Hihh jó kis fejtörõt adtál fel, kíváncsian várom a fejleményeket. (biológiai, vagy kémiai a cucc) :)
Printable View
Megvan a minta, bár nem sötét üvegben, ugyanis az nem volt. Alufóliával körbetekerhetem, ha ez számít. Mik a teendõk? :)
Addig is tölts kb. egy decit egy pohárba. Keress egy tutira 100 százalék gyapjúból készült ruhát, majd húzz ki belõle egy vékony szálat. Nem kell sok, kb. 4-5 cm hosszú legyen. (Én a zoknimból szoktam ilyet.) Ezt tedd bele a vízbe és tegyél még bele egy késhegynyi citromsavat, vagy csavarj bele kis citromlét. Forrald fel. Nem kell fõzni, csak elsõ forrásig, majd vedd le a tûzrõl. Nézd meg a gyapjúszálat, majd írd le , tapasztalsz-e látható változást a gyapjúszálon és mi az.
Tiszteletem!
Hozzászólásom, lehet hogy felhördülést fog kiváltani...de mindegy.
A Rába partján lakom egy lepukkant parasztházban, a településen nincs csatornázás.
Az elsõ húzásom volt, a közmûvek felszámolásához, a víz kiköttetése.
Az udvarban van egy ásott kút, kb 4m-en van a vízszint, azt kitisztítva, kiszivattyúzva, egy búvárt leengedve a vízellátásom megoldva.
Mindenki azt kérdezi: bevizsgáltattad a vizet? A válaszom általában kimerül annyiban, hogy kóstold meg, szagold meg, nézz át rajta... A faluban 60-90 éves emberek isszák, és még élnek.
Azt mondom, ha fõleg teát iszol, akkor a bakteriális problémák nagy része kiküszöbölve (én több mint 5 éve iszom, és kiváló egészségnek örvendek)
Vízkérdésben szerintem az a fontos, hogy mindig nézd meg, hogyan viszonyul a fellelhetõ vízhez az ott élõ fauna. (Emberek, állatok, növények...) Ha fogyasztják és nincs 3 lábuk :), akkor te is ihatod. Figyeld az emésztésed,ha valamiféle kiválasztási problémád lesz (gyomorgörcs, híg széklet...), állj át a teára!
Nem véletlen hogy Afrikában minden háztartás egyik alapja a nagy teáskanna!
MINDENKINEK TUDOM AJÁNLANI VÍZTISZTITÁS CÉLBÓL , ÉS NEM CSAK, EZT A NAGYON PROFI OLDALT: http://tulelniatermeszetben.blog.hu/
Nincs ezzel semmi gond, Magyarország területén a vizek túlnyomó többsége közvetlen fogyasztásra alkalmas. Lehet, hogy kissé több benne a nitrát, mint a vonatkozó határérték, de ez felnõtteknél nem okoz gondot. (Olvastam egy angol tanulmányt, mely szerint jobb, ha van a vízben nitrát, mintha nem lenne...) Az élettér vizéhez hozzászokik a fogyasztója. Amennyiben vendégek jönnek, fõként a kisgyerekek, javaslom, nekik vegyél ásványvizet.
Csak két képet tennék fel... hogy mennyire komolyan gondolom a "tisztítatlan" víz fogyasztását.
A konyhafülke közvetlen norton kúttal való vízellátása a munkaasztal alatt.
Egy gáz van vele, hogy egy-két liter vizet ki kell nyomni pocsékba, mert a munkahenger vasból van, és az elején vasas víz jön belõle.
Tavasszal remélhetõleg készítek egy rozsdamentes munkahengert. Addig megfelel... :)
Ivóvíz tárolásra IBC tartály helyett ajánlom figyelmetekbe a bortartályt. Ezek üvegszálas anyagból készülnek, ha kell könnyen javítható, UV álló , 1000-3000 literesek , be lehet menni a tartály belsejébe, ha tisztítani kell. IBC-nél ez nem megoldható, ha bealgásodik-bezöldül a tartály nem tudod kitisztítani. Több csap van rajtuk, könnyen engedhetõ belõle a folyadék. Elõéletük ellenõrizhetõ, ezekben nem tárolnak vegyszereket, valószínû csak bor volt bennük korábban. Hátránya hogy drágább. Pl:
http://olx.hu/hirdetes/bortartaly-ID...tml#9131141304
Üdv!
Van ötletetek könnyen javítható mechanikus szivattyúra ( kézi erõvel mûködtethetõ ) ? Vagy amit házilag el lehet készíteni ? 12-13 méter mélyrõl kellene felszívnia a vizet . CSak kis átmérõjû slagot tudok leengedni .
Mit jelent a "kis átmérõjû slag"? Hány collos a béléscsõ?
A hétköznapi norton necces ezen a szívásmélységen, én ugyan azt használok (van több is), de csak 4m mélységrõl.
Az inercia szivattyú esetleg alternatíva...(Errõl azonban sajnos nincs személyes tapasztalatom... :(
Tipp: 12V-os kis átmérõjû búvárt se tudsz leengedni?
A szivattyúk maximális elméleti szívómagassága 10 m. Gyakorlatban 8-9 max. Ha mélyebb a vízszint akkor vagy a szivattyút kell lesüllyeszteni, vagy búvárszivatyú kell, ami a vízet már "nyomja", így több tíz méterrõl is mûködik. Nekem egy sima 5 ezer forintos membrános szivattyúm van, 12 méter a kútban a vizszint és 1/2 colos csõ van rajta(a gyári 3/4col lenne). Viszont ezek a szivattyúk nem szeretik ha leszûkítik a kimenõ ágat, de nekem szerencsére 5 éve mûködik. Ha Neked csak a csõ fér le és a szivattyú nem, akkor max egy aknát tudsz ásni a kút mellé, hogy csökkentsd a szintkülönbséget, ami nem lehet több 8-9 méternél. Pl. az Én kutam mellett van egy 4 méter mély akna, mert annak ideján mikor ásták a kutat, nem volt még elérhetõ búvárszivattyú, ezért lesüllyesztették a szivattyút.
Az hogy egy norton milyen szívásmélységgel rendelkezik (bizonyos határokon belül) azt a szívócsõ átmérõje és a munkahenger tömítettsége szabja meg.
Minden pumpáláskor az erõkar egyik végén a felemelt víz súlya, a másik végén a mi húzóerõnk dolgozik.
Norton kutaknál "általában" gyárilag 5/4 collos a becsatlakozó csõ átmérõje, és ehhez az átmérõjû vízoszlop súlyához számítják a maximális szívásmélységet.
Ha csökkentjük a szívócsõ átmérõjét, csökken a felhúzott víz súlya és növelhetõ a szívásmélység. Persze a csõ átmérõje nem csökkenthetõ a végtelenségig :) hiszen a pumpa egyre lassabban és problémásabban szívja a vizet. Valójában 3/4 coll alá nem érdemes menni, de a 12-13m szívásmélység szerintem elérhetõ, jól tömített kútnál.
Mivel ilyen mélységbõl nem próbáltam szivattyúzni (8m volt a max), kérdezném hogy Te próbáltad és nem jött össze? Minden érdekel norton témában!
A mellé ásott akna nagyon jó ötlet, már csak azért is, mert nem fagy el a kútfej...
A folyadékoszlop 9-10 méter körül megszakad, ez az elméleti határa a szívásmélységnek (mindenféle dugattyús és örvényes szivattyúra érvényes, persze vannak kivételek...). Ha ettõl mélyebbrõl kellene szívni a vizet, hát az nem fog menni...a folyadékoszlopot valójában a nyomáskülönbség kényszeríti bele a csõbe. Amennyiben a Norton-rendszerrel mélyebbrõl akarunk vizet felhúzni, akkor bizony közelebb kell vinni a Norton-dugattyúját a kút üzemi vízszintjéhez...
Most egy 2 zoll-os slag van lent csavarszivattyúval , az mûködik . Ez mellé szeretnék betenni valamit áramszünetes idõszak esetére , ami simán kézzel mûködtethetõ , a béléscsõ 200-as , de benne van a 2" slag , elektromos kábel , tartókábelezés , az egész középre beállítva , ezt nem bolygatnám meg .
Igen, a csavarszivattyú felnyomja Neked a vizet 12 méterrõl simán, de ha szívni szeretnél vizet , norton kúttal vagy elektromos szivattyúval is max 9m-rõl tudod. Én még nem próbáltam ilyen mélyrõl, nincs benne tapasztalatom, de a gyártó is ezt a mélységet adja meg max. Tehát ahogy elõttem is írták, vagy lesûllyeszted a szivattyút vagy esetleg aggregátoros megoldás jöhet szóba áramszünet esetén. Léteznek olyan elektromos szivattyúk amikhez van kézi pumpa is. Aggregátorral fejlesztett áramot pedig nem csak a szivattyúhoz tudod használni , viszont ez drágább megoldás lesz, mint egy kézi pumpa, amire gondoltál.
OK mindjárt megérted, ha mûanyag fecskendõbe (tû nélkül) 1 cm3 vizet szívsz levegõ nélkül.
És befogod a lyukat, majd másik kezeddel kihúzod a dugattyút láss csodát a víz felforr, a vízgõz már nem is szivattyúzható.
Hát ez történik a túl magas vízoszloppal. Kavitációnak hívják ezt a jelenséget, ugyanis a víz nem nyomható össze, de széthúzható. :)
A víz kitermelésénél ha szívod (szivattyúval kifelé a kútból), akkor a gyakorlatban 7 m szívó teljesítményt használhatsz, vagyis a szívó szivattyú nem lehet magasabban a vízszint felett 7 m-nél. Ha ennél mélyebben van a víz, búvárszivattyú kell, ami alulról, a vízbe érve nyomja fel a vizet neked. Ezeknél 70-150 m emelõmagasság simán elérhetõ nagy anyagi ráfordítás nélkül. De mint írtam, itt nem a szívómagasság, hanem az emelõmagasság számít. Ha a vízhasználatod sokrétû, napi alkalmazású, akkor ide mindenképpen centrifugál szivattyú kell, ami nem szívó, hanem nyomó üzemmódban dolgozik, vagyis búvár centrifugál!
Ha már Pityubá fel merte hozni a kavitáció jelenségét akkor folytatnám...
A légköri nyomás a talaj közelében mérve 1 bar, 1 bar tud megtartani durván 9-10 méter vízoszlopot. Szivattyúk esetében ez az érték kisebb, mert a folyadék - és a csõfal súrlódása miatt kevesebb lesz az elméleti szívómélység.
Minél magasabbra mész, annál alacsonyabb a légköri nyomás (annál kisebb vízoszlopot tud megtartani) és nem 100 Celsius fokon forr fel a víz..
A szivattyút vidd olyan közel a vízhez amennyire csak tudod. Mondjuk legjobb lenne NA125-ös vagy ettõl nagyobb átmérõjû csõkút, amibe csõbúvár szivattyút helyezel. Ennek a szivattyúnak csak nyomóoldala van.
Köszönöm mindõtöknek a felvilágosítást.
Azzal tisztában voltam, hogy a víz alacsony nyomáson kisebb hõmérsékleten forr, de az általatok leírt jelenség fehér folt volt a tudástáramban.
Hogy így visszagondolok, injekciós fecskendõt már dobtam ki azért mer nem tudtam hol ereszt. Erõs szívásnál úgy láttam mintha levegõt is szívott volna... :(
Az ember mindig tanul valamit.
Na ha már ennyi tudósember összejött itt kérdeznék én is valamit .:) Van egy 43 méter mély fúrt kutam , nagyon régóta agyalok azon ,hogy elektromosság nélkül ,ha egyszer beüt a crach hogy lehet felhozni a vizet ilyen mélységbõl .Mindezt úgy ,hogy nem vagyok egy MacGyver :) Stabil 12 volt egyenáramot tudok elõállítani szélenergiával de az kevés ide szerintem .
Ha már itt tartunk: norton kúttal elég egy ember ereje ill. a kút erõkarja mondjuk a 43 méteres kútból felpumpálni a vizet?
Ez egyben Vietnamiveteran kérdésre is válasz lenne.
Nem feltétlenül elméletre lennék kíváncsi.
Valamelyik topikban írtam régebben a hosszúkás, fenekén súlyszeleppel ellátott csõkút vödörrõl. Sajna nem találom a Hsz.-emet.
Tehát van megoldás a nagyobb mélységrõl való kézi vízkivételre.
Ha valaki tudja hova írtam linkelje be ide. :rolleyes:
Nortonkút nem szív fel 43 méterrõl, max 9 méterrõl.
Egyébként technikailag megoldható az, hogy 43 méteres mélységbõl vizet emelj fel a talajszint fölé, ahogy Pityubá is írta.
Én a fúrt kútba szükségmegoldásnak szelepes benzinlopó csövet (illetve inkább a szelepét) és fél collos locsolócsövet tennék. Csak fel-le rázogatni kell, és jön a víz a nyugalmi vízszint alól. A nyugalmi vízszint alá jelentõsen be kell ereszteni a csövet.
A vödrös megoldás biztos mûködik, de szerintem ahhoz súlyemelõ kell. A csövest egy átlag felnõtt nõ is elbírja.
A mellékelt cikkben a béléscsõbe beleférõ víznyerõ eszközrõl ír. Felénk a magánkutaknál a béléscsõ általában olyan átmérõjû, hogy abba a dömötör-szelepet se tudod beletenni. Szóval, én azt gyanítom, hogy a blog szerzõje valahol, valamit olvasott és az írást honosította. Kipróbálás nélkül...
Az eredet valószínûleg a Néprajzi Lexikon (prepper alapmû).
"Az alföldi járgányos vízemelõ, mely eredetileg a német kertészek felszereléséhez tartozott, a 20. sz.-ban Kecskemét és Nagykõrös zöldségtermesztõ gazdaságaiban terjedt el. A 10–20 m mélységû kútból 2 db, egyenként 120 literes fenékszelepes vasvödör emeli ki a vizet. A vödröket vaslánc mozgatja, amely orsóról csavarodik le és fel. A szerkezetet egyetlen ló mûködteti. A kút mélységétõl függõen a ló többször körbe forgatja az orsót az egyik irányba, ezalatt a vízzel telt egyik vödör eléri a felszínt és kiürül az öntözõ medencébe vagy fõcsatornába, a másik elmerül a vízben. Ekkor a ló megfordul és ellenkezõ irányban forgatja az orsót, a vödrök mozgási iránya fordított lesz. – Az 1930-as években a bolgárkereket és a járgányos vízemelõt fokozatosan fölváltották a benzinmotorral hajtott vízkiemelõk. Az öntözés technikája a szórványos locsolás kivételével hazánk kisparaszti gazdaságaiban az árasztás volt. A bolgárkertészek nyomán alacsony gátakkal körülvett ágyásokba engedik a vizet, majd néhány perc múlva újabb kapavágásokkal a következõ ágyásba vezetik."
Nem tudom milyen fajta az a benzinlopó csõ, de az enyém nem szív fel olyan mélyrõl (nem arra tervezték). A golyó mellett engedi vissza lassan a vizet.
Az egészet a golyó tehetetlensége mûködteti és szerintem már 3-4 méteres vízoszlop is problémás lehet vele. Mert magát a vízoszlopot is mozgatnod kellene, hogy a golyó beengedje a következõ adag vizet.
Próbáltam már másfél méter magasra felszivattyúzni vizet vele, de minél magasabban van a víz, annál nehezebb szivattyúzni vele.
A dugattyús (elven mûködõ) szivattyúk a legjobbak szivattyúzásra, ennyit tudok biztosan a szakmámból kifolyólag is.
Ennél már csak a levegõbenyomásos technika a hatékonyabb, de az már kompresszorral mûködik.
Ezek szerint áram nélkül szomjan halok :)
Szia,
Pedig szerintem ebben az esetben igencsak hasznos az elmeleti valasz: norton kuttal elmeleteben sem lehet 10 m-nel magasabbra szivni a vizet.
Tehat teljesen mindegy, milyen eros ember, milyen erokarral, milyen minosegben gyartott norton kutat probal hasznalni, se 43 meterrol es 13 meterrol nem fog mukodni.
Az peldaul egy erdekes gyakorlati kerdes, hogy egy adott minosegu kuttal milyen erovel lehet felszivni 8 meterre a vizet (es hogy egyaltalan lehetseges-e); hiszen erre a fenti elmelet nem ad valaszt.
Bel
Dehogy halsz szomjan, áram nélkül is lehet sört inni.
Hoppsz ha kiürült a sörösüveg leengeded madzagon és vizet húzol fel benne, az csak belefér a csõkútba.:D
Ne csak vicc legyen a hozzászólásomban, lehet a vödör aljába venni/készíteni fenékszelepet, a képen pont fordítva, az alja látható.
Csõ közé építhetõ fém visszacsapó szelep NA100 1905 Ft
http://static.mennyiazara.hu/system/...elep-na100.jpg
Remélem ezzel tudtam néktek segíteni, és kipróbálásra kerül a rég elfeledett csõkút vödör.
Én 1 méter hosszú esõcsatorna csõbõl készíteném a vödröt, az aljába be lehet ragasztani/forrasztani a szelepet.
Ott fúrt kútról írtak. Abba a vedér nehezen megy be... Bár ha apróra vágod...:D
A locsolótömlõbõl nem kell negyven méter. Hat hét méteren szokott a legmélyebb nyugalmi vízszint lenni. Oda elég tíz méter! Én a szivattyúmat is ilyen fenékszeleppel felrázom módszerrel légtelenítem.
Vietnamiveteran!
Raktározz! Vizet! :haha:
" Vietnamiveteran!
Raktározz! Vizet! "
itt van a raktár ,csináltam egy nagy lavórt csak nem egy szentkirályi minõség :)
Csatolmány 4711
Csatolmány 4712
Csatolmány 4713
Csatolmány 4714
Csatolmány 4715
Sziasztok!
Itt egyértelmû leírást adnak a víz tisztításáról, bár elsõsorban esõvízrõl beszélünk:
http://www.eautarcie.org/hu/03h.html
Sima szûrõházba kell tenni 10"-os filtereket.
Talán ez is a csináld magad-vízönellátáshoz tartozik...
A feleségem mondta valamikor: "A civilizáció egy jó dolgot hozott, ez a mosógép -a többit megette a fene...!"
Ez férfiszemmel nézve, furcsának tûnhet, de aki már próbálta kimosni a "koszos göncét", rájön hogy nem olyan egyszerû.
Én mondjuk tudok árnyaltan fogalmazni, hogy mikor koszos valami: SOHA. Feleségem azt mondja: "Téged megenne a kosz, ha én nem lennék... (persze túloz :), vagy "Ha nem veszed le azt a ruhát, levágom rólad..." (erõsen túloz :). Elõfordult, hogy a szennyes tartóból visszavettem egy kevésbé koszos, mondhatni tiszta ruhát, amikor észrevette: leszedte rólam, megtaposta és megköpködte nehogy visszakerüljön a körforgásba...
Férfitársaim, hallgassátok a sirámaimat együtt érzõ lelkülettel. :)
Amikor kiköltöztünk ide a faluba, még volt vezetékes víz, aztán kiköttettem... Az általunk használt mosógép sajnos igényelte a vezetékes vizet, mert ugye az ember ezt kihagyja a számításból.
Kénytelen voltam megoldani a problémát, mert nem koszosodhattam meg kedvemre... Nem akartam házi vízmûvet üzemeltetni, és még egy nyûgöt a nyakamba venni.
Megoldás ha csak 220V-os elektromos hálózatod van, és automata mosógépet akarsz használni:
- A mosógépnek célszerû felültöltõsnek lennie. /Én is elcseréltem az elöltöltõs gépet, egy felültöltõs whirpool mosógépre./
- A közelben kútnak kell lennie, hogy a búvárszivattyút legyen mibe beleengedni.
- A mosógépet minimálisan át kell alakítani: /villanyos emberek érteni fogják/ a víz beeresztõszelep feszültsége egy 220V-os relét húz meg, a relé kontaktusai feszültséget adnak a gép burkolatán elhelyezett aljzatnak, ide dugom a búvárszivattyú dugóját..
A mosógép tetejét át kell alakítani a vastagabb vízcsõ fogadásához, mert a régi vízbeeresztõ kicsi átmérõjû, és lefojtja a búvárt, necces hogy leég. Ezeket a dolgokat képekkel illusztrálom,
mert nehéz elképzelni...
- A házból három "vezeték" megy ki: vízcsõ be, vízcsõ ki, villanyvezeték a búvárhoz.
Valahogy így. Ha valakinek kérdése van, szívesen válaszolok. Két éve mosunk ezzel a módszerrel, és mindig van tiszta gatyám... :)
Csatolmány 4735Csatolmány 4736Csatolmány 4734Csatolmány 4732Csatolmány 4733