Fûtés + fürdés témában az én "ultimate" kedvencem: dutchtub.
Printable View
Fûtés + fürdés témában az én "ultimate" kedvencem: dutchtub.
Ezt már én is kinéztem magamnak!
Azon töprengek, hogy fogom ezt egy nagy dézsából kialakítani.
Én is nézegettem régebben vízteres sparheltet, radiátorra lehetett kötni, és az oldalában is volt beépítve egy HMV tartály.
Csak az ára...
Most nem találom, itt egy hasonló, ebben nem látok belsõ HMV tartályt de külsõt lehet ezzel is fûteni: BETTY THERMO SPARHELT
Pont akciós! :DDDD
Nem értek hozzá, de gondolkodtam egy kicsit a komposztkazánon és az alábbi fejlesztett változatot találtam ki, amit új épületekbe érdemes beépíteni:
Az egész olyan felépítésû lenne mint egy méhkaptár.
Egy nagy hõszigetelt doboz, amelynek nyitható az alja és a teteje, és esetleg az egyik oldala is az ürítéshez.
Ezt függõlegesen cellákra osztjuk keretes merev dróthálóval.
A drótkeretek két oldalára erõsítjük fel a vízet és levegõt szállító csöveket úgy hogy alul menjen be, és jobbra balra kacskaringózva áramoljon felfelé.
A légcsövek felhasználhatóak falfûtésre, ügyelve hogy akadálytalanul felfele áramoljon a levegõ, itt szükség lehet szabályozó eszközökre, fõleg a komposzt megfelelõ mûködéséhez. A fáradt levegõt a szabadba kell engedni!
A vízcsövek, padlófûtésre, és kapacitástól függõen, bojlerbesegítésre és egyéb dolgokra. Itt is szükség lehet szabályozásra.
Debrecenben, mint ahogy az ország számos vidékén ezt a felkapott komposztkazánt, melegágynak hívjuk...
Friss trágya és növényi anyag szükséges csupán hozzá (szalma, csutka, gally, levél).
Egy ritka beszédû és sûrûn dolgozó debreceni kollégámmal ezt a hõt, mi a következõk szerint hasznosítjuk:
A melegágy padozata a földfelszíntõl számítva kb. mínusz 250 cm-en van, ez egy sima rézsûs falú gödör, délre nézõ bejárattal. Teteje most még napsugárálló mûanyagfólia. A sátor geometriai középpontjában (hõközpontjában) van felállítva egy négyoldalról - drótkerítéssel - körbevett láda, ebbe kerül a friss trágya és a növényi maradványok. Ennek a térfogata kb. 3 m3. A központhoz közel vannak a palánták. Tél elején bepakoljuk a cuccot, majd:
Kora tavasszal a bomlásból származó hõ és a földmeleg tartja elfogadható hõmérsékleten a palántákat, késõ õsszel pedig már csak maga a földmeleg növényeket.
Nem méricskéltük még a hõmérsékletet, de a télen megmérjük, szondával a szarany, a sátor és a külsõ levegõ hõfokát is.
Csinálni, kipróbálni, elgondolkozni, látottakat füzetbe feljegyezni ! Hiábavaló a merevlemezre mentegetni a végnélküli megabájtokat... meg ötletelgetni a fotelben...
ezt a vizet is melegítõ kandallovat nálunk wetbacknak hívják és elég sok helyen van, tekintve, hogy amúgy általános az elektromos vízmelegítõ (bojler). télen a wetback megcsinálja a melegvizet simán, sokszor a bojler fûtõelemének be se kell kapcsolni - a lakás elektromos energia fogyasztásának kb. 40%-a a melegvíz. Plusz ott van az is, ha nincs áram, akkor is tudna az ember melegvizet csinálni.
Ilyet akartunk elõször csináltatni, de aztán végül az engedélyezési eljárás meg a költségek miatt letettünk róla. Azóta meg az önkormányzat hozott egy rendeletet, hogy a nyílt tûzterû kandallók és a 2005 elõtti zárt tûzterûeket le kell bontani, mert szennyezik a levegõt. Kb 80ezer ilyen fireplace van a városban amit nem lesz szabad használni :( Mindezt a tenger közepén, ahol olyan tiszta a levegõ folyton, mintha nem is városban élnénk, hanem valami hegytetõn. Pedig ezek a kandallók simán megspórolnák a tavaszi-õszi fûtést, vagy legalább 2-3 hónappal rövidítenék a fûtési szezont és csökkentenék az áramfüggõséget.
Olyan jé ez a fórum!
Mindig találok olyanmtémát amit megoldottam. :-) :-) :-)
Tömegkályha és fakétakályha. Keressetek rá. Fõleg a rakétakályhára, mert akár sátrat, odut is fûthetsz úgy, hogy nem fulladsz meg.
Sörkollektorral ne bajlódjatok. Sokba kerül, macerás és szinte soha nem fût. Nekem van kettõ. Gyári, nem tákolmány. Szlovákok gyártották. Ha süt a nap fût, de hetek óta nem láttam napot. A napkollektorral ugyanez a helyzet. Õsszel, tavasszal segít, de aztán fatüzelés.
Nálunk van egy tömegkályha, egy cserépkályha és három csikós tûzhely. (sparhelt téglából.)
https://www.youtube.com/watch?v=mEFPTkoVGqg#t=501
Saját megoldásom:
Csatolmány 4397Csatolmány 4398
:)
Halihó!
Technikai kérdésem volna: a minap belefutottam az infra fûtés nevezetû megoldásra. Viszont nem teljesen sikerült tisztázniuk, hogy hogyan és mitõl mûxik. Errõl tudna valaki magyarázatot adni? Érdekelne, mert városban -elvileg jó- utólagos beépítésre, -elvileg jó- egy-két napelemmel elmegy, elvileg olcsó, és eddig ez volna - ha minden fenti igaznak bizonyulna- az egyik füstmentes fûtési forma.
Feszültség hatására izzásba jön. Az infravörös hullám pedig a tárgyakba ill. élõlényekbe ütközve , adja át az energiáját (=konvekciós hõsugárzás). Megint feltalálták a marketingesek a spanyolviaszt, hogy el tudják adni. Ugyanaz történik, mint az infravörös izzólámpában, ott izzószál izzik, itt meg egy tábla.
Köszönöm!
Asszem belevetem magam Newton lehûlési törvényeibe, és a hõátadási tényezõ megállapításának lehetõségeibe. ;-D
2 év alatt 4 (vagy 5) tönkrement hõsugárzó. Szétolvadt burok, megpörkölõdött konnektordugasz, szétégett áramkör. :rolleyes: És nem is olcsók.
Emlékszem hogy gyerekkoromban volt egy keleti technikás, nem volt benne digitális kijelzõ, nem volt benne ventilátor, nem volt benne hõmérõ. Volt rajta 1 darab alfordítható kapcsoló. Kikapcsolt állapot, 1-es fokozat, 2-es fokozat. És mûködött és sok éven át, talán még most is. Hogy lehet hogy az kibírt 30 évet, ezek meg néhány havonta bedöglenek? :mad:
Persze az lenne az ideális, ha vennék egy új kazánt -mert az is elromlott-, de kinek van arra 5000 dollárja?
(Ez mehetne a technológia topicba is, de itt is megfér, ha már fûtésrõl van szó.)
Szia,
Az infra futes kb. ugyanaz, mint amit tized aron lehet megvenni "kvarc sugarzo" neven.
Normalis futes ugy mukodik, hogy az egesz szobat atmelegiti. Ennek egyik elonye, hogy ha kikapcsol a futes, akkor sincs azonnal hideg, illetve ami fontosabb, hogy amelyik oldala az embernek nem a futes fele nez, az se fazik. Viszont van egy nagy hatranya: csak lassan (inkabb napok, mint orak alatt) lehet felfuteni veluk egy athult lakast. Tehat folyamatos meleg fentartasahoz (ide ertve azt is, ha nap kozben 1-2 fokkal huvosebbre van allitva a futes), ezek az idealisak.
Ezzel szemben az infra panel es a kvarc sugarzo altal kibocsajtott hosugarak egybol az ember testet melegitik, vagyis viszonylag kellemes kozerzet elerheto nehany masodperccel (!) a bekapcsolas utan. De persze csak azon az oldalan az embernek, ami kozvetlenul melegitve van, es kikapcsolas utan azonnal ismet hideget erez az ember. Mivel nem kell az egesz lakast futeni, hanem csak az annal sokkal kisebb meretu embert, ezert hasonlo melegerzethez joval kevesebb (kb. fele) energia kell. Oda valo, ahol altalaban kifejezetten hideg van, de neha rovid ido alatt meleget kellene erezni (nyaralotol idoszakosan hasznalt uzemcsarnokig sok ilyen van).
Bel
Az infravörös sugárzás az elektromágneses spektrum emberi szemmel láthatatlan rövid hullámhosszú szelete, nagy energiát hordoz. Ebbõl a közvetítõ közegben (illetve annak hiánya esetén sem) veszít sokat. Ha beleütközik valamibe, a hullám megszûnik, átadva az energiáját az objektumnak. Ez az energia szinte kizárólag hõenergiaként mûködik tovább.
Hátha valakit érdekel, nekem nem éri meg elmenni érte.
http://www.jofogas.hu/pest/Vulkan_kalyha_30960072.htm
Video, utolso resz, szigeteles, a buborekos foliaval. http://www.dailymail.co.uk/femail/ar...r-kitchen.html
Szereztem 12 voltos infra fûtõfilmet... Kíváncsi vagyok. Egy méter 64 watt. Félbevágható.
Ez jó cucc!Kell még hozzá egy 12V termosztát.Autóba.lakókocsiba.
Azért némi hozzáfûzés
pl.kocsiba. P= U*I 67W=12V*5,5A
Átlagos kocsi aksi 55A/h Ami azt jelenti,hogy 12 voltos feszültség mellett,55 A leadására képes ,egy órán keresztül.Ami ugye 20 C fokos hõmérséklet mellett értendõ,minél hidegebb van ez annál kevesebb.
Tehát elvileg,ideális körülmények között 10 órát üzemelhet az infra panel egy fullra feltöltött kocsi aksival,a teljes lemerülésig(ami persze nem igaz,mert a kocsi aksikat nem erre tervezték,erre a munka akkumulátorok képesek,de azok meg nem igazán jók az önindító megforgatására)
Az idõ elteltével a kocsi nem indítható.
Tehát néha be kell röffenteni a járgányt és tölteni az aksit(akkor pedig ugye,mûködik a rendes fûtés az autóban)
Megoldás lehet egy mobil napelem az autó tetejére,egy külön munka aksival.Nappal tölti a napelem az akkumulátort(ha süt a nap,a szélvédõn át jó meleg lesz a kocsiban),este pedig mehet az infra filc.
Életképes megoldás vészhelyzetekre,hideg idõben lakókocsiban,autóban éjszakázásra,némi kiegészítõvel.(munka aksi+mobil napelem(a többségében benne van a töltés szabályzó)+termosztát)
http://dimat.hu/D203DC-futofilmfutof...LT-30cm-szeles
http://megerizoldneklenni.hu/hordozh...eshez-40w.html
http://akku-partner.hu/index.php?rou...&product_id=79
Tételezzük fel, hogy van egy épület, amit áram nélkül kell úgy felfûteni, hogy ne legyen figyelemfelkeltõ.
Én építenék egy gravitációs központi fûtést egy túlméretezett kazánnal és épület méretétõl függõen egy nagy hõtárolóval. Akkor elég lenne éjszaka, 4-5 órát fûteni és az melegen tartaná a lakást a következõ éjszakáig! Ehhez természetesen szükséges a megfelelõ falszerkezet és nyílászáró! Ez járható út, mivel léteznek ilyen rendszerek! (Épületgépészettel is foglalkozok)
Olvass utána a rakéta kályhának. Nincs füst, a kiáramló gáz alacsony hõmérsékletû is lehet és nem kell feltétlenül fent kivezetni, oldalfalon is mehet ki a füstgáz.
Google segítségével sok cikket és videót találtam a témában, de nem gyõzött meg teljesen. Ezen a youtube videón (https://www.youtube.com/watch?v=PYTV3sD7Xis) például építik és az optimális égés állapotáról beszélnek. Nem találtam olyan cikket, ahol több éve üzemelõ kályháról írnának tapasztalatokat. Ahány összetevõbõl áll a tökéletes égés, annyi a hibalehetõség is. Azaz ha nem teljesen száraz a fánk, nem jó a kéményünk, túl magas a külsõ hõmérséklet, nem optimális a páratartalom, stb. akkor már nem az optimális égés valósul meg. Ha nem optimálisan ég el, akkor meg kormozódik a rendszer. Rakétakályhán a kialakítása miatt nem lehetséges tisztítónyílás beépítése.
Az elképzelés tetszik és kíváncsi is vagyok, hogy hová tudják fejleszteni, de ez még nem kiforrott technológia szerintem!
Én úgy értelmeztem, hogy a huzatot továbbra is a kémény biztosítja, a belsõ kémény csak a keresztmetszet szûküléssel gyorsítja az égéstéren átáramló levegõ sebességét. Azaz a végsõ égéstermék kivezetést magas kéményen keresztül kell megoldani.
De még egyszer hangsúlyozom, hogy tetszik az elképzelés és figyelemmel fogom követni!
Sajnos nem találom a videót amit láttam róla.
Külön ki is volt emelve, hogy a ház oldalán megy ki a kémény és nincs füst. Bemutatták a felépítését is, elkészült kélyha volt és mûködött is a videón.
Minden sz@rt elmentek pinteresten, ezt pont nem sikerült :(
Rakéta kályha topic
http://magyarprepperforum.net/showth...light=rak%E9ta
:)
Tessék, egy példa a rakétakályha kémény igényére:
https://www.youtube.com/watch?v=0d0vtGaj_6g
Valami ilyesmin gondolkodom.
http://www.homedepot.com/p/Englander...3500/100185844
Kétszer akkora helyet be tud fûteni mint a házunk. A beinstallálása meg hasonlók, szakembernek pénz, szerintem 3000-bõl talán kijönne. Aztán meg itt a 16 hektár fa, 5-öde száraz, nem lenne gond a fûtés.
https://www.youtube.com/watch?v=F-mpnbgAtaY
Valami hõtároló tömeg nem ártana köré, mert este szaunázol, reggel meg hidegben kelsz ha nem alvás közben nem dobsz rá néha :)
(Igaz én olyan helyen használok hasonlót ahol nincs minden nap fûtve, lehet csak azért hûl nagyon ki a szoba reggelre)
Ha meg is veszem, csak jövõre. Aztán meg majd kell 1-2 tél, mire kitapasztalom. :D
Következõ télre szeretném a házamat ( jelenlegi melléképület egyes falaira alapozva) megépíteni, kizárólag saját erõbõl. A fûtésünket több pillérre építem:
- komposzt fûtés: kb. 20 m3 komposztban átkeringetett padló és falfûtés. addig nagyon sokat kell még ezzel foglakoznom, hogy jó legyen.
- sparhelt: fõzéshez, alapvetõen kiegészítõnek szánom a kényelmesebb gázos mellett, hõleadó kéménycsõvel kívánom télen beüzemelni
- kemence: télen hasznos, ha a kenyér megsütéséhez a ház középpontjában elhelyezett gallyal, szárral fûtött kemencét használok, nyáron, viszont egy kinti fedettet építek majd 2-3 év múlva. Így is kuriózum marad szerintem a saját kenyérsütés, még ha minden meg is valósulna, mert a bolti árával nem igen ehet versenyezni (munkaidõ)
Hõszigetelésnek szalmabálát választottam, olcsósága és környezetbarát mivolta végett. Erre kell egy komolyabb vakolás is majd. a födémre nádat szánok, de lehet ez is szalma lesz lesaralva. Gond, csak a fix méretû helyeknél lesz, mert nem igen csíphetek le a járdából 40 cm-t a bálák véget. Talán a nádpalló lenne a legjobb megoldás.
Ezt elmagyaraznad legyszi mert erdekel de nem egeszen ertem.
Hogy lesz a komposztbol padlofutes?
A padlo alatti ureges reszt feltoltod komposzttal es azt melegited?
Komposztkazán. Youtube-on megtalálod az összes infót róla :thumbup