Olvastam önkéntes segítőt, aki Afrikába utazott. Elég brutális dolgokat ír az ottani mentalitásról. Olvastam már régebben is ilyen történeteket vallásoknak dolgozó Afrikába utazó segítőktől. A legutóbbit egy nagyon liberális valaki írta aki azért utazott oda mert feketéken akart segíteni. De azt írta hogy abszolút nem érti ott a többség a "jövő" fogalmát, a mának élnek, esetleg talán azt értik hogy "holnap", de azon túl abszolút semmi.
Az egyik amit elmondott hogy valaki össze akarta ott magát szedni, saját kis kályhát tapasztott agyagból, dolgozott rajta, aztán minden fillérjéből vett lisztet és egyebeket és sütött 30 kenyeret, hogy majd eladja és csinál belőle egy kis profitot. Kiült, de rögtön megjelent az apja, letolta hogy 30 kenyérrel ül ott, pedig éhezik a család, úgyhogy fogott 20 kenyeret saját magának, a maradék 10-et meg a gyerekeknek és elvitte az összes kenyeret. Úgyhogy a srácnak ennyi volt a pék-karriere. Utána többet nem sütött kenyeret.
Meg hogy az adományok követelése a mentalitás. Meg szegények, de pl. varázslásra, kuruzslásra, szellemidézésre bármennyi pénzt összekaparnak.
De azon gondolkoztam hogy ha ez a helyzet, akkor miért nem lehet egy őket megszólító oktató könyvet írni? Talán nem a Bibliát kéne terjeszteni, meg nem a nyugati könyveket, hanem specifikusan lehetne egy olyan könyvet írni, ami kifejezetten hozzájuk szól, és ami javítana a hozzáálláson. Ami tanítaná őket arra hogy mi a profit, mi a takarékoskodás, mi az a jövő hét, jövő hónap, következő év. Ha sok tízmilliárd dollár megy Afrikába, akkor egy ilyen könyvet is el lehetne juttatni minden családhoz. Legyen egy vastag füzet. Valami ami úgy van leírva ami nekik is tetszene. Rendben, nem 120-az az átlag IQ, de olvasni tudnak, iskoláik vannak, illetve pékek és hasonló munkások lehetnének, sikeresek, keresnének pénzt, és úgy már lenne náluk egy kis fejlődés, pozitív irányba. Nem csak az hogy az egyik nap van mit enni, a másik nap nincs, de "jóvanazúgy". :hogymi:
Az ENSZ-nek a Vörös Keresztnek, a vallásoknak meg a többinek nincs annyi agya hogy valami tervet kiötöljenek? Legalább próba szinten...