https://www.google.hu/maps/@57.31756...l=hu&entry=ttu
Valaki meg tudja magyarázni hogy mik ezek a fura pöttyök?
Printable View
https://www.google.hu/maps/@57.31756...l=hu&entry=ttu
Valaki meg tudja magyarázni hogy mik ezek a fura pöttyök?
Elsüllyedt szigeteknek, esetleg zátonyoknak tudom elképzelni. UFO-nak nem gondolnám őket. Láthatóan sekélyebb a víz azon a környéken.
egy kicsit szétnéztem és nem láttam máshol ilyen finom szegélyű "szigeteket"
bár lehet a sekélyebb vízzel van kapcsolatban
Már azt hittem megtaláltam Atlantiszt XD
Ok, tanultam olaszt. Mit értem el vele? Némettel mit értem volna? Az teljesen más ha valaki Németországba akar költözni vagy olaszba és azért célirányosan tanulja a nyelvet. Persze ugyanez igaz rengeteg más dologra is. Ami általában az átlagnak használhatatlan azt nem kell erőltetni, helyette azt kellene tanítani ami biztos lesz hasznos. Felesleges a nagyon bizonytalanra fordítani az időt, ha van biztos hasznos amire fordítani lehetne.
Német gyarmat voltunk, vagyunk, és valszeg leszünk is még egy darabig. Ha németül jól megtanul valaki, az angol már gyerekjáték. Multi munkadónál jól elboldogul az ember angollal, de a legtöbb külföldi munkaadó itthon német vállakozás (Audi, Bosch, Mercedes, Bmw, E-on) Itthon is jól jön a német tudás, nem csak akkor, ha le akar lépni az ember.
Ha valaki el akar innen menni világot látni, nyilván jobb az angol.
Utólag könnyű okosnak lenni, hogy mit kellett volna tanulni, de előre senki nem tudja, hogy milyen tudásra lesz szüksége. Arról nem is beszélve, hogy sokszor használunk olyan tudást a mindennapok során, amit a sokat szidott iskolában szereztünk meg, csak nem vagyunk ennek tudatában.
Ennyit a szabad akaratról. Majd Te megmondod ki mit tanuljon? Azt hiszem, most túlzásba estél.
Kétlem hogy az énekzene meg hasonló tárgyak hasznosak lennének bármilyen szempontból egy átlagembernek. Illetve jó, ha valaki németet akar tanulni, de erőltetve és angol helyett? Az úgy teljesen logikátlan. Vagy ahogy velünk taníttattak olaszt, akaratunk ellenére, mert az angol mellett németet akartunk tanulni, mert azért jelentkeztünk abba az iskolába.
Ez nem szabad akarat, az iskola mondja meg már pedig X-et és Y-t tanulsz, mert nem teheted meg hogy választasz. A "rávezetném" az azt jelenti hogy arra sarkallnám, ha én lennép pozícióban én úgy próbálnám intézni a rendszert.Idézet:
Ennyit a szabad akaratról.
Azt mondtam hogy "rávezetném", nem azt hogy megtiltanám és kötelezővé tenném. Nem szeretem látni hogy az állam szándékosan kitol a gyerekekkel.Idézet:
Majd Te megmondod ki mit tanuljon? Azt hiszem, most túlzásba estél.
Ha Németországban megszólalsz angolul, akkor beszélnek veled angolul. Meg úgy kb. egész világon. Ha elmész az USA-ba, Kanadába, Ausztráliába, Kínába, akkor németül (vagy épp olaszul) beszélhetsz nekik napestig, nem fognak tudni veled kommunikálni.
Persze van más probléma is. Miért az Egyesült Királyság angolját tanítják és nem amerikai angolt? Beszélek az oktatásról fiatalokkal, valóban napi szinten, panaszkodnak emiatt is.
Mondjuk a nagy kérdés hogy miért nincs valami reform ami újrarendezné az egész oktatási tantervet, úgy igazítva hogy a szülők és a diákok mit tartanának jónak? Ott a nyugati oktatásügy, abból is lehetne jó dolgokat átvenni.
Az én véleményem (is):
Tudjuk, hogy az angol nyelv nagyon elterjedt, de mi vezetett ahhoz, hogy világnyelv lett az élet minden területén.
Egy szigetországból eredő nyelv, melyet kb. 450 millióan beszélnek elsődleges anyanyelvi szinten és kb. 650 millióan használják ( a mandarint 1,4 milliárdan), a spanyol után a legkönnyebben tanulható nyelv.Az angol nyelv nem egységes, és folyamatos mozgásban, átalakulásban van.
Miután a Brit Birodalom a világ leghatalmasabb gyarmatbirodalommá nőtte ki magát, magának tudhatta többek közt Ausztráliát, Kanadát, Dél-Afrikát, Indiát, stb...volt olyan idő amikor a föld népességének egynegyede az uralma alá tartozott.Természetesen az elnyomó mindig ráerőlteti magát az elnyomottakra így a nyelvét is.
Az angol világméretű terjedése, nyelvi imperializmusa, jelentős mértékben hozzájárul más nyelvek elsorvadásához. Egyes források szerint a nyelvek 50–90 százaléka súlyosan veszélyeztetett, de akár ki is halhat emiatt. Ez annál is inkább sajnálatos folyamat, mert minden egyes kihalt nyelv együtt jár az adott nép történelmének, kultúrájának és identitásának pusztulásával, ami nemcsak őrá, hanem az egész emberiségre nézve komoly veszteség lenne.
Sajnos és nagyon valószínű ez a folyamat visszafordíthatatlan annál is inkább mivel ez a globális irányelv. Lásd Georgia Guidestones emlékmű 3-ik pontját: Egyesítsd az emberiséget egyetlen, élő új nyelvvel.
Ehhez még hozzátesszük a Gresham-törvény tágabb értelmezését, miszerint gyakorlatilag minden zárt rengszerben, ahol kettő vagy több résztvevő egymás ellenében próbál eredményt elérni, mindig a rosszabbik fogja kiszorítani a jobbat. Vagyis a Gresham-törvény szerint ilyenkor az erkölcsi szint fordított arányosságú együtthatóként szerepel a sikeresség esélyének meghatározásában. Egyszerűbben fogalmazva: két küzdő fél közül egyenlő erő és esélyek mellett mindig az erkölcsileg alacsonyabb szintű fog győztesként kikerülni.
A magyar nyelv, a második legnehezebb, kb 2 millió szót számlál, míg az angol kb. 1 milliót.De szerintem ELŐSZÖR is mindenki tanuljon meg az "anyja" nyelvén helyesen beszélni és gondolkodni.
Ezzel egyetértek, de ez a vonat kezd elmenni. Nézem a videós magyarokat, valami nem kicsit irritáló ahogy minden mondatba beletesznek egy angol kifejezést. Nem tudnak magyarul? Ha én tudok, akkor ők miért nem? Az én videóimat nem dobálom tele angol kifejezésekkel, rengeteg magyar Youtuber meg TikTok-os meg már töri a magyart és minden harmadik szavuk angol.
Sőt, amikor már annyira nagyon menők akarnak lenni magyar videósok hogy erős amerikai akcentust is használnak. Akkor már fogom a fejem. FókuszÁdáméknál volt most egy énekesnő, minden mondatában angol szó, és annyira erőltette az amerikai akcentust hogy végig kínosan éreztem magam amikor beszélt. Holott nem is járt az USA-ban, egy évet élt Spanyolországban. Ok, angolul énekel, de amikor magyarokhoz magyarul beszél, akkor miért erőlteti? :confused:
Mint amikor Vajna Timi 3 hónap után már teljesen elfelejtett magyarul. Gondolom azt hitte hogy most ettől ő valaki, de közben csak kiröhögte érte az Internet, mert bohócot csinált magából. :eek:
Igen, átlagemberből van a legtöbb ezen a világon, de az iskolában kiderülhet egy-két gyerekről, hogy valamiben nem átlagos. Talán éppen ének-zene órán derül ki egy gyerekről, hogy tehetsége van a zenéhez és ha minden összejön neki (támogató környezet, szerencse, stb.) akkor többet adhat a kultúrához, mint az átlagember. Ha csak az átlagemberek igényeit vennék figyelembe, akkor talán már régen nem lenne költészet, szépirodalom, komolyzene, és más művészet. Átlagember lévén ezek engem se nagyon érdekelnek, de azt nem tagadom, hogy ezek nélkül kevesebb lenne a világ.
A közoktatásban nem erőltetnék semmit, se németet, se olaszt, sőt angolt sem. Akiben nincs elég akarat tanulni és a szülei sem tudják "rávezetni" azt kár bármire eröltetni, kontraproduktív. Felesleges a tanároktól, tanulni akaró diákoktól elvonni az energiát és az időt. A feleségem angoltanár. Elmondta hogy lehet haladni a tanulással olyan osztályban, aminek a fele tanul a másik fele meg nem. Sehogy. Ott is hagyta a tanári pályát.
Szabad iskolaválasztás van. Olyan iskolát választ a gyerek (vagy inkább a szülő), ami neki tetszik. Nyilván tökéltetes választás ritka, mert a földrajzi helyzet és más körülméyek is bejátszanak. Az én gyerekeim németül tanulnak, mert kezelhető távolságon belül a németes suli színvonalasabbnak tűnt, mint az angolos. A fiam már angolos középsuliba jár. Még nincs 16 éves, de már angolból és németből is középfokúja van. Ennyi idősen én még orosz tanultam és ma már csak annyit tudok, hogy táváris ucsítyelnyicá, já dákládiváju vám, sto szivódnyá nyikto nye ászúszvujet. Pedig 10 évig tanultam.
Valóban azt mondtad, de a "se német tanulás, se olasz, se semmi ilyesmi, hanem csak angol" mégis inkább azt jelenti, hogy tiltanád azt ami neked nem tetszik és kötelezővé tennéd azt amit Te hasznosnak találsz. Nem diktatórikus módon tiltanád, csak "finoman" ellehetetlenítenéd. Én nem látok akkor különbséget a kettő között.
Ez most komoly? Szerinted az állam szándékosan kitol a gyerekekkel, mert nem minden iskolában az amerikai angolt kell tanulni? A többség így is angolt tanul, ez kereslet-kínálat alapon alakul szépen. Felesleges az államnak ebbe is beavatkozni, túlszabályozni.
Ha a nagy reform előtt közvéleménykutatást tartanál arról, hogy ki mit tart jónak, akkor az eredmény nagyjából tükrözné a jelenlegi helyzetet: a többség angolt akar, sokan németet, kevesebben olaszt, spanyolt, franciát, páran latint, oroszt, esetlen kínait. Nem lenne egységes az igény.
Ha Te lennél pozícóban és úgy döntenél, hogy mindenki amerikai angolt tanuljon, mit csinálnál a több ezer egyéb nyelvtanárral? Menjenek kapálni? És honnan szednél elég amerikai angol tanárt? Őket átvehetnénk a nyugati oktatásügyből, csak nem akarnak jönni :)