Van, hogy a megoldás az orrunk elõtt van, de ami a leginkább kézenfekvõ pont arra nem gondolunk. Ezért is jó egy fórum, ahol többen is gondolkozhatnak ugyan azon a dolgon, több szem többet lát, ahogy a közmondás is tartja :)
Printable View
Van, hogy a megoldás az orrunk elõtt van, de ami a leginkább kézenfekvõ pont arra nem gondolunk. Ezért is jó egy fórum, ahol többen is gondolkozhatnak ugyan azon a dolgon, több szem többet lát, ahogy a közmondás is tartja :)
Legújabb cikkemben a kínai Brinyte T18 Artemis vadász elemlámpáról írtam. Prepper szempontból érdekes lehet, hogy van hozzá infra fényû (nem látható hullámhosszban sugárzó) betét is, amivel a biztonsági kameráknak az éjszakai világítását fel lehet brutálisan turbózni, vagy pl. éjjellátóknak a képességeit is fel lehet javítani. Kb. 30 méterre lévõ falat spot fényre világítva elvakította a kamerát, flood fényre állítva pedig nappali világosságot varázsolt a kamera képen keresztül.
Munkára, szereléshez (sütõ suvickolás, vizes aknában berhelés, autószerelés stb.) szeretnék egy normális gyártótól származó fejlámpát. Legyen jó minõségû, cserélhetõ akkuval, max. 20e Ft-ig. Az Olight Perunt néztem elsõre, mert nagyon elégedett vagyok az S2 Batonommal (már 5 éve szolgál rendületlenül, néha igencsak mostoha körülmények között) és ugyanolyan méretû aksit használ, viszont árban bõven felette van a lélektani határnak. A Nitecore HA23 nagyon jónak tûnik, az ára nagyon meggyõzõ, a Nitecore is szimpatikus (van tõlük töltõm, az is szuper). Esetleg van más ötletetek?
Sajnos már abból is láttam töröttet (annak is a kerete tört el, mint régebben az NU szériának), ezért nem javasolnám azt a típust. Ha 20e Ft a határ akkor picikét toldd meg, 26e Ft (-10% blog kupon) a HC65 és nem lesz szükséged másik fejlámpára, mindent is tud amire szükséged lehet, ráadásul van benne akku is. A postázás ingyenes náluk, arra sem kell költened :)
WestBam!
Tudnál ajánlani valami asztali, tábori akksis lámpát, amit tudok powerbankrõl tölteni?
Nem kell nagy fény, asztalt vagy sátor belsejét lehessen mellette látni. Akkumulátoros kivitel érdekelne, amit powerbankról vagy egybõl napelemrõl tudok tölteni.
Köszi elõre is
Ó, a kedvenc témám, már csak pár kérdésem van:
- mennyire szeretnéd powerbankról táplálni használat közben?
- mennyi zsetont vagy hajlandó belelapátolni?
- mennyire hosszú távra tervezel vele?
- van-e lítium-ion akkutöltõd?
Nem túl sok lámpásról írtam még, amikrõl igen azokat itt találod ebben a kategóriában: KATT
Most vettem két hete egy Ledlenser ML6-os kempinglámpát. Igazából tudtam, hogy mit veszek, mert egy srácnál ezt már láttam mûködés közben és beleszerelmesedtem. Nos azt kell mondjam eddig ez a legjobb amit láttam, ráadásul ebben van beépített töltés (mikro USB), cserélhetõ de gyárilag is tisztességes kapacitású 18650 akku (3400mAh), mûködik powerbankként is ha kell (én ilyet nem szoktam használni, csak teszt alatt kipróbálom).
Ami negatívuma van az árán kívül (amiben tudok segíteni, hogy javuljon), hogy töltés közben nem képes mûködni, tehát powerbankról nem tud világítani és töltõdni. A fénye lenyûgözõ, nem vakít, ez a mikroprizma cucc amit írnak az baromi jól ki van találva.
Ami még érdekes lehet (ha még valahonnan beszerezhetõ) az a Fenix CL30R lámpás 3 darab 18650 akkuval elég tisztességes üzemidõket tud. Ezt sajnos már nem igazán fogom tudni kipróbálni (mert kifutott).
Abban még kicsit bízom, hogy egy 21700 akkus, vagy 2-3x 18650 akkus növelt fényáramú Ledlenser ML* piacra kerül. Látatlanban mondom, hogy azt meg fogom venni vészeseti lámpának, ha még jobb üzemidõket fog produkálni, de ezt is szeretem nagyon.
Nem kell egyszerre tölteni és használni
Nincs kötött keretem
Hosszú távra tervezek
Van litium-ion töltõm
Tetszik a Ledlenser ML6, de jó lenne ha 18650-es akkuról mûködne, mert azt használok fej illetve zseblámpához is. Keresek még kicsit, de lehet ez a lámpa lesz a befutó.
Az ML6 18650 akkuról mûködik ;) Adnak is hozzá mint írtam egy 3400mAh kapacitásút.
A héten egy nagyon új elemlámpáról, a Ledlenser P7R Core modellrõl írtam. Igazából egész jó kis elemlámpa lenne, ha nem akkora elvárásokkal fogtam volna a teszthez, amikben a gyártó is hibás. Illetve azért az árazása sem túl óvatos, ebbe nem is lehet belekötni, cserébe valós 7 év garanciát nyújtanak a termékre, és állítólag nagyon jó a gari, nem csak papíron létezik. Alapvetõen egy teljesen korrekt lámpa, de csodát sajnos ez sem nyújtott, pedig vártam én a szép szélesen terített flood fényt, aztán a világ végére elvilágító spot-ot is, csak az sajnos kimaradt, akárcsak az övtok, ami ebbe az árba szerintem igencsak kellene.
Ezen a héten egy olcsóbb kategóriás fejlámpáról, a Sofirn SP40 modellrõl írtam.
Prepper fejlámpának nem javaslom. Ha valaki prepper célra venne fejlámpát az megbízható gyártó minõségi termékét válassza, valamint érdemes azon is töprengeni, hogy csak akkuval üzemeljen-e, vagy esetleg elemmel is...
100.000 Lumen - Lámpa típusa: X65vn2870
https://www.youtube.com/watch?v=2yVm...annel=SkyLumen
2017 eleji, ha jól értem egyedi készítés, de nem nagyon találom hogy néz ki a cucc
Ez az:
https://i.pinimg.com/originals/e7/57...dec7f255a8.jpg
Igaz, ezen "csak" 12.000 lumen-t írnak.
Széria lámpában is van már 100000 lumenes, de értelme az nagyon nincs sok. Elsõ körben ott van a megbízhatósága, ami azért nem az imalent fõ profilja. Vannak jobb darabok és vannak silányabbak is. Nekem a 16e lumenes lámpám jól mûködik, másnak meg pikk-pakk elhalálozott. Amúgy kb. soha nem használom azt sem. Nagy és nehéz ahhoz, hogy magammal vigyem, egy jó rúdlámpa százszor többet ér.
egy bõ 200 ezer forintos játék :D
kinek mit ér meg
Ezen a héten egy (szerintem) baromi jó elemlámpáról írtam, a Nitecore MH12S típusról. Régóta kerestem a P12GT-hez fogható, vagy legalább vele felérõ lámpát, de házon belül nem igazán találtam, csak az MH12GT volt a kínálatban, de az ugye a P12GT tölthetõ változata, tehát alapjaiban azonos lámpa. Nemrég megszüntette a gyártó a P12GT és MH12GT gyártását, de szerencsére jött az MH12S és tudta hozni a régi kedvencem szintjét, mellette pedig még némi pluszt is adott. Persze van ami negatív irányba változott, nekem a legnagyobb fájdalmam a taktikai övtok, mert én a gyöngyvászon tokot jobb szeretem, de a + és a - nagyjából egálra jön ki. Szerintem egy nagyon ütõs, a kor igényeinek megfelelõ elemlámpát dobott piacra a Nitecore ezzel a modellel. Persze ez outdoor felhaszálás esetén igaz, hordozható méret mellett.
Egy érdekes "taktikai" jelzõ fényrõl készítettem pár videót: Nitecore NU07LE
Megjött a Wuben E05, az utóbbi hetekben alaposan leteszteltem,
és kénytelen vagyok bevallani, hogy nem tudok róla rosszat mondani.
(Funkciók * Minõség * Teljesítmény) / Fogyasztói Ár = Ez a tökéletes EDC lámpa. :)
(Ráadásul a Weisson-tól megvettem belföldön, 2 napos kiszállítással, 20%-kal olcsóbban (!) mintha a Banggood-ról rendeltem volna...)
Erõsen ajánlom, ha még valaki nem ismerné!
Az akció még tart, 10k HUF a Wuben E05:
https://sportlampa.hu/wuben-e05-kislampa-csomagban
- 1 lumenes üzemmódban az ajándék diffúzorral remek sátorlámpa (kellene rá egy piros diffúzor, akkor lenne tökéletes).
- kvázi-önvédelmi célra egy gyors dupla-kattintással elérhetõ a 900 lumenes stroboszkóp.
- a tartozék akksi töltésvezérlõs, USB csatlakozós, és még vissza is jelzi, ha feltöltõdött.
- a kapacitása TÉNYLEG annyi, amennyit ígér, ami Kínától különlegesen szép gesztus.
- kétirányú a csíptetõje, és olyan könnyû, hogy meg sem érzem a baseball sapka ellenzõjére csíptetve - szóval kvázi fejlámpa, ha akarod.
- magyar raktárról szállították ki 2 nap alatt.
Ez tenyleg jonak tunik, ha strapabiro is a kialakitasa, nekem valami nevtelen utszeli boltbol halaszott lampam volt eddig de egesz jol tette a dolgat amig a napokban meg nem adta magat a switch. Van rajta valami fa-705 jelzes de semmire sem megyek vele. Most kereshetnek replacementet ami ketseges, hogy sikerulne meg elovehetnem a pakat meg nemtudom de azt tervezem inkabb beszerzek valami ismertebb dolgot, nagyon bosszanto amikor egesz jol mukodo termeket szurnak el az olcso alkatreszekkel.
Jo lenne valami ami kompatibilis is lenne az lg 21865 akksimmal de szinte reszletkerdes.
Az az akku ha jól sejtem a HG2, ami 18650 méretû.
Az E05 nekem is tetszett, de én hamar eladtam, nem bízom az olyan lámpákban, amik álló helyben lemerülnek, márpedig én kiugróan magas készenléti áramfelvételt mértem az E05-nél, ráadásul ebben még kisebb kapacitású 14500 akku van, ezáltal az üzemidõ is töredéke egy "rendes" akkuval üzemelõ elemlámpának.
18650 akkut használó lámpából van bõven alternatíva olcsóbb-drágább, nézz szét a blogomon, találsz mindenfélét, igaz ma már olcsóbb lámpákról nem igazán írok, mert egyik nap még van és létezik, másik napra meg már nincs az adott termék, így nem sok értelmát láttam azoknak a teszteknek. Olcsóbb kategóriában olyan ~4500Ft körül a Convoy S2+ talán a legjobb választás, nem igazán van ellenfele. Ha töltõd és akkud van, akkor már tudod is használni. Ha távolabbra is szeretnél világítani akkor jó lehet az M1, vagy ha kifejezetten távolra akkor a C8+. Ezekrõl írtam cikket, csak vissza kell keresni, megbízható lámpák eléggé. Aztán innen lehet felefelé lépkedni, amit a pénztárca enged, határ a csillagos ég :)
Csatolmány 8887
Rendeltem pár hónapja kínából egy 50 wattos teljesítmény ledet , kíváncsiságból. 700 Ft volt. Egyik nap volt egy kis idõm és kipróbáltam. Összeütöttem egy nagyon egyszerû ,de a végére elég fura küllemûre sikeredett lámpát. Igazából a led és a proci hûtõborda volt az alap , a többi meg csak úgy útközben jött. A leírása szerint 30-36 V feszültségnél fogyaszt 1500mA-t és így jönne ki az 50w és az 5000 lm fényerõ. Én három 18650-es li-ion akkut használtam ,így csak 11.1 v-ot kapott ,de így is tetszett az eredmény. A szobákban tökéletes fényt csinált, a fehér falaknál ,kis távolságból már szinte bántotta a szemet az erõs hideg fehér fény. Kültéren úgy kb. 15-20m-ig teljes látószögben erõsen bevilágította a terepet, de természetesen fókuszálás nélkül messzire nem világított(lencsém nincs és tükrös részt sem csináltam a led köré) . A led elölrõl tolta a hõt rendesen , de a hûtõborda 15 perc után éppen csak langyos volt, kültéren pedig nem éreztem melegedést. Nyáron 30 fokban azért lehet veszélyesebb lenne a helyzet .
Ennek a lednek a 10w-os változata már volt nálam. Az 12v-ra van tervezve. Ott 11.1 v-nál volt 1000mA. Az 50-esnél csak 500mA ugyanekkora feszültségnél és erõsebb volt a fény (legalábbis így láttam ,csak szemre , azt se tudom ,hogy mérik :) ).
Maga a lámpa inkább csak a led miatt készült és mert szeretek szerelgetni, nem hiszem ,hogy nagyon használnám. Ha komoly lámpát akarna építeni ebbõl a fényforrásból valaki, természetesen szükség lesz legalább fényvisszaverõ részre a led köré + lencsére ha rendes fókuszálás kell. A pisztolymarkolatos fogás amúgy nem olyan rossz, mint aminek elsõre látszik, de azt hogy a kapcsolót a markolat elé raktam elégé kényelmetlenné tette.
Jelentem nézelõdtem megfontoltam a jótanácsaitokat, elolvastam az elemlámpablog bejegyzéseit, és úgy döntöttem inkább minõség mint mennyiség, én nem akarok gyûjteményt építeni, fejlámpám sem volt eddig. Arra gondoltam feljebb tolom amit eredetileg költeni akartam rá egy kicsivel és szerzek valamit amirõl mindenki szuperlatívuszokban beszél az interneten. Vettem egy Armytek Elf C2 lámpát, csatoltam egy képet a méretarányokról, mert nem lehet valamirõl elég kép az interneten, +1 nem árthat.
Eddig nem tudtam normálisan kipróbálni, de kb. mindent csak megerõsíteni tudok arról, hogy hihetetlenül masszívnak tûnik. Multifunkciós és teljes fénybe borítja kis túlzással az egész lakást is ha akarom. Az, hogy mellékeltek hozzá akkumulátort szintén pozitív számomra, így már kettõ hasonló kaliberû alkalmatosságom van meghajtani. Az amit írtak valahol, hogy kizárólag microusbn keresztül is használható számomra szintén baromi jónak hangzik. Nem tudok egyelõre semmi hosszútávút de negatívat sem mondani.
En nemreg szereztem be egy nitecore hc33 lampat, eleg hasonlo kialakitasu mint a fentebb emlitett elfc2 lampa.
En kempingezeshez meg ejszakai horgaszathoz hasznalom. Eddig csak a horgaszat volt de ahhoz nagyon jo volt.
Tetszett a fejpant, hogy nem csak korbe de felul is van egy pant, igy nem kell a homlok koruli pantot nagyon szorosra huzni, hogy megmaradjon a fejen a lampa.
Eloszor egy ultrafire 18650 akkuval mukodtettem de az nem volt eleg eros, hogy mind az 5 fokozatban tudja mukodtetni a lampat. Aztan vettem egy gyari nitecore akkut hozza, ami jo de giga draga!
WestBam szerencsere segitett egy linkkel ahonnan olcson tudtam rendelni 18650 akkukat, tartaleknak.
A gyari akkuval megy mind az 5 fokozat, a 4. kb ugyanaz mint a convoy s2 az 5. pedig valamivel erosebb attol.
Az elso fokozat epp csak pislakol, azt satorban vagy zart hejen tudom hasznosnak latni ahol teljes a sotetseg.
A masodik es a harmadik fokozat ami nekem szimpi, eleg fenyt ad kozel ahhoz, lassak mindent, horgaszat kozben, vagy ha erdoben vagyok sotetben.
Nekem szimpi a lampa, gyari akkuval egyutt volt 80gbp, nem az olcsobbik kategoria de az 5 ev garancia amit ajanlottak hozza sokat segitett a dontesben.
A lámpatest eloxal felületkezelése nincs minõsítve, de háromszor leejtettem kb. 1m magasról kõburkolatra, és nem sérült meg.
(Mindháromszor véletlenül, nem vagyok ennyire hardcore teszter...)
Elõl van egy kis recézés, nem túl nagy, de a lencsét védi, és ott nincs is rajta eloxal - legalább nem fog lekopni onnan, ahonnan mindig szokott.
Az egyetlen, ami szerintem kopásra - sérülésre érzékeny lehet, az a mikrokapcsoló gumiborítása. De ez csak hosszabb távon derül majd ki.
A fej szerintem ragasztva van a testre, mert azt nem sikerült normál erõvel lecsavarnom, erõszakolni meg nem akartam. Sebaj, legalább tuti vízálló.
A kupak jól zár, és a csomagban van hozzá 2db tartalék o-gyûrû is.
Nem tudom, másnak mit jelent a "strapabíró", én nem kezdenék el vele lövészárkot ásni, de amit egy EDC-nek bírnia kell (vízbe ejted, kõre ejted, vagy a kulcsaiddal egy zsebbe teszed...), azt bírja.
Idei elsõ cikkem a 2021-ben már 40 éve (!!!) piacon lévõ C elemes Maglite modellnek állít emléket. Én a "taktikai" változatot vásároltam meg, és teszteltem, a Maglite ML50LX elemlámpát. Prepper lámpa, megmarad, mint elemes fényágyú.
Ma megjelent cikkemben az Olight Olantern lámpásról írtam.
Vészeseti világításnak tökéletesen alkalmas, bár az akku miatt inkább csak idõszakos, alkalmi használatra mondanám hasznosnak. Hosszú távon a cserélhetõ áramforrás fontos lenne szerintem. Elõnye, hogy megy a töltõkábelrõl táplálva is, ergo egy feltöltött powerbankkal azért jócskán meg lehet nyújtani az üzemidõt. A fénye meglepõen erõs, az üzemidõ pedig meglepõen hosszú, még maximumon járatva is.
Újabb teszt, ezúttal egy egész jó Ledlenser elemlámpáról, az MT14-rõl.
Újítgattam kicsit. Katonaságnál is használt lámpás, de vasúti,bányász lámpaként is ismert. Apámnál leltem õket a sufniba.
Az egyik alapból is viszonylag jó állapotban volt, a másik kevésbé, de az még készül.
Lúgos akksi, sok-sok éve nem volt használva és szar állapotban is volt. Már nem.
Gyári égõkkel és akksival faszán üzemel. Sárgán ugyan de 40m-re elvilágít a nagy égõvel, egy pontban.
Mindkét üzemmód mûködik, kis égõ ésa nagy égõ.
Ez lenne (tgl 8847 -ként meg lehet találni a neten):
https://imgur.com/a/v9JSlnm
Led Lenser T 7.2-es lámpámat alig használtam, pedig évek óta meg van. Idõnként azért kipróbáltam, de már vagy két éve elõ sem vettem. Tegnap kezembe akadt, de nem mûködött. Gondoltam lemerült. Ki akartam szedni a elemet, de sehogy sem tudtam lecsavarni a kupakot. Egy csomó kínlódás után sikerült, egészen barbár módszerrel sikerült csak: satuba fogtam a végét, a testet pedig egy fogóval letekertem. Valamilyen, világosszürke porszerû anyag hullott ki belõle. Alighanem kifolyt az egyik elem tartalma. Az elemeket tartalmazó kazettának ki kellene simán csúszni a lámpatestbõl, de teljesen beragadt az elembõl kifolyó és már megszáradt lúgos cucctól.
Van esetleg valakinek ötlete, hogy mivel lehetne feloldani azt a szutykot? WD40?
Bocsánat, ritkán fórumozok mostanában.
Az elembõl kifolyt elektrolitot sima vízzel kellene eltávolítani. A WD40 csak tönkre fogja tenni a többi részét, bár valószínûsíthetõ, hogy az elektrolit már megtette károsító hatását, és amit tudott eloxidált.
Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy alkáli elemet NEM szabad a lámpában tárolni ha nem használjuk. Hiába 10 év az eltarthatóságuk a mai jobb elemeknek (prepper szempontból nagyon hasznos tulajdonság), de abban a pillanatban, ahogy használtad ez a 10 év eltarthatóság máris megszûnik, mert a kémiai reakció beindul az elemben, onnan talán 1-2 év jó esetben, míg mûködik és nem "folyik ki". Ha használtad ki kell venni belõle és egy zacskóba betenni a lámpa mellé az elemeket, ez a legtutibb, illetve ha szórod a pénzt akkor érdemes lítiumos elemeket venni, Energizer és Varta van a piacon ha jól emlékszem, azok elvileg megbízhatóan nem engednek elektrolitot hosszabb idõ után sem.
Érdemes még elgondolkozni jó minõségû tölthetõ akkukon is, olcsón IKEA Ladda, drágán a legtutibb az Eneloop akku, ez jelenleg ebben a kategóriában a plafon, nincs jobb a piacon. Ehhez mérten annyira nem is ufó az ára, cserébe ha feltöltöd akkor 10 évig ha nem használod sincs vele gond, mert 10 év múltán is megtartja a kapacitása 70%-át és nem fogja elengedni a benne lévõ elektrolitot.
Köszi a tippet!
Víz és ultrahangos tisztító segítségével sikerült eltávolítani a kifolyt és beszáradt szutykot annyira, hogy ki lehessen venni az elempakkot. Letakarítottam a maradék lerakódást, kiszárítottam, de új elemekkel se mûködött. Bekapcsolásnál éppen csak világított a LED, aztán már az sem. Valószínûleg a lúg kinyírta az elektronikát. Kár érte. Nézem kell majd egy új lámpát.
Egyébként mindig kiveszem az elemeket a kütyükbõl, de ebbõl elfelejtettem. A kölykök vacak játékaiban soha nem folyt ki elem, még se fordult elõ ilyen malõr, csak a 20 ezer forintos Led Lenser lámpával. :confused:
Jó tapasztalataim vannak a Petzl Tactikka+ hybrid fejlámpával. Három darab AAA elemmel mûködik, de lehet bele tenni akkut is, ami mikro-USB csatlakozón keresztül tölthetõ. Három különbözõ erõsségû fehér fényt, piros fényt és villogó piros fényt tud produkálni. Cseppálló (bár ezt a tulajdonságát még nem próbáltam). Sokszor bizonyult hasznosnak, amikor beteglátogatás alkalmával félhomályos szobában kell injekciót beadnom, vagy dokumentációt írni.
Múltkor néhány napig nem volt világítás a fürdõszobában. Ekkor jó hasznát vettük egy Entac LED-es kemping lámpának. A lámpa tetejének felhúzásával kapcsolható be. Tölthetõ hálózatról és a tetején található napelemrõl (ezt nem próbáltam még, de attól tartok, lassú folyamat), de 3 db AA elemmel is üzemelhet. Van egy USB kimenete is más eszközök töltéséhez. Media Markt-ban kapható (legalábbis nyáron még volt), amikor én vettem kb. 3500 Ft-ba került.
Itt is van, de drágább: https://ferfiakjatekboltja.hu/id/139...ank--ECL-SOLAR
Az IKEA LADDA akkuk 2022 változatairól írtam egy cikket, érdekes lehet prepper szemmel nézve is, olcsón elég jó akkuk...
Köszi a tesztet, hasznos volt! :thumbup
Örülök, hogy hasznosnak találtad :thumbup
Most ismét előtérbe kerültek a prepper dolgok picikét, ezért lesznek hamarosan írások AAA elemmel/akkuval üzemelőfejlámpákról is egyébként, csak mivel épp egyéb "bajaim" is vannak, ezért nem vagyok most túlságosan elengedve pénzügyileg. Szóval elemmel (is) üzemelő lámpa tesztek lesznek idén, ha nem cikk, akkor poszt formájában, ezeket ide is le fogom írni természetesen. Mivel a lítium akku töltése ha nincs áram elég macera, az alkáli elemek pedig már simán elállnak 10 évet is ha "normális" gyártótól származnak, ezért erőltetni fogom ezt a vonalat is AA és AAA elemmel működő rúd és fejlámpákkal.
Egyébként lehet velük "élni", de azért a lítium akkus lámpákat míg minden adott nem szabad figyelmen kívül hagyni.
Jelenleg az alábbi párossal túráztam éjszaka: Black Diamond ReVolt 350 fejlámpa (sajnos nem tudok én sem olcsó és kedvezményt adó beszerzési forrásról) + Fenix E20 v2.0 (kuponnal -10% elérhető) rúdlámpa párossal.
Tapasztalatom szerint a fejlámpa egészen korrekten működik, teljesen más kategória, mint a piacos/kínai boltos verziók. Bátran állítom, hogy ez a fejlámpa már alkalmas biztonságos közlekedésre nehéz terepen is, márpedig ezzel kapcsolatban igencsak szkeptikus voltam. Amit még szeretnék beszerezni AAA elemes/lítium akkus fejlámpát a "nagyobb" teszthez, hogy a kb. 20e Ft-os kategóriában AAA elemmel is üzemelő, de akkus fejlámpákból mit érdemes választani: Petzl Actik Core és Nitecore UT27. Szándékosan erre a 3 darabra szűkítettem le a kört: Petzl-ből ez tudja a közel 100 méteres távolságot nyújtani ebben az árban és ezzel a kettős áramforrással megspékelve, a Nitecore palettáján pedig ez az újdonság kecsegtet nagyon jó paraméterekkel. Ledlenser nincs ebben az árban, a Fenix fejlámpája pedig elég alacsony hatótávval rendelkezik, mást pedig nem nagyon találtam ami elérhető lenne bárki számára ezeken kívül. Szóval a fejlámpákból ezeket tervezem, és valószínűleg meg is fogom őket tartani a saját (családi) felszerelésembe.
A rúdlámpa kérdés picit nehézkesebb, már írtam a Maglite Mini Pro+-ról, vele még nem voltam kint ezzel a fejlámpával, illetve a Nitecore MT22A van még nekem 2x AA elemes lámpából, amit meg is tartottam, vele szintén nem próbáltam ki az elemes fejlámpa párosítást. Nehéz a helyzet, mert a kínálat radikálisan lecsökkent ebben a kategóriában, de án azt látom, hogy az 1x AA elemes lámpák jelentősen rövidebb üzemidő mellett tudnak sokkal kisebb hatótávot is, míg a 2x AA elemes piac beszűkült, nem nagyon van mit venni, ami szerintem megbízható lenne.
Jól hangzik, előre is köszi! :thumbup Remélem, hogy a bajaid mihamarabb megszűnnek és úgy mennek majd a dolgok, ahogy szeretnéd.
Melyek a "normális" gyártók? Vannak ilyen hosszútávú tesztek, ahol az egyes gyártók termékeinek a tartósságát vizsgálják?
Szerintem abszolút jó ötlet, hogy mindkét vonalon fejlesztgeted az eszköztárad. Nem lehetne egy megbízható rúdlámpát 2xAA elemesre alakítani?
A "normális" alatt azt értettem, hogy nem tiszavirág életű, hanem hosszú évek óta minőségitermékeket gyártó brand. Ilyen pl. az Armytek, az Olight, a Nitecore, a Fenix, a Zebralight, de ide sorolhatom a Maglite, Streamlight, Pelican, Surefire termékeket is, csak ez utóbbiak kevésbé elérhetőek itthon, vagy ha igen akkor irreálisan magas áron. Most néztem, hogy a Maglite majd duplázta a hazai árait. Brutális, hogy el van szabadulva ez a piac is. Tartósságot csak következtetni lehet, nyilván ha valaki 5 év garit ad a termékeire akkor várható, hogy az bírni fogja hosszabb időn keresztül is. Nagyjából minden ilyen gyártónak van gyárilag is alkáli elemre tervezett lámpája, a mókolást én nem preferálom.
Nekem egy Olight S2 Batonom van, nagyon hűségesen szolgál már évek óta, pedig kapott szegény eleget :)
A "normális" gyártók alkáli elem vonalon érdekelnének. Most vettem egy csomag Energizer elemet, arra elvileg 8 év szavatosságot ír a gyártó.