Várom:)
Várom:)
Egy javaslat használatra:
Vizes nedves falevélre kapard a magnéziumot. Jó még rohadó õszi lomb is jó nem számít mennyire nedves, ha kell nyállal nedvesítsd meg. Letapad a fogács, nem fújja szét a szél. Használhatóságot nem befolyásolja sõt elvileg ezen hõfokon már bomlik a víz.
Magneziummal legnagyobb gond hogy tarts egy helyen kupacot. Gyújtós viszont csontszáraz legyen.
Érdemes, venni hozzá LMF szikravetõt a magnéziumtömbnél a leggyengébb pont a FC rúd, az hamar elkopik,ezért a gyárit hagyd meg végszükségre.
Szombaton voltam a lomos piacon. Egy fickó hegynyi mobiltelefon akkumulátort árult. Láthatóan használt, üzemképtelen cuccot. Megkérdeztem, hogy ez mire jó. Mondta, túlélõsök veszik tûzgyújtónak. Tudtok valamit a módszerrõl?
Mûködõ akkumlátorral lehet tüzet gyújtani, de kétlem hogy olyannal lehetne ami már nem mûködik.
Én is futottam magam körül egy kört.
Állítólag! Az aksi tetejét meg kell rakni gyúlékony anyaggal (szétbontott tampon) és belehasítani a Li tartalmú akkumulátorba. Állítólag mínusz ezerben is mûködik. Mivel a Lítiumot nem tartom az egészségemet javító anyagnak, ezért még nem próbáltam ki. Majd, ha van elég info.
Bizony, nem túl környzetbarát, és nem is veszélytelen. BuciMaci ezt is megmutatja... :huuu: ne próbáld ki otthon...
http://www.youtube.com/watch?v=7gZ8FHEUCl8
Semmiképpen se vigyél plusz elemeket tûzgyújtáshoz. Ez egy vészhelyzeti megoldás. Amolyan "jó tudni" tipusú.
Amúgy ha most az össz-túrázói társadalmat nézed, akkor a 75%-uknál garantáltan nincs semmilyen tûzgyújtó eszköz, nemhogy magnéziumtömb. Várostól városig gyalogolnak, közben max esznek egy szendvicset, még kés sincs sokuknál.
Fõleg igaz ez a terepfutóknál, akik egy szál cicagatyában rohangálnak az erdõben. Viszont az mp3 szól a fülében, vagy ketyeg a gps a csuklóján. Ilyen embereknek lehet életmentõ ez a trükk egy téli elázás/bokaficam/patakbaesés/ mittudomén után.
A barátaimnak szoktam segíteni pontõrködni teljesítménytúrán, ott láttam ilyesmiket... szerintem sem normális dolog...
Néhány éve a "Zemplén 50"-en én is állomást vittem, persze a semmi közepén a hegyen. Meg is jött egy helyi kíváncsiskodó, olyan erdei ember beszélgetni. Cigarettát sodort, majd elõvett a zsebébõl egy gyújtólencsét, és azzal rágyújtott. Eredeti.
Gondolom tél volt, és köd:haha:
Valaki a magnéziumos szikravetõs videómhoz azt írta, hogy minek az ilyesmi, egy doboz gyufa jobb.
Mi az elõnye a szikravetõnek a gyufával szemben? Több ezerszer is lehet vele tüzet csinálni, egy doboz gyufával talán 40-szer, vagy 50-szer? Ha úgy vesszük még olcsóbb is. A nedves gyufa tönkremegy.
A szikravetõ amúgy is idõtálló, a nagymamám 25 éve tûzköves kézi szikravetõvel gyújtotta a gázt, nem gyufával.
Kritika ért az alkoholos kéztisztító zselé miatt is, mert hogy "ha így gyújtanánk tüzet, akkor azt is cipelni kellene". Nem tudom miért nagy ügy, nem feltétlenül kell 2 és fél decis kiszerelésût vinni, van fél decis kiszerelésû is, pont utazáshoz. (Bár mikor én utaztam, akkor a nagyobbat vittem. Az asztalomon 1 literes van, meg egy 2 és fél decis is! Kezem törlöm vele, takarítom a billentyûzetet, egeret. Azt írják hogy a monitort nem kellene, de én azt is ezzel takarítom, semmi baja nem lett tõle az évek alatt.
Egyszerûen sok mindenre jó, tûzgyújtásra is. Intenzíven ég és nem lobban el gyorsan, hanem van idõ arra hogy lángra kapjon más is amit ráteszünk. :thumbup
Mondjatok valami tuti ötletet nedves idõben tûzgyújtásra. Kimentem ma kicsit az erdõbe sétálni, gondoltam fõzök egy teát is ott magamnak, legalább gyakorlom a tûzgyújtást.
Light my fire tûzgyújtóval próbálkoztam elõször, tördeltem nagyon vékony száraz ágakat, alá raktam némi szárazabb fû szerûséget. Nem gyúlt be. Következõ próbánál már csaltam, vatta pamacsot is raktam alá, a vatta begyúlt nagy nehezen, a fû lángra kap és elég egy pillanat alatt, a fa pálcikáknak még csak esélye se volt begyúlni. Következõ mégnagyobb csalás, cseppentettem a vattára egy-két csepp alkoholos kézfertõtlenítõt, ez égett mint az állat, de hasonló eredményekkel. Kb fél óra szerencsétlenkedés után mondom megpróbálom gyújtóval, hát még úgysem gyúlt be :D
Van valami jó tippetek?
A száraz taplógombából tartsál magadnál egy diónyi darabot. Erre rányomod a Technocolt, vagy az alkoholos kéztisztítót, így könnyen meggyullad a szikravetõtõl. Utána sokáig forrón parázslik majd.
(Alkalmasint teszek be képet, meg kell keresnem...)
A tûzrakáshoz elsõsorban a vadrózsa száraz ágait használd, azt kell keresni, ugyanis az nedvesen is jól ég. Egyébként pedig az akácfákon rendszerint találni elhalt ágakat, azokat tördeld le, mert kevésbé nedvesednek át.
Köszi! Vadrózsát még nem láttam, de majd szétnézek, illetve a taplógombáról már hallottam pl nagyapámtól, hogy régebben mikor még nem volt gyufájuk, azt használták. Keresek is valamelyik nap párat.
Firestickel is egész jól belehet gyújtani a nedves ágakat.
Nekem volt tapasztalatom a taplógombával, egy szikrától el tud kezdeni parázslani és szinte lehetetlen eloltani, de ehhez jó taplót is kell találni és csont száraznak kell lennie, meg mintha régen valaki mondta volna hogy ki kell fõzni és utána kiszárítani. De lényeg hogy a taplóhoz szerencse kell hogy olyat találj ami jó, nekem van itthon pár darab, de nem sürün viszem magammal.
A másik nagyon jó megoldás, tûzcsiholóhoz, keresni kell csont száraz ágakat vagy vastagabb ágakat amik szárazak, még ha ezek esõben is áztak elõtte és vizes a külsejük a belsejük száraz marad, késsel kell leháncsolni a nedves részeket.
Tûzcsiholóhoz érdemes apró cérna vékonyságú háncsokat készíteni száraz fából, ezután egyre vastagabb háncsokat készíteni, mindig az eggyel vékonyabb fogja begyújtani az eggyel vastagabbat. És lehetõleg mindenbõl csinálj minél többet fõleg a legvékonyabból mert az gyorsan elég, ezt könnyebb meggyújtani mint a száraz füvet, de párás, fülledt idõjárásnál lehetõleg minél hatékonyabb fából érdemes mindezt csinálni mert a levegõben lévõ pára is megnehezíti a tûzgyújtást. Azt hogy milyen fák a jók neveket nem nagyon tudok mondani mert látásból ismerem fel õket, de a száraz, könnyû(kis sûrûségû), keményfák jók szoktak lenni. De ezt a részét majd kitapasztalod azzal, hogy kipróbálod ezt is meg azt is.
Gyakorolni kell nekem se sikerült elsõre.
Van.
1. nyírfakéreg--vizesen is gyullad ,a késeddel kapargáld fel a felületét, készíts kis kupacot belõle a kérged közepére és akár szikravetõvel is hamar indul
2. tollas ág--pont arra van kitalálva, ha a faág vizes (egyébként már kiszáradtnak kell lennie, csak akkor mûködik a dolog.)
3. tampon--avviláglegjobbcucca!!!! Dirrekte nekünk csomagolták be vízhatlanul. Vágj belõle egy centis szeletet, cupfold szét pingponglabda nagyságúra, aztán mehet.
Köszi! Akkor a héten lesz egy taplógomba,nyírfakéreg és tampon beszerzõ körutam :D
Intim betét is jó? A múltkor találtam egy dobozzal. Már több éves, de gondolom ha tûzgyújtásra használnom, akkor nem számít a szavatossági idõ. :D
Dilemma. Akkor most kövessem a tamponos tömegeket, vagy legyek egyéniség és gyújtsak tüzet intim betéttel? :confused:
:haha:
Ha már így belemerültünk, az intimbetéttel nincs tapasztalatom, de a sminkpárna tökéletes.
Elõször próbáld meg elégetni az intimbetétet. Sok szemét lesz belõle, ugyanis valami szilikagél szerû, folyadékmegkötõ anyag van a pelenkákban, betétekben. Egyébként az betét meg a pelenka nagy sz.a.r. környezetvédelmi szempontból.
Kályhába az ember sok mindent bedob, de az maradék nélkül nem ég el. Ha kidobod a szemétbe, akkor meg a szemétlerakón sose bomlik le. Valahol olvastam, hogy egy nõ élete alatt két teherautónyi betétet használ el. A csecsemõ meg amíg szobatiszta lesz egy teherautónyi pelenkát. Durva.
intim betét az egyik legjobb vérzés csillapító ;) (sebre gondoltam...) :thumbup
Öööö, nem csillapítja a vérzést, csak felszívja a vért, de valóban kiváló nyílt sebre. Kb. 1 dl vért képes felszívni.
Az intimbetét legfelsõ rétege nem ég,inkább csak olvad, mivel valamilyen mûanyag, az alatta lévõ réteg kiválóan ég, mivel valami cellulóz-szerû anyagból van, a ténylegesen nedvszívó réteg szilikagélestül alig, vagy egyáltalán nem ég. Legalább is az , ami itthon volt.
dínó!
Eltévedtél! Ez a topic a :"Tûzgyújtási módszerek, tûzgyújtó eszközök, tûzrakás, tábortüzek fajtái" címet viseli. Az elsõsegély nem itt van :haha:
Ajjaj :beer:
Véletlenül nem tudja valaki kovakövet hol lehet venni Pesten? Nem igazán dob ki semmi használhatót a google :(
Lehet félreérthetõen írtam :) valami ilyesmit keresek http://bolt.gellerium.hu/?p=products...k%F5,-kovak%F5 mountexben sajna nincs ilyen :(
A bojler anódot próbálta már valaki?
Gyanítom hogy nehéz róla kaparni, az alu tartalom miatt,
de hogy begyullad-e, vagy ebbõl csinálják a vacak kínait? :D
Keress a természetben kovakövet :D
Tessék: turistatérképek No. 3 , 22.5,23.3
Most szívatsz? Én nem Rommel vagyok, hogy Líbiába menjek! (22.5,23.3) Voltam már ott eleget.
dínó!
Komolyan kérdezem, hol érdemes kovát keresni!
THX!