A sugárvédelmi ruha hiányzik róla :).
Igaz mi sem kaptunk, hogy csak elõ kelljen kapni a szekrénybõl mikor itt az idõ...
Printable View
Nálunk a melóhelyen a csarnokban nincs tetõablak, ill, vannak valami tejüveg ablakfélék amik valójában kinyíló füstelvezetõk ha tûz van, azokon nem sok fény jön be.
A fényt a 2xx db, 5x5m-es rácsban felpakolt 400W-os higanygõzlámpák adják napi 24órában...
Azt nem mondhatják hogy az egyenletes megvilágítás miatt, mert minden egyes asztal el van látva fénycsöves helyi világítással is, amit ráadásul használni is kötelezõ, hogy meglegyen az elõírt megvilágítási érték.
Egy ipari létesítményben elég sok oka lehet ,hogy nem használnak természetes megvilágítást . Emellett a komolyabb ipari létesítményekben a világításnak csak elenyészõ az energiafelhasználása a gépek üzemeltetéséhez képest .
Az említett helyen nem sok gép van (kommunikációs eszközök szervize), tippem szerint 1/3 világítás, 1/3 számítógépek, 1/3 egyéb.
És még egy kis adalék: egy közlekedõ folyosón a fénycsöves lámpatestekben kicserélték a fénycsöveket ledesekre a takarékoskodás jegyében :).
nálunk ezt úgy oldottam meg, hogy a veluxnak vannak úgynevezett fénycsatornája, azt építettem be.A lényege:
nappal az olyan helységekbe, ahol nincs, vagy kicsi az ablak és sötét a hely, a tetõn át, egy csövön keresztül bejön a napfény. Eléggé bevált :D
Mûködne ez?
http://www.youtube.com/watch?v=jiAhiu6UqXQ
A videó alatt néhányan azt írják hogy mûködik, néhányan meg azt hogy átverés.
Láthatóan mûködik :)
De szerintem csak kis méretben. Egyszerû dinamó-motor. Az elektromágneses indukción alapul. De ha túl nagy teljesítményt szeretnél kivenni belõle, megnõ az ellenállása és nem lenne elég a mágnes taszító ereje. Vagy nagyobb erejû mágnesre lenne szükség. "Egy" ledet kihajt. De még így is drága. És mivel forgó alkatrészt tartalmaz, van benne kopó alkatrész. Innentõl kezdve karbantartásigényes. De ha olcsón tudsz állandó mágneshez jutni, akkor jó móka.
Ezekkel a bivajerõs mágnesekkel sok értelmes dolgot lehet csinálni.
Nem lennék meglepve, ha tényleg mûködni.. sõt örülnék neki fenemód! :D
Vilagitás (és sok más egyébb) az áramszünet idejére megoldva lenne egy ilyen kis "generator segirségével! :thumbup