Eredeti hozzászóló
P. Dude
Na igen... Viszont az SHTF az pont vészeset. Olyankor elvileg mindegy, hogy mit eszel. Nem azt fogod nézni, hogy bio legyen. Meg nem is azt, hogy változatos legyen. Hanem azt, hogy benne vannak-e az adott napra szükséges tápanyagok, lehetõleg jó legyen a szavatossága, és ne kelljen vele vacakolni. Legalábbis nem hiszem, hogy SHTF-ben valaki is sok idõt szánna fõzõcskézésre.
Ami elõnyét látom:
- hivatalosan is 10 évig áll el
- kicsi a helyigénye
- olyan jól csomagolt, hogy lényegében bárhol nyugodtan tárolható
- nem kell fõzni vagy melegíteni, vagyis akkor is használható, ha nincs gáz/áram
Persze egyénfüggõ, hogy ki mit tárol. Azért is írtam, hogy személy szerint nekem ez elég optimálisnak tûnik. (Nem nagy a lakás; nem nagyon tudok fõzni; idõ sincs sok rá, mert 12 órát dolgozom; plusz megint jön a tanulás, ezúttal a nyelvvizsgára.)
Aktuális példa, reméljük, hogy senkinél nem kerül rá sor: covid, karantén. Ha nincs jól az ember, akkor nem tud nekiállni fõzni még úgy sem, ha egyébként mesterszakács. A boltba sem mehet el, mert karanténban van. De lehet, hogy ereje sem lenne hozzá. Ha magára van utalva, akkor ezzel az ûrhajós eledellel szerintem tök jól átvészel levert állapotban is egy karantént. Ha kórházba kell menni, akkor is 2 perc alatt be tud szórni egy hátizsáknyit, még ha nem is készítette össze.
Igazából az a kérdés, hogy ki milyen SHTF-re készül, és mennyi idõre szeretne tartalékolni. Három, esetleg négy évnél hosszabb lejáratú élelmiszert én még nem is nagyon találtam. Persze sok kaja jó a lejárat után is, de ezt nem lehet kiszámítani. És mivel voltam kórházban clostridium-szalmonella párosítással, ha nem muszáj, nem kísérleteznék ilyesmivel. Így meg állandóan azt kell lesnem, hogy mi mikor jár le. Meg vagy van idõm fõzni, vagy nincs. Nem is értem, hogy az okos emberiség a 21. században miért csak fél év, egy év alatt lejáró ételeket tud elõállítani.
Úgyhogy lehet, hogy én egy ilyesmi irányt megpróbálok belõni:
- húskonzerv
- zöldség és gyümölcskonzerv/befõtt (csak a rost miatt, hogy hasznosuljon is a bevitt táplálék)
- vitamin és ásványi anyag, kiegészítõ formájában
- víz
- ûrhajós eledel
- meg esetleg rizs
És ezeken kívül nem tárolok mást.