Kávézol ? Tejport használsz ? Fûszereket használsz ? Földimogyorót , hasonlókat veszel ? :D
Javarészt mind mylar-ba van csomagolva , amit vasalóval újra le lehet zárni . :haha: :thumbup
Printable View
Valahol olvastam olyat, hogy mûanyag hordóba szódás szifonból CO2-t engedtek. Akkor nem avasodik, de van erre több módszer is. Pl azt hiszem a szárazjég is széndioxid, a hordóra kell tenni egy szelepet, ahol kinyomja a levegõt a táguló fölösleg, vagy ugyanígy egy szelepen befújni a szódáspatronból a széndioxidot, és egy másik szelepen hagyni kimenni? De mivel elvileg nehezebb a levegõnél simán felülrõl is bele lehet "tölteni"
Ilyesmi?
CSá prepperek!!
Az oxigén absorberrel lenne kérdésem!
Szoktam csemegézni beef jerky-t..."jack links". Elég drága , de a munkahelyem melletti benzinkúton kapható. 25g egyenlõ 2,5 euro. Nézegettem és máshol sem sokkal olcsóbb, csak ha többet veszek. Minden zacsiban található 1 pici absorber, kb. 1*4cm. Szeretnék otthon jerky-t készíteni és és ha jól sikerül spájzolni picit.
Ha a benzinkúton vásárolt absorbrert megtartom és belevágom a az általam használt kajába az az dolgozik még?? Az abszorber el tud romolni :)?
Lehet , hogy picit vicces, de ha használható tovább is akkor miért dobnám ki.
köszi
Egyelõre áll az olajos mag-projekt, mert befaltuk az összes mogyorót, dióból meg annyi maradt ehetõ, amennyit frissen megtörve már pár hónap alatt elfogyasztunk. Majd õsszel ki fogom próbálni vagy kénnel, vagy még inkább szén-dioxiddal eltartósítani. Köszönöm a válaszokat!
Azért a tokoferolos megoldás is kap egy esélyt, jó lesz kísérletnek a mandula/mogyorókrémhez.
Én nem tartom rossz ötletnek a tartós élelmiszert, a befõzést, régen sem import árut majszoltak, ha nem volt valaminek idénye.
Mi már most is azon élünk egész télen, és tavasszal. Nyáron és õsszel ott a rengeteg zöldség és gyümölcs, amit frissen fogyasztunk, de el is teszünk belõle. Egészségesebbek vagyunk, mint valaha.
Az étrendünk télen kb. így néz ki:
sok-sok gyümölcslekvár (nálunk ez gyakorlatilag 100% gyümölcs), majdnem annyi gyümölcslé
aszalt gyümölcsök,
dió, mogyoró (ezeket minden évben gyûjtjük),
burgonya,
csipkebogyó, kökény (a kertbõl és a határból),
tojás (saját és ajándék házi),
pincés alma és körte,
néha sajt (helyi termelõtõl, de szeretnénk kecskét),
páromnak egy kis szalonna, amit apránként falatozik tavaszig (helyi termelõtõl szintén),
heti 1 kg kenyér,
valamint elfogy egy zsák vöröshagyma, valamennyi pincében tárolt zöldség, és jó pár üveg saját készítésû (a kertbõl) lecsó is.
Azaz szinte ingyen kihozzuk a táplálékunkat, csak a sajtra, kenyérre, sóra, ecetre, cukorra, egy-két fûszerre és a szalonnára költünk.
Kezdünk ráállni arra, hogy kevesebb növényfajtából többet ültetünk, és abból két-három évnyi adagot + cserealapot / elajándékozásra is teszünk el, majd a következõ évben megint mások kerülnek elõtérbe, így sokkal praktikusabb, de még biztonságos intervallum ahhoz, ha valami egy évben nem sikerül.
Idén pl. a torma, körömvirág, csicsóka, burgonya, gyömbér, egy-két zöldfûszer, a zöldborsó, a céklarépa, az aszalt sárgarépa, a kínai tésztához való krém, a szárított gomba, a mustár, a medvehagyma-pesto, a bodzalekvár és szörp, és a must lesz az, amibõl több évre be akarunk raktározni, ezeket alaptápláléknak vagy gyógyászati célra használva. Meg ha sikerül a birs, akkor sok-sok liter birs-"szörpöt", az a kedvencem. :)
Többek között emiatt gondolom úgy, hogy tanyán / falun sokkal nagyobb az esély a túlélésre - szinte fillérekbõl, bár rendszeresen befektetett munkával itt semmibõl sincs hiány.
Egy olyan helyzet, amikor az embernek már napok óta korog a gyomra, szerintem meghozza mindenkinél azt, amit most nem sokan akarnak számba venni. Azaz alkalmazkodást a megszokottól eltérõ élelemhez, étrendhez. Ha fehérjének csak kutyakaja, vagy csiga van, akkor azt kell szeretni. :D
A jobb fajták az elõbbibõl egyébként már emberi fogyasztásra alkalmas (sõt, gyakran bio minõsítésû) valódi húsokat tartalmaznak elsõsorban, gabonát abszolút nem, mellette viszont gyógynövényeket, gyümölcsöket is tesznek bele. Sok fehérjét, és viszonylag sok zsírt tartalmaznak, mérsékelt szénhidráttal. Én is elgondolkoztam azon, hogy a fehérjepor egy részét ne váltsam-e ki vele.
A gyümölcs pedig a fa vertikális terjedésébõl kifolyólag sokkal bõségesebb mennyiségben áll rendelkezésre az ember kertjében, mint a zöldség vagy az állatok (fõleg, ha a takarmányukat is beleszámítjuk), ráadásul sokkal kevesebb energia fenntartani, úgyhogy ínség idõben nem szabad kihagyni a számításból.
Aki elõre gondolkozik, és van kertje, ne ódzkodjon gyümölcsfákat telepíteni, mert leesett vércukorral, késõbb a fogyástól zsibbadó testtel nem olyan kellemes csupán az ágyból kikászálódni sem, mint ízletes gyümölcspürékkel lendületben tartani magunkat (mi globális katasztrófa nélkül is tökéletes állapotban kihúzzuk vele úgy, hogy nagyjából 70%-ot tesz ki az arányuk, pedig nem az a típus vagyunk, akik a fényevés felé szeretnének tendálni).
Lejárt a 3 éve betárolt hideg élelem pakkom. 2 Heti hideg élelem volt. Multhéten áltam neki hogy ezt eszem 2 hétig. most vagyok egy hétnél. Konzerveken zacskosleveseken háztartási kekszen kivül nem esze mást.
Alapjába véve a konzervparadicsom gomboc egész finom de már enyhény szolva csömörõm van tõlle. Elég szar lehet x éven honapon keresztûl konzerven élni.
De ami nagyonroszz az a zacskos leves. Már fel se öntöm vizzel inkább összetöröm a tésztát beleszorom a füszert azt megeszem.
A gyomrom nem nagyon szereti ezt a sok félkész vacakot. De most ha nem lenne elszántságom erre a két hétre én megennèk egy bogrács paprikáskrumplit mint a huzat hogy azt is jol megutáljam! :D
De van tanulság is. Igy bèkeidõben is eléggé kihat a hangulatomra ez a kaja. Shtf ben legalább nem halok éhen de valamivel változatosabb lessz a kõvetkezö készlet.
Viszont terhelés nélkül simán elég napi két konzerv egy zacskosleves meg pár darab háztartásikeksz. De edzés vagy munka mellet nagyon kevés lenne.
Hát kb ez a helyzetjelentés igy a félidönél... Ha végzek elmondom a tapasztalataimat.
Állat! Mármint a szó kísérletezgetõs értelmében! :D
Mondjuk ilyen okokból kifolyólag én azért szoktam venni konzerv gyümiket is, ananász, barack, meg vegyeskoktél... Van még gyíkhús és sólet is, valamint háztartási keksz, tészta, rizs. Utóbbiak elállnak az elsõ két évben, addigra kihull a férgese, és beindulhat valami termelésféle egy eldugott tanyán. Legalábbis most még így gondolom...
Errol hallott mar valaki? Csatolmány 2643Csatolmány 2644
Na eddig birtam énis meg a készletem is. 12 nap paradicsomgombocon melegités nélkül zacskoslevesen és háztartási kekszen.
4 kilot fogytam ez alatt a 12 nap alatt.
Megvallom öszintén ha még egy konzervet le kéne gyürjek inkább nem ennék! :D Már fizikailag is szarul voltam. Nemtudom hogy a kaja miatti hangulatom volt kihatásssal a fizikai álapotomra vagy a kaja közvetlenül.
A következö két hetes pakk biztos változatosabb lessz. Amit nagyon hiányoltam az a zöldség gyümölcs volt. Tehát Amatorpe tanácsát megfogadva az biztos lessz a következö két hetes pakkomba. A zacskosleves az szörnyü. Az semikép nem lessz a következöbe. Háztartási keksz viszont jo volt bár az már vagy fél éve lejárt.
Összegzés képpen 12 nap kezdeti testsuj 98 kg jelenlegi 94 kg elfogyott 20 kozvervparadicsomgomboc 20 zacsisleves és 2 kilo ht keksz ezzekkel kihuztam 12 napot. Jol laktam nem voltam éhes terhelés nélkül. Viszont terhelésnél már elég kevés volt.
Valoszinüen elkövetkezö idöben konzervnek közelébe nem megyek. Asszem még anno valami nagy akcio idején 6-7000 forintért vettem meg ezt a készletet.
Ha megvettem a következö készletem és lejár majd akk is csinálok egy ilyen tesztet. De most ettem fasza föt kaját minden visszatért hepibe! :)