Ami nem áll el, azt hagyod elforrni bodzabornak, a hozzáadott cukor miatt 16-17% alkoholra számíts :) Saját tapasztalat :)
Printable View
Ami nem áll el, azt hagyod elforrni bodzabornak, a hozzáadott cukor miatt 16-17% alkoholra számíts :) Saját tapasztalat :)
Szóval elkezdtem összeírogatni mik is lehetnek az önellátás alap tételei. Ez csak az 1.0 verzió kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is. A vita lehet itt is vagy blogon. A blogon moderálok, itt nem az én dolgom. Ezt csak megjegyzem.
Bejegyzés
Önellátás mellettiek és ellenzõk között már véres harcok dúltak. Felesleges egy újabb topikot indítani. Inkább olvass utána.
Pontosan ezt a segítõkész hozzá állás amit imádok.
Áttettem ide.
Nincs gond a bloggal, nyugodtan megoszthatod. Meg van egy külön rész is, ahol nyithatsz saját topicot a blognak, weboldalnak, ha mindig frissíted. Akkor oda mindig belinkelheted az új dolgokat. Én is úgy csinálom. http://magyarprepperforum.org/forumd...oldalad-c%EDme
Mennyi terem meg 300 nm-en:
Nálunk egy jó termésû szezon alatt:
200 kg burgonya
120 kg paradicsom
80 kg hagyma
50 kg csicsóka
50 kg sárgarépa
40 kg tök
20 kg paprika
20 kg petrezselyem
20 kg paszternák
15 kg karalábé
15 kg zöldborsó
15 kg uborka
10 kg fokhagyma
10 kg kukorica
5 kg földieper
5 kg szárazbab
5 kg popcorn kukorica
4 kg hónapos retek
100 csõ csemege kukorica
50 fej fejes saláta
bõsége bodzavirágzat és termés
sok kapor, egyéb fûszer és gyógynövények
vetõmagvak 70-80 %-a
Ezek mind optimális idõjárás és gondozás esetén értendõek.
Az élelem szükséglet 20-25 %-át teszik ki átlagosan egy 4 fõs család számára.
Remélem segítettem.
A paszternák itthon simán megterem? Ezt sem tudtam. Sütve viszont isteni hasábburi helyett, mi pár éve rászoktunk :thumbup
És még hogyan! Legtöbbször 40 cm-ig kell leássak hogy a gyökerét minél lejjebb szakítsam el, ahol már vékonyabb. A felsõ közép átmérõjük 7-10 cm is lehet.
A meleg adott hozzá itt délen. A fõgyökere lemegy kb. 1-1,5 m mélyre, majdnem mint a cukorrépa. Ilyen mélységben még a nagy szárazságok idején is van víz, hála csapadékos télnek és tavasznak.
Én nem szeretem megenni paszternákot, csak azt ami kioldódik belõle a levesbe/bablevesbe(+van más a családban aki megeszi). Sütve nem próbáltam még, de amit fõve nem szeretek azt sütve sem kívánom.
A karalábét például csak savanyítva eszem meg, ahogy karfiolt is. Burgonyából és sárgarépából jöhet annyi amennyi csak van! :)