Még nézd meg a kapcsolódobozában, hogy nincs-e ott egy hõvédõ kapcsoló, ami korábban leoldott. Azt most kapcsold vissza és próbáld meg elindítani a rendszert.
Printable View
Még nézd meg a kapcsolódobozában, hogy nincs-e ott egy hõvédõ kapcsoló, ami korábban leoldott. Azt most kapcsold vissza és próbáld meg elindítani a rendszert.
Itt van néhány fénykép a kapcsolókról:
http://amerikaimagyarok.blogspot.com...olo-csere.html
A zöld az ami nagyon ritkán lecsapódik ha például túlterhelésveszély van, de az most nem állítódott el.
Jövõ héten kijön a szakértõ és ránéz a szivattyúra. Ha azzal nincs gond, akkor jön a villanyszerelõ. Az után meg ki kéne hívnunk a vízvezeték szerelõt is, mert van egy törött csõ ahonnan folyik a víz a ház alatt, a konyhában valamiért nincs víz, az asszony fürdõszobájában meg szintén van valami vízvezeték a mosdókagyló alatt, ami szivárog. De ez utóbbi a kis ügy, ezekkel eléldegéltünk eddig is, szóval nem ez a sürgõs. A lényeg hogy legyen víz.
Mivel nem egy város centrumában élsz, ahol a szerelõket baltával kell elhajtani minden nap az ajtód elõl, mert annyira el lennének burjánozva, érdemes felkészülnöd néhány gyors javításra. Tudod, mint pl. a tengeralattjárókon is szokás.
1. Mindig legyen otthon elegendõ géz és epoxi ragasztó. Ezzel a kilyukadt csöveket gyorsan meg tudod javítani úgy, hogy utána szerencsés esetben még évtizedekig bírják. Kistzakaszolod a szivárgó csõszakaszt, szárazra törlöd, majd beteked 2-3 mm vastagon gézzel a sérült rész 1:1 arányú átfedéssel (jobbra-balra). Utána beitatod a feltekert gézt a bekevert epoxi gyantával. Mikor nagyjából megkötött, ismét egy réteg. Ha jelentõs nyomású csõrõl van szó, 3-4 réteget vigyél fel.
2. Legyen tartalék szivattyúd, vagy javító készleted hozzá.
3. 2-3 napos frissítéssel õrizz mindig 30-50 liter vizet. Tározónak ez pl. nagyon jó, gondolom az USA-ban is kapsz hasonlót: https://www.agrowebshop.hu/termek/29...eri_kanna.html
A kapcsolócsere az elsõ ház körüli javításos próbálkozásom. Sikerült ugyan, csak semmi nem változott vele, sajnos.
A csõ a ház alatt van, de igazából nem is tudom hogy hol. Elõször rábízom a szerelõre, de igazad van, a kisebb dolgokat nekem kell majd megoldanom a jövõben.
Tartalék szivattyú helyett a kézi hajtásút kellene mellé beszereltetnünk. Ha kijön a szakember akkor majd ezt is megbeszéljük vele. SHTF-ben áram nélkül nem megy a szivattyú sem.
Sokkal több vizet szeretnék majd tárolni. Van itthon 25 darab 3 literes flakon, amit direkt ezért vettem, de jó lenne néhány profi víztároló hordót is venni. :)
Ezért javasoltam azt a kannát. Van olyanból 100 literes is, de azt már egyedül nehéz mozgatni.
A kézi hajtású (Norton-kút) nem rossz. De amennyibe belekerül, annyiból megvehetsz egy aggregátort is. Ez utóbbin én is gondolkodom, már csak a tûzoltás miatt is.
Az ilyen kutakba (átmérõ>100 mm) elég könnyû speciális vödröt készíteni, amivel lehet belõlük vizet húzni, feltéve, hogy hozzáférhetõ a teteje. Ehhez mondjuk elõbb a szivattyút kell felhúzni elõbb, de annyi baj legyen.
Megint járt itt a kocsijával. Lassan már elég felvétel lesz róla egy videóhoz. :hogymi:
Neked úgy sincs kocsid, rakj ki egy szöges deszkát amikor tudod, hogy nem jön a postás.
Akkor az is rosszul járna, aki tényleg csak megfordulni jön. Vagy ha mondjuk átjön a szomszéd, mert olyan is volt már. A gond, hogy az asszony elkezdett most aggódni és mondja hogy nem akar már boltba menni, mert tart az öregembertõl. Ez azt jelenti hogy innentõl mindig nekem kell majd bevásárolni is. :huuu: Megvan az öreg neve. Megtaláltuk hogy hány éves és hogy hol lakik. A telefonszámnak is utánajártunk. A telefonszám tulajdonosa nem is itt él, hanem vagy 300 km-re. Asszony azt mondja hogy lehet szólni kéne a sheriffnek és megkérdezni hogy tud-e valamit az öregrõl. Lehet hogy igaza van. Ártani nem árthat.
Azért óvatosan, nehogy aztán még Túlélõ kolléga húzza a rövidebbet! :(
Hiába fizetjük a szemételvitelt, nem viszik el. Minden héten rájuk kell szólni hogy ugyan jöjjenek már el érte. Az elõbb is néztem. Ideállt a kukás a ház elé, kiszállt a kocsiból, körülnézett, aztán visszaült a kukásautóba és elhajtott. A szemetet nem vitte el. Nem mondhatják hogy túl sok a szemét, mert ezen a héten egy fél zsáknyi volt. (4 zsáknyi a megengedett.) Ráadásul körülnéztem kint, a házunk elõtt az árokba hányva szemét. 2 tejes doboz, 2 rothadó gumi focilabda, dobozos üdítõ. Úgy kellett az összes szemetet kihalászni a vizesárokból.
Azt mondják hogy tartozunk 80 dollárral 4 hónapért. 4 hónapig ki se tettünk szemetet és ide se jött a szemeteskocsi. :hogymi: Miért van az, hogy a cégek szolgáltatás nélkül is elvárják hogy fizessenek nekik az emberek? Ráadásul ha van szemetünk és fizetünk, akkor se viszik el? Fel lettek hívva, mondták hogy utánanéznek és visszahívnak minket. Nem hívtak. Kukás se jött vissza a szemétért.
Ismerõd helyzet. Mi is a térkép szélére költöztünk, azóta tapasztaltak vagyunk e téren. Postást is úgy kell fogni, aztán idomítás után már mûködnek a dolgok. A szemeteskocsi is egyszer szó nélkül eltûnt 3 hónapra, mondván, hogy nem tudja megközelíteni a helyet. Máskor az volt a probléma, hogy õk csak 1db 240l kukát visznek el, 2 120 litereset már nem :huuu: Persze közben fizetni kellett. :(
Remélem, mihamarabb megoldódik a helyzet. Nem túl kellemes, ha a szemetet újra össze kell szedned, mert szétszórta egy állat :(
A múltkor kicsipkedték a varjak a zsákot. Nem nagyon, de azért lett lyuk az oldalán.
Nem hagyjuk annyiban, majd kiderül mi lesz. Legrosszabb esetben elküldöm õket a francba és én viszem be a zsákot a telephelyükre. Neg még inkább szétválogatom, havi 1 zsák szemét helyett lesz 4 havonta 1, vagy 6 havonta 1. A papírt elégetem, a fémet leadom és annyi. A szemetes cégnek meg lesz 60 dollár helyett 6 dollárja. Arra ne számítsanak hogy nem teljesített szolgáltatásért fizessek. A múltkor nagyot balhéztam a házbiztosítósokkal is. A végén visszamenõleg sikerült visszamondatni. A harc, legyen harc. Mikor igazam van, akkor nem szoktam feladni a dolgot. Már csak elvbõl sem.
Ezt ugy hivjak zaklatas. Menjetek be a seriffi hivatalba es tegyetek bejelentest irasban. vigyed pendriven a videot es az ott hagyott uzenetet. Jol johet meg, hogy nyoma van. Kerjetek meg seriffet, hogy beszeljen vele, mert az asszony fel, te meg szeretned elkerulni a tragikus felreerteseket.
Tegnapi próbálkozások.
Állami adóhivatalt próbáltuk hívni telefonon. Nem lehet. Csak robot van, ami szerint én nem is létezem.
Aztán próbáltuk hívni az országos adóhivatalt is. Nem lehet. A robot ott se enged továbblépni.
Élõ személy nincs, nem lehet emberrel beszélni, csak gombokat nyomogatni. Emailezni nem lehet. A telefonon kívül kizárólag még a postai levél lehetséges. :huuu:
Az egyiket azért hívnánk, mert egy kifizetett dolgot akarnak rajtam másodszor is behajtani.
A másik meg tartozik egy vagyonnal és jó lenne ha kifizetnék, mert már vagy 10 hónapja lógnak vele.
Persze így nehéz ügy lesz, ha el se lehet õket érni.
:haha: Az adóhülyeségek úgy tûnik hogy megegyeznek.
Az érdekes, hogy eddig nem volt gond. Most meg egyszerre szakadt a nyakunkba az egész. A kettõ mellett az ingatlanadósokkal is van bajunk. Mindegyik kiakaszt minket.
És persze a múltkori harc a biztosítósokkal. Az se volt egyszerû. :huuu: Azt leírtam hogy hogy ment?
Nem rémlik, de új vagyok itt.
Volt egy ilyen, de akkor a végét leírom késõbb. http://amerikaimagyarok.blogspot.com...t-levelez.html
Mert a múltkor csak balhézás árán tudtam megoldani a problémát amit a nyakamba zúdítottak.
Köszi :thumbup
Nem írtad, de még az öreg látogatóról sem tettél fel videót.
Ma éjjel bepótolom a biztosítós sztorit. A videót lehet hogy szombaton töltöm fel. :)
Biztosítós sztori.
http://amerikaimagyarok.blogspot.com...biztosito.html
Szép sztori :( Ebbõl egyértelmûen az derül ki, hogy egyáltalán nem volt meg a jóhiszemûség a biztosító / üzletkötõ oldaláról. Ha elmondod, hogy mit szeretnél és ennek ellenére olyan szerzõdést kötnek Veled, ami ezt nem tartalmazza, az átverés, csalás. Nem voltak egyértelmûen leírva ezek a feltételek a szerzõdésben sem?
Azt tapasztaltam, hogy ha nincs kapcsolat a biztosítón belül, akkor nem igazán lelkesednek a kártérítésért, minél nagyobb, annál kevésbé. Egyszerûbb, hogy ha magadnak szépen gyûjtögetsz pénzt ilyen esetekre :(
Annyit elvártam volna tõlük hogy ha már folyamatosan mondtam nekik hogy nem kell hosszabbítás, akkor mondták volna hogy külön dokumentumokat és nyomtatványokat kell kitölteni a megszüntetéshez, mert nem fog lejárni a dolog csak úgy ha nem fizetek. És igazam is lehetett, mert mikor a nõnek a fõnökeit említettem, akkor azonnal lépett és küldte a papírokat és visszamenõleg szüntette meg a szerzõdést!
Volt egy másik történet is karácsonyról. Az se volt egyszerû, de azt majd máskor írom le. :)
Ne hidd, hogy a fõnökei nem tudnak róla, csak általában ezzel a keménykedéssel fel lehet törölni az emberekkel a padlót. Ha emberükre akadnak, akkor egybõl másképpen muzsikálnak, nem hiányzik a cégeknek sem a balhé.
Látom, ott sem egyszerû az élet :(
Itt jártak a kutasok, és nem csak hogy megint van vizünk, hanem megszüntették a szivárgást is, és olcsón és gyorsan elintézték. Adtam nekik két felvarrót. :thumbup
2000 dollár helyett csak 140-be került. Valami bisz-basz kis kapcsolódoboz rozsdás volt és kiégett vagy mi volt a baja.
http://i.imgur.com/NttaxUr.png
(A kézihajtány kútpumpa viszont felejtõs. Azt mondta hogy 3000 dollár alatt nem lehet elintézni, a kút fajtája miatt.)
Na, ez kiváló hír, gratula :thumbup Viszont az rejtély, mi kerülhet annyiba egy Norton-fejen :confused: Esõvízgyûjtés?
Azt mondta a mesterember hogy több fajta kút van és a miénk olyan ami csak nehezen és drágán fejleszthetõ ilyen irányba. Magyarázott egy csomót hogy ennyire szûk, meg olyan csövek, milyen mélyre, milyen fajta pumpa, de én már akkor hümmögtem mikor megemlítette az elején a 3000 dollár minimumot. :haha: Inkább beszerzem azt a pár száz dolláros napelemet és ha rájövök hogy hogy kell beüzemelni, akkor áramszünet esetén is lesz mûködõ szivattyúnk. :) Az nem lenne rossz. Persze ez csak egy terv a jövõre.
Mit csinálsz akkor, ha megint tönkremegy a szivattyú? ;)
Akkor már lesz sokkal több vizem itthon. És másodszorra már tudjuk hogy kiket kell hívni. 1 hónapig elvoltunk úgy, hogy rendeltünk egy ivóvizet. Napi 1 literrel elvoltunk ketten. Néha esetleg elfogyott másfél, de az ritkán történt. Kézmosás, mosakodás, WC-nek, ott volt a hó, aztán a friss víz az árokból. Ami inkább olyan mint egy gyors folyású patak. :) Szóval annyira nem volt ez nagy probléma. Ha esetleg nem lett volna ma megjavítva, átmentünk volna a szomszédhoz néhány hátizsákkal és hoztunk volna tõle vizet. 1 újabb hónapig meglettünk volna annyival. Szóval ha újra elmenne a víz, akkor nem kell pánikolni. Ja és rendelek néhány komolyabb víztároló akármit is. Vannak 20-25 literes víztároló akármik. Olyanból rendelek néhányat és a többivel együtt az már elég komoly tartalék lesz. :thumbup
Hogy a mester elzárta a szivárgást a ház alatt, most van víz a konyhában. Tehát az se csõtörés, ami jó hír. Viszont nem a csapból jön a víz, hanem az alatta lévõ szekrényben van egy csõ és abból. A csövet be kellene dugni ott valahová, épp csak nincs bevezetõ nyílás sehol. Ha megtalálnánk, akkor a konyha vízellátása is meg lenne oldva és tudna ott az asszony mosogatni. (Most a fürdõszobában kell neki.) És ha az meglenne akkor már csak egy problémás vízvezeték lenne a házban, az õ fürdõszobájának a lefolyójánál. :)
Zsuzsi macskánk órákon át figyelt a konyhában, rögtön láttam hogy valami nincs rendben. Már ismerem hogy ilyenkor mi a történet. Szóval ketten füleltünk, és utána én is hallottam valamit. Rágcsálást a konyhaszekrényben. Halkan odasettenkedtem és villámgyorsan felrántottam a konyhaszekrény ajtaját. És ott volt az egér. Úgy megijedt hogy lerúgta az egyik üres capuccino-s dobozt. Megnéztem egy másikat közelebbrõl, az egér teljesen körberágta a tetejét.
Mert az asszony ette volna a nagy zacskó chips-et amit tegnap vett, de észrevette hogy az egér annak is kirágta az alját.
Ráállítottam az ügyre Zsuzsi macskát, õ szokta az egereket sarokba szorítani, a másik macskánk meg odamegy és kitöri az egerek nyakát.
Ha jól számolom ez lesz az 5. a sorban.
http://i.imgur.com/13TV0DF.jpg
Hasznos a macska a háznál, fõleg vidéken. Nálunk mosómedve volt, mindig szétszedték a kukát, de amióta kutya van, nincs gond velük. Bár egerunk nekünk is van néha.
Tegnapelõtt egész nap adószámolás, nyomtatványtöltés, ilyenek. Jó sokat kell fizetnem megint.
Következõ nap rossz hírek a boltról, fejfájás, kis betegeskedés.
Ma még egy rakás rossz hír, bementem a városba biciklivel, megnézni a postán a postafiókomat, de semmi nem volt benne, szóval felesleges volt.
Mikor jönnek a jó napok? :(
Persze annyival lehetne rosszabb, ha itt is hófúvás lenne.
Még sokkal több adópapír. Megint hogy fizessek be 4000 dollárt, meg sok büntetést. Nagy nehezen sikerült utolérni valami hivatalos személyt, õ csak annyit mondott, hogy "ó, látom mi a baj, csak egy egyszerû hiba, ezt kinyomtatni, azt kinyomtatni, beküldeni, semmi gond". Persze, csak még sokkal bonyolultabb most már minden, meg a folyamatos fenyegetések miatt tiszta stresszben élünk. Látják az egyértelmû hibát, miért nem intézkedtek? Vagy miért vártak 2 évet mire egyáltalán szóltak hogy valami rosszul van kitöltve? 2 teljes évet vártak! Komolyan.
Most nyomtattam ki vagy 25 oldalt, csak hogy tisztázzam az ügyet. :huuu: Minden kitöltve, minden fizetve, mégis ennyi gond van. Nehéz az élet.
Én mint liberális. Ez vicces! :haha: (Elég idétlenek voltak a kérdések és volt ami kérdésben voltak példák, de a példákra is különbözõ dolgokat válaszoltam volna.)
Volt olyan kérdés hogy mindenkit ugyanúgy kezelni, egyenlõen. Igen, de volt a példák közt olyan is, hogy "világnézet". Vannak akik mindenféle õrült világnézeteket hangoztatnak, azokat miért kezelném úgy mint a többi embert? Aki erõszakot hirdet, azt nem fogom úgy kezelni mint az aki békepárti. Szóval fura egy teszt. :)
Ha valaki meg akarja csinálni és tud angolul, akkor itt van hozzá a link: https://8values.github.io/
http://i.imgur.com/1A2WyZ2.jpg