1993
Printable View
Ami engem irritál hogy állandóan azt kérik itt tőlem hogy betűzzem a nevem. Általában csak fogom és odaadom a hivatalnoknak a személyim. Ez rosszabb mint a Farendheit, az inch meg az ounce mértékegység. Betűzés nincs, szótagolás van nyelvtanórán. Mondjuk az hogy angolórán miért nem tanítanak betűzni, azt mondjuk nem tudom... :hogymi: Olyan itt nekem a betűzés mint vámpírnak a fokhagyma. :haha:
Ez elég szomorúan hangzik, de szerintem az emberek (gyerekek) többsége ilyen. Nem különösebben kiemelkedő. Az igazán tehetséges gyerekeket a szülöknek kellene felismernie és nyomni, hogy kibontakozhasson (bevonva a gyerek tanárait). Nem hiszem, hogy az állam által finanszírozott, mindenkire nézve kötelező oktatási rendszert a különleges képességűekre kellene szabni.
Szia,
Itt erettsegirol volt szo, ami nem kotelezo mindenkinek.
Altalanos iskola eseten meg szerintem ugy kellene megszervezni, hogy az atlagos mellett az atlag alatti es az atlag feletti kepessegu gyerekeknek is jo legyen (nyilvan ez most vagyalom, amikor epp nyilvanvalova valik mindenkinek, hogy a kozoktatas is osszeomlott, es mar az is csoda, ha az atlagos diakokat kepesek oktatni).
Bel
Ebben a sorozatban/csatornában az tetszett régen, hogy néha előtört a szereplőkből az őszinteség.
Itt ebben az "interjúban" is milyen szépen elmondja a dolgokat. Azt várták tőle hogy valami nagyon bölcs szöveget mondjon, benyögte hogy "tanuljatok" mert hogy az milyen fontos.
Aztán jött a lényeg, hogy elmesélte hogy ő francot se tanult az érettségire és mégis átment rajta. Meg hogy alapból tanulni se tanult igazán úgy általában véve sem, csak bemagolt valamit, jelentkezett felelni, aztán 2 perccel később már nem is emlékezett arra amiből lefelelt és azóta se tud semmit. Meg hogy az érettségi "nagyon" fontos, igaz hogy tőle a jegyeit se kérte soha senki, sőt, azt se tudja hogy hol van az érettségi bizonyítványa.
:haha: Kb. összefoglalta mindazt amiről én szoktam beszélni.
https://www.youtube.com/watch?v=07dJbIOJYdU
Valóban, a kötelező oktatási rendszert nem a különleges képességűekre kell szabni, de szerintem helyes lenne, ha a szülő mellett a pedagógus is odafigyelne a kiemelkedő tehetségre, és javaslatot tenne, merre induljon a szülő és a gyerek. A Horthy-korszakban például a falusi tanítók és papok feladata volt, hogy segítsék az alacsony sorból származó, de tehetséges gyerekeket. Volt, aki a helyi plébános ajánlására került be egy olyan intézménybe, ahová a szülei valószínűleg nem tudták volna bejuttatni. Ha pedig egy gyerek kivételesen tehetséges volt, állítólag a tanítónak személyesen Klebelsbergnek kellett róla jelentést írnia.
A szocializmusban felemás sikerrel működött a tehetséggondozás, ezt mutatja be Czakó Gábor "Hetvenhét magyar rémmese" című novellagyűjteményének az egyik darabja. (Fejből idézem - valószínűleg pontatlanul -, mert a könyv nincs kéznél.)
"Nagy csapás érte Bolyaiékat. Nem elég, hogy a kaktuszuk nem virágzott ki, de még fiacskájuk, a kis Jánoska-Farkaska is olyan okosra sikeredett, hogy nem győzték dugdosni. Míg a szomszédságban vasvillával hányták a mákot a padlásra, a kisfiú már ötéves korában folyékonyan olvasott, szépen zongorázott, ügyesen focizott. Aggódó szülei hatéves korában még kiharcolták neki az iskolaéretlenséget, de egy évvel később már nem volt mit tenni, be kellett őt íratni az első osztályba. Hiába mondta neki az édesanyja: "Ne mutogasd az eszedet, kisfiam! Nem a XIX. században élünk!" Neki aztán beszélhetett. A fiúcska eszessége hihetetlen gőggel párosult. Már az első napon sikerült összerúgnia a port a tanító nénivel. Hazaérve így számolt be az esetről: "Ma a tanító néni azt mondta: most pedig összegyűjcsük a színes képeket az egérkés dobozba. Én azonban kijavítottam, hogy nem összegyűjcsük, hanem összegyűjtjük. Neki már megmondtam, de jobb, ha ti is tudjátok: ha még egyszer előfordul, hogy valamit jobban tudok, többé nem megyek iskolába!" Természetesen a szó elszáll, az írás megmarad, így aztán Jánoska-Farkaskán úgy végrehajtották az oktatási törvényt annak minden módosításával együtt, mint a sicc."
Egyre súlyosabb a tanárhiány. A Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolába - Orbán Viktor egykori iskolájába - magyar nyelv és irodalom, matematika, fizika, kémia, biológia és informatika szakos tanárokat valamint egy iskolapszichológust keresnek. Emellett több tanító és általános iskolai tanár is hiányzik.
https://alfahir.hu/hirek/tanarhiany-...olt-iskolajaba
Én azt nem értem hogy ha a Fidesz úgy gondolja hogy átvariálja az oktatásügyet, az oké, de nekem úgy tűnik mintha nem variálna át semmit, abszolút nem lenne semmilyen tervük, és nem átvezetnék a dolgot egy új rendszer felé, hanem simán csak tönkreteszik a régit, anélkül hogy bármilyen más opciót ajánlanának, vagy akár más féle oktatásnak előkészítenék a terepet.
Ha az van hogy nem jó a rendszer, akkor hol az új rendszerre a kidolgozott alternatíva? Vagy alternatívÁK? Mert ugye lehetne otthontanulni, településeken kis magániskolákat működtetni. Anyuka gyerekekkel otthon? Az egész utcából átvállalná a gyerekeket, kapna érte fizetést, rá lenne bízva a sok gyerek, tanítaná őket írni olvasni, számolni, stb. Persze a tanterv nem igazán lenne úgy tartható. Van a sima otthon tanulás, kicsitnek a szülőkkel, nagyobbak maradhatnának otthon és annyi. Én végén valami vizsga és annyi. Meg amit én mondok mindig, minden tantárgyat feldobni videóformátumban, online. Meg a magániskolák indításának megkönnyítése. Illetve ami nagyon fontos, az oktatásügyre szánt adók eltörlése. Elvégre ha nincs állami oktatásügy, akkor mire fel szednének be pénzt érte?
De ebből semmi nem történik. Egyszerűen csak ellehetetlenítik az oktatást és annyi. Nem csak a fizetéssel, hanem ilyen kisebb-nagyobb szemétkedésekkel is. Szóval mi a kormány terve? :confused: 13 év alatt nagyon sok dolgot el tudtak volna intézni, de nem csináltak francot sem.
Szia,
Szerintem egy terv volt eredetileg: mivel az oktatasra koltott penz (szinte) ellophatatlan, ezert a leheto legkevesebbet koltik ra.
Ez azota modosult: mivel nehany tanar szova merte tenni, hogy meg kell javitani az oktatasugyet, ezert bosszut allnak, hogy mas ne merjen ilyet szova tenni.
ui. 2014-ben 101 500 Ft volt a minimalber, a pedagogus alapber azota is ez alapjan van szamolva, mikozben a minimalber 232 000 Ft, vagyis 128%-ot emelkedett a minimalber ebben az idoszakban. Igaz, hogy kaptak a tanarok 32%-os emelest a 9 ev alatt osszesen "agazati potlek" neven, tehat mindent beleszamitva 128% helyett 32%-t kaptak.
A tavalyi 25% hivatalos (elelmiszerarak alapjan kb 50%-os valos) inflaciora valaszul azt igertek, hogy ha az EU kifizeti az emeles felet, akkor kapnak 20% formalis emelest a tanarok - vagyis ha az EU ad penzt, akkor hivatalosan 5%, gyakorlatilag 30% fizetesertek CSOKKENEST igert nekik a kormany - de mivel a penzeket ugy altalaban ellopjak, ezert az EU nem ad penzt, igy sokkal nagyobb a csokkenes.
Bel
Én úgy látom, hogy a rendszerváltás óta minden kormány mostohagyerekként kezelte az oktatást és az egészségügyet. Persze - ahogyan te is írtad - a jelenlegi kormány felelőssége a legnagyobb, hiszen 13 éve kétharmaddal kormányoznak. Szerintem az oktatás elhanyagolása súlyos stratégiai hiba, mivel ez lenne a legjobb kitörési lehetőség az országnak: egy tényleges tudásalapú társadalom, innováció, magas hozzáadott értékű munkák összeszerelés helyett, másodlagosan pedig talán kulturáltabb, élhetőbb légkör, közbeszéd, általános viselkedés. Ez nyilván egy hosszú folyamat lenne, melynek eredményei sok év múlva lennének várhatók mind gazdaságilag mind kulturálisan (ahogy Kodály Zoltán írta: "Ha egy évre tervezel, vess magot. Ha tíz évre tervezel, ültess fát. Ha száz évre tervezel, neveld a népet.").
Sajnos úgy tűnik, hogy a kormány inkább az olcsó munkaerővel próbál beszállni a gazdasági versenybe, így az oktatás fejlesztését feleslegesnek tartja. Ez abból is látszik, hogy az oktatásnak és az egészségügynek már régóta nincs saját minisztériuma, előbb az EMMI-ben vonták össze a két területet, most pedig - szinte példátlan módon - a Belügyminisztérium alá rendelték. Ennek az oka lehet az is, hogy Orbán az itt jelentkező problémákat tényleges reformok nélkül, erőből akarja megoldani, és - ahogy bel is írta - meg akarja büntetni azokat, akiknek ellenvéleménye van. Persze az erőszakos megoldás csak további pályaelhagyáshoz vezet, és ezen a bevezetni kívánt vezényelhetőség sem segít. (Egy indián bölcsesség szerint csak egy ostoba gondolhatja, hogy ha a takarója egyik végéből levág egy darabot, és hozzávarrja a másik végéhez, akkor a takaró hosszabb lesz.) Úgy tűnik, a helyzet csak romlani fog, és nehéz megjósolni, mi lesz a vége.