hogy utána ivó v. étkezési célra használd. vegyszernél az erõssége tárolás ideje döntõ de én azt sem kockáztatnám. amikor szükséged lesz rá akkor derül ki hogy vegyszeres a vized.
boros kannát kimostam teszteltem 6 hónap múlva és semmi baja ezért csináltam most is hogy a borost kimostam a vegyszerest ( fagyálló, ablakmosó ) maradt üzemanyagnak.
IBC tartályból is nehéz kifogni a "tisztát", azok sokszor drágábbak is.
Én is majdnem vettem egy kimosott tartályt, aztán kiderült mûgyanta volt benne.
Egy barátom is vett egy acetonnal kimosottat, de hiába használja egy ideje, még mindig szaga van vagy az acetonnak vagy az elõzõleg tárolt cuccnak.
Nekem sikerült vennem egy élelmiszereset, tejzsír volt benne de még azt sem érzem tisztának.
Rendesen hozzá sem lehet férni, talán forróvizes nagynyomású mosóval lehetne kitisztítani jól.
borsodi!
A PE meg a legtöbb mûanyag porózus anyag. Hõre a pórusai kitágulnak és mindent magukba gyûjtenek.
Tegyél mûanyag ételhordóba meleg paprikás-paradicsomos ételt. Ha megetted, mosogatás után is megmarad a piros szín egy része. Hagyományos mosogatással meg nem jön ki. Ha beteszed a mosogatógépbe akkor már 60 fokon is kifehéredik. Hiába, az a fél órás melegen tartás kinyitja a pórusokat és a folyamatosan áramló víz meg lemossa a festékanyagokat, szagokat is.
A forróvizes nagynyomású mosó szerintem jó megoldás lehet.
Nem tudom hova passzolna jobban, ezért ide írom:
Vettünk hétvégén praktikerben akciós fémpolcokat. Már szemeztünk vele egy ideje, csak vagy drága, vagy gyenge volt... A legkisebb ebbõl a fajtából akciósan 3000ft, de polconként 40kg teherbírást ír, anyámnak olyan van, nem túl masszív, bár ha csak dísznek kell... Na szóval ez 65kg/polc, 190cm magas, 100cm széles, 40cm mély. teherbírás tesztelve, ráfeküdtem, kibírt.
5000ft/db volt, félárban adták, talán 8-ig van akcióban, ha érdekel valakit.
Hátrány: papír szerint 2 ember 20 perc alatt összerakja szerszám nélkül... Hát csavarhúzó meg kalapács nélkül biztos nem sikerült volna, ugyanis ilyen kis vájatok voltak belenyomva, amibe nem ment bele a polcok "füle". Már felkopogott az alattunk lakó, hogy hagyjuk abba...
Összeségében messze nem egy salgó, de nem is polconként 3000... Szóval ár/értékre szerintem megfelelõ. Fõleg, hogy nyertünk 12méter plusz rakodó felületet :D
http://www.keptelenseg.hu/keptelense...szekreny-66556
Lazán elfogadnám így ahogy van az egész polcot :D
Aszalt gyümölcsöt lehet dunsztosüvegben tárolni?
Üdv! Találtam nagyanyámék egy kannát/hordót. Jó lenne tárolásra, de sajnos valamikor olaj volt benne. Mivel vagy hogyan lehetne ezt kitisztítani "steril-re"??? Csatolmány 826
sterimob?
Az olajat, mivel szerves anyag, szerves oldószerrel tudod a legegyszerûbben kipucolni. Alkohol, ecet a barátod. Tömény szesszel kisikálod (metilalkohol vagy denaturált szesz is jó, nem kell rendes pálinkának lennie :D ), utána egy erõsebb ecetes mosás kell. Aztán feltöltöd vízzel, és abba megint keversz ecetet (pár tized százalékos oldat elég), ezt benne hagyod egy-két napig, leszedi a kallódó foltokat is. Utána sima melegvizes mosás, és már tiszta is.
Persze ha gépolaj volt benne, nem étkezési, akkor hagyd a fenébe :)
Lehet, csak ne tedd rá a kupakot, hogy tudjon szellõzni. Sûrû szövésû vászonból vágj egy tetõt rá, és befõttesgumival fogasd hozzá.
Nem minden féle gyümölcsöt lehet amúgy, mert ahogy elõttem is írták, a szellõzés fontos. Ha mazsolát csinálsz, vagy mondjuk paprikát, almát, ilyesmit aszalsz, azokat jó szárazra meg lehet csinálni, nem penészesedik. Ellenben a sárgabarack, szilva eléggé lédús marad aszalás után is, azt mindenképpen vászontasakba érdemes tenni.
Régen amúgy egyszerûen azért használtak szövetet dunsztosüveg helyett, mert az üveg túl drága volt, a vásznat olcsón be lehetett szerezni, és mindenki tudott magának zsákot varrni belõle az aszalványokhoz :)
Ma atkoltoztettem viztartalekom egy reszet a konyhabol a kertbe, egy tarolo dobozba. A buborekosokat nem vittem ki, hogy ne fagyjanak szejjel. Igy kicsit tobb helyem van a konyhaban. Persze igy sincs eleg! Csatolmány 980
A medve nem játék.:D
Ezek közül melyikeket fagyasztottad le??
A múltkor kicsit Élneztem Azt akartam kérdezni hogy az elején írtak a rizs, bab, tarhonya tarolasat és hogy zsizsik ellen le kell fagyasztani! A kérdésem hogy tényleg jó módszer a fagyasztás? És ha igen akkor ezt a rizzsel és a babbal és a tarhonyaval is meg lehet e csinálni? És pl hogy rakjam be a fagyasztoba simán úgy zacskostul és kész? Még meg annyi hogy lisztet hogy érdemes tárolni és meddig áll el?
A fagyasztás nem csak jó módszer, hanem átlagember számára az egyetlen. Mélyhûtõbe kell rakni, -20 fokra, mert a hûtõk fagyasztórésze sokszor ezt nem tudja. Három hetet, egy hónapot bent hagyod, az elég neki. Ha olyan helyen tárolod, persze utána is belemehet a rovar, de azt észreveszed, mert már a spájzban repked, mire ivarérett lesz, és petézni tud :)
Simán a zacsi elég neki, de arra figyelni kell, hogy néhány mûanyagtípus nagyon rideggé válik a fagyasztástól, és mikor ki akarod venni, egyszerûen szétnyílik a kezedben. A celofán-szerû zacsik szinte mind ilyenek. Érdemes belerakni egy sima nejlonzacsiba még (akár több csomagot is egyszerre), és úgy betenni a fagyasztóba.
A tarhonyával nem szükséges, mert az tészta, és ha olyan a technológiája (szinte mindnek olyan), akkor úgyis forrólevegõs szárítása van, ami megintcsak megöli az amúgy nagyon-nagyon ritkán belekerülõ rovarpetéket.
Lefagyasztva a liszt is sokáig eláll, illetve, ha le tudod zárni viszonylag légmentesen, az is jó. A liszttel az a baj, hogy az alkotórészei (fõleg a teljes kiõrlésû a csírában lévõ olajjal) nem túl stabilak, szóval ami igazán értékes benne, az hamar lebomlik, és marad a sima keményítõ. Shtf helyzetben persze ez elég a túléléshez, de sima, hétköznapi életvitel mellett nem érdemes nagyon betárazni belõle.
Ha liszt kell, érdemes venni kézi vagy gépi kismalmot, és mellé a búzát. Az komolyabb óvintézkedések nélkül is évekig eláll, és mindig annyit tudsz õrölni, amennyire éppen szükséged van.
Ráadásul az esetleges rovarkár után a búzát át tudod rostálni, szelelni, és szétválasztani a jó meg a rossz szemeket, ezt a liszttel esélytelen megtenni.
Köszi sokat segitettel. De azon meglepodtem hogy ilyen sokáig kell fagyasztani! Én is gondolkodtam hogy saját kezûleg kellene örülni a lisztet csak nem tudtam hogy lehet õrölt venni. Esetleg tudod hogy hol? És mennyiért lehet beszerzni?
http://kezimalom.hu/products-page/
Nem olcsók, használtakat nem néztem.
Nem kell ilyen sokáig fagyasztani, de jobb a biztonság :)
Elméletileg egy éjszaka alatt meghal a cuccban a pete, de azért ha van helyed egy éjszakára a fagyasztóban, akkor egy hónapra is van :)
50k körül lehet venni elektromos kismalmot is, ami elsõre tényleg nem olcsó, de viszonylag hamar bejön az ára.
A sima liszt 250 körül van, a teljes kiõrlésûnek mondott, valójában sima korpával felütött fehérliszt olyan 300, az igazi teljes kiõrlésû pedig 350nél kezdõdik. Valamint nem tudod, hogy esetleg nem két hónapot állt-e a raktárban, mire kikerült a polcra.
Búzát tudsz venni termelõtõl 10-12 ezer forintért egy mázsát (ez a sima, a bio talán drágább).
Gyakorlatilag ha beleszámolod az utánajárást meg az egyéb apró költségeket (telefonálás, el kell menni a cuccért, ilyenek), akkor is legfeljebb a 200. kilónál már egálban vagy (50ezres géppel számolva). Ha pedig valaki otthon süt kenyeret, gyúr tésztát és csinálja a süteményeket, a 200 kiló liszt egy átlagos családnál bõ egy év alatt összejön. Az elektromos malmok élettartama kb. 5 év (utána is elsõként az õrlõkövet kell cserélni, nem az egész gépet), a kézi gépé meg ennek a többszöröse. Szóval ha valaki azt tervezi, hogy amúgy is tovább élne még egy évnél, akkor már megéri beruházni :)