Pincepörköltet nem adtam fel most megvettem a Lidlist kivancsi leszek, majd megirom mit tud :D utána meg tervben van mindkét fajta NRG kostolása 🤤
Printable View
Pincepörköltet nem adtam fel most megvettem a Lidlist kivancsi leszek, majd megirom mit tud :D utána meg tervben van mindkét fajta NRG kostolása 🤤
Én hat évvel ezelõtt kezdtem feltankolni a Lidl-ös konzervekbõl. Most már két éve lejárt az eleje, azokat eszegetem:
reggelire: olajos hal, családi májkrém, vagdalthús. Ez utóbbi nekem elég sós és sok is egy reggelire.
ebédre: lencsefõzelék hússal, csilis bab, sólet hússal, töltött káposzta, desszertnek felezett õszibarack, gyümölcskoktél.
Semmi baja a 2018-ban, 2019-ben lejárt konzerveknek.
Korábban mindig akkor vásároltam, amikor éppen akciós volt. Valamelyik nap néztem, hogy 489 Ft akciós áron vásárolt vagdalthús most több mint 800 Ft.
Az egyik csilis bab konzerven egy apró, milliméteres koszt vettem észre, lekapartam a rozsdaszerû pöttyöt és kiderült, hogy a doboz kilyukadt azon a ponton. Nem éreztem, hogy büdös lenne, de mivel levegõt kapott, inkább nem kockáztattam: kidobtam.
Ma az egyik beszállítónk konzerv csomagolása tûnt fel nekem:
A konzerveket fóliába csomagolják, vákuumozzák, és közé tesznek abszorber párnákat(az a kicsi tasak, ami a cipõs, ruhás csomagolásban van, a párát összegyûjti, szilika gél néven is ismert). Persze nem egyesével, hanem fél-negyed raklapnyi mennyiséget fóliánként.
Nem lehet jó megoldás, a konzerveket zárt dobozban, ilyen abszorberrel együtt tárolni, a doboz rozsdásodását megelõzendõ?
Megkostolva, szoszo, még az ehetõ kategorian belul van de az tulzas hogy finom :D
Most nézem, hogy FerFal is kb. arra jutott, amire én.
"A következõ szempontok alapján és fontossági sorrendben járj el:
1) Nincs hûtésigénye
2) Nagy a tápérteke
3) Hosszú ideig(1-5 év) tárolható
4) Nem kell víz az elkészítéséhez
5) Fõzés nélkül fogyasztható
Ezt magyarra lefordítva nagyjából a következõ fog kijönni: konzerv (húsok, halak, zöldségek, sûrített tej), szárított tésztafélék, dehidratált levesek, csokoládé, tejpor, lekvár, levesek, rizs, liszt, cukor, szárított bab."
Persze azt õ is írja, hogy nem minden felel meg a szempontoknak, mert például a szárított tésztaféléket fõzni kell, és elég sok vízben, viszont ideális szénhidrátforrások. Vagy a gabona és a liszt sem éppen egyszerûen ehetõ. :)
Múltkor olvasgattam a botulizmusról. Általában mindenhol írták - megbízható egészségügyi oldalak is -, hogy ne együnk lejárt szavatosságú húskonzerveket (fõleg ne legalább 30 perces, kb. 80 fok feletti fõzés nélkül).
Tudom, hogy a prepperek gyakran esznek lejárt dolgokat. Ezt mondjuk sosem értettem teljesen, hogy SHTF-en kívül, a mindennapi életben mi a pláne abban, hogy lejárt dolgokat együnk. Viszont most a coviddal kapcsolatban eszembe jutott egy párhuzam. (Mehetne akár a vírus topicba is, de ide is passzol.)
Szóval, ha valaki egy 2 tízezrelékes halálozású covid ellen 2-3-szor oltatja magát, klórmésszel kezeli a maszkot stb., akkor a - szintén ritka - botulizmustól hogy-hogy nem fél a mindenféle lejárt ételeknél? Tényleg nem kötözködésbõl kérdezem. A covidot sztárolja a globális média, a botulizmust nem.
A 2 tízezrelékes halálozási arány az olyan, hogy a lejárt ételeken kívül is sok példát lehetne még hozni. Mondjuk egy olyan gyógyszer bevételét, ahol a ritka mellékhatások (1 tízezrelék és 1 ezrelék között) listáján szerepel potenciálisan életveszélyes mellékhatás is. A prepperek is beveszik a gyógyszert, megeszik az esetleg botulizmust okozó lejárt húst. De akkor mi ez a megkülönböztetett figyelem a covidnál?
A kovidnak kiterjedtebb a reklámja...
https://hu.wikipedia.org/wiki/Botulizmus
A konzerveket hõkezeléssel (is) tartósítják. Ha maradna benne káros baktérium, akkor még a szavatossági idõn belül felpuffadna a konzerv. Ha 4 év alatt nem romlik meg, akkor mitõl romlana meg mondjuk 8 év után? Le van zárva, baktérium nem kerülhet bele. Baktérium nélkül nincs toxin. Maga a toxin hõre érzékeny ezért megfelelõ hõmérsékleten, elég ideig fõzve elbomlik, de én eddig nem megyek el: ha valamelyik konzerv kilyukad, akkor kidobom. Eddig egy volt csupán.
Persze lehet ezt "jobban" csinálni: ha figyelemmel kíséred a lejáratot, akkor lejárat elõtti hónapokban eszed meg és nem kell izgulnod. Én elkéstem ezzel, de nem akartam kidobni több tízezer forintnyi kaját. Ezt nem pluszban eszem meg, hanem más helyett, vagyis spórolok vele.
Szia,
Ugy erzem, meg lettem szolitva. :-)
A covid halalozasi ara'ny elso pillantasra talan kicsinek tunik, de a valosagban extrem nagy.
Csatolmány 9059
Ha ezt megnezed, akkor pl. 2021 12. heteben 4000 folott volt az ossz halalozas, es 2500 alatt a covid-mentes halalozas. Tehat a 3. hullam tetejen 3 halottbol 1 covidban halt meg. A maradek 2 eseteben nagyjabol az az esely, hogy a 25%-uk hal meg rosszindulatu rakban es a 25%-uk szivbetegsegben, a maradek 50% pedig joval kisebb eselyu betegsegekben.
Mondom mas szavakkal: azon a heten pont kettszer akkora esely volt meghalni covidban, mint a rosszindulatu rakban. Es szinten pont kettszer akkora esely volt meghalni covidban, mint szivbetegsegben.
Tehat a 3. hullam csucsan nem volt semmi, ami akarcsak tobb mint fele olyan veszelyes lett volna, mint a covid. Persze ez csak egy hetre igaz, de az, hogy nem volt semmi, ami olyan veszelyes lett volna, mint a covid, az nagyon sok heten igaz volt.
2019-ben 720 ember halt meg Magyarorszagon "motorosjarmubaleset"-ben. Nagyon sok heten ennel tobb ember halt meg covidban. Marmint egy het alatt az eves halalozasnal tobben. Es gondolj bele, mennyit szerencsetlenkednek ennek a csokkentesen a rengeteg sebessegkorlatozassal, hany rendor trafipaxozik ahelyett, hogy bunozoket fogna?
Szerintem a fenti, vagyis hogy a legnagyobb halalozasi ok, onmagaban indokolja, hogy a legtobbet a coviddal foglalkozzanak.
Es van megegy ok: a covid mar 3-szor osszeomlasztotta a magyar egeszsegugyet (igen, az elso hullamban a covid HIRE omlasztottta ossze), rengeteg szenvedest okozott ezzel: pl. brutalis fajdalmat okozo epegorcsoket sem voltak kepesek megmuteni, mert nem vagy tilos volt (az elso hullamban) vagy nem volt, aki elaltassa a beteget, mert igy is 80-95% kozotti halalozast produkaltak a lelegeztetett magyar covid betegek, ha elvesznek melloluk orvost, akkor meg nagyobb lett volna a halalozasuk.
Es ahogy Ged is irta: ha szabalytalanul keszitik el a konzervet, akkor szavatossag mellett is halalos mereg belole egyetlen csepp is (erre volt konkret pelda Magyarorszagon); ha szabalyosan keszitik el, akkor pedig (ha sertetlen), akkor szavatossag utan sem fog senki botulizmus bakteriumot bele teremteni, a konzvervdobozon meg nem tud atmaszni.
Amugy 2 okot tudok elkepzelni a mindennapokban a lejart szavatossagu konzerv fogyasztasara:
1. tanulas: hogy megtudja az ember, hogy mire szamithat (ertelem szeruen ehhez nem kell minden honapban megenni 1 lejart szavatossagu konzervet)
2. "hibakezeles": ha veletlenul lejar a szavatossaga, es sporolni akar az ember, akkor nem dobja ki.
Bel
Nem feltétlenül megszólítva, mert azt sem tudtam, hogy olvasod. Hiszen a vírus topicról már jelezted, hogy komolytalan és ignorálod. :) Viszont én még mindig nem értem, hogy ha május 28-án, tehát 5 hónappal ezelõtt kimutatták a "deltát" Magyarországon, most pedig már október közepén javában benne járunk az õszben, másfél hónapja tart az iskolai oktatás, vadászkiállítástól az eucharisztikus kongresszuson át augusztus 20-ig mindenféle tömegrendezvény volt feloldott korlátozásokkal, és mégsem tört ki az indiai apokalipszis, amivel szó szerint naponta riogattak hónapokon keresztül, akkor miért a vírus topic komolytalan. Na mindegy.
Én csak azt tudom, hogy Magyarországon az elsõ fertõzötteket és elhunytakat 2020. márciusban azonosították. És ha csak onnantól számolok, akkor mostanáig 20 hónap, vagyis egy és kétharmad év telt el. A kormányzati oldal adatai szerint pedig 19 velem egyidõs férfi halt meg.
Ha a 19-bõl nem vonok le semmit, tehát feltételezem, hogy mind a 19 fõnél a covid volt a halálok, majd a 19-et felszorzom a KSH által megállapított 1,143-mal, akkor az felfelé kerekítve 22 fõ. Az pedig akárhogyan nézem, a velem egyidõs férfiak 3,5 tízezreléke 1 és 2/3 év alatt. Ahogy mondani szoktam, a ritka gyógyszer-mellékhatások kategóriájának az alsó harmada. Vigyázat: ez a 3,5 tízezrelék is úgy jött ki, hogy a korosztályom 2021. november elsejére becsülhetõ, tehát a KSH január elsejei becsléséhez képest havonta kb. 300 fõvel csökkentett létszámához viszonyítottam a 22 fõt. És rendkívül nagyvonalúan nem vontam le semennyit a napi gyorsstatisztika 19 fõs adatából.
Nekem akárhogyan magyarázzák, 20 hónap alatt egy maximum 3 tízezrelékes halálozás nem tûnik "extrém nagynak". Emellett a 19 fõ 20 hónap „képlet” azt is világosan mutatja, hogy a hullámok erõsségétõl és a mutációktól függetlenül kezdettõl a mai napig változatlan a halálozási profil a korosztályomban.
Vagy még egy érdekesség:
2021. június elsejei állapot szerint 0-39 éves korig összesen 330-an haltak meg a coviddal összefüggésbe hozhatóan. 2020-ban, még csökkent közlekedés mellett is 423-an haltak meg közlekedési balesetben. (Bármilyen korosztály. De ez itt irreleváns, mert most csak azt szeretném jelezni, hogy a covid halálozási aránya nem tekinthetõ "extrém nagynak".) Ha a 330 covid-elhunytból egyetlen fõt sem vonok le, és a 330-at szorzom fel 1,143-mal, akkor az 377 elhunyt lenne. Még mindig kb. 50-nel kevesebb, mint ahányan csak 12 hónap alatt egy erõsen visszafogott közlekedés mellett meghaltak balesetben. Abban pedig biztos vagyok, hogy június elseje óta még a napi gyorsstatisztikában sem gyarapodott 50 fõvel a 0-39 éves covid-elhunytak száma. Vagyis 40 évnél fiatalabbak 1 és 2/3 év alatt is kevesebben haltak meg covidtól, mint ahány magyar csak 1 év alatt meghalt az utakon.
A június elsejei állapot szerint az elhunytak átlagéletkora 74 év, és az elhunytak több mint kétharmada (67,5 %) 70 éves vagy idõsebb. Ezért mondta Gulyás Gergely tavaly márciusban a sajtótájékoztatón, hogy 65 év alatt nyugodtan összevissza fertõzhetnénk egymást. És ezért írt arról már több mint 1 éve a Lancet, hogy a covid nem pandémia, hanem szindémia: "nemfertõzõ alapbetegségek és egy fertõzõ betegség szinergikus kölcsönhatásaként elõálló megbetegedéshullám, nem pedig pusztán egy fertõzõ betegség."
Ez már volt:
Túlélõ piramis
Csatolmány 9060
Pár komment van csak, de általában azt írják, hogy õk a legalsó szintre, a teljes összeomlásra, Walking Dead világra készülnek. Akkor ezt én megint nem nagyon tudom összeegyeztetni a vízben fõzõcskézéssel és konyhai pepecseléssel. Na mindegy, ez csak megint eszembe jutott, hogy a covidnál az emberek vették a lisztet, és házi kenyérsütési receptekkel szórakoztattak egymást a fészbukon...
Tavaly, amikor elkezdtem a magam "light prepperkedését" és egyszerre vettem meg több élelmiszert, akkor inkább több konzervet kellett volna vennem. Bár szerencsére tankoltam abból is bõven. Majd ha kicsit jobban lesz pénzem, akkor vásárolgatok megint, és most már csak a legegyszerûbb ételeket fogom venni.
8 évvel ezelõtti poszt, akkoriban az egyik dél-amerikai ország összeomlása volt a téma.
Én elõvettem egy régi konzervet, azt ettem a múlt héten. Csirkés tésztagombócok. Elég ízetlen, ha csak úgy eszi az ember, de aztán rájöttem hogy ha levesbe teszem, akkor nagyon finom. Van még három nagyon nagy konzerv, majd elfogy. 3 fõétkezés ki jön egy konzervbõl. :)
Nagyon alapos cikk a globális inflációs hullámról, (minden mellett) az élelmiszerárak brutális emelkedésérõl, és a várható még szomorúbb forgatókönyvrõl. Nehéz már jó akciókat találni, de pakkolni kell.
https://telex.hu/gazdasag/2021/10/20...aci-ar-fao-ksh
Mesterségesen gerjesztett hiánnyal való árfelverés. Régi trükk, amit régen hadiállapot, vagy veszélyhelyzet esetén a rögtönítélõ bíróság halállal jutalmazott.
Csatolmány 9065
Ez ilyen gyorsan es egyszerut kaja.
Foztem rizst, utana osszekevertem tonhal konzervvel meg szortam bele jelapinot. Az egesz ment egy uvegtalba, sajt a tetejere es be a sutobe.
Nem egy nagy remekmu de egyszeru es laktato.
Igen, most ezt (is) tolják. Anno a Római Birodalom ellen is próbálkoztak ilyenekkel. Végül ott sem sikerült nekik, kivégzés lett a vége. De azért eléggé sokat tudtak ártani addig, csak akkorra kapcsoltak a rómaiak, amikor már szinte nyíltan kérkedtek a mesterkedésükkel.
Mindazonáltal egy-két hete szombaton rendeltem egy pizzát. Rövid idõ alatt már másodszor emeltek árat. Amikor telefonáltam, már 2 órára vállalták a kiszállítást. Aztán a futár mondta, hogy szerencsém volt mert idõközben lezárták a rendelést, és többeknek visszamondták a leadott rendelését. Nem kis cég, és még soha nem láttam olyat, hogy nyitvatartási idõben felfüggesztik a rendelést és jelzik az embereknek, hogy mégsem szállítják ki a pizzájukat.
Szóval konkrétan tömegek rendelhettek tõlük aznap. Mindezt úgy, hogy ahogy írtam, rövid idõ alatt már kétszer is árat emeltek. Megtehetik, mert az embereknek így is van rá pénzük, ezek szerint. És nem kevés embernek.
MRE pakk vs Rögtönzött/Közértes "túlélõcsomag"
https://www.youtube.com/watch?v=JVCKJvkz1vo
Vitatkozom az új Prepper csoportban a FB-on.
https://www.facebook.com/groups/5967...4607024296098/
Olyat mond a posztoló, hogy az én készletem amiért 1000 dollárt fizettem, az Magyarországon 10x annyiba kerülne. Ennek semmi értelme. Mond olyanokat hogy 6 konzerv kellene 2 személynek egy napra. De miért? Ha van olcsó rizs vagy tészta, akkor arra/abba csak 1 konzerv kell. Nem 6. Meg hogy egyetlen levespor 210 forint. Ez sem igaz. A 24 darabos leveskocka 170. Ki és miért költene 210 forintot valami levesporra, ha 24 liternyi levest elkészíthet 170 Ft-ért? Eleve a Tesco-s zacskós leves amiben tészta is van, az kerül 145 Ft-ba.
Nem értem hogy mirõl beszél meg hogy hogy számol. :confused: Azt mondja hogy 1,75 milliót költene el csak napi 6 konzervre, mert szerinte olcsóbban nem is jönne ki. Meg 10 milliót összesen. Hol lenne 10 milliója csak kajára egy átlagembernek? Ha igaz lenne amit mond, akkor a magyar lakosság 80-90%-a már éhen halt volna. Nem hogy Borsodban, de még Pesten és a Dunántúlon is.
:hogymi:
Megint írt, hogy szerinte ez se jó, meg az se jó. De akkor mi a jó? Õ mit eszik mostanában? Szerinte a rizs és a tészta túl drága, amik valójában a legolcsóbb élelmiszerek, de akkor õ mit eszik, és mit akar enni SHTF-ben? Várnám folyamatosan meg megmondja, de eddig még nem beszélt arról semmit. :hogymi:
Hát... De nem mindegy, hogy mennyibe kerülne itthon? :) Ezer dollár az mindenhogyan rengeteg. Most megnéztem a bankomnál, kb. 313 ezer Ft. Semmi szükség szorzókon vitatkozni, mert nem hiszem, hogy itthon nagyon sok ember lenne akinek belefér, hogy csak úgy rendeljen ételt 300 ezerért.
Tudom mindig a minimálbérrel jövök... A 313 ezer az negyedéves minimálbér. Ha a fix költségeimet levonom, szerintem olyan 5-6 hónapig kellene spórolnom, hogy összegyûjtsek 313 ezret. De akkor az azt jelenti, hogy fél évig egyáltalán nem vennék semmit a fix költségeken kívül, ami nem nagyon tartható fél éven keresztül.
Ha a konzerveket nézzük, például a szegediek közül a legtöbb kalória a sárgaborsó fõzelékben van házikolbásszal, 636 kalória, 679 Ft. Napi 3 konzervvel egy embernek még 2000 kalória sincs meg. És az napi 2037 Ft. Egy hétre 14 ezer, egy hónapra 57 ezer lenne. Durvák ám az árak, és aki bérbõl él, annak nem olyan nagyok a lehetõségei.
Ismerõs, aki aktív sportoló-féle, mondta, hogy soha ne a kalóriát nézd, mert akkor simán zsíros cukrot is ehetnél.
Szerinte az a lényeg, hogy legyen benne zsiradék, rost, szénhidrát, sók, stb...
Hiába magas a kalória érték, ha "eléhezel" mellette, vagy hiánybetegség alakul ki.
De akkor meg vehetnénk Forpro kajákat, amik tök jó tápértékûek, viszont azok meg aztán tényleg drágák. Most akkor megint az a kérdés, amirõl van is egy külön topic, hogy ha készletezik az ember, akkor olcsóbb eledelbõl vegyen többet, vagy drágábból kevesebbet. (Hozzátéve, hogy most már szinte az "olcsó" is drága.)
Ha SHTF-rõl van szó, akkor nem a kalória az elsõ? Mármint, olyan helyzetben nem hiszem, hogy a tápértékkel foglalkozik az ember. Zacskós levesek, konzerv fõzelékek, instant tej stb., ezek a dolgok nem arról híresek, hogy nagyon jó tápértékük lenne, de általában mégis ezekbõl készletezünk egy esetleges SHTF-re. Mellette meg készletezni kell egy jó erõs, komplex multivitamin és ásványi anyag készítménybõl is, hogy annak biztos ne legyen híján a szervezet. De még egyszer mondom, vannak jó minõségû, jó tápértékû, sokáig elálló ételek is, mint például a Forpro cuccai. Csak nyilván azok drágák.
A rizs, a tészta, a konzerv meg a többi az az amit amúgy is megeszel, kivéve hogy kis tételekben vásárolod meg, tehát drágábban mint amennyit alapból adnál érte. Amúgy 1000 dollár, de ez 2 évnyi kaja amit vettem érte. Tehát 1 év, 500 dollár. És 2 emberre! Ez sem szabad elfelejteni. És akkor egy házaspárnak csak van 250 dollárja, ami kb. 78ezer forint vagy mennyi. És ez étel, nem kidobott pénz. Ez takarékosság, nem pocsékolás. Megveszed amikor leárazás van, betárazol belõle, és amikor "normál" áron adják, nem kell venned, tehát spóroltál. A rizs, bab, meg a tészta eláll vagy 8 évig. Tehát ez sem probléma. Konzerv dettó.
Én mindig spórolok. Mindig. :) Anélkül házam se lenne. Ivás nincs, szórakozás nincs, autó nincs. A sörös és kólás dobozt is összeszedem az útról, mert az is pénz. Minimálbért se keresek, úgyhogy a spórolás az nálam mindig alap.Idézet:
szerintem olyan 5-6 hónapig kellene spórolnom
A túlélés egy rossz helyzetben nem 3 konzerv. Erõsen kétlem hogy a 2. világháborúban mindenkinek volt 3 húsoskáposzta konzerve minden egyes napra. Még vidéken sem volt olyasmi, a nagymamám mondta hogy õk "fûlevest" ettek a háború után, akkora volt a szegénység. De mégis megmaradtak.
Vagy mikor mi az asszonnyal ettünk naponta 1 zacskó tésztát ketten, egy kis tejföllel, hús hetente 1x volt, meg egy kis alma. 18 hónap szûkösen ment, de mi is itt vagyunk. Jó, egyszer vettem 120 liter tartós tejet, de csak mert féláron dobták ki egy nagy rakásba a SMATCH-ban. Én meg az összeset elhoztam. vagy 6-ot fordulva. :)
Akivel vitáztam azt mondta hogy füstölthús... oké, az átlag füstölni való hús aztán tényleg drága. 2 évre való füstölt hús, 2 embernek, minden nélkül. 1500 Ft, de ha nincs se rizs, se más, akkor kell fél kiló / személy. 1500x365 x 2 év, kb. 1.100.000 Ft. Ez bizony fényévekre van a 300.000-tõl. :hogymi:
Meg hová lehetne tenni 730 KG húst? A lakásban, légkondi nélkül megmaradna vajon? Hol csinálná a füstölést egy városi? (Mert a városi túlélés csoportban volt ez téma.) Ha meg készen veszi akkor duplájába is belekerül, vagy még többe.
Látom október 23-án hozták létre az FB csoportot, és van kb. 750 tag. Nem jó nekik ez a hosszú évek óta fennálló, színvonalas, igényes, profin mûködõ fórum?
Ha beüt a szar, akkor a vajút, szomszéd kutyáját, vagy a szomszédot is meg kell enni, rohadtul nem azt fogja az ember nézni, hogy ezt otthagyom, mert 300Kcal/100gramm, de a másikat viszem, mert az 340...
Gondolkozni kell azon is, hogy a tárolása alatt veszít-e a "tápértékébõl" az adott étel/kiegészítõ, vagy nem.
Sajna a jó minõségû szárított ételek drágák, nagyon.
Most vettünk aszalógépeket, azzal tervezem kísérletezni, hogy sikerül-e szárított ételeket alkotni...
Szomszédok elfogyasztásával azért ki kell várni, hátha helyreáll a rend. Ha mégis szükségessé válna a falatozás, ezúton közkinccsé teszem eme kiváló gasztronómiai útmutatót:
Csatolmány 9088
(CineGore)
:)
Éppen fûzögetem az asszonyt, hogy csak be kellene vásárolni egy kicsit jobban.
+ 30 pörköltkonzerv +10kg száraztészta+ rizs+liszt+élesztõ+patron a turistafõzõhöz+stb-stb
Nekem is ez lenne a tervem, és semmi más nem gátol meg benne, mint a pénz hiánya. :) Rájöttem amúgy, hogy a prepperkedésnek az a csapdája, hogy soha semmi sem elég. Anno FerFal is errõl írt Argentínában a konzervek kapcsán: hogy nincs olyan, hogy elegendõ étel van bespájzolva.
Így viszont fennáll az a veszély, hogy a prepperkedés egy életen át tartó, végtelenített pénzszivattyúvá válik.
Az élet szól errõl. Fogod a pénzt és elköltöd alapvetõ dolgokra, ha meg több van mint elég akkor szórakozásra és hobbikra is. :)Idézet:
egy életen át tartó, végtelenített pénzszivattyúvá válik.
Na de épp ezt mondom, hogy a prepperkedésben van olyan, hogy "több mint elég"? Amióta én prepperkedem (a magam lájtos szintjén), mindig többet akarok venni mindenbõl. :) És ahogy látom, általában Ti is így vagytok ezzel. Akinek emellett szórakozásra/hobbikra is futja, az már nem az átlagfizetést keresi.
Mondjuk a szomszéd most vett 500 ezerért kiskutyát, szóval van az a szint, ahol minden is belefér. :D
Szia,
Kaja eseten ez azert nem igazan problema, mert elobb-utobb megeszi az ember a keszletet, tehat ezzel nincs egy filler sem elpocsekolva.
Sot, sokan azt csinaljak, hogy amikor az atlagosnal olcsobb, akkor vesznek egyszerre sokat, igy kifejezetten olcsobb, mint prepperkedes nelkul megvenni.
Varhatoan az inflacio valahol 10-50% korul lesz/van evente, tehat meg penzugyi befektetesnek is sokkal jobb, mint pl. allamkotvenyt venni 4.5% hozammal.
A felszerelesek teren viszont van igazsag abban, amit irsz, hiszen pepperkent kepes az ember megvenni olyan dolgokat, amit aztan a hetkoznapokban nem fog hasznalni.
Bel
Szia,
En szeretem a fustolt hust, de azert az messze nem csodaszer!
Nyilvanvaloan szobahomersegleten gyorsan megromlik, annak ellenere, hogy egy huvos spajzban elvan egy darabig.
En azt szoktam csinalni, hogy vakumfoliazom es hutoben tartom.
Igy fel evig elvan minosegromlas nelkul, ezert egyreszt szivesen fogyasztom (forgatom a keszletet), masreszt ha esetleg lenne egy aramszunet, akkor egy darabig (par het) meg fogyaszthato lesz, igy SHTF eseten idoben kozepre sorolhato (fagyasztott etelek/alapanyagok utan, konzervek elott).
Bel
"Az áramkimaradások esetére az alábbiakat ajánlják beszerezni:
autórádió,
zseblámpák,
gyertyák, gyufák, gyújtók,
szén-monoxid-riasztók és tûzoltó készülékek,
víz (két liter egy fõnek egy napra), tea, kávé,
tartós élelmiszer (tészta, rizs, konzerv),
elsõsegélykészlet, szükséges gyógyszerek,
szemeteszsák, ragasztószalag,
gáztûzhely,
kültéri tûzhely, grill,
készpénz,
hálózsák, takaró, meleg ruha."
Önmagában erre az osztrák katasztrófavédelmi ajánlásra el lehetne költeni egy vagyont. És akkor még ott a felsorolásban a készpénz is. :D Nyilván apránként meg lehet venni. De ha mondjuk valaki most egyszerre akarná ezeket beszerezni az ajánlás hatására, hát szerintem sok ember nem tudná így hirtelen a kellõ összeget ráfordítani.
Szia,
Szerintem ez eleg osszetett kerdes:
Egyreszt nyilvanvaloan abbol keszletez az ember, ami sokaig elall, mert igy lehet ertelmesen forgatni a keszletet (annyi penze senkinek sincs, hogy megvegyen valamit keszletezni, aztan 1 honap mulva kidobja, mert megromlott).
Masreszt rovid tavon (szerintem ez csak par nap!) teljesen igazad van: a kaloria a legfontosabb, mert az fogy a leggyorsabban. Es ha lehet otthon hevereszni, akkor raer az ember zsirt bontani (vagyis ebben az esetben az elso par napon a kaloria sem fontos), de ha olyan a helyzet, hogy erot kell kifejteni, akkor oda muszaly kaloriat rakni. Erre egy szamomra megdobbento adat az ellitchallange.hu-rol: "Mindössze napi 3500 kalória táplálékbevitel az energiastressz elviselésének tesztelése miatt." vagyis a napi kb. 20 oras kemeny fizikai terheles mellett a 3500 kaloria nem arra van, hogy fedezze az energiaigenyt, hanem ez kemeny ehezes (nyilvan a jelenlegi kondiciomban nem lennek kepes ilyen erokifejtesre, tehat szamomra ez az energiamennyiseg nem kemeny ehezes lenne).
Kozep tavon viszont legalabb a makroelemeknek kiegyensulyozottnak kell lenniuk. A "kozep tav" szinten nagyon szamit a korulmenyektol: ha az ember otthon hever, akkor viszonylag sok napnal (10?) is kezdodhet, de ha onmagahoz kepest(!) komoly erokifejtest vegez, akkor bizony ez megeddzi ot, amihez izomtomeg-novekedes tartozik, marpedig ez csak ugy lehetseges, ha van feherje a taplalkozasaban. Vagyis ha pl. menekulessel kezdodik az SHTF, akkor bizony mar az elso 3 nap is beletartozik ebbe a kozeptavba. Azt szoktak irni, hogy a fejlodest lehetove tevo mennyiseg (az elobb emlitetten kivul pl. ide tartozik a betegseg utani labadozas is!) testtomegkilogrammonkent 2 gramm feherje, normal mennyiseg 1 gramm, es a hosszu tavon elviselheto minimum fel gramm. Ennek a fele teljes erteku legyen. Erdekes informacio, hogy nem csak a hus/tojas/tej tartalmaz teljes erteku feherjet, hanem a bab + liszt is egyutt teljes erteku (kulon-kulon nem!).
Pl. 100 kg-os ember szamara napi 20 dkg szarazbab (44 g feherje+676 kcal) es 40 dkg szarazteszta (60 g feherje+1568 kcal) tartalmazza a ajanlott mennyisegu feherjet, es tobb mint 2200 kcal-t. Azert kell kb 10 nap utan mindenkeppen feherjeutanpotlas is, mert pl. a vorosvertestek kb 1%-a minden nap kicserelodik, ezert ha csak otthon hever az ember, akkor is szuksege van feherje utanpotlasra. Es ha a taplalekkal nem viszi be, akkor a szervezet az epp nem hasznalt izmokat leepiti, ami egy SHTF helyzetben igencsak kerulendo.
Hosszu tavon a mikroelemek (nyomelemek, vitaminok, ...) utanpotlasa is fontos, SHTF eseten ahogy te is irtad, ezeket leginkabb mesterseges vitaminkeszitmenyekkel lehet potolni (mivel az ezeknel egeszsegesebb valtozatos termeszetes taplalkozas nem elerheto).
Bel
Akkor kicsit patthelyzet, mert a "világvégére" készülünk, a világnak viszont pont arra lenne szüksége, hogy fellélegezhessen az emberek folyamatos tárgy-gyûjtögetése és halmozása, a mai modern tárgyfetisizmus alól.
De a 21. század városaiban nem idejétmúlt már kicsit az a gondolat, hogy a gyümölcs/zöldség bármiben is "egészségesebb" lenne, mint a bevizsgált élelmiszerként engedélyezett, és kereskedelmi forgalomban kapható kiegészítõk, például vitaminok? (Persze a minõségi terméket elõállító cégek kiegészítõire gondolok.)