Kihívás teljesítve. Összeraktam öcsémnek egy gépet a semmibõl. Pontosabban a másoknak már nem kell nem mûködõ alkatrészekbõl. Fk yeah :D
Printable View
Kihívás teljesítve. Összeraktam öcsémnek egy gépet a semmibõl. Pontosabban a másoknak már nem kell nem mûködõ alkatrészekbõl. Fk yeah :D
Segítség!
Ma cseréltem a telefonomban a micro sd kártyát(32gb-os). Mikor formázni akartam azt vettem észre hogy FAT32 és lemezfoglalási egység mérete 32kilobájt. A régi kártyám(8gb-os) FAT32 DE lemezfoglalási egység mérete 16kilobájt. Ennek van valami jelentõsége??? Hogy forrmázzam?
Köszönöm!
Szia!
Számodra lényegi különbség nincs. A különbség a blokkméret. A formázáskor ekkora "boxokra" darabolja a partíciót és ez alapján készíti el a katalógust róla. Amikor egy állományt másolsz rá, akkor ezeket a blokkokat tölti fel vele és vezeti be a katalógusba, hogy melyik állomány melyik blokkokat foglalja. Az állományok természetesen nem 16 illetve 32 kiBi-vel osztható méretûek. Így általában az utolsó blokk csak részben lesz feltöltve. A megmaradó üres hely "elveszik", más állomány részét már nem írja bele a rendszer, mert a katalógus nem tudja feldolgozni. Minél nagyobb a blokkméret annál több lesz az elveszett hely. A kicsi blokkméret sem jó, mert nagyon hosszúra nyújtja a katalógust aminek lassú és nehézkes lesz a használata.
Én a helyedben hagynám az alapértelmezett méretet.
De amennyiben mégiscsak saját magad akarod eldönteni a méretét akkor parancssorból is tudsz formázni (WIN 8.1 esetén, de szerintem Win7 is parancssorában is használható és remélem nem gépelte el, majd kijavít valaki):
FORMAT (kártya meghajtójának betûjele): /FS:FAT32 /A:(512/1024/2048/4096/8192/16K/32K/64K/128K/256K) /Q
Az A: értéke a blokk mérete Byte-ban, a neked tetszõt válaszd ki.
Köszönöm! Akkor nem piszkálom!
Újra lesz start menü a Windows-ban.
http://index.hu/tech/2014/08/22/szep...n_a_windows_9/
:cool:
"A számítógép füsttel mûködik. Ha kijön belõle a füst, utána már nem mûködik."
A miénkbõl kijött.
Azt mondta barátnõm, hogy ült a gép mellett, nagyon meleg volt, aztán egy olyan hang jött ki a gépbõl mint egy pisztolylövés, meg tûzijáték ropogás, aztán füstszag volt.
Melyik az amelyik pukkan? Én a központi egységre (tápra) gondolok. Azt tudom hogy ha áramszünet miatt van probléma, akkor csak kattan egyet, aztán nem kapcsolódik be. Viszont túlmelegedés miatti géphalálom még nem volt. (Egy leolvasztott chip-et kivéve.) Tápegység probléma? A processzor vagy a videokártya gondolom hogy csak leolvadt volna, mert nincs ami pukkanjon bennük. Ti mit gondoltok? Szerencsére van itt egy régi laptop, úgyhogy most azt használja. Mielõtt bármit megvizsgálnék, megkérdem hogy szerintetek is az lehet-e a gond.
Az biztos hogy elég meleg volt az elmúlt pár napban és a gépe is elég hangosan hûtött.
http://www.onlineforextrading.com/bl...erexplodes.jpg
Elméletileg a processzorban van olyan rész, ami kipukkanhat a hõtõl.
Ha meg hangos a hûtõje, az annak a jele, hogy tele van kosszal.
Én háromhavonta elviszem a gépet szervízbe, ahol 2-3ezer forintért kitisztítják, teljesen szétszedve. Rengeteget számít, fõleg laptopnál (asztali gépbe belenyomom én is a porszívót, de az ugye más téma :D ). Amikor pedig az íróasztalon használom, akkor ráteszem egy kínai gagyi 1500 forintos hárompropelleres laptophûtõre.
Akkor processzor is lehet. Vagy 3 éves gép, úgyhogy egy új proci talán olcsóbb is lenne mint egy új tápegység. Gondolom hogy megtalálom majd a problémát, már csak szagról is. Ha meg a processzor halt meg, akkor valószínûleg az olvadást is lehet majd látni rajta.
Nálunk 80 dollár az alap, hogy egyáltalán belenézzenek a gépbe. Úgyhogy inkább én javítom meg. Ha nem vagyok biztos abban hogy a processzor vagy a tápegység ment tönkre, veszek mindkettõt. Még mindig olcsóbb mint elvinni szerelõhöz.
A mai cuccokban nagyon gyakran az elektrolit kondenzátorok adják fel. Jobb esetben csak tönkremennek (általában a tetejük fel is púposodik, így felismerhetõ) de néha el is durrannak. Nézd meg az alaplapon és a tápban. Szerintem alaplapon érdemes cserélni, tápnál inkább az egész tápot.
Azért is a táp a gyanús, mert nálunk 1 - másfél évente tönkremegy egy. Az áramhálózat nem a legmegbízhatóbb.
Saját tapasztalat és vélemény, hogy szinte biztosan (90-95%) a táp a ludas. A leírt jelenség leginkább tápmegfutásra hasonlít. Felborult a táp fesz. vezérlése és a kimeneti értéknél nagyobbat (sokkal nagyobbat) adott le. Ebbe belehal a táp (jó esetben csak az), saját kimeneti oldalát eldurrantja. Rosszabb esetben a kimenõ feszültség eléri a gép alkatrészeit és azokat is (vagy csak egy részét) tönkreteszi.
A hõterhelés miatt a processzor nem ilyen hibajelenséget produkál. Egyrészt a mostani alaplapok már rendelkeznek hõvédelemmel, amik minimum csipogtatják az alaplapot vagy le is kapcsolják a gépet. Ha esetleg ez nem mûködne akkor is az emelkedõ hõ miatt hibázna a proci, ami szoftverhibákat okozna. Program majd rendszerfagyás, "kékhalál". Ahhoz, hogy fizikailag sérüljön a hõtõl, ahhoz a hûtõborda nélkül kellene használni, de akkor is hamarabb fagy meg a rendszer.
Keríts egy jó tápot! Ne Wattra, hanem kilóra vedd. Ami nehéz, abban van megfelelõ trafó és nem "elektronikával" bûvészkedik le a feszültséget. :) És reméljük a legjobbakat, hogy nem vitt magával semmit a táp. De a szikrázás miatt én számítanék további hardvercserére is.
(Szerintem.)
Tényleg. Az alaplap az világít, ha a táp be van kapcsolva. Ez nem sokat jelent, ugye? Gondolom hogy annyi energiát lead a táp hogy a led felvillanjon, de azzal kifújt és annyi áram már nincs hogy magát a gépet elindítsa. Mit gondoltok? Így lehet?
Ha van feszultseg merod fogj egy kis darab drotot, es a tapegyseg alaplapi focsatlakozojan zard ossze vele a zold es fekete pontokat.
http://www.mupuf.org/images/wt-rpm/c...atx_pinout.gif
Ez elinditja a tapot, es meg tudod merni a leadott feszultsegeket.
A fekete-sarga pontok kozt 12V, a fekete-piros kozt 5V kell hogy legyen.
http://www.smpspowersupply.com/ATX-connectors.JPG
Elotte a tapagyseget szedd ki a gepbol, vagy kossel le rola mindent.
Javasolnám néked is a szünetmentes tápegység beiktatását, én régóta használok tök alap szünetmentest (15percet bír hálózat nélkül)
Sajna én anno megszívtam, alaplap, proci, memória ment a szemétbe. Örülhettem a wincsin megmaradt adataimnak.
A szünetmentes táp azóta 4x váltott akksira, kiiktatva a feszültségcsúcsokat, hallani lehetett a kettyenést az átkapcsoláskor. Szóval teszi a dolgát. :thumbup
Ahogy sejtettem, a tápegység volt rossz. Szagról nem éreztem rajta, de mindig az a gond nálunk. (Meg talán kétszer volt memóriahiba.) A lényeg hogy a gép újraéledt és mûködik.
Csatolmány 3784
Az egyik Chrome-ba készült a másik firefoxban.
Lenne egy kérdésem, ami inkább anyagismeret mint számítástechnika. Az optikai meghajtók és floppy meghajtók külsõ borítása milyen fémbõl van?
Tegyél rá mágnest, és kiderül, hogy egyszerû vaslemez. Én bontott számítógéprészeket sok mindenre használok. Könnyen vágható hajlítható. S a használatból tudom, hogy nem rozsdaálló acéllemez.
Sikerült öcsémnek a gépét felújítani. Socket 476 1.6 ghz-rõl AM3 2.9 Ghz-re.
Linux és Apple a jó, mert azok nincsenek tele biztonsági résekkel mint a Windows.
http://index.hu/tech/2014/09/25/felf...etoseget_bash/
:haha:
Akkor inkább Linux Tails. Az Apple-ben van pár hátsóajtó+megfigyelési lehetõség ezért inkább nem használnám.
A Linux viszont szabad szoftver, nyílt forrású és legalább száz disztrubició/változat érhetõ el belõle, lehet választani és a 97%-uk ingyenes.
A Linuxban javítják a legtöbb hibát havonta, mivel nyílt forráskódú, így akik értenek hozzá azok jelentik a hibákat + nem kell várni a javításra a patch keddig sem.
A szoftveres támogatása is fejlõdik, egyre jobb minõségû szoftverekkel. Hatékony energiagazdálkodás és biztonság terén is. Magyar nyelv is elérhetõ a legtöbb verzióhoz.
Amúgy a Májkrém$zoft stratégiája (ami a szoftverfejlesztést illeti) nem valami hatékony. Az általam használt Win8.1 belassult, jól láthatóan szoftveresen le volt korlátozva. A Windows 7 esetén ez minimálisan jelentkezik. Tele van letörölhetetlen extrákkal amit én nem használok, ezért használom újra a Windows 7-et.
A Linuxnál csak tudni kell mit készülsz letörölni, mert a rendszermagot leszámítva szinte minden moduláris.
Ami a legjobban tetszik több hónap után is ugyanolyan gyors a Linux alapú rendszer, mint újkorában. Volt is fél év Linux only idõszakom.
Nem kell rá CCleaner, töredezettségmentesítõ, vírusirtó. Csak egy tûzfal meg hogy tudd a root jelszavad, annyi. Tartalék/másodlagos rendszernek is tökéletes.
Jelenleg Windows 7-et használok, de bármikor átválthatnák Linuxra - pendrive bedug, live Linux indul és már használhatom is.
A Windows a programok és néhány játék miatt van feltelepítve. Linuxon viszont egyenlõre kevesebb program/csomag elérhetõ, 60-65 ezer környékén van ez a szám.
Ez itt nem rábeszélés akar lenni, hanem valóéletben megismert tapasztalatok.
Pendrájvomon van Live XP és Puppy linux. (olvasd el amit a blog oldalon írok róla, van letöltési link) Persze CD-re is fel lehet írni.
Plop Boot Manager-rel választom ki melyik induljon.
Tökéletes rendszer helyreállításhoz biztonsági mentés készítéshez, összeomlott géprõl adatokat lehet lementeni, vagy tök üres új gépet kipróbálni STB..
Akit érdekel, hogy is készíthet magának Live XP-t menjen a honlapomra mindent leírtam ami kell hozzá.
UI.: amikor a honlapot készítettem még nem Pityubáként ismertek a neten, régvolt tán igaz sem volt. :D
Csatolmány 3910
Nem tudom. Bármi lehetséges. :)
Ma ezt az érdekességet találtam facebook-on, miközben az oldal forrását nézegettem.
Csatolmány 3912
Nem szándékoztam semmi komolyat csinálni, csak a kit ismerhetek ablakot blokkolni mert már idegesít. Szerintem aranyos dolog ez a figyelmeztetés. Mint annak idején a szuneteltetes.t-home.hu -n volt egy hasonló dolog. A forráskódba az oldal fejlesztõi elrejtettek egy üzenetet. "Kódoltuk mi, olvasod te. Kódolnád te? Látogasd meg xy.hu/carrier honlapot" :)
Nem próbáltam 2 okból kifolyólag. Egyfelõl mert az adblock ezen részérõl még nem hallottam, másfelõl meg ami egyszerû abban nincs poén. :D
De most kipróbáltam, egyszer eltünteti de frissítésnél újra elõjön.
Remélem a fórumon nem adblockoltok! :D
1600*900-as felbontásnál már annyira jelentéktelenek a reklámok méretei, hogy nem látom értelmét használni. :)
"The Ink Absorber is almost full"
Mondja a nyomtatóm. Valami olyast írnak rá, hogy meleg, szappanos vízzel ki kell mosni, de technológiailag nem hangzik túl profin.
http://smallbusiness.chron.com/clean...ber-57609.html
A világért se panaszkodnék rá, szerintem vagy 6000-szer nyomtattam vele és ez egy 50 dolláros nyomtató, ráadásul az évek alatt le is esett párszor, amit férfiasan viselt és meg vagyok elégedve vele. Csak remélem hogy ezt a szappanos vizes dolgot is túl fogja élni. (Fõleg hogy 2 napja vettem bele új nyomtatótintát, ami nem volt olcsó.) :hogymi: Gondolom hogy muszáj lesz megpróbálnom a meleg vízben mosást, mert minden kinyomtatott papírnál megáll és hibát jelez.
Ne félj tõle. Én forralással vízkõmentesített mosogatószeres vízzel pucolom meg mindig a gumi görgõket is. Amikor száraz, be szoktam vékonyan hintõporozni. A festékadszorbernél a hintõport hagyd ki.
Nem tudományos, de nekem bejött.
..
Ez könnyen ment.
I have a ip2600 that has had the waste ink absorber msg come up twice. After trying several recommended fixes involving pressing the Resume key twice then 4 times, etc., I've found the perfect solution. Start by cleaning the waste pads with tweezers, etc.
1. Press Power Off
2. Disconnect Power Cord
3. At SAME TIME, Press & HOLD Power Key while re-connecting Power cord
4. Release the Power button
5. Press the power button again
This will work!
Tényleg nem ír ki több hibaüzenetet. :admire:
Múlthéten volt egy áramszünet a településen míg nem voltam itthon. Mire hazaértem konstatáltam, hogy az áramszünet következtében tönkrement a routerem. Ma vett rá a lélek hogy szétszedjem, megnyugvással láttam, hogy a matrica a nyákon megvan égve és egy H2001DG chip fel van puffadva. A router még mûködik úgy ahogy, lásd: Internetet csak annak oszt, aki manuálisan statikus DHCP-be van beállítva, a LAN4 port szellemport lett, mert úgy érzékeli mintha lenne csatlakoztatva rá valami. Ellenben a LAN portok közül egyiken se küld ki semmilyen hálózatot. Ez egy TL-WR740N router. Az idejét leszolgálta, szóval nem neheztelek rá, mert tönkre ment. Helyére egy Tendát vettem, eddig tökéletesen szolgál.
Nálunk is tönkrement egy switch, nagyjából 2 hete. Nem ment a Net napokig, a letöltés villámgyors volt, de a feltöltés meg se indult Speedtest-en. Nem tudom mi lett a baja, talán nálunk is áramszünet gond lett, mert volt a múltkor néhány áramkimaradás. De a másik switch mûködik, úgyhogy nem nagy veszteség. :)
Csak én vagyok az egyetlen, aki nem tudja hogy mire jó a hashtag? #idontknow #wtf #hashtag
:haha:
Azt észrevettétek hogy a videókat nézve Youtube-on listaként jeleníti meg? És hiába van ott hogy továbbjátssza, vagy megálljon ha véget ért, mert egy ideje nem mûködik az se. Hiába klikkelsz arra hogy ne játssza le, mert akkor is elkezdi a következõ videót.
Az egész funkciónak nem is kellene léteznie. De ha már megírták és mûködött, akkor hogy tudták elrontani?
- Írjunk scripteket amiket senki se kért. Legyenek zavaróak.
- Kész.
- Tényleg és mûködik is. Most meg rontsuk el.
- Kész.
- Jó, így nem csak hogy idegesítõ, de nem is lehet lekapcsolni. Tökéletes.
Így csinálják? :hogymi:
Azt értem, de az csak 1 dolognál jó? Mondjuk csak Twitteren? Mert hashtag-eznek néha Youtube-on is. Ha nem jelöli a hashtag-et a Google külön, akkor semmi értelme például Youtube-on használni, mert ha elé teszi a #-t az a szó pont annyit ér # nélkül is. :)
Nem guglis keresõszó :)
Úgy mûködik, mint a blogszolgáltatóknál a cimke. Te tudsz oldalon belül szûkíteni, keresni a tartalomban a segítségével. A tubén gondolom azért csinálják, mert azt hiszik, hogy mekkora menõ dolog már. De mivel te is megmondtad, mennyi értelme van másik platformon használni, nagyjából be is lõheted a szellemi színvonalat ilyen esetben :D
A helyzet az, hogy a https://www.youtube.com/watch?v=MVbeoSPqRs4 féle link nem nyit meg listát, ahhoz https://www.youtube.com/watch?v=tqFW...9PfZsx&index=1 ilyen hosszú link kell. A google ugye úgy gondolja hátha érdekel. Én HTML5 blokkolót használok és nekem 99%-ba lista nélkül nyitja meg. Az automata lejátszást ki lehet kapcsolni, de mikor a listában megnézel egy másikat az magától bekapcsol.
Nekem a kikapcsolás mûködött, de kb. 1 hete nem mûködik. Klikkelek rá, nem lesz fehér a jelzés, mindig ugyanolyan színû. A másik nagyon jó, hogy nem lehet keresni valaki videói között. Ha tudod hogy valakinek van egy videója, aminek valami neve van. Emlékszel rá, de hiába mész a videói közé, mert nem tudsz ott rákeresni semmire.