20 dollár nem pénz ilyesmiért. Elmész moziba valakivel, elköltesz ennyit, aztán kiderül hogy a film amire befizettél rossz volt és nem tetszett se neked, se annak akivel odamentél. :)
Printable View
..mozi?....20 dollár,az majdnem egy heti kajánk..
..de mire is jó ez a ..valami...
Edzésnek tökéletes...bár a favágás ingyen van+a séta is..telefont,laptopot,mini aksikat tölteni,ha nincsen áram...alternatíva a power bank,gyertya...ha már annyira függõ valaki,hogy nem bír ki pár órát (bár ha mobil adatküldés ki van kapcsolva nagyon sokáig bírja a teló)...ha pedig hetekig nincsen áram nagy területen,akkor az átjátszók sem mennek...akkor meg minek?...cserébe jó nagy gagyi,nehéz és semmire sem jó...
De ha valaki feltétlenül ki akarja dobni a pénzét a szemétbe....az adja nekem...garantálom,hogy több napos/hetes áramkimaradás után is adok a kezébe egy mûködõ telefont...(már ha mûködik annak a telója akit fel akar hívni..:confused:)
Igen ezek azok a cuccok(több más xarsággal együtt)ami "jó ha van" +olcsó 'ennyié ajándék" kategória...csak soha nem kell sem most,sem semmikor....a fogyasztói társadalom csillogó szemû áldozatainak készülnek ezek a szörnyûségek..
Mozi is 20 dollár 2 fõre. Magyarországon se olcsóbb. 1500-2000 a jegy? Veszel egy kis pattogatott kukoricát, egy kólát és ott van 6000 Ft. Amúgy mi nem járunk moziba, néha az asszony megy a családdal, mikor meglátogatja õket. Én talán egyszer, vagy kétszer voltam itt, azelõtt meg 13 éves koromban.
Néha az asszony is mondja hogy ez minek, meg az minek, aztán a végén sok dologról kiderül hogy jó hogy megvettem, mert használjuk. :)
Azért van akinek jól jön.
- adóvevõt tölteni (információszerzés hol mi a helyzet, pl. ha természeti katasztrófa esetén nincs áram)
- lámpaakkukat tölteni
- telefont tölteni (lehetnek hasznos alkalmazások amik kellhetnek)
De ez a kivitel nekem sem tetszik, hátizsákba nagynak tûnik, otthon meg tölthetõk a cuccok a kocsi akkujáról.
A "power bank" jó dolog, de azt is tölteni kell idõnként.
Párom hordozható hangszórót szeretne venni, ötletet szeretnék kérni hogy a rengeteg félébõl mit érdemes.
Ami kell neki:
- jó basszus :)
- lejátszás usb-rõl vagy memóriakártyáról
- esetleg freccsenõ víz ellenálló
- 20e ft-ig
Van valakinek ilyesmi ami bevált?
Nekünk egy hasonló van:
https://hordozhato-hangszoro.arukere...50-p393260957/
Azon nincs lyuk, csak a töltõé, így a telefonról zenéltetjük.
Volt egy olcsóbb, kisebb is, az sem volt rossz, de mondjuk a kert végében már nem kellett frenetikus hangra számítani.
Egy másik:
https://hordozhato-hangszoro.arukere...66-p385467395/
Lehet, hogy most már ilyent vennénk, de hát ez van :)
Aztán ha a nagyinak akartok rádiót a kertbe, van ilyen dizájn is:
https://hordozhato-hangszoro.arukere...00-p401613797/
Mint az összes ilyesmi tech-cuccnál, benne van a pakliban, hogy kifogod a tízezredik, hibás példányt, de alapvetõen teszik a dolgukat.
Köszi. Az opbs jó lenne, csak páromnak nem tetszik: nagy, csúnya :D A henger alakúak tetszenek neki legjobban :)
Nézd meg a JBL-eket nekem jó tapasztalatom van velük és mindenféle méret van.
Én Euronicsba vettem egyet 2500-ért tavaly.
Kicsi, mikro sd kártya, +rádió-nem túl jó.
https://euronics.hu/termekek/navon-x...ekete/p/211307
egynek jó, szeretjük. majd lesz nagyobb is.
Kertbe munka közben állandó társ,nyaraláskor magnó helyett ne a teló merüljön.
Köszönöm.
Az elõbb megvettünk egyet: JBL clips 2
Nincs bent lejátszó, csak BT-ról szól, de úgy beleszerelmesedett, hogy ez lett :)
Mediaban meghallgatta ezt, meg egy másikat ami sörösdoboz alakú volt usb-vel és memóriakártyával, de hangzás miatt ezt választotta (és olcsóbb is volt).
Érdekes a világ: fekete színben 12e volt az összes többi 18e :)
Szeretnek egy par 18650-es elemet venni. Ebay-en lattam ezt a samsung elemet https://www.ebay.co.uk/itm/Samsung-I...lIOZAQQYr8FvfA
Valakinek van vele tapasztalata?
Az ebay és az aliexpress nem ajánlott forrás, én a kis kedvenceim tudom ajánlani: Banggood, Fasttech, Gearbest. Ezekrõl eredeti akkut kapsz 99%-ban. Ebben a méretben ráadásul a 2500mAh rettentõ kevésnek számít, NCR18650B akkut tudom helyette ajánlani, valóban 3400mAh körüli kapacitással sokkal jobb büzemidõket tudsz vele elérni. Blogomban találsz hozzá kupont is, hogy olcsóbb legyen.
Sziasztok!
Úgy gondolom ebben a topikban erõsen helye van:
Thermacell szúnyogriasztó csoportos vásárlást szervezek (groupbuy), hogy kedvezõbb áron jussunk hozzá a termékhez. Amennyiben szeretnél csatlakozni akkor kérlek EZ alatt a poszt alatt iratkozz fel a listára, mindent leírtam hogyan kell csinálni.
A Scout és a Trailblazer között csak a fényerõ és a méret különbözõ?
Szerintem igen. Maga a mûködési elv az összesnél ugyan az, csak a backpacker más, mert ott a palackból nyeri a gázt, nem a kis patronból.
Töröltem is a csoportos vásárlást, az imént jelezte a forgalmazó, hogy a rendelését idõszakos készlethiány miatt nem tudja a gyártó teljesíteni, ezáltal az igényeinket sem tudná kiszolgálni. Múlt héten kaptak utoljára szállítmányt, azóta azt elvitték mindet, ezt próbálta volna pótolni, de már nem lehet bizonytalan ideig rendelni. A hiány utántöltõre 100%-os, készüléket még tudnak adni készletrõl, és pár típust még tudnak rendelni is, de az csak 12 órányi lapkát tartalmaz, ami ha elfogy akkor nem pótolható mással :(
A szúnyoginvázió egész Európát érinti a beszállító szerint, ezért fordulhatott ez elõ.
Te így használtad már, hogy "után töltötted"?
Igen, Vape lapkával és a gyárira csöpögtetettem piretroidot (pl. e-cigi utántöltõ flakon pont megfelel). Sem a gyári, sem a home made nem mindenható, ilyen invázió esetén csak mérsékli a csípések számát, ugyanolyan, mint bármelyik konnektorba dugható cucc, zárt térben, szélcsendben jó. Ha meg csak otthon körül kell, akkor a spirálos szúnyogriasztók nagy részében ugyanaz a hatóanyag van, mint a Thermacell-ben.
Csak áttételesen kapcsolódik, de most épp itt ülök sokáig a BOL-ban a fix kerti pavilon alatt. A világításról egy kb. 10 éve használt Landlite márkájú, sárga színû, "SZÚNYOGRIASZTÓ"-ként definiált kompakt fénycsõ gondoskodik. Azt hiszem, az OBIban vettem anno. Kb. 23 Wattos, a fénye jó, vagy legalábbis megszoktam az elmúlt évtizedben, rengeteget ment. Napközben brutális volt a szúnyoghelyzet, legalábbis a szélvédett helyeken, ezért inkább a szellõs helyeken dolgoztam, a szelet nem szeretik (igen sûrû a növényzet itt, ami felfogja a szelet). Sötétedés elõtt fokozódott a szúnyogtámadás, akkor már a pavilon alatt söröztem és neteztem, világítás még nem kellett, így sima indiai gyártású füstölõket tettem a laptop mellé, ezt gyûlölik a szúnyogok. Persze, ha van légmozgás, elviheti a rossz irányba a füstöt felõlem. Viszont amióta besötétedett, és felkapcsoltam az említett lámpát, alig-alig jönnek, nincs már szükség füstölõre. Hosszú évek tapasztalata alapján ez mûködik valamennyire. (A kritikus pillanatokban Vape Derm Herbalt is kentem a bõrömre, hozzá kell tenni, az is mûködik egy darabig, de aránytalanul drága.)
(Azt elfelejtettem hozzátenni, hogy a szentjánosbogár-invázió ellen viszont mindegyik eszköz hatástalan. Tucatjával "támadják" a laptopot, mindent, ami fényt bocsát ki vagy annak bûvkörében van. Mindig "Szent Iván napja", azaz az év legrövidebb napja környékén rajzanak, de hetekig, errõl kapták a nevüket is. Nem csípnek, de idegesítõek, hogy mindenbe belemásznak itt a megvilágított kerti asztalon. Állandóan le kell pöckölni-söpörni õket, néha a házba is besurrannak, és ott világítanak éjszaka.)
Akit esetleg érint, most van a '21. Század Kiadó' nyári akciója, és a "100 halálos technika – a túléléshez - Clint Emerson" féláron, 1490-ért kapható. Igaz, erre 5000 Ft alatti vásárlás esetén rájön 990 Ft szállítási díj is. (Nem tudom, meddig tart az akció, de a könyv adatlapján azt írják: "utolsó példányok". https://21.szazadkiado.hu/100-halalo...d=hal%C3%A1los
Köszönöm, meg is rendeltem, van ott más is, hogy ingyenes legyen a szállítás, én megvettem az Egy másodperccel késõbb trilógiát.
:) Én is összeválogattam egy 5000 Ft feletti könyvcsomagot, hogy jobb legyen az ajánlat. A 2. könyv a SAS túlélési zsebkönyv lett, hogy a városban is legyen nálam valami könnyû segítség menekülõ helyzetben (a nagy Kézikönyvet a BOL túlélõ/prepper célra épp ma újonnan létrehozott, az egyik ajtó fölé szerelt polcán tartom ezentúl elkülönítve, könnyen elérhetõen, a többi válogatott, hasznosnak ítélt könyvvel együtt, ez a 'túlélõ kézikönyvtáram', amit gyakran használok a városon kívüli mindennapokban, nyilván bõvül még). A 3. könyv pedig az általad megrendelt trilógia 1. kötete, mert kíváncsi vagyok rá, milyen, eddig nem is hallottam róla. Ha bejön jöhet a többi is.
Csatolmány 8506
Szia,
Kiemelkedoen jo konyv az "egy masodpercel kesobb", mindenkinek ajanlom elolvasasra!
Persze abbol, hogy tenyleg kiemelkedoen jo, az is kovetkezik, hogy a 2. es a 3. resz mar nem annyira jo, mint az elso, de azert azokat is erdemes elolvasni.
Bel
A másik két kötet is jó, csak az elsõ után már nem üt akkorát.
A társadalom összeomlását, (lépésrõl lépésere) nagyon jól ábrázolja.
Érdemes elolvasni szerintem is!
Elolvastam az Egy másodperccel késõbbet. Számomra egyértelmûen Robert Merle Malevil c. regényének pár évtizeddel késõbbi szintre modernizált változata. A várható következmények számbavétele nagyon alaposnak tûnik, bár az számomra nem teljesen világos, hogy EMP-támadás esetén pl. a régi autók miért maradnak életben? Azokban is van akkumulátor, elektromos gyújtás, világítás, rádió stb. De lehet, nem gondoltam át eléggé fizikailag (AC/DC?).
Irodalmi érték szempontjából maximum a tipikus amerikai sikeres ponyvaregény színvonalát éri el, ebben is vannak önellentmondó kis hibák, de tényleg elgondolkodtató, érdemes elolvasni. A másik 2 folytatást nem rendelem meg, azok már prepper szempontból nem igazán tartalmazhatnak hasznosítható ötleteket, csak újabb bõr lehúzása.
Régi autókban teljesen más elven mûködött a gyújtás, tekercsek és mechanikus úton mozgatott alkatrészek összessége hozta létre a gyújtógyertya végén a szikrát, ami a benzin-levegõ keveréket begyújtotta.
Dízel autónál erre sincs szükség (nagyon régi dízelnél, amiben még mechanikus adagoló volt), mivel ott az összepréselt gáz az öngyulladástól robban be, tehát akku nélkül is képes mûködni ha be tudod valahogy indítani.
Egyébként ezek a sok emelet mély teremgarázsok elég vastag vasbeton falakkal rendelkeznek, kizárt, hogy a lent álló autóknak baja lenne, inkább lenne problémás ha lenne egy újabb emp hullám, amivel a megmaradt autókat amikkel elkezdenek közlekedni is kinyírnák. Ilyenkor egy vacak robogó, vagy simson értéke is sokszorosára ugrana, üzemanyag lenne dögival, csak le kell szívni a döglött jármûvekbõl.
Hozzáteszem lenne nagyobb gondom is, mint az, hogy az autó nem megy, bringával el tudok menni a közelbe bárhová, de pl. a hírek és a kommunikáció teljes hiánya aggasztóbb lenne számomra. Mivel van itthon sok akku és lámpa ezzel nekem pl. nem lenne bajom, itt-ott régebbi mobilok is vannak, valami csak mûködne, kérdés az átjátszó tornyok mennyire bírnák, és a maradék hálózat mennyire lenne leterhelve, esetleg internet maradna-e a kommunikációra?
Nem tartom valószínûnek, hogy EMP után bármilyen mûsorszórás, vagy telekommunikációs rendszer épen maradna. Bár nincs tapasztalat, úgy gondolom, hogy az elektromos hálózat biztos tönkremenne. Ha nincs áram, akkor nem mûködnek a TV, rádióadók, bázisállomások telefonközpontok, szerverek, egyéb hálózati elemek. Arról nem is beszélve, hogy az ezekben lévõ áramkörök éppúgy megsülnek az EMP hatására, mint a transzformátorok az elektromos hálózatban. Ami nincs leárnyékolva, annak kampec. Lehetnek olyan berendezések, amiben viszonylag rövid, de nagy átmérõjû vezetékek vannak, így nem sérülnek. Ilyenek lehetnek az autó gyújtáskábelei is (csak tippelek, mert nem vagyok autóvillamossági szerelõ). Az autóban inkább a modernebb gyújtásvezérlés, meg üzemanyag adagoló egységek mennének tönkre. Szerintem még az akkumulátorok is kibírnák, de minden amiben tekercselés van (villanymotor, trafó, elektromágnes, stb) kinyíródna.
Az optikai kábelek - mivel nem áram, hanem laser megy benne - nem sérülnének, de a végpontokon lévõ berendezések (központ, szerver, router, stb) nem optikai elven mûködnek.
Szia,
Szerintem nincsenek. :-)
Vagyis ugy gondolom, hogy az EMP a tranzisztoroknak art, azokat tonkre teszi.
Radiobol elofordulhat olyan, amiben nincs tranzisztor, de mobiltelefonbol szerintem nem.
Gyakorlatilag az 50-es evekben elektroncsovekkel terveztek a rendszereket, a 70-es evektol tranzisztorral*, de a 70-es evek elott nem terveztek mobiltelefonokat.
(* ez a kommunikacios berendezesekre vonatkozik, nem hifi eszkozokre)
Bel
Félreérthetõ voltam. Tehát van itt-ott elpakolva a szekrények mélyére, fiókok aljára itthon szerintem minimum 10 mobil ami még nyomógombos régi fajta, plusz érintõ kijelzõs is van még pár. Úgy értettem, hogy biztosan találnák itthon olyat, ami túlélne egy ilyen EMP támadást, mert le lenne árnyékolva.
Egy EMP-támadást minden egyes mobiltelefon-készülék túlélne fizikailag, akár régi, akár új. A kérdés az, mire használnád? Mivel töltöd fel az akkut (már ha 10 év szunnyadás után még élet lehelhetõ belé)? Ha mégis sikerül, mûködik a szolgáltató? Van áram, vannak kontaktjaid, akikkel tudsz beszélni ilyen helyzetben? Õk hogyan oldják meg a régi (kidobásra ítélt) esetleges telefonok karbantartását? stb.
Szia,
"Egy EMP-támadást minden egyes mobiltelefon-készülék túlélne fizikailag, akár régi, akár új. "
Marmint ugye ugy erted, hogy minden, ami az EMP tamadas alatt farraday kalitkaban volt?
Mert MINDEN amiben van tranzisztor, az tonkremegy.
Bel
A régi telefonok jó része most sem mûködik, mert a mobilhálózaton idõközben végrehajtott fejlesztések miatt nem tud/nem engedik feljelentkezni a hálózatra. Pár éve volt is nagy telefoncsere akció a Telenornál. Akkor én is kénytelen voltam lecserélni a régi ütött-kopott Nokia 6150-esemet.
Ha le van árnyékolva, akkor túléli, de a mobilhálózat, sem pedig ez elektromos hálózat nem fogja. Szóval csak játszani tudsz rajta egy kicsit, amíg le nem merül :)
Ohh, régi szép emlékek. Még nagyjából fõsulis voltam mikor 6150-em volt. Régi szép idõk. Nem is kellett fejben tartani hol van a töltõ :D
Amennyiben egy fém karosszériás autó Faraday-kalitkának minõsül, úgy miért üti ki az EMP a benne lévõ elektronikát, számítógépet stb.?
https://hu.wikipedia.org/wiki/Faraday-kalitka
Szerintem azért, mert a karosszéria nem elég zárt ahhoz, hogy valódi Faraday-kalitkának minõsüljön. Az, hogy mekkora lyukak lehetnek egy Faraday-kalitkán, hogy hatásos legyen, attól függ, hogy milyen a hullámhossza az elektromágneses jelnek, amit ki akarunk szûrni. Minél nagyobb a frekvencia,annál kisebb a hullámhossz és annál kisebb lehet a lyuk a kalitkán. Gondolom a mikrohullámú sütõ ajtaján lévõ hálót is ez alapján méretezik, de ott ismert a frekvencia. Hogy az EMP csapás esetén hogy lehetne ez kiszámolni, nem tudom. Valahol olvastam, hogy az EMP nagyon gyors felfutású jel (meredek karakterisztikájú), gyanítom, hogy egy rendkívül rövid hullámhossznak felel meg.
Egyébként autóra szerelt antennán keresztül akkor is bejutna a túlfeszültség, ha zárt lenne a karosszéria, de lehet, hogy csak a rádiót vágná tönkre. Ki tudja?
Ha már autóvédelem: a garázst ki kell bélelni alulemezzel. Hülyén hangzik, de mûködhet. Végül is azt sem garantálja senki, hogy egy régi kocsi (Lada Niva) elindul egy EMP csapás után.
Szerintem egy EMP támadás lehet a nukleáris csapás elõfutára. Ha sikerül kiütni az ellenség védelmi-, illetve kommunikációs rendrendszereit, akkor kisebb eséllyel érkezik megtorlócsapás. Tehát egy EMP csapás után indulnak az atomrakéták. Onnantól kezdve jobb ha záros határidõn belül elhagyjuk a potenciális célpontok környékét (például: Budapest, Székesfehérvár, Veszprém), ilyenkor jól jöhet egy mûködõ kocsi...