És az megvan, amikor a csepszon motorterében felrobban a babfõzelék konzerv?
Printable View
mosóként vagy mosottként?:haha:
mivel ugy dontottunk, hogy elkezdunk prepperkedi:) es feltoltjuk a keszleteinket igy elkezdtunk bevasarolni dolgokat mi is
https://www.firepotfood.com/
turazashoz szoktam venni ezket az elore csomagolt kajakat de most veszunk par csomaggal itthonra is.
eleg finomak es laktatoak, regota eszem oket es a tobbi hasonlo tura kajak kozul nekem ez jott be a legjobban.
kicsivel dragabb mint az atlag de szerintem megeri, mert nem hasznalnak mesterseges tartosito szereket hanem szaritott osszetevokbol keszitik el az eteleiket, egeszsgesebb mint a hogyomanyos konzerv kajak.
es postaznak magyarorszagra is ha jol tudom
O.K.
Katonaként gyakorlatokon a babfõzeléket a Csepel D-344 vagy D-350-es (becenevén csepszon) teherautóban motortérbe feldrótoztuk a kipufogó mellé, hogy megmelegedjen. Ha tovább mentünk, a konzerv felrobbant és minden trutymákos lett.
Ettõl kezdve ez lett a kopasz-sofõr szívatás alapeleme... Egy konzerv és egy nap motormosás. Ha ugyanezt egy FUG-ban csinálta, akkor két nap...
az milyen, ha kiállsz azért a menetoszlopból, hogy ne robbanjon fel a konzerv?
amikor felelõsségre vonnak azt mondod, hogy technikai okokból elkerülhetetlen volt a megállás :D
(egy más kor szülötteként könnyen nagy a szám)
Nem állhattak ki. Ment. Vagy lebukott, vagy nem. Így is úgy is sikált. Vagy volt fogda, vagy nem... Késõbb tiltották és ellenõrizték a dolgot!
Egyfajta beismerõ vallomásnak lehetünk tanúi egy vészhelyzet kapcsán, ha jól értem:
Meghosszabbítanák a konzervek lejárati idejét, ez is a válságkezelés része lehet
https://24.hu/fn/gazdasag/2020/04/03...-kereskedelem/
Szia,
En nem ertem a logikat ebben a felvetesben: par hettel ezelotti vasarlasokban sok boltban kiurultek a konzerv polcok.
Marpedig ha minden raktarkeszletet eladtak, akkor most mar sehol nincsen regi konzerv, nem csak 5 eves, de se 4 se 3 eves, akkor soha nem volt meg ennyire _kevesse_ aktualis az, hogy megemeljek a konzervek eladhatosagat pl. 5 evrol 6 evre.
Valaki elmagyarazhatna ezt nekem.
Bel
Most eszem a 2018 bán lejárt konzerveim....
Nem lehet, hogy az amúgy is aggasztó élelmiszerpazarlást akarják mérsékelni felsõ nyomásra? Hogy ne dobják ki a szemétbe a rengeteg felhalmozott, valószínûleg a lejáratig fel nem használt, de a valóságban még teljesen jó konzervet. Már így is lehet híreket hallani, hogy rengeteg pánikvásárolt kaja (nem konzerv) máris a kukákban landolt, mert megromlott.
A boltok polcait a saját raktárukból töltik fel, ahová a logisztikai közpotból szállítják az árut. A logisztikai központokba a gyártók vagy kereskedõk viszik be. Ha én konzerv gyártó vagyok és van egy termékem (barack konzerv), ami hosszú szavidõs. Akkor nem feltétlen szállítom be az összes készletemet márciusban a multinak, mert a következõ gyártás csak nyár végén lesz. Annak a terméknek, amibõl hiány van, jól feltornázható az ára.
Szerintem nem érdeke sem a gyártóknak, sem a kereskedõknek, hogy a vírus miatt népszerû termékekbõl maradéktalanul kiszolgálják az igényeket, mert az nem hozna árversenyt.
Nem vagyok egy közgazdász, de ezt gondolom.
Ez egy elszeparált nemzetgazdaságban vagy leállított teherszállítás mellett még mûködne is, de a globalizáció óta igazából csak egy elmélet. Ha nincs valahol valami, akkor odaszállítják máshonnan. Ez, mármint a globalizáció annyira nem nagy baj, ez segített abban, hogy mára szinte már mindenhol felszámolták az extrém éhezést a harmadik világban.
Nagyon durva dolognak kell történnie ahhoz, hogy a termékpályák annyira bedõljenek, hogy egy barack-konzerven nyerészkedni lehessen, és akkor már ott tartunk, hogy nincs értelme nyerészkedni, mert kb vége mindennek.
Hogyan tudnám megvédeni a befõttesüvegek fedelét a rozsdásodástól?
Az karmok amik a menetet fogják hamar megrozsdásodnak, emiatt a fedõ kicsit felenged és megnyílik az út a bacik elõtt.
- Tartsam szárazabb helységben
Itt van helyem, hûvös, sötét, de sajnos nedves pince.
- Keressek fedelet ami nem rozsdál
Mûanyag nem zár rendesen, alut sem találok, mindkettõbe rakni kéne gumi vagy szilikon tömítést amit készen nem találok, csinélni meg körülményesnek tûnik (ollóval köröket vágni gumilapból)
- Tegyem az üvegeket légmentes konténerbe hogy szárazon maradjanak
A gumigyûrûs 60-120L hordók jól zárnak, de nem akarom mindig kipakolni az egészet ha pont legalulról kell valami, légmentesen záródó ládát dobozt még nem találtam.
- Mártsam olvasztott gyertyába az üveg felsõ részét fedelestõl.
Ezt akarom majd kipróbálni, kiváncsi vagyok mennyire tartós és praktikus, elmosogatni biztos kín lesz.
- Vákuum zárjam az üvegeket, az hátha rajta tartja a fedõt akkor is ha a fedõ karma megrozsdál
(nem csak befõzött dolgokat szánok a pincébe amibe eleve keletkezik némi vákuum, hanem száraz cuccokat is (gabona, táplálék kiegészítõk stb))
- Használjak mást befõttes üveg helyett
Van egy csomó üvegem, a mylart sajnálom elhasználni.
- ...?
régen nagyanyám a lekvárra nem tett fémfedõt, csak celofánt, duplán, közé a tartósítószert
(befõttes) gumival fogta le, de szerintem madzaggal is jó lehet
Köszi, a cserére nem is gondoltam.
Több módszer van vákuumozásra, egy vákuumpumpa szívja a levegõt (Vákuumos fóliahegesztõ, kézi vákuum pumpa, hûtõ kompresszor szívó vége, elektromos ónszívó, akvárium levegõztetõ fordított membránnal, vagy egy zárt dobozban, 50ml fecskendõ eszkábált szelepekkel), minél erõsebb a vákuum annál jobb.
1.) Vákuumos fóliahegesztõkhöz árulnak befõttesüveg adaptert, csak a 720ml-es üveghez jó, abból sem mindhez. Lazán rászorítod az üvegre a fedõt, az adapter az üveg nyakához tapad, a vákuum megemeli annyira a fedõt hogy ki tudja szívni az üvegbõl a levegõt, ha leállítod a pumpát a fedõ becuppan, emiatt zárva marad, aztán már csak jobban rá kell szorítani a fedõt.
Jól mûködik, de csak egy fajta üveghez jó, viszont házilag sem lehet nehéz hasonlót csinálni más méretekben.
2.) Egy nagyobb légmentesen záródó konténerbe rakod a befüveget, a konténer fedelén apró lyuk, amit befed egy kicsi vékony gumilap, három oldalról leragasztva szigszalaggal (ez egy egyszerû egyirányú szelep). Lufival meg sport gumiszallaggal már próbáltam. Ezen a szelepen keresztül szívod ki a levegõt a konténerbõl. Mikor megnyitod a szelepet hogy kiengedd a levegõt, a konténerben lévõ befüveg fedele becuppan. Nem értem a jelenséget de mûködik.
Ezen látszik az "üveg a konténerben" és a befõttes üveg adapter is.
https://www.youtube.com/watch?v=MBJEtEesjWs
- Magára a befüveg lapkára is lehet egy szelepet csinálni, kiszúrni, rá egy gumi darabot, fent lent és egyik oldalt leragasztod, ezen keresztül ugyanúgy ki lehet szívni a levegõt azzal a gumis végû csõvel amit az ürge a befõttesüveg adapterre cuppant rá. A vákuum tartja a gumilapot a lapkán, de a végén le is lehet ragasztani szigszalaggal. Nem tudom egy ilyen szelep meddig bírja, csak egy hétnél tartok.
A lapkán a lyukat szerintem jobb szúrni mint fúrni, de lehet fúrva is jól tapad rá a gumilap.
https://i.postimg.cc/64fQHWmW/valve.jpg
Valószínûleg egyszerre több üveget is le lehet így zárni egy nagyobb edényben, nem kell egyesével szarakodni, majd egy kuktával kipróbálom.
Számomra hihetetlen hogy nem romlott meg, nem neked nem hiszek hanem egyszerûen nem fér bele a világról kialakult képembe hogy két év alatt nem avasodott meg a zsír vagy romlott meg a hús egy kocsiban. Hacsaknem kifelejtetted hogy a kocsit amúgy a fagyasztóban tartod.
Mindenképp kockázatosnak tûnik, nem tudom a botulizmusnak mennyi esélye van zsírban, de még az avasodástól is félek. Múltkor megettem egy fél zacskó avas kesudiót mire rájöttem hogy avas, lehet hogy neked sem tûnt fel.
Szerintem a mogyoró vagy a mogyorón lévõ növényi olaj is megavasodna két év alatt a kocsiban. Konzervdobozban védõgázzal lenne a legjobb esélye szerintem. Én valami cukros száraz keksz irányba nézelõdnék konzerben+védõgázban nem hiszem hogy lehet kapni, úgyhogy marad a vákuum és mylar. Vagy az emergency rationsként árult tégla alakú liszt+cukor+hidrogénezett növolaj szeletek.
Nekem a víz szokott még problémás lenni, az mûanyag palackos ásványvíz amibõl kiöntök egy kicsit hogy télen ne nyomja szét magát mindig megposhad mire szükség lenne rá, kicsit pocsolya és mûanyag íze és szaga lesz, élet-halál kérdésnél biztos meginnám de eddig inkább kihagytam az ilyet.
Évente cserélve jó lenne de valahogy mindig kimarad.
Gondoltam hogy befõzök vizet, felforralom, üvegbe töltve úgy üvegestõl tovább sterilizálom egy kuktában, így nem lenne mûanyag íze és nem is poshadna meg mert belül steril az üveg és a víz is.
Ha nem szabadul el a csomagtartóban akkor nem látok problémát vele. Üveg helyett egy vákuumzacsiban is lehetne ugyanezt aztán az egészet egy mylar zacskóba tenni hogy jobban bírja a gyûrõdést, de annyi extrém hõmérséklet változás után amit egy kocsiban kap a mûanyag egy része belebomlana a vízbe amit nem szeretnék.
BOB-ba most tojásport raktam mylarban fõ kajának, aztán eszembe jutott hogy rántottát valami zsiradékba kéne csinálni, ami viszont nem áll el sokáig. Olajok közül úgy tudom a kókuszolaj áll el a legtovább a hidrogénezett növényi olajok után. Zsírok közül a a marhafaggyú de elég nehéz megemészteni. árulnak fagyasztva szárított vaj port de viszonylag alacsony zsírtartalommal szóval inkább csak az íze miatt, és youtubon láttam hogy néhányan fõznek be vajat, de abban sem nagyon tudok hinni, kockázatosnak tûnik, nem hiányzik egy ételmérgezés egy SHTF esetben.
Szia,
Hat, nem volt tul jo az ize, elkepzelheto, hogy egy kicsit avas volt, de ezzel egyutt azert hatarozottan eheto volt.
Az valoszinuleg sokat tett az avassag lassitasara, hogy dupla nejlon zacskoban volt, nem nagyon tudott levego belemenni (az avasodas lenyegeben a zsir oxidacioja, vagyis oxigen - levego nelkul nem avasodik a zsir egyaltalan).
Megdobbento modon amikor a javitott verziot megcsinaltam vakumfoliazva, az semmivel sem lett jobb: nemreg neztem, es lathatoan megavasodott 2 ev alatt. Igy "normalisan" mar nem fogyaszthato, noha meggyozodesem, hogy jobb hijjan meg lehet enni etelmergezes nelkul (de ezt csak akkor probalom ki, ha muszaly :-)).
Az egy eves lathatoan jo allapotu, de az meg tul friss ahhoz, hogy felbontsam. :-)
Botulizmus: odafigyelessel konnyen megelozheto, mivel ezt egy hoerzekeny bakterium elszaporodas utan keletkezo merge okozza. Vagyis ebbol a szempontbol az en kajam teljesen biztonsagos, hiszen ezt igen alapos hokezelesnek (ropogosra sutes) vetettem ala, es meg azon melegeben be is csomagoltam, amit csak kozvetlen fogyasztas elott nyitok ki.
Szerintem a viz tartositasara a letezo legegyszerubb megoldas is jo manapsag: ha nem nyitod fel a bolti asvanyvizas palackot, akkor nagyon sokaig jo, mivel ezek lenyegeben sterilek (vagyis altalaban sterilek, de ha valami gond miatt megsem azok, akkor nem lehet szamon kerni a gyarton, ellenben egy sterilkent forgalmazott termekkel). Amilyen telek vannak manapsag, a jeg szet sem fesziti a palackokat (persze ez az elmult telre biztos csak, a kovetkezo telen siman elofordulhat par hideg nap).
Abban nem vagyok biztos, hogy ha kuktaba teszed a zart vizes uveget, az mennyire eli tul a tulnyomast (persze mivel nem probaltam, lehet hogy siman).
Igen, a mogyorot/napraforgomagot surun kell cserelni a kocsiban, de ez nem gond, mivel azt szivesen fogyasztom, igy a forgatas biztositva van.
En fontosnak erzem (de igazat megvalva azt nem tudom, hogy ez milyen idotavon lesz igazan fontos, de minden bizonnyal a valasz nem egy egyszeru szam, hiszen pl. kijarasi tilalom alatt otthon heverve ugyis epulnek le az izmok ezert keves kulso feherje kell; mikozben egy szokatlanul nehez turan meg epulnek az ismok, vagyis kifejezetten szukseg van a kulso feherjebevitelre), hogy legyen teljes erteku (gyakorlatban: allati eredetu) feherje is az etrendben. Az ajanlott minimum fel gramm, az abszolut minimum negyed gramm testtomegkilogramonkent, naponta vagyis 100 kg-os embernek 25-50 gramm feherje, ami nyolcad-negyed kilo husban van, ennel koncentraltabb (vizszegenyebb) a fustolt sonka, szoval a 20 dkg fustolt sonkaban kb. 2 napi abszolut minimum talalhato meg.
Termeszetesen az altalad irt tojaspor ugyanilyen jo ebbol a szempontbol, es lehet, hogy azt sokkal egyszerubb tartositani.
Bel
Akkor miért avasodott mégis a vákuumzacsiban? A zacsi ránézésre vákuum alatt volt? Ha sima nejlon zacsiban nem avasodott az elõzõ adag akkor vákuumzacsiban most miért?
A botulizmusnak még utána kell járnom, de úgy tudom hogy pont csak levegõtõl elzárva szaporodik el a baci ami a toxinokat képzi, ezért lehet problémás a vákuum csomagolás.
Mivel oxigéntõl elzárva az egyébként romlást okozó baktériumok nem szaporodnak el, a kajának nem lesz rossz szaga, ehetõnek tûnik, viszont mérgezõ.
Ha nem a végleges tartóedényben kapja a hõkezelést az étel hanem mondjuk sütés után kerül bele egy zacskóba, akkor nem biztos hogy a zacskót elég hõ éri ahhoz hogy a rajta lévõ baktériumok és spórák elpusztuljanak, meg csomagolás közben a levegõbõl is bekerülhet mindenféle, ami aztán légmentesen lezárva elszaporodhat.
Nem tudom mekkora lehet a kockázat, tény hogy ritkán történik ilyen mérgezés, de kevesen is foglalkoznak tartósítással házilag, és legtöbbjüknél a hõkezelés/légmentes tér mellett más módszert is használnak (só cukor ecet tartósítószerek) ami önmagában is elég a baktériumok szaporodásának megakadályozására.
Ha csak pár napra készülsz lehet hogy felesleges a vészeseti kaja fehérjetartalmára koncentrálni. De ha mégis akkor esetleg fehérjeport keverni valamihez? Bár úgy látom inkább a full házi megoldások híve vagy.
Az ásványvíznek nálam poshadt mûanyag íze lesz a kocsiban, ezért akarom az üveget(nincs íze) steril vízzel(nem poshad) kipróbálni.
Szerintem a víz is úgy ahogy van hidegen a "forrásból" vagy valami szûrõn keresztül kerül a palackba ami lehet tisztább mint maga a víz, de emlékszem sok bacit talált régebben a NÉBIH a bolti palackos vizekben.
Ha mondjuk vizet tárolnál hosszabb idõre, nem 1.5 literes flakonban, és van ezüst pénzed, tegyél be 1-1 darabot, sokkal tovább lesz friss. Nem az én ötletem, a rómaiak használták már az ókorban.
Szõrös Zoli barátomnál most került fel egy szenzációs könyv az oldalra. 1915-ös és ma is használható a Háborús fõzõkönyv. Sznte semmikbõl valami ehetõt!
http://www.kalasnyikov.hu/dokumentum..._fozokonyv.pdf
A február végén feltöltött videóm miatt sokaktól kaptam a kritikát, hogy minek annyi kakaópor, minek annyi tejbegríz, minek annyi tejpor, minek annyi zacskós tészta, minek annyi lecsó, stb.
A helyzet az hogy azóta:
- az összes kakaópor elfogyott
- a dobozos tejbegríz is megcsappant
- az összes zacskós tejpor elfogyott
- egyetlen adag lecsó maradt
- az 1200 zacskós tésztából 250-et már megettünk
- a rizsbõl is jócskán fogyott
- a konzerveket is folyamatosan eszegetjük
- a zabpehely kb. 2/3-a elfogyott
- a mélyhûtõben lévõ gyümölcsökbõl lekvárt kezdett fõzni az asszony, szóval az is nagyon elkezdett fogyni
Stb, stb...
Tehát nem hogy ne tudnánk megenni, de van amibõl már újra kellett rendelnem, illetve van ami nagyon fogy és a következõ 1-2 hónapban kell nagy rendeléseket leadnom a télre, hogy legyen elég májusig. Mindezt úgy, hogy a nyáron azért vettünk néha dolgokat a boltban, kenyeret, tojást, húst, ilyesmiket.
:)
Sziasztok!
Találtam egy videót és lenyûgözõdtem:
https://www.youtube.com/watch?v=MElMJsIP1Y0
ez az indián kaja volt már?
Nagyon megkóstolnám, szerintem nekem a mindennapok tartalékkajájának is megállná a helyét, bár lehet, hogy az általam preferált gyümölcsmentes verzió az kevésbé élvezhetõ
Egyik rendezvényen kóstoltam a pemmican-t.
Szerintem igen finom étel, kb. húsos mûzli szeletnek lehetne nevezni.
A gyümölcsmenteset, ha a beef jerky-hez hasonlóan fûszerezik, egész jó...
Amennyiben vízben feloldod, felforralod, egy húsleves szerû ételt kapsz.
Amennyiben van rá lehetõséged, érdemes készíteni egy adagot.
(csak el kell vonatkoztatni attól, hogy nagyon hasonlít a kutyakajához :D )
hát én szoktam nézni a kutyakajákat a boltban, hogy egész gusztusosak is vannak :D
(nincs kutyám)
Hát, régen megkóstoltam az egyik macskakonzervet, és nem csodálom hogy a macskák odavannak érte. Annyi íz volt benne, hogy órákkal a kóstolás után is éreztem. :haha: Szerintem semmi egészségtelen nincs benne, mert akkor eleve nem is árulhatnák házikedvenceknek.
https://www.youtube.com/watch?v=8ZTGppUiV38
Valamelyik fórumtárs régebben írta, hogy egy ilyen gyárban dolgozott vagy dolgozik.
Kérem Õt, írjon az ott szerzett tapasztalatokról!
Apám most mondja hogy az emberek megint lisztért rohamozták meg a boltokat.
Felmerült bennem a kérdés, hogy miért...
Mindenki otthon süti a saját kenyerét? Magyarországon senki nem vesz kenyeret csak lisztet, és most pedig sok liszt kell? :confused: 15 éve még biztosan nem sütöttek az emberek otthon kenyeret. Még a nagymamám se, õ is csak bizonyos alkalmakkor rétest készített és kalácsot. Na jó, meg palacsintát, abba is kell liszt. Viszont kenyeret nem emlékszem hogy akár egyszer is sütött volna.
Amúgy se túl jó a sok liszt. Én készítettem a múltkor a pizzákat, aztán szalámis-sajtos kenyeret, és persze a speckó serpenyõs sütimet is, de utána észrevettem hogy marhára tartósan rám jött +3 kiló túlsúly. Pedig csak kb. 7 napon át ettem ilyeneket. Szóval nem érdemes a lisztet két pofára enni.
:)
Tehát a kérdés, hogy mit készítenek abból a rengeteg lisztbõl az embereket? Meg ha vettek vagy 30 kilót tavaly abból még nem kéne hogy legyen otthon? Azért annyira sok nem kell még akkor sem ha készít belõle ezt-azt az ember.
Már magát a rohamozást sem értem. Egy éve járvány van... Harmadik hullám. Ez így lesz egy darabig, hogy idõszakonként lesznek egy-két hetes bezárások, korlátozások. Nem szokták még meg az emberek?
A lisztezést már tavasszal sem tudtam hova tenni. Az elején láttam, hogy fészbukon néhányan elkezdtek beírogatni házi kenyér recepteket. De nem hinném, hogy amikor kiderült, hogy a járvány nem csak egy hónap lesz, akkor utána is sokáig tartott a lelkesedés. Meg azt sem hinném, hogy az embereknek van idejük hónapokon át rendszeresen kenyeret sütni. Már meséltem, hogy a munkahelyen is rendelik a nõk a kaját mindenhonnan. Sima 8 óra iroda mellett nincs idejük fõzni. És közben olyan ételeket rendelnek, amiket még egyáltalán nem is lenne bonyolult elkészíteni. Szóval én sem hiszem, hogy itt tömeges kenyérsütögetés menne.
IKEA-roham is van megint. :D
Az asszony:
"- Venni kéne rizst, mert volt a nagy zacskóval de már nincs több."
Erre hátramentem a kamrába és mondtam neki hogy 45 kilónyit vettem és abból 1 év alatt csak 9 kilót ettünk meg. Tele vagyunk rizzsel. :haha:
Akkor megvan, hogy decemberben 30 év után miért vásárolt Kína Indiától rizst. Elhoztad onnan az összeset, és importra szorultak! :D
Ez mehetne a C-vitamin topikba is, de inkább ide teszem, mert elállásra vonatkozik a kérdés. Megbontottam egy ilyen C-vitamint:
Csatolmány 8934
Áttettem egy mûanyag dobozba:
Csatolmány 8935
Így rendben lesz, ugye? A dobozt betettem a kredencbe, fény nem éri. A teteje jól rámegy.
A Multi Proban van 1500 mg C-vitamin, bár nem nyújtott felszívódású. Most azt csinálom, hogy mellé még beveszek ebbõl kezdetben napi 500-at, aztán majd lehet, hogy felviszem kisebb adagokban 1000 mg-ra.
Szia,
Szerintem az a lenyeg, hogy minimalis mennyisegu levego keruljon bele a tarolt C vitaminba.
Tehat, ha a doboz jol zar, akkor jo.
Semmire se akarlak rabeszelni, de szerintem egeszseges embernek 60 mg C vitamin kell (lehetoleg citrom, hagyma, narancs, paprika, ... formajaban), betegnek es akiben csak bujkal, azoknak 600 mg, de napi tobb reszletben.
Bel