Igen már rég el is készült, mert megírtam!
Megtalálod a Fórumtársak szakmai írásai, cikkei alatt.
CB rádiózás tanfolyam címen.
Olvasd el, utána célirányosan kérdezz.
Printable View
Igen már rég el is készült, mert megírtam!
Megtalálod a Fórumtársak szakmai írásai, cikkei alatt.
CB rádiózás tanfolyam címen.
Olvasd el, utána célirányosan kérdezz.
Köszönöm, átnézem, nem tudom, hogy hogyan kerülte el a figyelmem, pedig ott is körbenéztem :(
Jönnek majd a kérdéseim :)
Az elsõ:
Elég az rg58 vagy érdemesebb jobb kábelt venni, 10m-re és 25m-re?
(70centin H155-öt használok)
De mindenképpen vékonyabb típus kell a védõcsõ kis átmérõje miatt.
Hát az az adó teljesítménytõl függ. Ha nem akarsz erõsítõt használni, csak a rádió teljesítményével adsz, akkor elég az RG58-as. 10-25 méter távolságra is. Szerencsére 11 méteren sokkal kisebb a kábel csillapítása mit 70cm. hullámhosszon.
De ha a késõbbiekben erõsítõt is akarsz, akkor én az RG-213 ast javaslom. Mert kicsi a csillapítása, hajlékony, nagy teljesítményt is elbír. Én is ilyet használok, és nálam 35 méternyi van,+ akár 600watt kimenõ..... És minden oké.
http://www.radioamatorwebshop.eu/kab...koax_kabel_621
Nézd megy az adatait is 30Mhz-nél 1.97 dB. a csillapítás és 1800Wattot tud átvinni! Ne felejtsd el, 3 dB.-enként felezõdik a kimenõ teljesítmény! Nagyon nem mindegy a kábel! De szerencsére 27Mhz.-nél még elég toleráns a rendszer.
Köszönöm, akkor utánanézek majd a kábel adatlapoknak.
Egy "CRT One" rádiót dobtam most be a kocsiba, adtak hozzá egy gagyi antennát is, a másikhoz még várom a boomerang-ot, de rendelés óta semmi visszajelzés, hogy mire szerzik be :(.
Érik a Grant, csak még Páromnak be kell adnom úgy hogy ne legyen mondogatás belõle :)
Jó terjedésnél hallani usa cb adásokat is? Milyen gyakran van jó terjedés?
Csak hogy érdemes-e jegyzetelni innen: https://thesurvivalpodcast.com/forum...?topic=43985.0
A CRT One rádióról: a hiányzó ssb üzemmódot leszámítva kitelepülõs/hátizsákos rádiónak jó lehet: kicsi, kinyitva 400ch 12W. (17e volt mágnestalpas antennával)
http://www.radiocenter.es/contents/m..._crt-one-3.jpg
Jó terjedésnél lehet hallani, de ahhoz már nagyobb nyereségû antenna ajánlott.
Jó terjedés általában napfolt maximum idején van. Most sajnos éppen minimum idõszaka van. Majd 6 év múlva...
De így sem lehetetlen figyelni kell az elõrejelzést. http://www.hotelalfa.hu/
Nézd meg a honlapon rögtön baloldalt legfelül a Las Log táblázatot ott áthatod hogy az utóbbi idõben ki kivel teremtett
kapcsolatot ott vannak az országok is. Most pl.: ahogy nézem Szaúd Arábia, Kanári szigetek, Spanyol, Francia,.....
Illetve baloldalt legalul, ha legörgeted ott a Naptevékenység adat, és a pillanatnyi terjedés különbözõ frekvenciákon.
Most pl.: Mágneses vihar van, és 10-12 méter hullámhosszon nagyon rossz a terjedés, viszont 20-30 méteren jó.
A rádió kitelepülésre jó, mert tényleg kicsi, de az SSB nagyon hiányzik róla.
Szerintem 10 méteren nem fogsz nagy különbséget tapasztalni. Az RG-58 10 méteren ~1dB csillapítású 1500-1600 Ft-ért. Az ajánlott RG-213 ~0,2dB 4700 Ft-ért. Jó alternaítva lehet a H-155, ~0,4dB 2100-2200 FT-ért.
25 méteren már hanyagolnám a az RG-58-at, mert a ott már megvan a 3dB csillapítás a csatlakozókkal együtt. A H-155 csak egy ezressel lenne drágább, de csak 1,5dB veszteség. Az RG-213 lenne a legjobb, mert 1dB alatti a csillapítás, viszont 12-13e Ft lenne csak a kábel. Erre már illik minõségi csatlakozót tenni, ami újabb ezresekkel emeli az árat.
Én nem tartanék attól, hogy kábel teljesítménye kicsi lenne. Az RG-58 is elbír 450W-ot, a H-155 500W-ot. Bár én nem vagyok híve az "izomból" rádiózásnak.
Teljesen igazad van, a kábeleket illetõen! Én is Rg-213-at használok 30méter távolságra.
Persze elsõsorban a csillapítás számít.
Én sem szoktam állandóan "izomból" rádiózni!
Ha pl.: csak Pest környékére beszélek, akkor erõsítõt sem használok. De néha jól jön a plusz teljesítmény ha nincs terjedés,
így körsugárzó antennával.
Nem támadni akartalak vele. Én is használok végfokot, igaz csak 20W-ost, a kézirádióhoz, ha nagyon kell. Mondjuk az a 20-25W, egy 6-9-12dB-s antennával már eléri az 50-100W effektív kimenõ teljesítményt.
A CB-t eddig az antennaméret miatt kerültem el. A 1/4 lambda is 2,75m. Nem ideális panelból és mobilból. Egy tisztességes körsugárzó ~8m. A yagiról nem is beszélve. Ha lenne egy tisztességes adóállomásom, biztos azon is kalandoznék. De már keresem a helyet valami magaslaton, ahonnan be lehetne rádiózni a fél órszágot :)