Nem zárható légmentesen, a túlnyomás elkerülése miatt. Nekem a kicsi kétszemélyes nagyon bevált.
Printable View
A kukta fazekakat nagyüzemben elõször a monarchia császári és királyi hadserege használta az elsõ világháború során. Az ok az volt, hogy az észak-olaszországi harcok során nem fõtt meg a magas hegyek között a magyar bakáknak a bab. ( Alacsony légnyomás, magasabb forráspont a víznél.) Pluszban kevesebb tüzelõanyag kellett hozzá.
A túl könnyû edényeknek is meg van a hátránya. Anno a Pennyben vettem nagyon vékony saválló lemezbõl nagyon olcsó nagyon könnyû 3 részes turista edénykészletet. A vékony lemez nem osztja el a fel-fel csapó lángok hõjét, egy ilyen felcsapó lángtól egy pillanat alatt az edény oldalához ég az étel. Én saját készítésû spiritusz fõzõn próbálgattam. Hatékony szélvédelemmel és nagyobb láng távolsággal késõbb beállt a dolog.
Egy idõben használtam is ezt a készletet amikor az építõipar szeszélye egy télvégén elég spártai körülmények közé sodort. A kollégák megrökönyödésére elõvettem a konzervdobozokból készített fõzõt és a fém edényt. Fél deci spiritusszal megmelegítettem a kajámat és felmelegítettem a neskávéhoz a vizet.
persze, de akkor értékes zsírt, mifenét lehet veszteni. (már húsféle esetén). kenyérnél, egyébnél tök jó. köpjetek le, vessetek meg, de én egy szem kulacs aljára húzható csajkát használok, ha nem kell soknak fõzni. 7 dl, több, mint elég levesnek, teának. megfõ benne még a gulyás is, megsül benne az omlettõl a palacsintáig minden. egyszerû, olcsó, könnyû, szinte semmi plusz helyet nem foglal.
És az sem utolsó szempont, hogy a meleg kaja tartalmú jól záródó edényt fûtésre is használhatod a hátizsákban, vagy a hálózsákban.
Anno tundrai "kirándulásom" alkalmával egy orosz helyi vegyes boltban láttam egy hátizsákot, aminek kéménye volt. Kinyitva egy alu konzolon alul volt egy benzin égõ, fölötte egy lekerekített sarkú, téglatest formájú kukta. A hátizsák hõszigetelõ béléssel volt ellátva, így menet közben fõzhetted a kajád. Azóta sajnálom, hogy nem vettem meg, pedig mindössz 80 rubel (akkori átváltással 240-320 Ft.) volt.
hmm ez erdekes! probalj meg kepet/linket talalni rola legyszi.
koszi
Egy fõre mindenképpen, fõleg félkész ételek elkészítéséhez. Három fõ fölött talán már jobb egy közös edényben fõzni. Ha esetleg friss hús is terítékre kerül azt is jobb egybe fõzni. Nehéz egy fácánt csajkákban megfõzni. Az egyéni csajka ettõl függetlenül természetesen nélkülözhetetlen.
:haha:
http://www.ebay.com/itm/271187131724...84.m1497.l2649
1L rozsdamentes kulacs , szerintem jó áron . Véleményetek ?
http://www.google.de/imgres?sa=X&biw...ed=0CHoQrQMwCw
fõzök..van közöttük saját készítésû is ahogy láttam:thumbup
http://ecozoomstove.com/
Ezek nem rosszak és végülis csak egy fém vödör kell hozzá meg némi kézügyesség.
Ma megérkezett a kis (16-18cm) sütõdiszkoszom.
Mikor megrendeltem kicsit tartottam tõle, hogy mégis kicsi lesz, de szerencsére elég magas.
Tökéletes egy személyre, fõleg nekem.
http://www.meska.hu/img/product/norm...t_2500_6_1.jpg
A kép nem az enyémet mutatja, de ugyanaz, csak nem tudtam jó képet csinálni.
http://www.youtube.com/watch?v=bmAP4kv5O8c
ez se rossz : hobo fözõ:thumbup
És ilyet meg honnan lehet szerezni?..amúgy a bajom ezzel a megoldással, hogy gondolom van benne anyag rendesen tehát cipelni kell, a másik meg hogy nem látom, hogy milyen állapotban van a kaja benne...állandóan nyitogatni meg gáz.
Amúgy biztos finom ami benne készül, mert olyan mint 2 tárcsa összeforgatva..én meg még tárcsából rosszat nem kóstoltam:thumbup
Te miket tervezel benne sütögetni?van már ötlet?
(remélem nem borzot:-)
mi a fent említett holmit toknak nevezzük. jó cucc, de a következõkre figyeljetek:
1. szaftos holmikat készítsetek benne
2. alulra szeletelt burgonyát szoktam tenni, ha odasül, az süljön oda.
3. középre és felülre zsiradékot pl. szalonnát tegyetek, annak a nedvei áztassák a dolgokat.
4. párolni is lehet benne, ha rétegeztek bele pl. paradicsomot is.
5. egyesek az egész sütnivalót alufóliába bugyolálják---én nem szeretem, de kinek a pap........
6. figyeljetek a sütési idõre, meglepõen hamar elkészül az étel. oda ne égessétek. csirkemellfilé pl 15-20 perc (erõs keményfa parázs ágyon)
a tarja ördögien jó benne szeletelt hagymával, zúzott fokhagymával, szeletelt krumplival, paradicsommal, zöldfûszerekkel...............
7. nem gáz nyitogatni, kb 10 perc után simán meg szoktam nézni, hogy hogy áll a cucc.
jó étvágyat.
Tényleg gyors holmi, nekem is van. Egy nagy csülök 2 kiló krumplival max egy óra múlva ízletes és puha. Másfél óra utáb barnaszén, két óra múlva kox.
4 méretben van, Én a legkisebbet vettem, a súlya minimális, szerintem 0.5-0.7 lehet a falvastagsága.
Innen rendeltem: http://www.meska.hu/Shop/index/799/1890
Ketté nyitva pedig máris van 2 fõzõlap :)
Az alufólia helyett én káposzta "levelekkel" Szoktam kibélelni alulról is és felülrõl is! Ha oda ég, a fene sem bánja, viszont az íze egy kissé átjárja az ételt és még finomabb lesz! Próbáld ki!:)
lángterelõ készítéséhez van valakinek videoja ? köszönöm
Benzines Fõzõ
Ma újítottam be ezt a kis aranyos retró kemping benzines fõzõt a bolhapiacon.
Kõ kemény 3000.- ot fizettem érte! :)
Van gáz fõzõm is, de szerintem SHTF esetén, jobb ha van több alternatíva a fõzésre.
A régi benzinlámpa elvén mûködik. Fel kell pumpálni, nyomás alá kell helyezni a bal oldali gombbal. A csapot kinyitni, és a kicsöpögõ benzint meg gyújtva elõmelegíteni. (Ekkor azért füstöl) kb.20mp.ig utána viszont úgy ég mint egy gázégõ! Teljesen szagtalan. Óránként kb. 1,5-2 dl benzint eszik. Próba szerint 8,5 dl. csap hideg vizet 12 perc alatt forralt fel.
Azért is lehet jó ez a fõzõ, mert a gázt nehezebb tárolni mint a benzint, és ha nem olyan palackot tudsz szerezni SHTF alatt amilyennel a fõzõd megy akkor szívás... Átfejteni meg veszélyes és macerás. A benzin pedig, mindig benzin! Ez olyan benzinnel is elmegy ami már motort nem indít be, mert bedöglött. Vagy esetleg az út szélén lévõ roncsokból is lehet kinyerni valamennyit. Mert leszívni úgysem tudják a fosztogatók mindet! Mindig marad egy kicsi a tank alján! :thumbup
Másrészt a benzin égéshõje kétszerese a propán gázénak! És olcsóbb is. Két deci benzin ára most kb. 100Ft. Egy 180grammos kiszúrós palack pedig 300-500Ft! És több helyet foglal el.
Van egy Ilyen fõzõm is: http://petrofor.hupont.hu/13/
Ez is nagyon jó. Kb ugyanazt tudja mint a fenti, csak kisebb. Kimondottan hátizsákba való!14x14x10cm.es.
Egy feltöltéssel (1dl) 50 percig ég maximum lángon! Én javaslom mindenkinek valami hasonló beszerzését is!
Azzal egyetértek, hogy többféle cucc kell mindenre, ideértve a fõzést is, de eszembe jutott pár dolog:
(nem sorban, és kicsit fáradok már, bocsi ha összefüggéstelen lesz):
- igaz hogy a benzin olcsóbb, viszont a gáz tovább eláll
- ha otthoni vagy bunkeres megoldásra rendelkezünk, és nem kell a kis méret meg súly (szabadban szerintem legjobb megoldás a fa), akkor inkább vennék 11kg-os gázpalackot, amit benzinkutakon lehet cserélni. A csere kb 5000ft, de anyósomék 2 fõre mindennapi használattal (kaja, tea, kávé, sütés-fõzés) 20-30 napot bír. És ez nem spórolós világvégi használattal értendõ! Ráadásul egy villáskulcs segítségével lehet csatlakoztatni a meglévõ gáztûzhelyhez (bár állítólag nem mindegyiket lehet...)
- 2000-2200ft/köbméter áron lehet venni tüzifát, tehát másfél köbméter ára a készülék. Ha van örökölve egy sparhet...
Mindettõl függetlenül abszolút igazad van, és több lábon kell állni! Legyen ez is-az is!
Biztos , hogy ez benzines fõzõ ?
"Benzines Fõzõ" egy felpumpálással mennyi ideig mûködik ? Amúgy tetszik nem láttam még ilyet .
Benzin fõzõ ( +1 saját) tapasztalat:
Egy orosz benzin fõzõm van nekem is, ami a svéd optimus koppintása ( ez már volt linkelve) :http://petrofor.hupont.hu/13/
Nagyon kedvelem, mert van egy kicsit olyan "lelke van" életérzésem. Próbáltam már sima benzinnel, seb benzinnel ( gyógyszertári) és folt tisztító benzinnel. Ez nem a pumpás változat, így itt az elején egy kicsit
figyelni kell a benzin kezeléssel, begyujtással ( sátorban életveszélyes :) ) de ha beindult az égõfej, akkor egy elképesztõen hangulatos duruzsolással forral fel 1 liter vizet 8-9 perc alatt
Csatolmány 1650Csatolmány 1651
Egy tartály feltöltéssel negyjából 40-45 percet megy és a képen látható 1,6 literes tatonka edényben
éppen megfõ rajta 3 személynek egy pásztor tarhony, ha éppen tûzrakási tilalom van......
Megtaláltam az ideális benzines fõzõt . Egyszerû mint a faék , nem értem miért ilyen drága ...
Borde Bomb , az égõfej felmelegíti a tüzelõanyagot , így saját magát " hergeli " , nem kell pumpálgatni , nincs kopó alkatrész , tömítés ...
http://www.ebay.com/itm/Vintage-Bord...item258938c75d
Ezt miért nem másolják a kínaiak ........
Csak az indításhoz kell felpumpálni. (10-12 pumpálás) Utána már a saját hõjétõl megmelegszik egy kicsit a tartály. Mivel a benzinnek nagy a hõtágulása, és így állandó nyomás alatt tartja a tartályt, ezért utána már nem kell pumpálni amíg ki nem fogy!
Biztos hogy benzines! Ha már ég, utána senki nem mondja meg hogy gázzal megy vagy benzinnel!
Alkohollal, gázolajjal, kerozinnal nem mûködik!
http://www.youtube.com/watch?v=93Gq_nxZmXw
nagyon ötletes!:thumbup
http://www.youtube.com/watch?v=WfRovJ1KcCg
Rengeteg ilyen és hasonló videók vannak fent, mely kellõképpen bizonyítják az emberi leleményesség magas színvonalát. :)
Ezeket elnézve egyre inkább az kezd kialakulni bennem, hogy a világvége után bizony az egyszerû alkalmatosságok fogják uralni a földön megmaradó maroknyi emberek fõzési (fûtési, stb) igényét.
Fa.
Õsidõk óta, sõt(!) a kezdetektõl ez volt az emberiség alap alkalmatossága a tûz táplálására. A katyvasz után a természet gyorsan és nagy erõvel fogja visszahódítani az emberek által elbitorolt területeit. Fák, bokrok, vadregényesek fogják szegélyezni minden léptünket, még a nagyvárosokban is. Nem kérdéses a fatüzelésû kályhák, rakéta tûzhelyek, fatüzelésû bojlerek, gõzgépek stb. (újbóli) térhódítása majd.
Alkohol
A másik logikus alkalmatosság az alkohol égõk lesznek! Ez a legkönnyebben elõállítható mesterséges energia hordozó!
Precíz és finommechanikai szerelések újbóli feléledésének alapja is lehet. Nyomásos benzinégõk alapján az alkoholos égõkkel alap forrasztásokat cinezéseket, tömítések olvasztását, stb. elvégezhetünk.
Az alkohol lepárlása egyszerû folyamat, melyet az emberiség hátrahagyott tárgyaiból bárki összeállíthat. Gyümölcs volt az emberiség elõtt is és lesz utána is. Csak gyorsabbnak kell lennünk mint majd a vadállatok, vagy ha lesz távolsági fegyverünk, akkor a cefrealap mellé egy kis vadhúst is vihetünk a bázisra a gyümölcsösök mélyébõl.
Benzin, gáz úgy ahogy van felejtõs! Egy darabig erõlködni fog a megmaradt emberiség ezekkel, de a leállt autók és a lepárlók tankjai kiürülnek egyszer végleg és bizony nagyipari elõállítás újraindítása lehetetlen lesz.
Napenergia, szélenergia (elektromosságra) szintén felejtõs! Addig míg tönkre nem megy üzemelhet, de alkatrész utánpótlás híján elõbb-utóbb leépülnek.
Vízenergia visszatérhet, akár dinamók meghajtására is rövid idõre, de ezek szintén elhasználódnak. Malomipari tevékenységre viszont megint alkalmas lesz, mert mechanikus fa alkatrészeket elõ fogunk tudni állítani megint.
..és minden ilyenrõl kinyomtatott, primitív szinten elmagyarázott dokumentumok, hogy gyerekeink is tudják majd használni és ne keljen megint 1000 évet várni, míg szépen megint feltalálja ezeket valaki!
Tehát Hölgyeim, Uraim! Fûrész, balta, kés, vödrök, hordók.. minden mennyiségben legyen betárazva!
(bocsánat, most látom, hogy eltértem a topik témájától kissé, de a gondolatok szabad szárnyalása nem ismer határokat és korlátokat...)
A gáz nem felejtõs.
Afrikában vittünk ki olyan segélycsomagokat amiben kerámia gázégõ, mûanyag csõ, zsák és szorító heveder volt. Helyi lakos a zsákba szart, vizet öntött rá és kitette a napra, vagy az árnyékba? Lényeg az, hogy a zsák egy két nap alatt felfúvódott és abból a spaniferrel lassan kiszorítva lehetett a gázégõt mûködtetni. Nem kellett a fõzés miatt a környékbeli erdõket ritkítani...
Metán gáz... igen azt valóban lehet mindenhol "gyártani" és termelni... de minek?
Világvége után a volt magyar területeken lesz elég fa mindenhol és a mobilitás jegyeben jobb egy kis üveg pálinka, mint ha cipelnénk egy nagy zsákot, melybõl alkalom adtán gázt préselünk ki... kajafõzésre. :D
Egyébként ötletes megoldást irtál le! :thumbup
Sziasztok! Valakinek sikerult mar otthon benzifozot készíteni házilag? Valahol lattam 2.vh usa zsebfõzõt nem nézett ki bonyolultnak. Valaki esetleg ismeri?
én csak denszeszeset készítettem, benzineset még nem
olyan nekem is van. Szerintem kicsit lassan fõz a denszeszes. Ezert gondoltam, hogy megprobalnam a benzines variációt.