Csatolmány 1025
Printable View
http://magyargyogynovenyek.wordpress...karbona-kurat/
szódabiarbónáról
Családi rakott krumpli recept. (Tegnap diktálták le.) :)
Közepes nagyságú krumplik (nagyjából egyforma méretûek)
Jól megmosni õket
Hideg vízben elkezdeni fõzni
Ha belemegy épp a villa, de még nem túl puha, nem szétmenõs, de reped a héja akkor már jó és kész
Akkor elzárni alatta a tüzet, hideg vízzel leönteni, hogy ne legyen forró pucolásnál
Míg fõ a krumpli, fõzni a tojást
Tojás - hideg vízbe, forrás után 5 percig fõzni
Hideg vizet önteni rá
Kicsit megütögetni hogy a hideg víz bemenjen a héja alá
Kolbász (héját lehetõleg leszedni)
Tepsit, olajjal vagy zsírral kikenni
Sózni rétegek között
Réteg krumpli, réteg tojás, kolbász, újra, újra, újra - közé esetleg tejfölt, meg a tetejére is.
Lefedve jobb sütni
Mikor a tetején megsül a tejföl, akkor kész az étel
hasonló nálunk is, pár apró különbséggel:
teszünk a só, bors mellé zöldfûszereket is (kakukkfû, oregano)
a rengeteg tejfölbe keverek egy kis mustárt, éppcsak, hogy színe legyen
csinálok is a hétvégén, csak el kell menni a német henteshez rendes kolbászért
Én is beszállok a recept gyûjteménybe, általam kifejlesztett tepertõs botkenyér készítésével.
Íme Pityubá tepertõs botkenyér receptje.
Aki szereti a tepertõs pogácsát annak ez is kedvence lesz,
ízvilága hasonló, + ként jelenik meg a szabad tûzön sütött íz.
Hozzávalók 10-15 fõre:
1.5 kg búzaliszt.
25 dkg darált tepertõ.
2 csomag sütõpor.
1 evõkanál só (tájékoztató adat)
Víz szükség szerint (a tészta puha nyújtható legyen)
Lekérgezett hüvelykujj vastag bot, lehetõleg mogyoró (nincs mellékíze)
Keményfa vagy akác parázs (nem javaslok fenyõfát erre a célra)
Elkészítése:
Tálcán, vagy nagyobb, erõsebb mûanyagzacskóban, (lehet 2 adagban is)
liszthez hozzáadjuk a darált tepertõt, sütõport, sót, vizet, majd meggyúrjuk a tésztát.
Botot a lekérgezett végénél megmelegítjük, majd vékonyan megkenjük darált tepertõvel
(lehet lisztet is használni erre a célra).
A kigyúrt tésztából maroknyi darabot szakítunk,
kézben hosszúkásra sodorjuk, és a botra menetesem kb 20-25 cm hosszon feltekerjük.
Majd egyenletesen vékonyra formázzuk.
Sütést bõséges parázs felett nagyobb távolságban kezdjük kb 5 percig, ez lesz a kelesztés.
Meleg és sütõpor hatására a tészta kissé megvastagodik a boton.
Sütést tovább folytatjuk kb 15percig közelebb a parázshoz (vigyázat nehogy megégjen).
A külsejének helyenként világosbarnának kell lennie.
Ha megsült a botról könnyedén le kell jönnie.
A tésztájának omlósnak likacsosnak kell lennie. (nem testápolót kell sütni belõle)
Jó étvágyat, kellemes idõtöltést kívánok hozzá néktek.
Ui.: sörkorcsolyának is kiváló-ám, parázs felett sült cserkészkolbásszal a közepében Csatolmány 3900
http://users.atw.hu/zegikereszteny/kepek/botkenyer.jpg
nyúlhoz a legjobban a rozmaring, tárkony, fokhagyma, kakukkfû megy. nagyon jól néz ki a jénaiban, éhes lettem!
Lepénykenyér serpenyõben: Ezt a receptet munkatársaktól kaptam..azóta nálunk alapkaja lett, viszonylag sokszor készül. Tipusra a pizza és a tökipompos között helyezkedik el és sütõ használatot nem igényel:thumbup
"Ez amolyan bónuszkenyér nálunk. Van úgy, hogy rosszul számolom ki az idõmet, vagy csak késõn jut eszembe, hogy kenyeret kellene sütni, és már hiába is siettetném (már ha lehetne), akkor sem lenne készen vacsorára. Na, ilyenkor szoktam bevetni ezt a pikk-pakk lepénykenyeret. Persze azon felül, hogy gyors, eszméletlenül finom is.
Egyszerû, élesztõs kenyértésztából, vagy nevezhetjük akár pizzatésztának is, készítem. Jó forró serpenyõ, vagy wok kell hozzá. Amint kész az egyik oldala, megfordítom, megkenem tejföllel, megszórom sajttal. Mire a másik oldal is megsül, a sajt is ráolvad. Persze mehet rá sonka, vagy bármi más is, én pl. nagyon szeretem házi juhtúróval is, csak legyen mellé sok-sok paradicsom. Ez a lepény egyébként tökéletes valamilyen kencéhez is, mint pl a hummusz vagy a zakuszka.
Hozzávalók:
• 50 dkg liszt
• 1,5 tk. só
• 3 ek. olaj
• 3 dl víz (fele lehet tej)
• 2 dkg élesztõ
A hozzávalókból bedagasztom a kenyértésztát. Lehet géppel, vagy akár kézzel is. Pizzatészta keménységûnek kell lennie. Letakarom és kb. 30 percig pihenni hagyom. Ezután 6-8 darabba osztom, a serpenyõ méretétõl függ. Gömbölyítem õket és ismét hagyom kb. 10 percig pihenni. Ezalatt jól felforrósítok egy serpenyõt vagy egy nagyobb wokkot, a lényeg, hogy teflon vagy valamilyen tapadásmentes bevonatú legyen.
Kinyújtok egy gombócot, jó vékonyra, úgyis összeugrik amint hõ éri, és a forró serpenyõbe terítem. 1-2 perc után jó nagy hólyagok jelennek meg a felületén, ekkor már készen is van az egyik oldala, lehet megfordítani.
Amint megfordítom, megkenem tejföllel, megszórom sajttal és hagyom, hogy a másik oldala is megsüljön. 2-3 perc. Míg sül kinyújtom a következõ gombócot. Néhány perc alatt készen is van a tökéletes vacsora.
KÁVÉS CSOKILEKVÁR.
Aki volt katona, talán emlékszik, hogy a napi fejadagban volt csoki konzerv. Én imádtam, volt benne kalória, mindig elcseréltem a sonkástojás konzervre, ami szerintem borzasztó volt.
Találtam a neten egy recepte: http://www.nosalty.hu/recept/kaves-csokilekvar
Ez a recept több helyen meg van osztva, de hibás. Erre akkor jöttem rá, amikor elkezdtem elkészíteni, így leírom a saját receptemet.
Eddig háromszor készítettem csokilekvárt, állandóan elfogy, mindenki zabálja. Sokáig elálló kalória bomba, csak ajánlani tudom. Egyébként nagyon finom, kicsit a tiramisura emlékeztet.
250 g csokit, 150-200 g cukrot, 0,5 l kávét összefõzök.
2-4 evõkanál rumot teszek bele, (a 4 evõkanál az elég sok, :-) pici fahéjat.
Dzsemfix, ahány féle, annyi fajta, így szemre elkezdem beletenni, amennyit megkíván.
Kicsit csalós, mert nem nagyon sûrûsödik melegen. Kivéve, gyorsan hûl és dermed. Egy kis kanállal tányérra rakom, így tesztelem.
Ha jónak ítélem, melegen üvegekbe teszem, fejre állítom két percre, utána vissza. Nem fõzöm be, nem kell tartósító.
Gyorsan hûl és dermed, így elég a két perc. Volt, hogy a tetejére ragadt mielõtt visszafordítottam volna.
Ha valaki szeretné megkóstolni, hamarosan készítek majd kb. májkrém nagyságú üvegekben. Önköltségi áron adok belõle kóstolót.
(Errõl az jut eszembe, hogy a városiaknak érdemes lenne összeállni kalákába befõzni cuccokat. Nagy tételben beszerezni az alapanyagot, stb.)
Ez biztos nem lehet rossz. :tapsol:
http://shop.builder.hu/proteines-bounty-hazilag-a2357
(Egy kicsit megrémültem a konzervbontós résznél.)
Saját mûvem, a gofrisütõben pirított vajas és ázsiai szószos kenyérbe tekert virsli, hideg mustárral tálalva.
A szakácsmûvészet legfelsõ foka. Gordon Ramsay sírva könyörög a receptért. :D
http://i.imgur.com/wJQBGmm.jpg
Elkészítettem életem legegyszerûbb kenyerét.:)
Ír szódás kenyér. Elkészítési idõ: 10 perc a tészta összeállítása és 40 perc a sütés.
400 gr lisztet (én fele teljeskiörlésû, fele simalisztet használtam)
1 tk só
1 tk cukor
1 csapott tk szódabikarbóna (nekem mindig van otthon gyógyszertári, úgyhogy azzal csináltam)
400 ml író (ez utóbbit én 250 ml kefír és joghurt keverékével helyettesítettem felöntve 150 ml vízzel)
Gyakorlatilag az "ötágú villával" összekevered, eldolgozod a hozzávalókat. Nem szabad gyúrni, mert akkor nagyon tömör lesz.
Az írót csak óvatosan adagolom, mert más lisztek más mennyiséget vesznek fel. A lényeg, hogy ne legyen ragacsos a tészta a végén.
Amikor összeállt a cipó, akkor bevágod a tetejét keresztben és mehet a 200 fokon elõmelegített sütõbe. Én jénaiban sütöttem, de kissé ott maradt az aljából. Zsírpapír lehet, hogy jó ötlet alá.
40 percig sütöttöm és kész.
Lehet dúsítani azzal, aki amit szeret. Én is meg is tettem. Az apróra vágott oliva, szárított paradicsom, leheletnyi bazsalikom és oregánó nem rontotta el:)
Elõnye, hogy nem kell hozzá élesztõ és kovász. Emiatt ha jól gondolom mindegy a gabona sikértartalma, amibõl a lisztet darálod. Ez olyankor jöhet jól, ha az állatoknak szánt gabonából õrölnél lisztet. Ráadásul így ténylegesen teljes kiörlésû kenyeret is csinálhatsz ehetõ minõségben.
Szerencsére asszonykám is már mondta, hogy mikor csinálunk legközelebb ilyet, úgyhogy szerintem rá fogunk állni erre. Jövõre úgyis ehetetlenné szabályozzák a pékségek kenyerét, úgyhogy mi átállunk erre.
Bodag a cigánykenyér hasonló lehet.
Szalonnás sajtos krumpli
A konzerv fõtt krumplit sütöttük a serpenyõben, közben kiolvadt a fagyasztott szalonna. Aztán a rakás vékony szalonnát rádobtunk a grillsütõre. Az úgy
nagyjából megpirult mikorra a krumpli is pirulni kezdett. A szalonnát kicsit aprítani, rádobni a krumlira, hogy összeérjenek, meg rádobtunk néhány
lap sajtot is.
A végeredmény alább látható.
https://scontent-lax3-1.xx.fbcdn.net...82511277_o.jpg
:thumbup
Rég volt ilyen, lássunk egyet. :)
Õz fasírt
Írtam még tavaly, hogy a szomszéd hozott fagyasztott darált õzhúst. Itt volt az ideje kezdeni vele valamit.
Vettünk kenyeret, 4 darabot kiszárítottunk, majd összemorzsoltunk. Abból lett a "zsemlemorzsa".
Kiolvasztottuk a darált húst. az be lett keverve a zsemlemorzsával, apróra vágott hagymával és tojással.
Golyók lettek belõle gyúrva.
Az elején kérdeztem az asszonyt, hogy mennyi sót tett rá és mennyi fûszert, mondta hogy semennyit. Úgyhogy próbáltam bepótolni, jól megszórtam mindent.
Az elsõ adag viszont nem igazán lett sós és fûszeres.
A lényeg hogy nagyon meg kell pirítani az olajban (serpenyõben).
A második adag nagyon barna lett és nagyon sós, viszont pont emiatt nagyon finom is. :thumbup
Puha kenyérrel, friss paradicsommal ajánlott. :)
http://i.imgur.com/kUWApOA.jpg
Tavaly vettem torta-keverékport, de az asszony azt mondta hogy csak rendes gázsütõvel lehet tortát sütni. Nem tudom, fogtam a por 2/3-át, beleszórtam egy mûanyag tálba, beleütöttem két tojást, öntöttem rá egy kis vizet, összekevertem és bevágtam a mikróba. 4 és fél perc múlva kész volt a torta. A teteje jól felpúposodott. Teljesen torta-állagú, rendesen elkészült és finom. :thumbup
Torta keverékport? (Liszt, cukor, sütõpor elõre csomagolt keveréke, valamilyen aromával.)
Magyarul "kevert süti", újkonyhai nyelven brownie. Ha elõre keverve veszed meg, akkor 5 perc alatt van kész, ha otthon kevered ki, akkor 7 perc alatt. És igen, mikróban is megsül.
A brownie egy kicsit más, de meg nem mondom hogy mi a különbség. Brownie keverékporost is csináltam tavaly néhányszor, csak nem tudtam hogy tortaporral is mûködik. (Fõként mivel az asszony erõsködött hogy ezt a fajtát nem lehet csak gázos sütõben elkészíteni.)
Sok sok éve nem ettem csirkepaprikást, még nincs 15 éve, de lassan már annyi lesz.
Viszont most bepótoltam, mert az asszony készített egyet. Elsõre nagyon jól sikerült neki, az elején elég sápadtnak tûnt, de az íze finomra sikeredett. (Talán egy picivel több paprikapor megadná neki a kellõ színt.)
Nem tudom hogy pontosan hogy csinálta, de ahogy néztem elõbb megfõzte a tésztát, aztán felvágta a paradicsomot és a paprikát, a hagymát és a fokhagymát, paprikaport. Aztán bele a 8 csirkecombot és kicsit öntött rá vizet. Mikor összefõtt, akkor kiszedte a csirkecombokat, és hozzáadott egy elõre bekevert lisztes, tejfölös habarást. Összekeverte a fazékban, visszatette a csirkecombokat és még fõzte valameddig. Valahogy így, és kész volt. (Youtubeon van paprikásfõzõ videó, az alapján készítette el.)
Az elején aggódtam hogy nem lesz elég, de hiába ettem sokat, mert így is megmaradt a fele holnapra. A tészta laktatóvá teszi. :)
https://i.imgur.com/Yfnhs0Y.jpg
Jol nez ki
Konyhamûvészkedtem egy kicsit. :)
- Néhány krumplit megmosni
- Felvágva beletenni a kuktába
- Kell rá 2 evõkanál olaj, kis vaj, só/ételízesítõ
- Megkeverni az elején, majd megkeverni néha, hogy nehogy odaégjen (félóránként egyszer elég)
- Közepesen fõztem, 4 óra alatt megpuhult
- Fagyott húst kiolvasztani, mindkét odalát ételízesítõvel megszórni, rádobni a sütõlapra, ízlés szerint megsütni (én azt szeretem ha nagyon megsül, mert akkor kevésbé zsíros)
Mellé mehet tea, limonádé, bor, kinek mi tetszik
https://i.imgur.com/hFb0xib.jpg
Izé---40 perc alatt puhult meg. :D
Nem, 4 órán át fõztem. :)
De ha viccnek szántad, azt úgy értem. :haha:
Akkor nem értem. :) Nekem 4 óra volt, az asszonynak is 4 óra szokott lenni és receptekben is 4 órát írnak. Bár az lehetséges hogy nyílt láng alatt gyorsabban megfõ, én ilyen elektromosban fõzöm, közepesre állítva.
Itt 6-8 órát írnak neki, szóval az én 4 órám még gyors is. :)
http://damndelicious.net/2014/12/23/...esan-potatoes/
Valami ûrkrumpliból csinálod? 20 perc alatt megfõ a krumpli darabolva, 40 alatt héjában is.
4 óra alatt egy nem túl fiatal marhából is pörköltet lehet fõzni.
Ha megnézed a Magyar recepteket akkor átlag 30 perc a krumpli fõzési ideje.
Hát, mostanában van a krumplik közt ami nem fõ meg a többivel. Nem értem igazán, a bab sem egyformán fõ már kb 2-3 éve. A hétvégén sólet lesz, na abban megfõ, mert 8-10 órát fõzõm. 1-2 órát full gázon, aztán legkisebbre a sütõ lángját, egy kanalat az ajtóhoz, hogy legyen egy kis rés, és mehet reggelig. Egyben marad minden babszem, de fiinom krémes lesz. Van benne libamell, füstölt csülök, meg egy darab marhahús. 10-12 fõtt tojás hámozva, meg libazsírral készül, gerslivel. Ha ettetek már finomat! :D
Talán nem is a fõzés volt a helyes szó rá, hanem a párolás. Vizet nem adtam hozzá, csak 2 evõkanál olajat.
Kijött belõlem a gasztroblogger: "A konfitálás néhány éve igen felkapott, sokat hangoztatott dolog lett a gasztronómiában."
Szóval te trendi módon lassú fõzési technikával csináltál ételt!
Nem tudom, én csak úgy csináltam ahogy az asszony mutatta. :)
Csináltam karácsonyi Nutella-tortát.
Szokásos saját-stílusban készült, nem igazán érdekelt hogy ilyen recept meg olyan recept, ilyen hozzávaló, ennyi evõkanál, annyi gramm. Egyszerûen csak beledobáltam mindent ami szerintem egy tortába kell.
Az elkészítés módja:
Beleöntöttem egy mûanyag tálba a torta-port, belehajítottam 4 tojást, megszórtam egy KIS cukorral (nem sokkal, mert a por már alapból édes), raktam bele egy kis vajat, csipetnyi sót a tetejére, kis Nutellát, meg annyi vizet hogy massza legyen belõle kikeveréskor. A végeredményt bevágtam a mikróba 5 percre.
Kiborítottam a mûanyag tetejére, majd megkentem olvasztott Nutellával és rászórtam egy kis tortadarát.
Édes lett, de nem ehetetlenül édes. Tejjel vagy friss vízzel nagyon finom és még mindig kevésbé édes mint általában az amerikai sütemények/torták.
Az elkészítés ideje nem volt több 15 percnél.
(A szeletet -ami a tortából hiányzik a képen- átvittem a szomszédéknak.)
https://i.imgur.com/RFzChap.jpg
Megint varázsoltam. Nem volt tortakeverék, úgyhogy fogtam egy mûanyag tálat, felolvasztottam benne egy kis vajat, ráöntöttem lisztet, nagy adag Nesquik kakaóport, ráütöttem 2 tojást, jól megszórtam tortadarával, összekevertem, 5 perc a mikróban és kész. Egész ehetõre sikeredett. :)
Amit mostanában szoktam készíteni:
Serpenyõbe bele a fûszerezett konzerv daráltúst. Aztán rá a kockára darabolt konzerv krumplit. Kis sót, fûszert a tetejére, összekavarni. Majd salsát (lecsót) a tetejére. Ami elég furcsának hangozhat elsõre, ugyanakkor mi van benne? Paradicsom, paprika és hagyma, kis bors, stb. Tehát valójában teljesen illik bele. Most hogy gondolkodom nem gulyásos ez egy kicsit? Hús, paradicsom, paprika, hagyma, krumpli? :haha: Szóval bele a serpenyõbe, rá a fedõt aztán hadd szóljon, pár percenként nem árt kavargatni, mert könnyen odaég az alja. Megforgatni, de aztán ha megpörkölõdik és összefõ, akkor nagyon finom.
Almalevet szoktam mellé inni.
Tipp: A lecsó ne legyen túl sok bele, mert akkor túl nedves lesz az egész és nem fog megpörkölõdni a darált hús. Ha pont elég, akkor valahol a sütés és a fõzés között lesz a dolog.
Nagyon finom. :thumbup
Ahogy én csinálom: rakott krumpli/tejfölös virsli
1. 2 konzerv krumpli
2. egy adag 8 perces főtt tojás, rászeletelve
3. egy marék virsli belevágva
4. tetejére valamennyi tejföl
5. az egészet mikróban 7-8 percig "sütjük"
Kész. Nagyon finom, én sok, hideg tejföllel eszem. :thumbup
https://i.imgur.com/SV02slp.jpg
(saját kép)
Konzerves krumpli?
Nem is hallottam még ilyet. Felénk ez nem divat. Szerintem Magyarországon nincs is ilyen
A kaja amúgy jól néz ki.
Sima krumpli, megfőzve, konzervben, csak nem kell pucolgatni meg felszeletelni, csak kinyitod a konzervet, leöntöd róla a vizet és mehet a fazékba.
https://images-na.ssl-images-amazon....1Xs7Hx9DRL.jpg
Haligali!
Ezen cikk alapján érleltem egy darab pálpusztait egy hétig. http://www.origo.hu/tafelspicc/kozel...jtuzemben.html
Valami embertelenül büdös lett. Meg merjem enni? (mármint meg fogom, csak kissé félek, mert valami förtelmes a szaga :D )
Ki-mit ajánl hozzá a gázálarcon kívül?
Én tegnap krumplis-csirkés fõzelékbe dobáltam sajtot és jól felforraltam. Sokat dobott az ízén.
Vagy ha van vörösborod, azzal szoktak még sajtot enni. Esetleg csinálj belõle sajtos-pirítóst. :thumbup
Megéheztem tortára.
3 evõkanál liszt
3 evõkanál kakaó
3 evõkanál olaj
3 evõkanálnyi tej vagy víz
2 evõkanál cukor (ebbõl 3-at tettem bele)
1 evõkanál barnacukor (ezt én kihagytam)
Egy kis sütõpor
kis só
+ Én tettem bele egy kis tortadarát is
https://www.geniuskitchen.com/recipe...te-cake-513216
Kép nincs, mert már megettem. Nem volt rossz. Kicsit túl édesre sikerült, úgyhogy jó ha van mellé víz. :)
Ebben a régióban sajnos nem megjeleníthetõ :(