Ilyenekre biztosan nem vállalkoznék. :)
Printable View
akkor azt hiszem meg is kaptuk a valaszt a multkori vitara:)
az erdei gyujtogetes (novenyeke) onmagaban nem kepes eletben tartani egy embert, hacsak nincs melle hus is. ha te is fogytal ugy, hogy hus is volt a menun mi lett volna ha meg se probalkoztok vadaszattal? gyanitom tobb mint 3 kilot fogytal volna:)
Ma megnéztem a Visszatérõ c. filmet!
Ajánlom mindenkinek. Igazi oktató film is lehetne, de nem annak szánták.
Van benne Bushcraft minden mennyiségben, és egyéb "nyalánkságok"
Elég durva film, pláne hogy igaz történet! Bear Grylls elbújhatna a fõhõs mögött.
Én annak amit a fõhõs túlélt én, az 1%-ába belehaltam volna.
A táj csodaszép, a fények hihetetten jók. (mert csak természetes fényt használtak)
Leonardo DiCaprio nagyot alakít benne. (szerintem oszkárt kap érte)
Úgyhogy nézzétek meg, érdemes!
hát persze,bár ha így lenne akkor kihaltunk volna 10000 évvel ezelõtt :) és nem írogathatnánk a bölcsességeinket.
Felmerült itt,hogy ez elvi vita.Valójában az egész fórum elvi alapokon nyugszik csak részben a valóság.
+1 szer leírom többet nem!
Amikor az embereknek gyûjtögetésbõl kell megélniük,akkor az akkora trauma a fajunknak,hogy egy megyényi területre pár száz fõs emberi népesség marad!
A flóra,fauna pedig olyan mértékû fejlõdésnek indul ami talán a Brazil õserdõ legeldugottabb részeiben tapasztalható.
A megmaradt emberi populáció a legerõsebb,legjobb génállományú,legalkalmazkodóbb egyedei maradnak meg,akik generációról-generációra alkalmazkodnak a körülményekhez.
Az agy visszafejlõdik az immunrendszer,izomzat,érzékszervek viszont elõre törnek.
A beszélgetés óriási hibája,hogy bele akartok helyezni egy mai embert ,a maga képességeivel egy õsemberek által élt világba,
A mai ember nem élné túl,ez igaz,
De az õsember sem tud okos telefont tervezni.
Tehát a vita elvi.
Ami lehetséges,hogy egy mondjuk légi katasztrófa esetén,túl kell élni valahogy amíg jön segítség vagy ha nem jön valamiért el kell jutni valami emberi civilizációba.Ez esetben a gyûjtögetés segíthet túlélni,de pár napot akár éhezhet is valaki ha iszik.
Állandó életvitelre (még egyszer leírom) MI,a mai ember alkalmatlan genetikailag(pár generáció után már nem) alkalmatlan! De nem is kell,mert van étel a boltban!
Ha esetleg egy globális katasztrófa miatt a kevés túlélõnek gyûjtögeti/vadászni kell,akkor kánaán fogadja õket!
Igen, a vita csupán elvi jellegû és nem szentírás!
Hogy tudod ilyen soteten latni a vilagot? Szerinted nem kepes az emberiseg egy fejlettebb, magasabb szervezettsegi fokon megmaradni?
,,Ha esetleg egy globális katasztrófa miatt a kevés túlélõnek gyûjtögeti/vadászni kell,akkor kánaán fogadja õket!''
en nem is a gyujtogetes/vadaszat ellen beszeltem hanem maga a gyujtogetes, annak is csak a novenyi resze ellen szoltam a mit meg anno a tuelo altal kopizott cikkben olvastam, ami az egesz vita inditoja.
de ha mar egy ilyen globalis katasztrofa tortenne, szeretnek gazdaval (kivetelesen:)) egyet erteni. ha a kozossegek megmaradnak szerintem siman lehet olyan eletet elni mint az iparosodas elotti idokben (kb 1800-as evek eleje szint) mehetne a foldmuveles allattartas, kezmuves ipar. nem kellene osember szintre sullyedni.
Ezek együtt lesznek, kisebb csoportokban, vagy szórványosan? Azért lényegi kérdés, mert a jelenlegi fauna emberi fajra vonatkozó eltartó képessége roppant alacsony ha gyûjtögetésrõl van szó. Addig ugyanis meg kell élni, amíg beindul valamiféle termelés.Idézet:
Amikor az embereknek gyûjtögetésbõl kell megélniük,akkor az akkora trauma a fajunknak,hogy egy megyényi területre pár száz fõs emberi népesség marad!
Miért indulna? Azért, mert az emberek létszáma csökkent? A szántóföldeket, legelõket ellepi a bozót. Amikor kialakult a cserje szint, kezdik majd megvetni a gyökerüket a nagyobb fák. Végül-a terület adottságaitól függõen-évtizedek, vagy évszázadok múlva kialakul az erdõ. A végén eléri a szukcesszió (növényzet ökológiája) a klimax állapotot. Ez a homokos, alföldes vidékeken a gyöngyvirágos tölgyes, hegyvidéken pedig a tölgyes bükkös. Mindkettõ sûrû, sötét nagy erdõ, amiben alig vannak állatok a jelenlegi helyzethez képest.Idézet:
A flóra,fauna pedig olyan mértékû fejlõdésnek indul ami talán a Brazil õserdõ legeldugottabb részeiben tapasztalható.
Ha a boltba nem visznek kaját, meddig lesz elég? A nagy részét már egy hét után el lehet dobni, mert megrohad. Ha nincs utánpótlás, a csapatok keresnek majd másik boltokat a maradék konzervekért? Ez így megy majd generációról generációra? Vagy innen elviszik a vetõmagokat és termesztésbe kezdenek? Ez viszont már nem gyûjtögetés utána.Idézet:
Állandó életvitelre (még egyszer leírom) MI,a mai ember alkalmatlan genetikailag(pár generáció után már nem) alkalmatlan! De nem is kell,mert van étel a boltban!
Ha esetleg egy globális katasztrófa miatt a kevés túlélõnek gyûjtögeti/vadászni kell,akkor kánaán fogadja õket!