Nekem úgy tûnik jelenleg talán a leginkább használható alternatíva a fagáz...
Benzinszûkös idõkben már régebben is használták, ha akkor meg tudták csinálni, most sem lehet nagy akadálya.
Printable View
Én is hasonló sorrendet állítottam fel.
1. világítás.
2. kommunikáció
- rádió
- internet
- tv
3. számítógép és elektronikus dokumentáció
4. elektromos szerszámgépek
- szivattyú
- fúró
- "flex"
- hegesztõ inverter
Utána elgondolkodtam, hogy mibe kerülne a megvalósítás.
1. Az egész lakásra kiterjedõ, energiatakarékos, szigetrendszerû rendszer kiépítése 150e Ft körül lenne. Ha zseblámpával (kézi, fej) oldom meg akkor olcsóbb, de a töltõrendszer és az akkupakkok, még így is 50-100e között lenne. Ennyi pénzbõl pedig sok világításra alkalmas olajat lehet raktározni. Ha átmeneti a gebasz (1-12 hónap), akkor elegendõ a készlet. Ha hosszabb vagy végleges, akkor úgysem lenne megoldás az akkuk töltögetése. Pont a világítás az amit az emberek évezredeken keresztül meg tudtak oldani elektromosság nélkül is.
2. Csak akkor érdemes erre áldozni, ha van kivel kommunikálni. Ha tartós a gebasz, akkor nem lesz internet és nem biztos, hogy érdemes lesz nézni/hallgatni a központi tájékoztatást.
3. Hasonló a helyzet. Egy áram nélküli világban minek számítógép (notebook, netbook, tablet, stb...) és minek ebook? Amennyibe kerül egy ilyen terhelést elbíró rendszer, annyiból sok papír alapú könyvet lehet beszerezni. Ha átmeneti a gebasz, akkor nem ismeretekre, hanem tapasztalatokra lesz szükség. Ha hosszabb vagy végleges, akkor (csak elméleti felvetés) a könyveket be lehet szerezni az elhagyatott könyvtárakból.
4. Ez a kategória már más megoldást kíván. Ehhez már nagyfeszültség és sok wattnyi teljesítmény kell, de nem szükséges állandóan. Az eszközök nagy része kiváltható kézi erõvel, de azt viszont tanulni, gyakorolni kell.
Ezek után ott vagyok, ahonnan elindultam. Nem jutottam közelebb a megoldáshoz. Valószínûleg ebbõl is egy kicsi és abból is egy kicsi. Egy pár elemlámpa, akku, akkutöltõ és egy pár petróleum és viharlámpa. A napelemes rendszer, a panel, a töltésvezérlõ, a központi akkupack egyenlõre terv marad. A rádió megvan, de egyenlõre nem bõvítem a flottát. Az energiatakarékos, 12V-os számítógép egyébként is régi vágyam, az "prepperség" nélkül is meglenne. :) Viszont a papír alapú könyvtárat részesítem elõnyben az elektronikussal szemben. A szerszámgépek egyenlõre maradnak, ha akadozni fog az áramellátás majd kerítek egy áramfejlesztõt. Szakmát tanulni se idõm, se pénzem.
Van esetleg valakinek érve vagy ellenérve? Meggyõzhetõ vagyok!
"Van esetleg valakinek érve vagy ellenérve? Meggyõzhetõ vagyok! "
Adok egy tippet ha ennyire érdekel a téma , hozzájuthatsz 220v -hoz akkor is ha totális áramszünet van . Ha van autód és abban 12 voltos akksid és még van üzemanyagod .Szerezz be egy rossz selejtes számítógépekhez használatos szünetmentes tápegységet , minél régebbi típus annál jobb az újak már tele vannak elektronikával .A benne található amúgy is döglött aksit kivághatod belõle . Ezután kell csinálni egy olyan kábelt aminek az egyik fele a tápegységhez csatlakozik a másik pedig egy sima 220 voltos ajzat-konnektor. Az autóaksit pedig oda kell rákötni egy gyors csatlakozóval ahol a tápegység saját kis aksija volt . Ennyi , máris van 12 voltból 220 voltod kb 3-400 w-ig . Ezzel fel lehet tölteni egy laptopot , vagy használhatod a villanyborotvád feltöltheted az összes aksis elemlámpát , aksis fúrót stb... Ugyanígy lehet 12 voltos zöldenergiából 220 voltot fabrikálni . Annyira nem vagyok mûszaki ember de ezt meg tudtam csinálni és tökéletesen mûködik .
Jó ötlet!
Én is autóaksiról fúrok, flexelek a "menedékemnél". Ha sokat akkor néha beindítom a kocsit tölteni az akkut.
(12e-ért vettem ebay-en 1000W-os trapéz invertert, azzal.)
Kis kiegészítés.
UPS:
Arra azért figyelni kell, hogy mihez akarod használni. Vannak készülékek, fõleg motorok amiknek nem jó a sok olcsó szünetmentes trapéz (kvázi szinusz/módosított szinusz) jele. (Pl. fûtés keringetõt csak tiszta szinuszosra szabad kötni) Rendes invertereknél is árban hatalmas különbség van.
Újabb készülékek kapcsolóüzemû tápjai is mennek módosítottal, a régi trafósok viszont nem szeretik.
Soros motoroknak ahol tekercselt az álló és forgórész is szintén mennek vele, igaz kicsit gyengébbek de jól használhatók.
Laptop:
ebay, 12V-os laptoptáp (én még 1500ért vettem). Többféle csatlakozóval és feszültséggel, hogy minden laptophoz jó legyen, szerintem nem nagy pénz érte. Néha kicsit drágábban elõfordul lidl-ben is.
Köszönöm a tippet, de egy ilyen üzemel itthon. Egy hosszabb áramszünetet is kihúzok vele. És van pár kisebb üzemen kívül itt-ott a családban.
Most azon vacillálok, hogy szükséges-e sziget rendszerû hálózatot kiépíteni gebasz esetére vagy inkább hagyományosabb eszközökhöz folyamodjak.
Az autó kézenfekvõ megoldás lehet áramfejlesztõként, de nem gazdaságos. A befektetett energia kis részét alakítja elektromos energiává és annak egy részét is elhasználja saját vezérlésére (legalábbis a sajátom).
A smart sorozat szinuszos, szerencséd van :)
Szükséges szigetüzemû hálózatot kiépíteni? Nem tudom.
Nálam:
-A menedékben nincs hálózati, oda kiépítem.
-Itthon 200Ah akku van a padláson, egy 50W-os napelem tartja feltöltve.
Akkuról 12V és inverterrõl 230V lehozva egyik szobába, áramszünet esetén lehet ott töltögetni vagy hosszabbítózni a lakásba.
Hosszabb áramszünetre áramfejlesztõ is besegíthet, ami adja a 230-at mellette tölti az akkukat.
Eddig csak lámpák, telefonok töltésére használtam, nem volt még több napig tartó áramszünet hogy hûtõt, fagyasztót, cirkót rá kellett volna kötnöm.
Mikor egy viharban néhány órás áramszünet van, inkább élvezem, olyan nyugalom lesz úrrá rajtam :)
Megnyilt a világ legnagyobb naperõmûve
http://index.hu/tudomany/2014/02/14/...bb_naperomuve/
Természetesen rögtön ez ugrott be róla:
http://images3.wikia.nocookie.net/__...3-06-10_02.jpg
http://static2.wikia.nocookie.net/__...HELIOS_One.jpg
Fallout! :haha:
Jobban örülnék egy ilyennek, mint Paksnak!