Egyre ésszerűbb felkészülni itt az EU-ban is hosszabb-rövidebb blackoutra. Majd rittyentek is valamit erről, talán segítség lesz az új fórumolvasóknak. Addig is ezt a cikket érdemes olvasgatni.
Printable View
Egyre ésszerűbb felkészülni itt az EU-ban is hosszabb-rövidebb blackoutra. Majd rittyentek is valamit erről, talán segítség lesz az új fórumolvasóknak. Addig is ezt a cikket érdemes olvasgatni.
48 órás áramszünet a házunkban -Ilyen volt a valóság Észak Michiganben Teljes sötétség, fagy és ideg
Két teljes napra megszűnt az áramszolgáltatás nálunk Észak-Michiganben. Nem volt világítás, fűtés se internet... csak a természet, a ház és némi gyertya. Ebben a vlogban elmesélem, hogyan vészeltük át a 48 órás áramszünetet és mit csináltunk amíg tartott.
#áramszünet #túlélés #vlog #természet #vidékiház #áramnélkül #életavárosonkívül #amerika #magyar #amerikai
https://www.youtube.com/watch?v=YriEuinOtZc
https://www.youtube.com/watch?v=YriEuinOtZc
Végignéztem a videódat. Nekem Magyarországon volt "szerencsém" eddig két rövidebb áramszünethez, az egyik egy házbeli meghibásodás miatt volt, a másik pedig egy tervezett áramszünet valamilyen karbantartás miatt. Tényleg az a rossz benne (a nem tervezett esetén), hogy nem tudod, mikor lesz vége.
A benzines generátor mindenképpen hasznos, én már beszereztem egyet - majd írok róla a megfelelő topikban - kb. 25 kg tömegű készülék, könnyen hordozható és a fogyasztása is rendben van. Fontos, hogy a CO-képződés veszélye miatt csak kültéren használjuk. Érdemes lehet egy "power station"-t is venni, ezek 1000 Wh vagy akár több energiát tárolnak, és áramszünet esetén a laptopot illetve más készüléket is működtetnek egy darabig.
Közben volt egy spanyol-portugál áramszünet is. Elvileg durva volt, de én annyira nem néztem utána. Végül kiderült hogy mi okozta? Azt mondják hogy nem támadás volt, de mondanak mindenfélét, hogy napkitörés, meg pólusátfordulás. De az első egész európát érintette volna, Afrikát, meg talán Ázsia egy részét is, a második meg az egész világot...
Vannak ezeknél valószínűbb okok is: tűzeset az Alaric-hegyen Délkelet-Franciaországban, ahol megrongálódtak a nagyfeszültségű elektromos távvezetékek és ez okozott zavart, illetve Spanyolországban maga az elektromos hálózat. Ugyanis a földbeállás előtt nemsokkal nagy csinnadrattával bejelentették, hogy már 100%-ban megújuló forrásból származó áramot használnak. Egyes szakértők szerint nem lett elég stabil a hálózat (a megújuló energiákkal azért nem éppen sétagalopp) és ez rottyantott maga alá...
Nincs hivatalos álláspont, csak feltételezések és "okozhatta" kijelentések. Azért ez felvet több kérdést is bennem. Persze azonnal kizárták a külső beavatkozás lehetőségét, ami mélyrehatóbb vizsgálat nélkül szintén nem túl meggyőző.
Azért ahhoz kell némi idő, hogy végigrágják magukat az eseményeken és ténylegesen megállapítsák a történteket. Ennek hosszát az is befolyásolja, hogy hány kézen megy keresztül a jelentés és hány fedlapot cserélnek rajta, mire a szóvivő kezébe kerül :) Persze az is benne van a pakliban, hogy elsikálják a dolgot és soha nem derül fény a tényleges okra.
MIlyen külső beavatkozást tartasz elképzelhetőnek?
Egy ekkora volumenű eseménynél nincs olyan opció, hogy nem mondanak valamit azonnal, vagy kicsit hamarabb, ami alátámasztható és megnyugtató információt ad a lakosságnak, hogy nem kell attól tartaniuk, hogy 3 nap múlva ugyanez megismétlődik, esetleg még hosszabb időtartamban áram nélkül maradnak.
Külső beavatkozás számomra csak azért opció, mert azt azonnal kizárták, anélkül, hogy mai napig tudtak volna valami épkézláb dolgot összedobni, hogy mégis mi történt. Aztán, hogy az egy szimpla hekkerkedés, vagy valami összetettebb és nagyobb művelet része, esetlegesen csak "jelzés" értékkel történt valakik részéről, hogy ilyet is lehet, azt nem tudhatjuk, valószínűleg soha nem is tudjuk meg.
Mindenesetre elgondolkodtató és jó dolgokat lehet olvasni pl. redditen arról, hogy miket tapasztaltak meg a néhol 1 napos áramszünet alatt az emberek, mik hiányoztak nekik ennyire rövid időtartam alatt is.
Például: elemes vagy akkus rádió, amint hallgatni lehetett a híreket, az állami tájékoztatást, egy kempingfőző, amivel tudtak főzni kv-t vagy meleg ételt, alternatív kommunikációs eszköz (meshtastic nagyot ment náluk ennyire rövid idő alatt, én is ezért rendeltem végül be egyet), de pl. kisebb címletű kp sem nagyon volt az embereknek, amivel "kisboltban" tudtak volna vásárolni. Ilyen alapvető dolgok, és akkor arról még nem is beszéltem, hogy kb. azonnal elfogyott az összes lámpa és elem a boltokból, mint ahogy a powerbankok és generátorok is néhány órán belül elfogytak ahol még egyáltalán voltak, vagy pl. nem tudtak tankolni, mert a kutak sem működtek, sokan csak pl. autóban tudtak rádiót hallgatni, mert nem volt a háztartásban egyáltalán rádió készülék, vagy ha igen az hálózatról működött.
Szóval hamukáljanak valamit a népnek, hogy ne legyen pánik? :)
Azért az is mókás volt, hogy sokan nem tudtak bejutni a saját lakásukba, garázsukba, mert az elektromos rendszer nem működött, ezért a szomszédoknak kiabáltak fel az utcáról :) Tetszett, hogy normálisan álltak egymáshoz az emberek, kimentek az utcára beszélgetni, improvizált koncertek voltak.
Hamuka vagy nem, de ha beazonosítható a hiba oka, akkor azt közlik. Valamit megjavítottak, mert lett áram. Ergo valami el volt romolva, mert meg tudták csinálni, tudták hová kell nyúlni és mit kell vele csinálni, hogy ismét jól működjön.
A következő gondolatmenet egy lehetséges alternatíva, teljes mértékben a képzelet szüleménye: ha kaptak egy rendszertámadást és esetlegesen azzal bénították kívülről a hálózatot, akár pl. egy zsarolóvírust, akkor az a megfelelő pénzmozgás után pl. feloldásra kerülhetett.
És itt a pénzmozgást lehet helyettesíteni diplomáciai érdekekkel, házon belüli politikai egyezségekkel, mammutvállalatok közti vagy állami/vállalati egyezségekkel, vagy bármivel, amit a fantáziánk el tud képzelni.
Persze mostanában elég magas a naptevékenység mértéke is, simán benne van a pakliban, hogy az is közrejátszott. Bár ez utóbbi esetében el lehetett volna mondani simán, hogy ez okozta a kiesést és ez ellen mivel fognak a jövőben védekezni, milyen lépéseket tesznek a megelőzés érdekében.
Most rákerestem ismét és még mindig csak feltételes módban vannak lehetséges válaszok, egyetlen kijelentés sincs leírva sehol, hogy tessék: ez volt az oka, hogy ekkora áramszünet volt a régióban.
Több felől meg lehet ezt a kérdést közelíteni:
Akik a (vonat/metró) síneken ragadtak utazás közben már kevébé pozitívan élték meg ezt.
Akik munkában voltak és onnan akár 10-20-40km-t kellett sétáljanak, mert nem tudtak tömegközlekedve vagy taxival haza jutni, rosszabb esetben a gyerekükért elmenni az iskolába/óvodába azok sem voltak túl nyugodtak.
Akik liftben ragadtak sem örültek neki ennyire.
A vízhálózat leállására nem számítottak, mégis megtörtént, az már okozott némi pánikot.
Szerencsére kellemes időjárás volt mikor ez megtörtént, így sem a túlzott hőség, sem pedig a 0 fok alatti hideg nem okozott problémát.
A közösségek az esemény rövidsége miatt telejsen jól tudtak működni, segítettek egymásnak az emberek ahol tudtak, és valóban nem alakult ki pánikhangulat sem. Ennek így kellett lennie, ez így volt rendben. Más lenne a helyzet a 4. vagy 5. napon. Télen főleg.
Sokan találgatnak mi lehet a háttérben, és abban kb. mindenki egyetért, hogy a konkrét okok megnevezésének hiánya erősen arra utal, hogy van a háttérben valami amit nem szeretnének megosztani.