Nagyon jó ötletek. Köszönöm!
Nem olvastam minden régebbi topicot, de nem baj, ha pár dolgot ismételünk, Ãgy nõ a tudásunk.
Printable View
Nagyon jó ötletek. Köszönöm!
Nem olvastam minden régebbi topicot, de nem baj, ha pár dolgot ismételünk, Ãgy nõ a tudásunk.
Ok elemezgessünk...
Idézet:
0 .nap az esemény.....hirtelen bekövetkezõ (pl napkitörés,több vulkán egyidejû kitörése),globális háború..vagy gazdasági összeomlás vége)...dermedten áll mindenki,egyszerûen túl felfoghatatlan,hogy ennek vége,hogy értéktelen mindaz amiért eddig dolgozott spórolt mindenki..tanácstalanság lesz úrrá..
Sokan elindulnak dolgozni,az óvatosabbak megpróbálnak beteget jelenteni,hogy otthon maradhassanak a gyerekekkel,elindulnak a kormányzati szervek válság forgatókönyvei,tanácskozások..
..volt már ilyesmiben részem..talán 2008-ban volt az a nagy augusztusi vihar...nem volt ellátás az egész területen,minden kiesett...na kb. ez várható az elsõ napokban...mindenki döbbenten áll,de bÃzik abban,hogy egy múló üzemzavar..fél nap múlva égnek a telefonok(már ha vannak)..Ãgy telik el három nap (volt olyan rész ahol csak egy hét múlva lett rend...még mi sem fogunk csinálni semmit csak szentségelünk...az elsõ taslás akkor lesz mikor nem lesz kp és kártyás fizetés vagy terminál...hoppá itt érdemes elgondolkodni...a türelmetlenek elindulhatnak,bár még korainak tartom(én legalábbis)Idézet:
1-3 nap akadozva közmûvek vannak,a médiából ellentmondó nyilatkozatok jönnek,lesz olyan csatorna ahol nem is foglalkoznak a témával...kisebb létszám hiánnyal minden mûködik..az emberek bÃznak benne,hogy minden rendben,csak kis fennakadás.
..ekkor még a teljes felszereléssel(akár autóval is) el lehet hagyni a várost..minden kilépési pont tiszta...talán kommunikáció is lesz akadozva..azért én nem bÃznék benne,mert a tornyok akkuja 2-3 napot bÃr ki...(nincs káosz el lehet menni egymáshoz személyesen beszélni és bepakolni)..fedõsztori a szomszédoknak. "üdülni megyünk egy hétre"..ez jó,mert azt hiszik otthon leszel már amikor élesedik a helyzet....ajánlatos amÃg lehet kicsit hazalátogatni pár naponként,hogy lásd mi a helyzet és érzékelik a jelenlétedet..és mindig viszel kis cuccot ami nem feltûnõ...;)
Ebben az elsõ idõszakban ,ha nem indulsz el..kivinni és elrejteni az útra való cuccot(a legrosszabb forgatókönyv figyelembe vételével),mert késõbb jobb ha nem lesz nálad amÃg kiérsz a városból...
..ebben az idõszakban aki kicsit is gondolkodik rájöhetett ...ez hosszú lesz...ha eddigre nem áll vissza a szolgáltatás és az élet a rendes kerékvágásba én mint prepper már csomagolok..de még nem megyek sehová...elkezdem hordani a cuccot ..amÃg van benzin..és nem érdekel ki-mit szól...gyakorlatilag mindent elviszek amit sajnálok ott hagyni...a bútor,tv,sz.gép,porcelánok nem érték...Idézet:
3-7 nap a pénzforgalom korlátozása,független hÃrportálokon kezd a valóság körvonalazódni,spontán tüntetések,rémhÃrek,kisebb pánik..mindenkiben felmerül a kérdés..."Mi lesz?"...fokozott rendõri jelenlét,a fontos munkahelyeken(egészségügy,közmûvek,belügyi,à ¡llami szervek,stb elrendelik a havaria helyzetet),némelyeknek bekattan mi van (prepperek),de igazából még õk is bÃznak,az ellátás egyenlõre a tartalékokból zavartalan,habár egyre többen..elgondolkodnak nem kéne bemenni dolgozni,magára hagyni a házat ,szeretteiket...
..ami viszont igen..kemping felszerelés,takarók,horgászcucc,bakancsok,munkà ¡sruhák,meleg holmi..kaja,kaja,kaja..vÃz nem kell..csak egy komoly tisztÃtó...ekkor már biztosan elrejtem a bobot a kilépési ponton kÃvül..viszonylag ekkor még biztonságos a közlekedés....DE...bármikor igazoltathatnak..a komoly cucc NE legyen nálad....
egyébként ha hozzájutsz a pénzedhez költsd el,kényeztesd magadat,menõ piák,márkás ételek..kicsit élvezd ki a dolgokat..pezsgõ a kádban stb...
A kilépési pontok megválasztása...mérd fel hol van hÃd,utak keresztezõdése..egyszóval azokat a pontokat amik le lesznek zárva..ezeken kÃvül keress jó helyeket ahol ki tudsz jutni...ha nincs..ne éjjel indulj el...akkor vállald be ,hogy megállÃtanak és átvizsgálnak..legyél veszélytelen átlagpolgár....a tizedik napon én már elindulok...
ha valami akadályoztat..betegség,kényszerintézkedés..é s nem tettem meg az elõzõ intézkedéseket..most már égetõ...ekkor már kockáztatni kell..az autós elhagyás kezd reménytelen lenni(ha egyáltalán marad benzin az autóban)...kerékpár,gyalog..az erõszakos kitörést nem ajánlom,a vége egyértelmû...ez már az improvizálás idõszaka..semmi nem garantált..sikerül vagy nem..ha nagyon nem megy az evakuálás,készülj fel az állóháborúra és lesd ki a csendes idõszakot a télakra...egyél.egyél,egyél..gyûjts tartalékot önmagadon és kerüld a konfliktust..ne sérülj meg az már végzetes...amikor tudsz pattanj meg...csendben a fal mellett..Idézet:
7-14 nap....a tûrõképesség vége...nagyjából itt durran el a lufi..kezd elég lenni az áram,vÃz,gáz szünetekbõl..a boltokban minden nap újraáraznak..elgondolkodtató mit kapni a fizetésbõl..de sokaknak már nem kell bemenni,,a felvehetõ pénzösszeg korlátozva,a médiákból továbbra is a "minden rendben jön"szöveg szól,nagy részének korlátozva lesz mit mondhat,netes portálok betiltva,nagyfokú információ korlátozás lesz,minden áron a pánik elkerülése a cél...a dolgozók fogyása miatt ellátási fennakadások lesznek,lassan elkezdõdik a felvásárlás,habár nem sok mindent lehet kapni a pénzért(most jól jár akinek valutában és nem a bankban volt a pénze)..a rosszarcok kezdenek mozgolódni,érzik eljött az õ idejük...az alapellátást és rendet fenntartó egységeknél fenyegetéssel tartják benn a munkaerõt vagy erõszakkal beviszik dolgozni...
és tovább..a további idõszakban ha maradtál,már csak a szerencsédben bÃzhatsz..kösz de én ezt meg hallgatom a kisrádióban....Idézet:
30-60 nap
Az érdekes kérdés hogyan értesÃtik egymást az ország több pontjáról,hogy itt az idõ....kivitelezhetetlen..nem lehet kisrádió talán..pár kilométerre...ha nincs a megszokott eszköz..100-300 kilométerre lehetetlen..de egymást tudják értesÃteni az úton lévõk...
Be kell járni a lehetséges útvonalakat,ki kell jelölni rejtekhelyeket ahová vÃzmentesen elrejtve toll és papÃr van..az elsõ megáll és üzenetet hagy (mikor jártam itt,hányan vagyunk,mi van nálunk,mivel közlekedünk) és visszarejti..ha van gyülekezési pont ott meg lehet hagyni melyik úton indult el...érdemes útközben az összes rejtekhelyet felkeresni és üzenetet hagyni ill.elolvasni....esetleg meg lehet beszélni hogy minden ponton 2-10 órás pihenõt tart mindenki(persze ha nem az utolsó)..aki mögötte jön Ãgy tudja ha jól kilép még ott találja a társát a következõ ponton...
..de az élet Ãrja a könyvet..mi csak olvassuk...
Végül pár jó tanács!
--tanulj meg boldogulni egyedül(szûk családdal),minimális felszereléssel ,amit elbÃrsz..ezt gyakorold orrvérzésig....mert a Terv olyan mint a léggömb....
--tudatosuljon benned,hogy hiába indultál el ,lehet az út végén nem vár sem biztonság,sem barátok,sem készletek...természeti katasztrófánál ,háborúnál különösen igaz lehet..
--higgy a szemednek és bÃzz az ösztöneidben..mozdulj és ne téblábolj..ne kételkedj..
--tanulj meg improvizálni,ne ragaszkodj feltétlen a Tervhez...
--felejtsd el a lelkiismeret furdalást,az önmarcangolást..a "mi lett volna .ha másként csinálom,akkor talán..."...megtetted nem sikerült,köpj egyet és menj tovább,tedd a dolgod...
--nem mindenki ellenség !..ha jó emberekbe botlasz,ha tudsz segÃts nekik,ha nem hagyd õket békén...
--nem a Te nyûgöd a világ..magaddal foglalkozz elsõsorban..
--tanulj meg csendben lenni,lapulni,tûrni..próbálgasd az egyedül létet ,a végtelenségig kell bÃrni adott esetben...
--és végül...ha nem vagy a baj közelében,akkor nem lesz baj...nem szégyen kitérni,meglapulni,megalázkodni...kerüld a konfliktusokat.
Pár dologgal nem értek egyet vagy nem értem miért lenne jó de az utolsó hozzászólásoddal maximálisan egyet tudok érteni!!!
Kommunikációs csatornának ilyen esetben csak a cb játszik, mondjuk átrágttam magam az egész topicon de még mindig nem vágom. Most akkor egy olcsó új cb-nek nincs csak 50-60km-es hatótávja, vagy most akkor azokkal is lehet beszélni párszáz km-t?
Egy Cb-nek stabilból éjszaka tényleg 50-60km. a hatótávja erõsÃtõ nélkül, de ez nagyban függ ez a helyzetedtõl is!
Azaz menyire vagy magasan, a környezetedhez, a terephez képest.
De nappal, amikor van ionoszférikus terjedés akkor a hatótáv lehet akár 1000-10000Km. is!!
De itt az ionoszféra terjedésnél vannak holt zónák, ahol nem hallasz semmit, mert a terjedés nem egyenletes!
A rövidhullámon az a "szép" hogy semmi nem biztos. Néha jó a terjedés, néha nem.
Szerintem a CB csak stabilban és mobilban mûxik, kézi cb semmit nem ér.
Stabil: nagy áramforrás, erõsÃtõ, nagy antenna, fixen telepÃtve.
Mobil: autóban, akár erõsÃtõvel, komoly antennával.
A PMR-eket nem kell leÃrni.
20-30 ezer forintos cucc már jól szól. A stabilok, papagájok, hozzák a hÃreket. Lehet, hogy nem tudsz visszaszolni, de hallod.
Egyszer az õskorban egy balesethez elsõnek értem oda. Volt CB a kocsiban.
A közelben egy traktoros az otthon lévõ asszonnyal cb-n beszélgetett.
Õt elértem és megkértem tekerjen a kilencesre. Itt elérte a tûzoltókat. A kommunikáció Ãgy zajlott:
Amit én mondtam, õ ismételte. A tûzoltókat meg direktgen hallottam, neki nem kellett ismételnie. Akkor még nem volt mobil, a mentõ pedig pár perc alatt ott volt.
Szóval lehetnek ilyen sajátosságok, azt kell használni ami van.
Ha pestrõl többen elindulnak, egy adott frekin hallhatják egymást. Hallhatják a stabilt amin jönnek a hÃrek. Az átjátszók agyon lesznek terhelve. A fél országot nem tudjuk átrádiózni pár ezer forintos kütyükkel.
De a tábla, kréta, papÃr, stb mind jó megoldás.