Megrendeltem, igaz a 91-es valtozatot. Koszi a tippet.
Printable View
Én is úgy gondolom, hogy huzamos idõ erdõben töltéséhez több emberre van szükség, mert rengeteg a feladat, ami felapróz. Ha vesszük az alapesetet, h 1 4 fõs család behúzódik a sûrûjébe és ott próbálnak kihúzni 1 hónapot.
Ha a gyerekek nagyobbak, mindjárt jobb a helyzet, de így is mindenki egész álló nap dolgozni fog. Elõször is rejtekhelyet kell építeni, ami biztos eltart 1-2 napig, ha nem csak 1 éjszakára kell, és 4 embernek, esetleg tûzrakóhellyel, a széltõl védõ falakkal, és egy normálisabb tetõvel. Közben valaki mindig õrködjön, lehetõleg 3 órás váltásban. Ki legyen az? a legkisebb, aki nem bír faágat emelni, és fûrészelni...az õ figyelme nem a legkitartóbb. Közben valaki gyûjtsön 1 nagy rakás tûzifát, és menjen el vízért. Ha van forrás a közelben ez akkor is kemény fizikai, mondjuk asszony talán megbírja.
Aztán nem ártana 1-2 csapdát kitenni a környéken...egyszerû jelzõcsapdákat, mondjuk botlódrótosat ami jelzi ha valakik közelítenek. Továbbá néhány hurkot kisebb állatoknak. Közben napi 2-3 õrjárat, és éjszakai õrködés szintén 3 óránként.
Van feladat bõven..mondjuk egy 10 fõs szakasszal ezt már könnyebb megoldani. 2 család, az 2 apa akik az erõmunkát együtt könnyebben elvégzik, és a védelmet is könnyebb megoldani így. Nõk tûz, víz, étel..gyerekek játék,pihenés, hogy legyen energia az esetleges hirtelen meneküléshez. Továbbá esetleg apróbb munkák elvégzése, pl hurokcsapdák rendszeres ellenõrzése, zsákmánybegyûjtés.
Azt gondolom még a legkönnyebb egyedül, mert akkor tényleg minimalistában tudod elõadni, vagy közepesen nagy csoportban...gondolom gebasz esetén lenne is önként jelentkezõ a menekülésre..
londonercsecse részére Vadászathoz kapcsolódó könyv Dr. Heltay István Vadásziskola:
https://mega.co.nz/#!2BAX0QxJ!CizC3l...r9lpmhpYTeXp3g
Nehéz eldönteni, hogy a természetben vagy esetleg más közegben nagyobb az esély a túlélésre. Nekem ilyenkor a délszláv háborúban alkalmazott partizán harcmodor és a vietnami háborúban használt rókalyukak jutnak eszembe. A városban/vidéken illetve a természetben történõ túlélés mellett sok pro és kontra érv áll. Mégis úgy gondolom, hogy a természetben nagyobb az esély erre, hiszen egy esetleges háborús közegben, már csak a logisztikai szempontok miatt is a katonai egységek a lakott területeken több ellátmányt és utánpótlást találnak. Ezzel szemben a természetben katonai egységekkel csak akkor találkozhatunk, ha az adott frontvonal épp ott húzódik. Természetesen ez nem egyszemélyes történet, mert mint az itt elõttem szólók is leírták, sok feladat van, amit egy ember érdemben nem képes ellátni. A nyomok könnyedén rejthetõk, errõl sok szakirodalom szól (érdemes pl. vadászíjászokkal kivesézni ezt a témát). Tûzrakásnak is megvannak a maga fortélyai, amivel minimalizálható a saját magunk felfedése. Barlangokat Magyarországon azonban rejteknek én sem javasolnék, mivel nem egy Afganisztán, ahol hatalmas lakatlan hegyvidékek vannak. Ráadásul a magyar barlangok kicsik és szûkek, könnyen sarokba szorulhatunk. A turista/katonai térképeken, pedig az összes barlang szerepel, tehát egyes felderítõ egységek nyilván ránk találnának elég hamar. Nyilván a turista utaktól távol esõ helyen, vízvételezési lehetõséghez közel kell kialakítani rejtett módon azt a kis táborhelyet/bázist, ahol át szeretnénk vészelni az adott helyzetet. Másik elõnyét a természetnek abban látom, hogy míg egy városi/vidéki közegben a készleteink kimerülhetnek (élelmiszer, víz, gyógyszer), addig a természetben ez korlátlan módon rendelkezésünkre áll (vadak, halak, gyógynövények, ehetõ növények). Természetesen vannak hátrányok is, de a magam kis fajsúlyozása szerint mégis összességében számomra ez a túlélési mód több eséllyel kecsegtet. Ezzel senkit nem meggyõzni szeretnék, csupán a saját véleményem :)
Grafitos már kezdi pedzegetni a létszámot és a feladatokat. Ez nem csak vadonbéli túlélésnél igaz. Bár a szakasz az inkább 30 fõ körüli. a 10 fõ az cirka egy raj. Bár ez nemcsak országonként, de még egységenként is változó. No, mindegy! Számold ki, hogy éjszaka 2 óránként kell váltás. Télen már 5 óra után vaksötét van egészen kb. 7 óráig. Az 14 óra. Osztva kettõvel: 7 személy, csak õrségre. A többirõl még nem is beszéltem. Bár, aki 17-19 óráig van õrségben az még lefekvésig csinálhat mást vagy hajnalban is rákerülhet újra a sor. De, hosszútávon ez vagy fárasztó vagy unalmas lesz. Fõleg egy mai, xbox-hoz szokott ficsúrnak. ;)
Magyarország sajnos elég sûrün lakott ezért szerintem az erdõben való túlélés nem túl jó megoldás maximum akkor ha nagyon odafigyelünk és mindig betartjuk a szabályokat, pl. bizonyos területet nem hagyhatunk el, tûzgyújtási szabályozás maximum õrtûz kis lángal a füstre ügyelve, nyílt terpen keveset tartózkodni meg az ehhez hasonló dolgok, amiket hosszú távon nem lehet könnyû betartani, persze meg lehet tanulni de nem tudom még nem volt benne részem.
Viszont az erdei túlélés akkor hasznos, ha el akarunk bújni, mert egy erdõben mégiscsak nehezebben találnak meg mint egy városban vagy faluban. Ezért B tervnek ha menekülni kell jó lehet.
Menedéknek erdõbe meg nagyon jó a földbe ásott 1.5 méter magas belterû gödör felül gerendákkal és ágakkal betakarva erre még ponyva arra meg vissza tenni az elõzõleg ásóval kivett földkockákat elég durván be tud olvadni így a menedékünk a környezetbe, a bejáratot ugyanez elven csak földkocka helyett akár bokrot telepíteni köré, stb. Ez azért jó mert nyáron kellemes hûvös van télen meg nem fagysz meg mert hasonló a pincéhez. Egyre ügyelni kell a kiásott földet eltüntetni szétszórni, elvinni, stb. mert az feltûnõ. És ha ügyes vagy még kemencét is építhetsz bele. Nagy munkával jár de 1-2 hét alatt könynen meg lehet csinálni, 3-om embernek gyalásóval.
Még csak kicsiben építettem ilyet, egy nagyot talán majd ezen a nyáron.
Viszont azt nem tudom nagy esõzésekre hogy reagál az a föld réteg átereszti e vagy sem, a ponyva mindenbizonnyal nem ereszti át, de azt nem tudom a falán kijöhet e a víz de azt kétlem.
Ez a "veremmenedék" jó, fõleg, hogy egy sátornál lényegesen biztonságosabb és tartósabb lehet.
Bár hátránya a helyhez kötöttség.
Igen az hátrány hogy helyhezkötött de viszonylag gyorsan felépíthetõ, és a rejtõ képessége elég komoly, én sztem akkor érdemes ilyet építeni ha úgy tervezed huzamosabb ideig egy helyben maradsz pl. 3 hét 1 hónap vagy annál több. Ha meg menned kell a sátor még mindig ott lesz 1-2 hétig az is jó. Vagy még akkor jó ez a veremmenedék ha olyan területen vagy amit bombáznak mert ugye megvéd az esetleges repeszektõl, és a gyalogsági aknavetõtõl, bár gondolom már gyártanak olyan aknát ami páncélátütõ képességû, de akár csak egy veszett kutyától is megvéd-->amihez hozzáteszem a veszett kutya sem mindig támad(volt már hozzá szerencsém erdõben), csak azért írom ezt le hogy ne alakuljon ki senkiben olyan kép hogy mennyi veszély fenyeget az erdõben mert valójában nem oylan veszélyes hely az.
kell ide 1 kép a veremmenedékrõl és leírás az építésérõl:D
Na egy ilyet sikerült összepaintolnom.
Csatolmány 103
A gerendákat persze szorosan tesszük csak így könnyebb volt szemléltetni.
Szerintem jól sikerült az ábra. :thumbup
Igazából úgy is lehet sok lehetõség van jó ötlet a ferde domboldalba ásni, mert onnan könnyen tovább tudsz ásni ha rossz idõ van, esik az esõ nem akarsz kint tevékenykedni csak ásol egy kicsit:)
Csak arra oda kell figyelni, hogy be ne omoljon ha befelé ásol, homokos laza talajnál ez probléma lehet. Kemény talajban meg nehezebb ásni:D köves talajban meg centirõl centire halad az ember ezért a talajmegválasztás fontos dolog. Homokos laza talajban szerintem egy nap is elég hogy elkészítsd, és ha a gerendás megoldást választod a beomlás veszély se fenyeget.
De ha kint van a terepen az ember akkor egy idõ után úgyis ráérez, és meglepõdve fogja nézni hogy megépítette a világ 8. csodáját:D
Sabján Tibi bácsi tudott volna ilyen menedékekrõl órákat mesélni. Sajnos 2009. óta nincs velünk többé. Nagyon korán ment el. Õ mindent tudod a népi építészetrõl. Egyik remek munkáját megtaláltam pdf-ben egy cseh oldalon angolul, de a Libriben még vannak magyar nyelvû munkái, akár kemenceépítésrõl is. Amúgy ha rákerestek olyan szavakra guglival vagy utube-on, hogy dugout shelter, pit house, sod house, akkor rengeteg kiváló ötletet fogtok találni. De lehet ötleteket venni mud hut-okból is. Bár az inkább a tapasztott sárkunyhó. Mondjuk ezt is lehet félig földbe vájni és a maradékot álcázni. Az biztos, hogy az efféle menedékek baromira munkaigényesek. Pláne egy évszázadok - ha nem évezredek - óta nem mûvelt erdõtalajon. Aki ásott már krumplivermet az tudja. Aki meg még ki is rakta gránittal az a vonalkódot is tuti belerakta a gatyába. (Érdemes megfigyelni, hogy a zöldségek szalmán vannak. Nagyszüleim a télire felszedett krumplit szintén szalmával takarták be, hogy ne fagyjon meg.) A másik a vízállósággal kapcsolatos megjegyzésem. Amennyiben nincs nálad ponyva, de tûlevelûek vannak szép számmal körülötted, akkor azok ágait legalább 10 centi vastagon a gerendákra fektetve, némi lejtéssel persze, egész jó vízállóságot lehet kapni. Plusz, ha erre rakod rá a gyeptéglákat és egyéb szerves álcázóanyagot, akkor a tûlevelek gyantatartalma jobban megvédi a gerendákat a korhadástól. Szerintem ez nagyon király. Mindössze a bejáratot kéne jobban álcázni.
Ez a mostani hír pont ide való
"Egy hónapja eltûnt az az oregoni túlélõ tizenéves, akit az "Be a természetbe" film inspirált"
http://www.dailymail.co.uk/news/arti...-The-Wild.html
Ki akarta próbálni, hogy milyen a természetben élni. Erre akkor jött rá, mikor valamiféle hallucinogén drogot használt.
"Nem tudtuk róla lebeszélni" - nyilatkozta az édesanyja. "Nem túlélõ õ, csak egy városi kölyök. Vegetariánus, nem ölne állatot a húsért."
A kocsiját megtalálták, de õt még keresik.
1. Ha télen vágsz neki, úgy nehezebb a dolog, fõleg ha egy északabbi területen élsz, ami ráadásul még hegyekkel is tele van.
2. Télen nem fogsz túl sok bogyót találni a bokrokon, úgyhogy ha állatot nem ölsz a húsáért, akkor marad a fakéreg és a hó.
3. Hirtelen felindulásból sose dönts olyan dologról, amihez hosszú tervezésre van szükség.
Ha az Into the wild inspirálta, akkor tudjuk mi lesz a vége..Arra azért kíváncsi lennék, hogy miért nevezik túlélõnek a srácot ha egy városi ficsúr aki a neten lóg, drogozik és sz.rt sem tud a természetben való életbenmaradásról..
És azért a filmbeli srác rendesen fel volt pakolva indulás elõtt, ha jól emlékszem..
Mert egyszer megnézte a gyerek azt a filmet, tehát automatikusan "túlélõ".Idézet:
Arra azért kíváncsi lennék, hogy miért nevezik túlélõnek a srácot ha egy városi ficsúr aki a neten lóg
Én meg egyszer megnéztem a Rambo II.-t, úgyhogy a sajtó szerint én meg biztosan vietnámi veterán vagyok. :haha:
A sajtó és a média mindig trükközik, hatásvadász címeket adnak a híreknek, hogy még többen nézzék meg. Meg ha ez "túlélõ" akkor ebbõl az jön le az embereknek, hogy "akiket érdekel a természet, azok biztosan hülyék". :(
Ha a kis köcsögnek nem lenne autója (minek is?) akkor elég lett volna gyalogjárásnyi körzetben keresni! :):)
Én meg egyszer megnéztem a Rambo II.-t, úgyhogy a sajtó szerint én meg biztosan vietnámi veterán vagyok. :haha:
Ki tudja..a korodat nem vágjuk és egy ilyen nikname-el bármi elõfordulhat:D
A srác jobban járt volna, ha reszkessetek betörõket nézi..hehe
Én Rambo már nem lehetek, mert a Hír24 már kinevezett Burt Gummernak. :haha:
A színész képe volt fent a blogomnál, erre a Hír24 azt írta, hogy az én vagyok.
Burt Bummer is nagy akcióarc..én a helyedben vállalnám:)
~ 13 és fél köbméter. A veséd lerohad benne két nap alatt. Inkább ez, fakunyhók A magasság jelentõsen csökken, ha az ágyszint a talaj és a járórészt beássuk a földbe.
Most a vízitúrámról visszatérve úgy gondolom 1 dolog biztos van ami nélkülözhetetlen a természetben való túléléshez.....k..va sok szúnyog riasztó:thumbup
http://combatgear.blog.hu/2013/05/20/ultrathon Jó holminak tûnik...Egyébként tud valaki eljrást arra vonatkozólag, hogyan és milyen növényekbõl lehet szúnyogriasztót elõállítani?
Statikus alkalmazásra szúnyogcsapda hatékony élesztõbõl, cukorból, vízbõl és félbevágott pet palackból.
Illóolajos, ecetes spréket lehet készíteni, amiktõl esetleg kevesebb a csípés. de sûrû idõszakokban és helyeken a hosszú ruha és moszkitóháló az egyedüli megoldás.
Próbáld meg beszerezni a: Korompay Bertalan: Csapdafélék - A vadászat összehasonlító néprajzához (1984) címû könyvet.
A youtube-on rengeteg videót találsz, ahol részletesen bemutatják a különbözõ csapdák készítését.
Szerintetek egy jó függõággynak mind a négy évszakban van jogosultsága, vagy csak melegebb idõszakban? A hátizsákomban véges a hely, és csak a téli alvós felszerelés rengeteg helyet foglalna el (megfelelõ komfortfokozatú hálózsák, vastag derékalj, stb.) viszont egy jó függõággyal (ticket to the moon, vagy travel hammock) ki lehetne váltani mindezeket, és kényelmesebb is, mint a földön aludni. Mi a véleményetek?
hát télen nem a legjobb ha alulról is csíp a dér...
Azért egy ilyesmi barlang jó menedék lenne :D
http://www.flickr.com/photos/doggettx/4515601169/
Átolvastam a témát, a következõket szûrtem le:
-menedékre szükség van mindenképpen
-kisebb csoportban érdemes gondolkozni
-ki kel ismerni magunkat, mi milyen felhasználásra alkalmas.
Ami kérdéses számomra:
Az ember maga alkalmas-e a túlélõ szituációkra, hosszabb távon?
-Mert a lelki teher, hogy mikor térhet haza, mi lesz másnap, eléggé nagy súly.
-Az egyéni-családi elkülönülés megoldható-e, mert hosszú távon a megszokott egyéni "fészek" hiánya konfliktusforrás.
-Esetlegesen a gyermekáldás hogyan kezelhetõ kint?(feltételezve, hogy a párnak hiányzik a nemi élet egy idõ után)
-Érdemes-e két, akár több szállásra alapozni, néhány órányi járásra?(téli, nyári, vadász, pl.)
-Az erdõ alkalmas a növénytermesztésekre is. Ezt, kissé "szétszórtan", nem ágyás szerûen érdemes-e elkezdeni(hosszú távon)?
Szerintem a természetben való túléléskor az ember legnagyobb ellensége saját önmaga.
Lehet valaki akármilyen fitt, leleményes, ismerheti a természetet, ha mentálisan nincs ott teljes mértékben, kételkedik egy kicsit is
a túlélésében, akkor veszett ügy, mert elõbb-utóbb ez az érzés felülkerekedik rajta.
Tudomásul kell venni a szituációt, nem szabad agyalni.
Megint vita az barátnõvel. Õ várospárti én meg nagyon nem. Nem tudom mit vitatkozik, se városi házra, se tanyára, se földre nincs pénzünk. :confused: Feleslegesen magyaráz hogy mit akar. :rolleyes:
Nem jár a posta. De jár, mert már utánaolvastam. Jár a posta és járnak a csomagküldõ szolgálatok is. Legyen út mellett a ház és kiviszik a csomagot és a leveleket.
Nem jön ki a tûzoltó. Szerintem jönne. Ha meg nem akkor mi van? Takarékoskodni kell és a leégett ház helyére újat kell felhúzni. Volt már ilyen a történelemben.
Nem jön ki a rendõr. Kell a tökömnek rendõr, mikor van itthon sörétes.
Nincsenek utak. Miért ne lennének? Mindig olyan helyen nézem a hirdetéseket, ahol vannak utak.
Éljünk északon ott jó hûvös van. Télen meg fagyjak meg? Meg könnyen beszél, ha most is mindig én hányom telente a havat. :mad:
A sok kifogás mindig, mindenkitõl. Van úgy hogy az embernek döntenie kell és nem mindig a legkönnyebbnek hangzó döntés a legjobb döntés. Hosszú távon sokszor a nehezebb út a helyes.
Ez a barátnõ menni fog, ne is erõlködj vele.
Aki megszokta a komfortot, nem adja fel semmi pénzért, legfõképpen azért, mert mindenki hülyének fogja nézni.