http://laczai.addel.hu/17005-felulet...toszer-5-liter
Printable View
Akkor még csak szürke flakonos volt...
Érdekel! THX
Sziasztok!
Szeretném a tanácsotokat kérni. Van itthol egy 4 méter mély kút, aminek elromlott a mechanikája. Pénzem most nincsen megcsináltatni. De mûködik, mert egy búvárszivattyú van lenn, és slagból gyün a víz. Legrosszabb esetben vödörrel lehetne felhozni.
Ami érdekelne, hogy SHTF esetére milyen víztisztítást javasolnátok ehhez? Adalékként még annyi, hogy kb. 10-15 méterre lehet a pottyantós, de szerintem ez nem gond. Nézegettem a ház korabeli építési papírjait, az akkori elõírás az volt, hogy az árnyékszék minimum 15 méterre legyen a kúttól. Ha nem is pontosan, de szerintem kb. megvan az a távolság. Csak azért rugózok ezen, mert anno azt írta a Városi túlélõ blog, hogy ha az anyagot bezsákoljuk és zárt kannában elássuk, akkor az minimum 30 méterre legyen a kúttól.
Nálunk ez elvileg egy vízhatlanul falazott, boltozott pöcegödör, amit egyébként az udvaron jó tömött földes rész választ el a kúttól. Kb. 100 éve épített dolgokról van egyébként szó. A kútvízbõl rendszeresen volt már feltöltve kismedence, rengeteget fürödtek benne gyerekek, úgyhogy biztosan nincs komolyabb gond a vízzel.
A szennyvízakna közel van a kúthoz, csak egy-két méterre, de ezek szerint az sem gond. (Bocs, ha hülyeségeket írok, de ahogy mondtam, a prepperkedésem még csak mostanában kezdõdött igazán.) A kútról készült kép jobb szélén, felül, pont ahol a vékony füves sáv végzõdik, ott van a szennyvízakna.
Milyen víztisztítási megoldásban lenne érdemes itt gondolkodni?
Csatolmány 8758
Csatolmány 8759
Szia,
Az egyik legolcsobb dolog egy egeszen kis mennyisegu klormesz, amivel fertotleniteni lehet.
A jovo heten megkeresem, hogy hova irtam errol reszletesen.
Bel
Desztillálás is megteszi. Megosztó dolog a desztillált víz fogyasztása, de ha megfelelõ mennyiségû ásványi sóhoz jut a szervezet akkor elvileg nem lehet gond.
én úgy tudom, hogy magyarországon az ilyen kis mélységû kutaknál a mûtrágyákból származó foszfát szennyezés a gond, amitõl a felnõttek fosnak, a kisgyerekek meg tudnak halni
házilag kimutatni megtisztítani tõle a vizet nem tudom, hogy hogy lehet, de így már kereshetõ
viszont úgy tudom, hogy be lehet vizsgáltatni a kútvizeket, lehet, hogy azt érdemes
Nálunk a légierõ használt itt egy anyagot, valamiféle repülõgép-tûzoltó habot, ami belekerült itt az ivóvízrendszerbe és egy csomó kútban ihatatlanná és mérgezõvé tette a vizet. Igen kellemes ez azoknál a házaknál ahol nincs vezetékes víz... Szóval azoknak azóta a kormány adja az ivóvizet. Pár éve sorra csinálták itt a kútvíz-minõség vizsgálatokat, megyei szinten. :huuu:
A helyedben építenék magamnak egy olyan vízszûrõt, ami a benne kialakuló ökoszisztémával teszi a vizet ihatóvá. Elõnye, hogy fillérekbõl megépíthetõ és a fenntartása is szinte ingyenes (nem kell hozzá külsõ erõforrás), viszont cserébe jó ideig eltart, míg beáll benne a közeg (akár hónapokig is eltarthat) és állandó használatot igényel.