Köszi a válaszokat cölöp meg betonpince ügyben!
Printable View
Köszi a válaszokat cölöp meg betonpince ügyben!
Elhagyatva Miskolcon: Elképesztõ képeket kaptunk a perecesi bunkerrõl
http://miskolcadhatott.blog.hu/2014/02/25/perecesi_bunker?utm_source=ketrec&utm_medium=link& utm_content=2014_02_26&utm_campaign=index
Ha már a föld alatti építésrõl beszélünk:
A földben a víz (építés szempontjából) három formában fordul elõ.
1. Talajvíz. A talajszemcsék közötti víz. mérhetõ szintje van, nyomása van. Ide sorolható még a lejtõs terepen, domboldalon lejtõs rétegek között lassan áramló rétegvíz. Ez a magasabb oldalon fejthet ki nyomást az építményre. A klasszikus elõírás: 4 réteg bitumenes vastaglemez szigetelés (nem sima kátránypapír).
2. Talajnedvesség. Talajszemcsék közötti teret kitöltõ kapillárisan felszivárgó víz. nincs nyomása, sem mérhetõ szintje. A klasszikus elõírás: 2 réteg bitumenes szigetelés. A talajnedvesség a kötött talajokban tud feljönni, ahol a kapilláris jelenség mûködik. A víz útja megszakítható nagyobb szemszerkezetû anyaggal, például kavics réteggel.
3. Talajpára. Nagyobb talajszemcsék közötti vízpára. Ez ellen legkönnyebb védekezni. elég egy réteg szigetelés vagy bitumen máz.
A pince (bunker) helyét eleve úgy kell meghatározni, hogy ne legyen talajvíz, minél kevesebb talajnedvesség, lehetõleg csak talajpára ellen kelljen védekezni.
Ha most vasbeton bunkert akarnék építeni, külön alapozásra nincs szükség, mert a vasbeton padlólemez (ellenfödém) eleve lemezalapként mûködik, nagy felületen osztja el az építmény súlyát. Ez a leggyöngébb talajokon is megfelel.
Talajvizes területen az építés költséges, gyakorlott jól felszerelt kivitelezõt igényel. A példa kedvéért: egy malom elevátor aknáit építettük 1,5m-rel a nyugalmi talajvíz szint alatt. Egy hétbe telt amíg a vákuum kutakat lefúrták és vákuumos talajvíz süllyesztéssel szabaddá tették a területet. Folyamatos szivattyúzással dolgoztunk. 50 cm vastag vasbeton alaplemezre 30 cm vastag vasbeton falak kerültek. A keverõtelepen készült "mixerbeton" szakszerû bedolgozással 25-30 cm vastagságban már vízzáró. A kritikus pont az alaplemez és a fal csatlakozása. Ide 20 cm magas mûanyag vízzáró profilokat betonoztunk be (10 cm az alaplemezben, 10 cm a falban), ráadásul a fal alá esõ betonszakasz latex alapú "tapadó híddal" permeteztük be, erre betonoztuk a falat. Az ehhez való betont csak mosott, agyagmentes, frakciónkén adagolt (szemcseméretenként, mészkõ liszttõl a 24mm-es kavicsig) sóderból, kényszerkeverõvel lehet készíteni. Ezt gravitációs keverõvel tüzépi osztályozatlan sóderból nem lehet elõállítani.
Ez nem a falusi kõmûvesek kategóriája.
Most nézegetem hogy mik kellenek az építési engedélyhez de nem találtam mert ez nem teljesen világos. Valaki írta hogy drothalos ablakot használjon a bunkerhez én inkább polikarbonát javasolnám tömör víztiszta polikarbonát nem olcsó de az 1 cm vastagságú már golyó álló én egy pár mm vastagon próbáltam egy 8 kg kalapáccsal megsemmisíteni hát még kárt sem tudtam benne tenni
Tudja valaki hogy kB mennyibe kerül egy építési engedély? És milyen okok lehetnek hogy ne kapd meg?
Szia,
Jo hozzaszolas, de egy bunker eseteben nagy ertek lehet, ha van benne viz (meg akkor is, ha kozvetlenul nem ihato).
Gondolom az lenne a legjobb, ha maga a bunker biztosan a talajviz szintje folott van, mikozben egy kis kut lenyullik biztosan a talajviz szintje ala.
Bel
Szia,a bunker ajtók,nem csak fémböl vannak,elöl 15-20mmes lemez,majd 25-40 cm es beton bevasalva,majd újra a lemez.oldalról hidraulika tolja be a reteszt,az u alakban középen..A két szélen rejtett lõrésekkel,meglehessen viccelni a lángvágós Orkokat.kézigránat nem csinál semmit vele.plasztikot fel kell helyezni.Akármilyen profi csapat törne be rajta oldalról zárótûz fogadja.ezek az ajtók 30-60percet bírnak.és ez az elsõ védvonal,amiböl 3-12 szokott lenni.amig átbirkozza magát egy Dühödt ork csapat,addig a védelem,a menekitö utak valamelyikén könnyedén lelép,vagy hátba támadja a bejönni vágyókat..Szürõ,légellátó rendszerböl amiket láttam szintenként nagyon sok van.Több irányban van amelyik kilométerekre a bunkertöl..Tervrajzuk nem publikus,nagyon nehéz kifüstölni onnan,egy szakaszt,aki fegyverekkel van ellátva.
Valamelyik bunkerépítõkben volt hogy csávókám 3000dolláros ajtót tett tönkre, hogy megnézzék, kibír-e egy hurrikánt. Ha jól emlékszem 160km/órával lõttek rá egy deszkát, átvitte. Csináltak egy másikat, 8000-be került, és bírta a lövéseket meg a robbantást is egy kicsit. A zárszerkezetre raktak valamit (nem értek hozzá) de csak kis rés lett. Jó, azon éppen be lehetett volna lõni, de akkor is... Ja és az egész nem volt több 10-15 cm-nél vastagságban.