Talán a kerekeskút elvén állattal is megoldható a víz felhúzása. Mondjuk 1 szamár, vagy póniló..netán 2 betanított nagyobb termetû kutya, akik házat is õrizhetnek..
tudjátok azzal a hagyományos körpályás megoldással, mikor az állat körbekörbe megy..
Printable View
Napelemes tetõcserép: Nekem is nagyon tetszik, alapvetõen -furcsa módon- esztétikai okból :) Utálnám a szép piros tetõmet technológiai szerelvényekkel elcsúfítani. Viszont van egy-két kifogásom is! Az addig OK, hogy ez a rendszer apránként, a pénztárca függvényében fejleszthetõ. Ez jól hangzik. De minden egyes fejlesztési lépcsõnél bõvítgessem az inverter- és az akkumulátorkapacitást, vagy mi a rák? Nem kerül így többe a leves, mint a hús?
Én biztos nem vennék cserépbe szerelt akkus micsodát, szélsõséges hõmérsékletnek vannak kitéve.
-hidegben az akkuk kapacitása rohamosan csökken
-meleg sem szokott jót tenni az akkuk élettartamának
-idõszakonként nem néhány hagyományos akkut kell cserélned, hanem sok kicsi speciálisat...
Valahol azt olvastam, hogy az idén nyáron talán elkezdik gyártani. Akkor majd biztosan többet tudunk majd.
http://embed.indavideo.hu/player/video/fa663eda84
A régi poén jut eszembe:
- Tudjátok-e, hogy mi volt a tanyán a gyertya meg a petróleumlámpa elõtt?
- ???
- Hát villany! :)
A szomorú az az egészben, hogy rengeteg ember él hasonló körülmények között. A fõvárosban is voltak/vannak komplett (elsõsorban volt gyári) lakótelepek, ahol a cég bedõlése után a lakók ott maradtak az addig biztosított szolgáltatás nélkül. Ezért tartom okos dolognak, ha valaki felkészül egy látszólag "elképzelhetetlen" szitura is, afféle "de mi lesz, ha mégis?!" alapon.
Hihetetlen nagyot zuhan a komfortfokozata az embernek, ha megszûnik egy szolgáltatás, amit addig természetesnek vélt.
Lehet, hogy bõdületes nagy baromságot mondok, de most, hogy álltam be a kocsival ránéztem a kerti solar lámpára ahogy világít, s ez adta az ötletet: solar lámpákkal megoldható lenne a világítás, legalábbis valamilyen szinten. Alapvetõen elég olcsóak ezek a lámpák, vannak már 400 Ft-ért is (persze láttam már 4000/db áron is), s ki-bekapcsolható. Nyilván nem nagy a fényerõssége, de arra jó, hogy az orrunk hegyénél tovább lássunk a házban. A tapasztalataim szerint igénytelen is. Anno vagy 4-5 éve vettünk vagy 6-ot, ebbõl mára csak kettõ van meg, mert volt, hogy a kutya barmolta szét/rágta meg/játszott vele, volt, hogy nappal ráléptem, de ehhez hasonló mechanikai behatásoktól eltekintve más nem nagyon teszi tönkre. Nálunk mind a 4-5 telet kint töltötte, esõben, hóban, fagyban, s még most is mûködnek.
Nyilván ez csak a világításra jelenthet alternatívát, de az is több a semminél. A gyertya is jó, de fogyó eszköz. Amirõl beszéltem egyébként a legolcsóbb mûanyagból készült verzió, de van fémbõl is, ami kb 100 Ft-tal drágább. 10-20 db (8-10 ezer Ft) nem egy ökör ára, de hasznos lehet egy SHTF szituban, normál állapotban meg "dizájnos".
Mi errõl a véleményetek?
Nálam a témában jártasabbaktól kérdezném:
Tételezzük fel, hogy gebasz beüt, áram balra el... Mi történik akkor egy kiépített, hálózatra termelõ solar rendszerrel (tehát ami nem sziget üzemû). Logikus, hogy akkortól csak real time lehet vele valamit mûködtetni, mikor süt a nap, mert már nincs hova visszatáplálni a fölösleget. Kell-e ehhez valami átszerelés?
A hír márciusi, de most bukkantam rá. Valószínûleg még egy komoly akadály lesz a magyar lakossági solar rendszerek rögös útján :(
"Az uniós napelem-piacot szigorító március eleji európai bizottsági döntés az árérzékeny magyarországi piacra már rövid távon is jelentõs hatással lesz, miután itt is jelentõs piaci részesedésük van a kínai gyártóknak.
Az Európai Bizottság március 5-én elrendelte azon napelem modulok és az elõállításukhoz szükséges cellák és waferek (szilícium ostya) importregisztrációját, amelyek többségben vagy egészben kínai gyártásból kerülnek az EU-ba. Az intézkedés várhatóan az EU-ba érkezõ kínai napelemimport azonnali drasztikus visszaesését eredményezi. A döntés része az európai napelemiparág több mint 25 százalékát képviselõ EU ProSun egyesülés kezdeményezésére indított vizsgálatnak. Ennek során az EU az esetleges tiltott kínai kormányzati támogatásokat és a kínai termékek dömpingáron (elõállítási ár alatt) való értékesítésének gyakorlatát vizsgálja.
A vizsgálat eredményeként elõzetes intézkedés a dömpingvámok bevezetésérõl legkésõbb június 6-ig várható. Ebben az esetben várhatóan 90 napos visszamenõleges hatállyal vámot vetnek ki, amelynek alapját a most elindított regisztráció képezné, és 5 évig maradna érvényben. Tavaly az Amerikai Egyesült Államokban hasonló folyamat eredményeként bevezetett büntetõvámmal sújtották a kínai importot. Ez végül összesen 24 százalék és 250 százalék közötti vám bevezetését jelentette gyártónként differenciáltan, tehát minden egyes gyártót külön vizsgáltak és büntettek. A mostani uniós vizsgálatot kezdeményezõ EU ProSun szerint a kínai gyártók mára több mint 80 százalékos részesedést szereztek az EU napelemes piacából, holott 2004-ben az arányuk még nulla volt - tartalmazza a közlemény.
Egy múltkori videóban akkukra volt kötve a napelemes rendszere valakinek.
Na ja, hiszen a megtermelt áramot tárolni kell! Pont ide akartam kilyukadni. Ez azt jelenti, hogy ha beüt a krach, akkor vagy neki kell állnod "szigetüzemûvé" átalakítani a rendszeredet, vagy már eleve ezzel a megoldással (is) kell számolnod, ami jókora pluszköltséggel jár. Az aksikat el kell helyezni valahova, ha lehet, saját helyiségbe, egy vagyonba kerülnek és külön macera a szakszerû kezelésük.
A múltkor volt bedobva egy EON-os papír a postaládánkba, hogy az utcában ettõl-eddig nem lesz áram a hálózat karbantartása miatt. Ez idõ alatt mindenféle visszatáplálás tilos.
Ebbõl gondolom, hogy le lehet kapcsolni a visszatáplálást, és akkor valóban "real-time" megy, ahogy Te is írod. Ez is több a semminél egyébként. Világításban mondjuk valóban nem fog segíteni, de például a mélyhûtõidet életben tartja, ha esetleg a gáz megy akkor van fûtés is, de simán tölteni tudod a kütyüjeidet is.
A visszatáplálás lehetõsége egy plusz szolgáltatás, amivel a felesleget(tehát az általad el nem használt energiát) tudod a hálózatra pumpálni. Ha ez nincs, és mondjuk Te reggel 8-tól este 6-ig nem vagy otthon, és közben semmilyen elektromos berendezést nem üzemeltetsz, akkor maximum üresjáratban van a rendszer, és elveszik a fel nem használt áram. Ettõl még mûködik.
És ha üresben járatom, akkor nem károsodik a rendszerem? Csak ott ácsorog a töltés a két input kapcson?
Ha nem dugsz semmit a konnektorba károsodik Paks? Ha beindítod, és nem kötsz semmit az aggregátorra, tönkremegy?
A szolárpanel is csak egy áramforrás, ugyanazok a szabályok érvényesek rá, mint bármelyik másikra. Nem történik semmi, ha nem használsz áramot.
Én annak idején elektrotechnika gyakorlaton még a bánhidai centrálét is képes voltam rövidre zárni :))))
Kösz a válaszokat.
Egy jó napelemes rendszer esetében a visszatáplálás extra funkció - én továbbra is a sziget üzemût pártolom. Az akkumulátorok viszont alapvetõ részei. Hiszen azok tárolják a napelemek által elõállított energiát késõbbi felhasználásra.
Attól, hogy nem vagy otthon, attól még van veszteséged. Hiszen ott van a hálózati ellenállás, a csatlakoztatott, de használaton kívüli eszközök természetes cirkulációja illetve a hûtõgép, fagyasztóláda. No, meg azok a jószágok, amik stand by-ban vannak, de ugyanúgy felveszik a juicet órajelhez vagy a memória fenntartására, stb.
Károsodni minden rendszer károsodik. Csak, ha ez rendeltetésszerû használatból következik, azt elhasználódásnak nevezzük (akksi élettartama, stb.)
Ezek a lámpák játékszerek, de a vaddisznót elriasztják az biztos. A pottyantós WC-be jól beszerelhetõ. A párom szétszedte a napelem kint van a többi része bent, vagyis beépítette a deszka közé. Éjjel világít annyit, hogy elrendezheti az ember magát odabent. Továbbá alapjáraton van benne egy kapcsoló is, ezt sokan nem is tudják, tehát nem kell égnie állandóan.
Gondolkodtam egy kicsit és oda jutottam, hogy az egyetlen eszköz amit nem tudnék áram híján nélkülözni az a fütésrendszerem keringetö szivattyúja. Ha nem megy egyszerüen nem nyomja elöre a melegvizet a csövekbe. Elég lenne egy pár napos áramkiesés és nem tudnék füteni. Mi lenne a legköltséghatékonyabb megoldás ennek müködtetésére? Áramfogyasztása egyébként nem nagy, 32W/óra a legnagyobb fokozat, ennél kisebbre is állítható. Valakinek vélemény?
Akku + 220 v inverter
Egyszerü autó akksi? És egy teljesen feltöltött akkuval kb mennyi ideig üzemelne? Valamint ha veszek egy akkut, elrakom árammentes idökre, meddig marad hasznalható? Bocs a hülye kérdésekért de elektromosssághoz teljesen sötét vagyok, autóm meg nincs.
Értem, csak ha nincs áram töltö se játszik. Ezért kérdezem, hogy idövel lemerül e ha nem használom, valamint meddig üzemeltet egy ilyen kis keringetöt egyfolytában.
Képletek a számításhoz : http://www.duett.hu/calc/calc.html#aramerosseg Az akkuból a kapacitása 60-65 százalékát lehet kivenni akkusérülés nélkül .
Durva közelításekkel ki lehet számolni meddig húzza a keringetõ az akkuról. A hozzávaló képlet S=U*I, illetve átalakítva I=S/U. I=32[W/óra]/12[V]=2,67[A/óra]. Egy 70Ah akkumulátor 2,67[A/óra] terheléssel elméletileg 26,21 óráig bírja maximum. A valós eredmény ennél rosszabb lesz.
Az autó akkumulátort nem ajánlom ilyen célra, mert nem ilyen felhasználásra lett tervezve. Az ritkább használatra, de nagy teljesítményû fogyasztóra (indítómotor) van kitalálva. Vannak erre a célra tervezett akkumulátorok, nem is (sokkal) drágábban. Inkább azt ajánlanám. Persze ha van használaton kívüli autóakku, akkor az is jó.
A töltésére csepptöltõt ajánlom. Ami folyamatosan vizsgálja az akku feszültségszintét és amikor egy küszöbérték alá esik, rátölt. Persze ez folyamatos fogyasztást jelent a vezetékes hálózatban.
De szerintem nem kell erre eszközt barkácsolni, van kereskedelemben kapható verzió. Szünetmentes áramforrásnak nevezik és elvégzi a folyamatos csepptöltést, amikor van vezetékes áram akkor arról táplálja a szivattyút, amikor nincs akkor az akkuról (inverterként átalakít DC:12V-AC230V). Amint visszatér az áram, újratölti az akkut. Mindezt emberi beavatkozás nélkül. 200-300VA kapacitástól felfelé kapható. Nálam egy 1500VA van szolgálatban. A VA - W átváltás nagy közelítésben: W=VA*0,65
Persze a szünetmentesben levõ akkuk is elhasználódnak kb 5 évenként cserére szorulnak.
Itt is egy számoló:
http://apps.biosolar.hu/battery/
Beírod a keringetõ teljesítményét, hány órán át akarod akkuval használni és megadja a szükséges akkukapacitást.
Én valami hasonloban gondolkozom. Látam a riportot, ott azt mondták , hogy a napelem a hûtõt vagy a mosó gépet viszi a világítást meg a mobil töltést. a bringa adj. Ledes hálózat van, egy õszi este 45 perc bringázás
http://www.mnnsz.hu/2012/03/04/aramf...szobakerekpar/
Köszi a hasznos infokat, jó ötlet az akku, töltésre meg szimpatikusnak tartom a kerékpár megoldast. Kicsit jobban beleásom magam a témába.
Tervezem én is egy ilyen építését, de csak szükségmegoldásnak (világítás, akkus dolgok töltése, stb.)
Úgy tudom olyan 100W körül tud az ember kitekerni maximum, de azt is csak pár percig.
Tekintsünk el a veszteségektõl és számoljunk 100W-al.
1óra alatt az 0.1kWh
10 óra megerõltetõ tekeréssel lesz 1kWh.
Itt megnézheted kb. mennyit mûködnek ezzel a különbözõ háztartási gépek:
http://www.energiapersely.hu/Haztart...ztasi_tablazat
Az ötlet jó, csak ne akarjunk 1600W-os porszívót használni így mint egyik hozzászóló :).
U.i. Láttam olyan megoldást, hogy a szobabicaj kerekéhez dörzshajtással két akkus csavarozót hajtottak, azzal töltötték az akkut.
Ehhez mit szóltok?
http://player.hu/tech-auto/tech/abla.../#.UZFNLEqEsqI
Fake ..Ekkora solarcellával minimális 200 mA-t tölthet , 220v-os dugalj rajta ....
Nekem az a bajom a képpel, mintha egy amerikai nagyváros lenne, de a konnektor és a dugasz viszont európai.
Hát igen, akkora napelemfelület sokat nem ér. Talán egy vagy két ceruza akku töltésére el tudnám képzelni, de a dugalj egy vicc rajta :).
Van egy kicsi napelemem kb. 30x9cm felület és gyári adat szerint 1,5W.
Még az inverter üresjáratát sem fedezné a teljesítménye...
(600W-os invertert mértem, 6W üresjáratban)
Létezik vajon kicsi(kb 2-4kW) teljesítményû aggregátor diesel kivitelben?
Picit keresgéletem, de az általános a 10kW feletti, csilió Forintért.
Szeretnék majd venni valami kicsi horodzhatót a közeljövõben, és arra gondoltam, ha van egy diesel autóm, akkor ne kellene 2féle üzemanyagot tartani itthon...
Hogyne lenne!
Matrix német aggregátor. OHV motorral (ilyen felül szelepelt motorok vannak a traktorokban is, mert ezeknek nagyobb a teljesítménye a SV motorokéhoz képest), 2,8kW, 45 ropiért.
Ha éppen ez a típus benzines lenne, akkor még ott vannak a Honda, Einhell, Güde, Möller, SwissKraft, Subaru (Robin), Valgarden, Briggs&Stratton, stb.
Ezek 1-7,5kW közötti kis jószágok.
40.000-tõl 200.000-ig átlagosan.
Hírdetési oldalakon ki lehet fogni jó vételeket. Ott keresgélj!
Köszönöm szépen!
Jónak néz ki. :thumbup
Ha találsz dízelt, az engem is érdekelne, mert abból én is csak nagyobb teljesítményûeket találtam. A kisebbek, régiek (1960-1980 közöttiek), de ebbõl adódóan, faék egyszerûek. És nem utolsó sorban sokkal érzéketlenebb az üzemanyagra (simán eldöcög használt étolajjal is).
Ha csak az üzemanyag tárolás praktikumáért szeretnél dízelt, nyugodtan vegyél benzinest és tarts otthon 5 liter benzint, nem éri meg a veszõdést egy dízeles aggregátor felhajtása.
Az Einhell 5kW-osa 200 rugó az Apródon.
A Möller 7,5kW-osa szintén 200 ropi az expresszen.
Az Expert 2,8kW-os dízelje pedig csak egy 50-es a szerszámpiacon.
A Szerszámaneten.hu-n is érdemes szétnézni. Bár ott inkább benzinesek vannak.
Azt mindenesetre jó tudni, hogy finommechanikai termékek üzemeltetéséhez inkább invertereset keressen az, aki ilyen vásárlásán töri a fejét. Ez az a csoport, amit kempingekben használnak a tv, hûtõ, számítógép, stb. áramellátására.
Az expert jó választás lehet a maga 2,8 kW-jával. A másik kettõ túl nagy (és drága és kihasználatlan lenne) személyi használatra. Ezzel viszont el lehet hajtani egy komplett háztartás vészidõszakban és az akkuk feltöltésére is marad kapacitása.
Generátort én csak nagy energiaigényû eszközök idõszakos ellátására használnék (még nem vettem) mint a hegesztõ vagy plazmavágó, de egy 2000 Wattoshoz is kell a minimum 3000 Wattos generátor.
Abból is olyat, amit alkoholüzemre be lehet állítani, mert azt mindig lehet lepárolni, míg olajszármazék lehet szûk keresztmetszet. A Honda GX motorjait át lehet állítani alkoholra.
A háztartást úgy szerelem fel, hogy minél alacsonyabb legyen az energiaigénye, LED égõket használok, s tartósított élelmiszereket tárolok a hûtendõk helyett.