A poszt után van még egy szöveg. Lehet én nem vettem észre, vagy késõbbi frissítés:
DISCLAIMER: Az oltás nem mûködik, Magyarország mûködik. Szól a módosított kormányzati szlogen.
Ez kivételesen nem a kormányzati járványkezelés kritikája most. Volna mit. De a poszt nem arról szól véletlenül sem, hogy kisírjon még több korlátozást. Nem õrültünk meg. Minden szempontból az a legelõnyösebb, ha a nem sérülékeny népesség minél hamarabb szerez természetes védettséget. Néha még a magyar szakértõk is kikotyognak ilyesmiket. Ideje volna hozzászokni a gondolathoz.
Ez látszik a svéd adatokon. Svédország emellett a puszta számok mellett abban is az élen járt, hogy az idõs, sérülékeny népességet oltotta be elsõsorban és nagyobb arányban. Nálunk leginkább sajnos ez a korcsoport, pont, aki leginkább rászorul vonakodik beoltatni magát. Én nem szállok velük vitába. Azokkal sem, akik azt hiszik az oltások tényleg megoldást hoztak, mert hát mindenki látja, hogy semmi sem változott. Tehát mirõl beszélünk a vakhiten túl? Miben más ez a vakhit, mint a csipektõl való rettegés?
Az oltások nem igazán mûködnek sajnos. Ez ténykérdés. Messze nem olyan hatásossággal, mint az a reklámban vagy az annak megfelelõ híradásokban szerepel. Ez nem jó. De a tényekért ne engem tessék szidni.
Az viszont kifejezetten jó, hogy az ország mûködik. Még ha a tömegközlekedésen már újra kötelezõ is a maszkviselés. Kibírjuk. Noha még a maszkpárti fõpolgármester is azt mondta nem a BKV a fertõzések gócpontja. Õszintén én nem tudom, de valóban a hosszú idõn át egy helyen tartózkodás sokkal inkább a munkahelyre igaz. Ellenben a BKV-n kötelezõ a maszk, noha lehet inkább kesztyûre lenne szükség. Vagy arra is. Nem boncolgatom, mert mint mondtam: a kórokozóktól nem lehet elzárkózni, sõt veszélyes elzárkózni.
Az immunrendszerünk akkor mûködik jól, ha folyamatosan triggerelve van. Ha nincs, elsorvad és könnyen betegedünk le jobban. Ezzel magyarázták legalábbis évekkel korábban, hogy miért a BKV-zõk pont az egészségesebbek. Persze szerintem azért is õk, mert õk a fiatalabb, aktív korosztály. De tényleg ne menjünk bele. Ahogy nyilván az oltást felvevõk között is több a képzett, egészségére amúgy is többet fordító ember. (Egyébként oltatlannak minõsül az is, aki az immunitás "hivatalos" megszerzése elõtt vagy után betegszik le, noha oltott. Szóval bonyolult még ez is, mint minden statisztika.)
Ezért nagyjából az a kérdés, hogy milyen az oltatlanok aránya a betegek vagy elhunytak között már irreleváns, mert egy 95%-os hatásosságtól azért azt vártuk, hogy látványosan csökkenti a súlyos megbetegedések arányát és a halálozást. De fentebb láttuk, hogy nincs így sajnis. Sem nálunk sem a világban és errõl nem a kormány tehet kivételesen. Hiszen nem a kormány a vakcinagyártó és az elérhetõ összes vakcina szinte hozzáférhetõ az országban, ami kivételesen tényleg egy nagyon jó pont.