Szerintem senki nem akar utánozni velük, azok inkább közeli, mindennapi kommunikációra valók, kicsik, könnyûek és kevésbé hatnak rá a légköri viszonyok :).
Printable View
Szerintem senki nem akar utánozni velük, azok inkább közeli, mindennapi kommunikációra valók, kicsik, könnyûek és kevésbé hatnak rá a légköri viszonyok :).
Felkeltette az érdeklõdésemet a CB- lehet ,hogy beszerzek egy készüléket . Most lett kész a scannerem volt némi gondja a töltéssel :) Majd pár amatõr frekit vagy egyebet tudnátok adni ahol van élet a Nyugati határszélen . A 125.500 légi irányítás megvan általában ezt hallgatom . Ilyen a scannerem , nem egy modern darab de már jó pár éve mûködik .
Csatolmány 1758
Nem tudom mennyire aktuálisak, inkább csak a Taxi3000-et szoktam hallgatni.
467,8200 Taxi3000 (vagy city taxi?)
153,9375 Rádió Szombathely taxi (most nem tudom mi a neve a rádió megszûnése után)
119,7000 Szombathelyi reptér
433,4500 2m/70 centi keresztátjátszó 70centis oldala (rádióamatõr) talán Kõszegen. Régebben volt rajta rendes forgalom, de mostanában nem hallottam (igaz ritkán kapcsolok ide)
145,2625 ugyanennek a 2m-es fele
434,8000 HG1RUC Szombathelyi rádióamatõr átjátszó
Köszi , már táplálom is be az adatokat :)
Alakul a CB-s szakosztály. :)
Utánozás közben használhatom az Internetet? Fóton most üzemeltek be egy EQSO állomást. Ott Svájcból PMR (HAM) rádióról forgalmazókat hallgattam magyar nyelven. Igaz ez nem ionoszféra segítségével, de nincs is holt tér a forgalmazásban. :)
Sajnos nálam nem jöhet szóba a CB. Egy normális nyereségû antenna túl nagy méretû. Egy Penetrátor a maga 6,8 m méretével 3-5dB. Egy Aszódi kétsávos 1,3 m méretben 4,5dB, 2,4 m méretben 6 dB. A nagyméretû antenna csak a tetõre mehet (panelban nehezen megoldható), a hosszú antennavezeték pedig jelentõsen rontana a teljesítményen. A 98 cm-es gk antennát kitehetem az ablakba és nem zavarja a felettem lakót. hasonló nyereségû CB 200 cm lenne. Az már felérne az ablakvonaláig.
Ahaaa...ahaaaa... ááá.. igen!
Isten biza megnéztem, nem e az angol topikba keveredtem-e!
Ti értitek is ezeket, vagy csak hülyítitek itt a többséget? :D
Kezdek félni tõletek!
Nem csak te nem érted a szakzsargonokat, számokat és jelzéseket.
Nekem elég annyi, hogy a két szám megegyezik a két rádión és akkor az egyik kommunikál a másikkal.
HAM-ra állítva pedig van rajta automata keresõ, (vészhelyzet esetén használható).
:)
Akkor a rövidítések, ha valami kimartad, szóljatok:
CB: Citizen Band, polgári, azaz engedély nélküli használatra megnyitott frekvenciatartomány. Az ebben a tartományban (27MHz) üzemelõ rádiók, hatósági engedély nélkül használhatók. (Persze itt is vannak szabályok, kitételek, amiket ki szoktak játszani, fõleg a teljesítménykorlátot. Nagyobb teljesítménnyel, messzebbre rádióznak.) A 27MHz frekvenciához 11m hullámhossz tartozik, ezáltal messzebbre lehet rádiózni. Viszont ugyanolyan hatékonyságú (nyereségû) antennához jóval nagyobb méret kell.
eQSO: a rádióforgalomban használ QSO rövidítésbõl származik, aminek jelentése kapcsolatot tudok létesíteni. Az eQSO egy program ami az internetes chat szobát közi össze a rádióforgalmazással. Egy számítógép és egy rádió összekötése. A rádió által vett helyi forgalmat feltesz egy interneten futó chat szobába. Ha egy szobában több rádió van bejelentkeztetve, akkor a köztük lévõ földrajzi távolságtól függetlenül egy vételkörzetbe kerülnek az Internet segítségével.
HAM: Rádióamatõr. HAM rádió, rádióamatõr által használható, üzemeltetõ rádió. Egy nagyobb frekvenciatartományban szabadon programozható, azaz bármilyen köztes frekvenciára hangolható. Hasonlóan, mint a mûsorvevõ rádiók.
PMR: Personal Mobile Radio, személyi hordozható rádió. Korlátozott adóteljesítménnyel. Fixen rögzített antennával, 8 elõre programozott csatornával rendelkezõ rádió. Az üzemeltetéséhez nem szükséges engedély.
Kiegészítéseket, pontosításokat, tévedéseim javítást szívesen fogadom!
Rádiózást még kiegészíteném azzal, ha valaki csak információ gyûjtésre szeretné használni jó megoldás az úgynevezett világvevõ rádió.
Legális békeidõben is, nincs rá korlátozás csak arra kell figyelni hogy széles frekitartományban mûködjön több féle modulációban.
Ilyen vagy ehhez hasonló:
Tecsun PL-600
- Frekvenciatartomány:
100 KHz - 519 KHz AM, USB, LSB
522 KHz - 1620 KHz AM, USB, LSB
1711 KHz - 30 MHz AM, USB, LSB
76 - 108 MHz FM stereo
- Finomhangoló, széles - keskeny sávszûrõ
Múködés közben:
http://www.youtube.com/watch?v=K7XQ68kM_7c
http://www.youtube.com/watch?v=JwevDo5SqiM
Természetesen a sima mûsorszóró csatornák is foghatók vele.
Nagyon tetszik ez, csak drága.
Hallgatózni egy yaesu vx3 van nekem, de ssb-t nem tud :(.
Találtam egy nagyon egyszerû, hordozható antenna megoldást!
http://pmrradio.hu/articles.php?article_id=18
Ez igazán akkor lehet ideális prepper szempontból, ha "menni kell"
Kis helyet foglal el, és több célú. Mert a pecabot az eredeti módon is használható marad! :)
Persze el lehet készíteni más hullámhosszra hangolva is. Azt hiszem el is készítem magamnak......
Én is egyet értek azzal hogy létre kellene hoznunk egy kommunikációs hálózatot nem feltétlenül egybõl egy külön sávot elõször mondjuk csak annyit hogy tudjunk egymással beszélni!!! Egyenlõre még fogalmam sincs a radiozasrol meg csak most kezdtem el utána olvasgatni de valószínû hogy nekem is lesz csak még ez az engedély köteles dolog nem fekszik mondom teljesen amatõr vagyok lehet hülye kérdés lesz de írta valaki hogy Grant cb rádiót ajánlja na most ahogy olvastam az engedély köteles vagy ha nem mind1 a kérdésem ha veszek egy cbt ami engedély köteles azt lehet úgy használni hogy ne kelljen rá engedély? Mert azt írták hogy ha engedély köteles attól még hallgatni lehet az adat de te nem adhatsz mert azat szabálysertés
Kedves Nikosz!
A CEPT es Cb-re nem kell engedély! A Grand és a többi régi rádió persze nem ceptes ezért hivatalosan nem lehet használni. Se engedéllyel, se anélkül. De nem foglalkozik vele a hatóság. Szinte az összes Cbs illegálisan rádiózik. Úgyhogy ne parázzál miatta.
Nyugodtan vegyél egyet, és használd!
Tudom, én vagyok az örök károgó... De a fórumon senkit se biztassunk nyíltan törvényszegésre. Senkinek nem hiányzik, hogy a fórum negatív elõjelû bélyeget kapjon bárhol is.
A nem CEPT-es rádiók üzemeltetése, azaz bekapcsolva tartása -akár csak hallhatása is- szabálysértés. Ami persze szinte bizonyíthatatlan, mert külsõ eszközökkel nem felderíthetõ. De elég egy "jóindulatú" szomszéd vagy ismerõs és "kopoghatnak az ajtón"... Aki csak megfigyelni szeretné a forgalmat, az használhat az itt is megemlített világvevõ rádiót.
Az, hogy most nem foglalkozik vele a hatóság, nem jelenti azt, hogy nem tud róla. Amint érdeke fûzõdik ahhoz, hogy beavatkozzon, majd megjelenik.
Kedves A.L.Ias ne károgjál már!
A tapasztalat szerint hatóság megtûri a nem CEPT Cbseket is. Nem foglalkozik velük ha, nem zavarják a környezetüket, és nem lógnak ki a Cb sávból. Pl.: Hotel alfa rádió klub már tíz éve mûködik háborítatlanul. http://www.hotelalfa.hu/
Olyan rádiókkal, amik hírbõl sem ismerik a CEPT szabványt, sokszor több száz watt teljesítménnyel rádiózva!
A tagok listája fent van a neten. És mégsem piszkál a hatóság senkit. Úgyhogy ne paráztasd már a kedves fórumtagot!
És sok fórum és weblap foglalkozik CB rádiózással, gond nélkül. Miért gondolod hogy pont ez a bejegyzéstõl kap a fórum negatív bélyeget? Ne játsszad már meg magad!
Másrészt olvasom hogy te pl. 446.300 Mhz frekin rádióztál MA 5watt teljesítménnyel!
Ez a freki NEM pmr hullámhossz, tehát engedélyköteles!Továbbá 5watt az sem pmr rádió, tehát az is engedélyköteles!
Ugye jól gondolom nincs rá engedélyed? Akkor hogy is van ez? Illegális rádiót használsz illegális frekvencián? Nyíltan szabálysértést követtél el és még le is írtad? Szóval, nem csesztetés képen írtam, de a képhez ez is hozzá tartozik!
Az összes Baofeng és hasonló rádió használata illegális. Persze boldog-boldogtalan vígan használja (én is) és mégsem piszkálnak érte. Csak akkor ha valaki olyan hülye hogy védett hullámhosszon forgalmaz. Pl.: A légi irányítok frekvenciáján.. Különben nem foglalkoznak ezzel sem!
Had vegyem védelmembe A. L. Ias fórumtársat aki eddig tökéletesen építõ jellegû hozzászólásaival sok új infóhoz juttatott engem is . Én megértem azokat akik ferdén néznek a kalóz rádiósokra hiszen édesapám is rádióamatõr kicsit belelátok a gondolkodásmódjukba , õk tanultak tettek azért ,hogy rádiózhassanak , ezzel szemben vagyunk mi a kibicek akik gyakran csak a rádió bekapcsológombját ismerik... , persze ,hogy ferdén néznek ránk és azt hiszem tök jogosan . A másik gondolj bele te mennyi pénzt energiát fektettél például a jogosítványod megszerzésére , mit szólnál ha holnaptól az emberek 80% jogsi nélkül közlekedne áthágva minden szabályt ,biztos neheztelnél érte . Valami ilyesmi játszódik le a vizsgázott rádióamatõrökben . Véleményem szerint ha már szabálytalanul,jogosulatlanul használunk bizonyos technikákat frekvenciákat akkor azt csak halkan szép csöndbe tegyük .
Kedves Unicornis!
Ami leírtál, abban teljesen igazad van. Jogos a hivatkozásod a hotelalfára is. De hivatkoznék a szabályzatuk CEPT bekezdésére:
"CEPT
A HARC-ba való belépéskor minden tagunk tudomásul veszi, hogy hazánkban éppen milyen jogszabályok vonatkoznak a 27MHz-es sávon történõ forgalmazásra. Saját felelõsségére tér el csak ezek betartásától, tudva azt, hogy tevékenysége szabálysértésnek minõsülhet. A HARC senkit sem bátorít szabálysértésre, ha valakit szabálysértés miatt megbüntetnek, az itt regisztrált hívójel nem változtat a szabálysértés tényén."
Szerintem én sem írtam ennél többet.
Az én rádiózásommal kapcsolatos észrevételeid is részben helyesek. De amit én követek el, annak a következményeivel én számolok. Saját felelõsségemre térek el a jogszabályok betartásától, erre senkit nem biztatok a fórum nyilvánossága elõtt.
Kerdeznem a hozzaertöket.
Felvetödött egy gondolat egy topikbeli beszelgetes kapcsan.
Lehetseges olyan rendszert letrehozni, amit tudnanak a prepperek egy vilagvege utan hasznalni?
Lehet az CB vagy radiofrekis.
Az atjatszok telepitese milyen volumenü munka? Draga?
Itt felejtsük most el, hogy most nem szabad! Erdemes-e lezsirozva elkesziteni ilyen atjatszokat, erösitöket, hogy a majdani törvenyenkivüli vilagban, egy eldugott helyen, pl, napkollektor-aku, szelgenerator kombokkal üzemelni tudjon es legyen egy kis hid a különbözö csoportok között?!?!
Atlag ember szamara ez megvalosithato dolog? (nem sok-horibilis penzböl?!)
A válasz : igen
Erõsen függ attól, hogy milyen háttér hardvered van meg hozzá, de 70-90 e Ft között ki lehet hozni, nyilván az ár lehet a csillagos ég,
a mûszaki tartalom itt is jelentõsen befolyásolja. ( ez egy alap 4W duplexeres kisrádió, egy kis 3-6 dBi nyereségû antenna, egy zselés aksi
egy töltésvezérlõ, egy napelem, csatlakozók, kábelek )
Érdemes.... tudok ilyenrõl.
Az átlag ember, olyan aki nem híradástechnikai és/vagy villamos szakember?
Ha még nem látott ilyet közelrõl, egy átlag ember nem biztos, hogy elsõre meg tudja csinálni, de sok utána olvasással, egy kis elektro-technikai
önképzéssel, végül is nem lehetetlen.....
Nagyon, nagyon, nagyon remenyteljeset irtal! Köszi! :thumbup
Van több kicsi radiom, es van egy standard c-168-s amit eleg jonak mondott egyik regi radios ismerösöm.. aki.. szoval .. szabadda tette a lelket..
Alapnak jo lenne egy ilyen?
A topik temajanal maradva..
CB- radiok engedelymentesek? Lehet otthoni hasznalatra barkinek? Asszony szolhat a kertbe kapalgato apjuknak, hogy kesz az ebed jöjjön haza?
Mik a hatotavolsagok egy CB.nek?
Tudok annyit, hogy erössegek jatszanak közre ott is, de mondjuk egy autoba szerelhetö, vagy egy kezi CB (van olyan?) eseteben?!
En sem tudom, megis szeret az asszony! :D
Valoban sok penzert szereztem be a 90 evek elejen, tehat helyes volt a tipped!
Kar! :( Sajnalom, mert eleg kicsi es kezes. Keveset radioztem vele, de akkor mindig szepen vette az adasokat. .. Esetleg olyan frekikre, amit tud, arra meg hasznalhato.
Milyen antennat kell hozza kernem, ha bemegyek egy radios boltba?
De miert is jo a 6.25-s lepesköz? Több a lehetöseg?
Amugy egy prepper ferekinek olyan lenne jo, amit sokan el tudnanak erni, vagyis regebbi radiokkal is.
Köszi az infot!
Laikus számára az egyik legegyszerûbb megoldás:
http://www.ebay.com/itm/Simplex-Repe...item564a76cbc8
Összedugod egy Kenwood csatis rádióval(van választék), beállítod magadnak a frekit, Ct-Dcs kódot és máris van egy papagáj(ismétlõ)átjátszód.
Csak az energia ellátást kell megoldani.
Ilyen papi modult használtunk egy idõben, jól mûxik.
A fórumtagság CB-s szakcsoportja tervezi, hogy kitelepül a HARC-os kezdeményezéshez csatlakozva?
Itt valaki éppen eladja:
http://forum.index.hu/Article/viewAr...6912&t=9134311
Végre összeállt a Cb rádiós cuccom.
Az antennát felállítottam a kertben, egy 13 méteres alumínium árbocra.
Van itt a fórumon valaki akivel CB rádión is beszélhetnék? Mert nem prepperekkel is beszélgetek, de
az más......
Mert mint mondtam, jó lenne összehozni egy CBs prepper hálózatot és fórumot!
Mert egy jó antennával és rádióval az egész országot át lehet rádiózni.
Meg lehetne beszélni hogy milyen frekvencián, és modulációval és persze hány órakor próbálkozzunk
a kapcsolat teremtéssel. Jó lenne gyakorolni.
Villámtól nem félsz? :)
Csak cept-es cb-m van, meg egy kicsi dagger antenna hozzá, ami fel sincs szerelve :(.
A villámtól nem félek, mert az árboc ledönthetõ majdnem vízszintesre! :)
Ha vihar várható, az antenna kábelt ki kell húzni a rádióból, és el kell vinni tõle minél messzebbre.
A CEPT-es CB is több a semminél, ki kell próbálni. De nem a dagger antennával, mert az autóra való. Ha nem kocsira szerelve akarod használni, akkor kell alá legalább egy 2 négyzetméteres fém lemez.
Persze attól is függ hogy milyen messze vagy. Különben egyirányú lesz a kommunikáció.
Én pl.:ma este rádióztam el simán 74 km.-re! A másik rádió is egy alap Grant volt, erõsítõ nélkül.
Ahogy elnézem, nincs nagy fogadókészség a CB rádiózásra......:cry:
De így, egy komolyabb SHTF helyzetben semmilyen országos prepper kommunikáció nem lesz.
Mert hát PMR frekvencián nagyobb távolságú, megbízható és országos hálózatot nem lehet csinálni!
Egymást is jobban tudnánk segíteni, ha lenne egy saját vészfrekvenciánk, és hálózatunk!
A CB használata nem egy "agysebészet" alap szinten 10-15 perc alatt megtanulható.
A komplett rendszert meg lehet építeni lazán 50 ezerbõl. De akár ennél sokkal olcsóbban is.
Pl.: http://olx.hu/hirdetes/cb-ado-vevo-r...tml#c992544643
Már csak egy ilyen antenna kell, és lehet rádiózni!
http://www.dnd.hu/index.php?page=res...ntenna&lang=hu
Én személy szerint tervezem, hogy beszerzek egy CB rádiót, de a költségvetésem a következõ év során fogja csak megengedni ezt.
Addig is vagy fél tucat új cuccot veszek (nagyon alap dolgok felkészülés szempontjából).
De visszatérve a CB-re úgy látom nem lenne túl drága kivitelezni. Komoly az a több mint 6 méteres antennahossz? (a linkelt antennánál)
Annak még állvány sem kellene igazán. Habár észak felé eléggé leárnyékolná néhány nagyobb épület a jelek leendõ útját, így észak fele eleve nem lenne jó az adás (a vétel inkább).
Van ugye az a pár kb. 15 m magas épület, lehet inkább a fenyõfára kéne rakjam?? :) Inkább az utcához közelebb kéne, ott szabadabb a tér észak felé (én nagyon délen lakok a határtól néhány km-re).
Addig még meglátom mik lesznek a lehetõségeim. Szólni fogok, ha már beüzemeltem. Elõbb úgy is egy rádió scannert veszek, mert így a legtöbb sávot tudom majd fogni (AM, CB, PMR, Freenet, HAM, AIR, marine, 900Mhz). A multisávos rendszer többet érhet a szükséghelyzetben, igaz nem tudok válaszolni rá, de pl a HAM sávján illegális is lenne a részemrõl.
Infószerzésre fogom használni. Azután jöhet szóba a CB adó kiépítése. Legalább már tervben van.
Épp 3/4 éve, hogy rákapcsoltam a felkészülésre, nem lehet mindent azonnal összehozni, mert limitált a költségvetésem.Ki fog alakulni... Idõvel.
2016 környékéig nem számítok komolyabb civilizációs konfliktusra a környékemen. Elemi csapás bármikor lehetséges, de ha lesz akkor is jó eséllyel lokális, legfeljebb fél megyét érintõ csapásra számítok.
Na de ez nem ide tartozik, 2015 környékére van kitûzve a CB telepítése (ha már lesz kikkel beszélgetni tudjátok milyen témákban).
Én ilyen hétvégi bejelentkezéseket tudok elképzelni a mindennapokban. Amúgy meg ha baj lesz akkor be lesz kapcsolva vételre, a megbeszélt frekvenciára beállítva például.
Lehetne különbözõ rövidítéseket, kódszavakat is használni az elõre rögzített formában itt a fórum hasábjain, hogy a tagoknak elérhetõ legyen (ha van rá igény).
Persze normál módon is beszélnénk, csak benne lennének a már itt megismert specifikus kódszavak (SHTF, BOB, BOL stb...).
Van az egészben potenciál, én is úgy gondolom.
Nem mellesleg nagyobb élmény (és talán kevésbé káros) mint a mobilok használata és decentralizált az egész rendszer, nincs központ.
Mûködik az EMP utáni idõkben is, ha leárnyékoltuk (Faraday kalitka) a rádiót és az energiaforrást is.
Meglátjuk mi lesz belõle.
De, de!
Rajtam kivül is többen erdeklödtek mar itt.
En is tökgyalu vagyok a CB radiohoz (minden radiohoz); de feltett szandekom egy komolyabb fix es egy mobil ado-vevöt beszerezni/epiteni.
Ha ötleteltek, javasoltok dolgokat - erthetö emberi nyelven :D - akkor mi laikusok is sok infot es okossagot merithetünk innen.
:thumbup
Ha van valaki hozzaertönek kedve, indithatna egy kezdö CB tanfolyamot!
En jelentkezek ra es igerem lesz sok kerdesem! :D
Oké! Indítok egy Cb rádiózás alapfokon tanfolyamot. :)
Több részre bontva lesz megírva.
CB rádiózás alapfokon 1. rész
A hullámterjedésrõl:
A teljes elektromágneses spektrum a hosszúhullámú rádióhullámtól indulva a mikrohullámon át halad az infravörös, majd a látható fény spektrumán folyamatosan az ultraibolya majd a röntgenen át egészem a gammasugárzásig terjed. Láthatjuk hogy menyire különbözõ a megjelenési formájuk a hullámhosszuktól függõen. Most mi csak a rádió hullámokkal foglalkozunk, de itt is jelentõs különbségek vannak.
A föld felszínén felállított adóantennától a vevõ
antennáig az elektromágneses hullámok három úton
juthatnak el: az optikaihoz hasonló közvetlen terjedés, a troposzférán át a földfelszín mentén terjedõ felületi hullámok, valamint az ionoszférán visszaverõdõ térhullámok útján.
Minél kisseb a hullámhossz és nagyobb a frekvencia, annál inkább úgy terjed mint a fény, azaz egyenes vonalban. Ez a közvetlen terjedés. Kb. 40 megaherz frekvencia felett csak így terjed a rádióhullám. Ez azt jelenti hogy elvileg csak oda tudunk rádiózni amit látunk.
Persze a tereptárgyakról visszaverõdhet így oda is rádiózhatunk amit nem látunk.
De a lényegen ez nem változtat! Rádió hullámok közel egyenesen terjednek, ezért e rádióhullámok hatótávolsága nem haladhatja meg jelentõsen (általában max. 15%-al) az optikai látóhatárt, azaz a horizontot!
A felületi hullámok
a Föld görbületét követve, fokozatosan csillapodva terjednek. Az alacsonyabb
frekvenciájú (közép és különösen a hosszú hullámú) adókkal nagy távolság hidalható át (az adó hatótávolsága fõként teljesítményétõl függ). A magasabb frekvenciájú hullámok azonban jobban csillapodnak, ezért csak kisebb távolságra terjednek (rövidhullámon, amatõr adóval a 80 m-es sávban kb. 100 km, a 10 m-es sávban már csak kb. 15 km. távolság hidalható át felületi hullámokkal).
40 megaherz alatt viszont belép egy másik jelenség is az ionoszféra terjedés.
Elõször is érdemes megismernünk a Földünk felett elhelyezkedõ levegõréteget, illetve annak egyik összetevõjét. Az ionoszféra, vagy más néven Heaviside-réteg (a felfedezõje után) a földfelület feletti 50-400 km magasságok között helyezkedik el. E sáv több rétegbõl tevõdik össze, melyek olyan gázkeverékekbõl állnak, ahol a szabad elektronok és az ionok különbözõ koncentrációban vannak jelen. Ezen gázrétegek ionizálását a Nap sugárzása befolyásolja.
A térhullámok teszik lehetõvé a rövidhullámok nagy távolságú terjedését. Az ionoszférába érkezõ elektromágneses hullámok terjedési iránya megtörik és - ha a feltételek ehhez megfelelõek – a hullámok a Föld felé visszaverõdnek.
Szerencsés esetben a talajról is visszaverõdve többször is eléretik az ionoszférát.
Így akár körbe is pattoghatják a földet!
Szerencsére a CB frekvenciáján mindhárom terjedési mód jelen van. De a nagytávolságú összeköttetésekben csak az ionoszférikus terjedés számít.
Az antennák:
A CB antennáknak alapvetõen két fajtája van: A jármûre szerelhetõ és a Bázis antennák.
Az autós antenna:
Az autós antennákat úgy tervezik, hogy figyelembe veszik az antenna alatt található nagyméretû fémfelületet (amit a kocsi karosszériája képvisel.)
Ezt a rádiós szakzsargonban ellensúlynak nevezik, itt azonban nem fizikai súlyra (tömegre) kell gondolni!
Lényeg: ha nincs megfelelõ fémfelület az autós antenna alatt, az nem fog normálisan mûködni, rossz lesz az SWR érték,
kritikus esetben károsodhat a rádió végfoka is!
Ezért amennyiben ilyen antennát szeretnénk otthon (pl. erkélyen) használni, akkor mindenképpen rá kell erõsíteni
egy megfelelõ méretû fémlemezre. (1-2 négyzetméter felületû legyen).
Ezek után is szükséges azonban az ellenõrzõ mérés SWR-mérõ segítségével!
A bázis antennák lényesen nagyobbak, és persze nagyobb nyereségüek mint az autós antennák.
Stabil állomásként mindenképpen ilyet érdemes hogy használjunk.
A hosszuk alapján léteznek : negyed, fél, és 5/8ad lamdásak. Az 5/8as nyeresége kétszerese a negyed lamdásnak. Persze lényegesen nagyobb is.
Ezek az antennák mind körsugárzóak. Azaz minden irányban azonos az érzékenységük.
Léteznek még irány antennák, amiknek egy bizonyos irányban nagyobb az érzékenységük, de viszont más irányban lényegesen rosszabbak.
Ezeket az antennákat az ellenállomás irányába kell forgatni. Az ilyen Yaggi antennákkal most nem foglalkozunk.
Említést érdemel még az úgynevezett „Triple leg” antenna.
Ennek egyik nagy elõnye hogy viszonylag kicsi, és házilag könnyen elkészíthetõ!
Építési leírást sok helyen lehet találni. Itt van egy pl.: http://ha5cfj.hu/dm2abk/19.4.1.2.html
Itt a földet, azaz a koaxiális kábel árnyékolását a három lefelé mutató lábra kell kötni, a „forró” középsõ eret pedig a függõleges rúdra. Ezek persze egymástól szigetelve vannak! Az egészet pedig egy mûanyag szigetelõ darabra kell építeni.
A szögeket és a láb hosszakat pontosan tartani kell!
Az antenna behangolásról majd a következõ részben lesz szó.
Nyitottam neki egy új topikot, a szakmai cikkek alatt.
És átmásoltam oda.
A folytatásokat is oda teszem!
Szerintem tedd a címe végére a tanfolyam szót, hogy meg tudjuk különböztetni :)
Rádiózási nyelvrõl lesz majd szó?