Milliárdos technokrata oligarchák már ma is úgy tekintenek a virtuális valóságra, mint amivel majd olcsón be lehet fogni a pórnép száját:
https://www.wired.com/story/billiona...social-change/
Printable View
Milliárdos technokrata oligarchák már ma is úgy tekintenek a virtuális valóságra, mint amivel majd olcsón be lehet fogni a pórnép száját:
https://www.wired.com/story/billiona...social-change/
A játékok a többség számára eszképizmusként működnek. A Bitcoin monetáris rendszerében gyakorlatilag megvalósíthatóvá válik az összes gazdasági utópia (kivéve kommunizmus, mert az fasság), tehát általánosságban lényegesen kevesebben költenek majd korlátozottan létező dolgokra csak azért, hogy jobban érezzék magukat. Főleg úgy, hogy a bitcoin kemény valuta, CSAK munkáért cserébe lehet hozzájutni. 30 éve (sajnos sokak számára még ma is) szélesebb körben létezett az az illúzió, hogy a pénznek önmagában is van értéke, és, hogy jobban jár az ember, ha inkább megtakarítja.
A technológiát meg lehet venni, pénzért. Szóval a pénz lesz a lényeg.
A szuperember kifejezés használata kényelmesen eltávolítja a tömegeket a lényegtől, hiszen nehéz azonosulni egy filozófiával, amely eleve szuperemberekkel dolgozik. főleg, ha mindenki jobbnak és okosabbnak tartja magát másoknál. Nagyon is elevenbe vágna viszont mindenkinek az, ha egyszerűen leírnák, hogy a csórók megszívják.
Ráadásul a Bitcoin monetáris rendszere ellehetetleníti a parazitizmust, tehát aki akar, az a nulláról is kiemelkedhet. Csak dolgozni kell érte, ennyi az egész.
2022-ben ott tartunk, hogy még 118 év van hátra a blokkjutalom eltűnéséig, a hosszú távú trend addig emelkedik. Lesz még 1 sat vásárlóereje annyi, hogy egy napi kaja kijöjjön belőle. És közel sem kell majd ennyit várnunk rá. Ma 1 forint tíz éven belül százezer lehet. Vagy nem. Senki sem tudja a jövőt. Csak éppen nagyon-nagyon valószínű.
Továbbra sem értek sokat a bitcoinból, még nem olvastam el a Dream_walker által ajánlott könyvet sem. Ritkán benézek ebbe a topicba, és innen próbálom összegyűjtögetni az infókat, de sajnos ennek a nagy része számomra kínaiul van. A minap olvastam a Ledger Nano S cuccról, első körben úgy látom, hogy az talán kellően egyszerű ahhoz, hogy pénzügyi analfabéták elkezdjék a bitcoin gyűjtögetést. Mi a véleményetek?
Szerintem mint mindennel ezzel is az van, hogyha foglalkozik vele az ember, akkor az út az mutatja magát. Ha nagyon sokat foglalkozol vele és ügyesen navigálsz az elérhető tartalmak között, akkor nagyon fogsz érteni hozzá (ez nem én vagyok), ha nagyon kicsit foglalkozol vele, akkor a felszín kapargatásáig jutsz el.
Ledger Nano helyett papírtárca, vagy okostelefonos tárca az amit ajánlok. Hogy konkrétan melyiket? Fogalmam sincs, de a "Best Paper wallet 2022" vagy a "Best smartphone wallet 2022" keresésekkel 3 db (különböző feltöltők magas nézettség) 10 perces youtube videó megnézésével nem lesz nehéz választani egy valószínűleg jót.
Ha valamilyen fura oknál fogva mégis a Nano S a szimpatikus, akkor a "Best hardware wallet 2022" fog adni egy választ helyette valószínűleg egy másikra.
A havi X forintért történő gyűjtögetéshez (ahol X egy viszonylag kicsi forintösszeg) igazából hót mindegy, úgyis az emberi tényező a lényeg, hogy a kulcsot, vagy a seed-et megfelelően kezeld
Köszi a támpontokat, st.jimmy. Természetesen ahhoz ért az ember, amivel foglalkozik. :) Ezért írtam, hogy még nem foglalkoztam behatóan a témával (mert sok más dolog is van), de igyekszem összerakosgatni az infókat. Nekem ezek semmit sem mondanak, hogy megfelelően kezelni a kulcsot/seedet, fogalmam nincs, hogy egy papírtárcából hogyan lesz bitcoin stb., semmit nem értek az egészből és ez idegesít. :) Majd utánajárok, még egyszer köszi az infókat.
Akkor a papírtárcának az a legegyszerűbb módja, hogy elballagok egy CoinCash ATM-hez, az készít nekem egy tárcát, és a továbbiakban az ATM-nél vásárolok mondjuk havonta x összegért bitcoint? Erről találtam jó videót is, ami bemutatja az egésznek a menetét.
https://youtu.be/uU3P6TBEpoI
Dream_walker írta, hogy a papírtárca netes oldalon való generáltatása nem feltétlenül biztonságos, amivel egyet is értek. Ezért gondoltam az ATM-es létrehozásra. Az teljesen biztonságos, nem?
A bitcoin vásárlás módozataiból (hogyan mennyi a tranzakciós költség stb.) amiket itt írtatok, abból még nem sokat értek. Gondolom az elején jó az, ha havonta egyszer elbattyogok az ATM-hez, aztán ott veszek.
Papírtárca: bármely, BÁRMELY tárcaprogramból kimásolt privát kulcs, nyomtatott formában, hardcore felhasználók karaktersor helyett qr-kódot is használhatnak.
Ennyi.
Karaktersor:
Kfgasgsvbns84278ö2pqdsaaífbdfgkq
Ez nem egy privát kulcs, de így néz ki az is. Beírod a wordbe, kinyomtatod, kész a papírtárca. Ekkor a kulcsod van elmentve. A kulcsot BÁRMELY tárcába importálhatod.
Seed:
dark letters light cover blablabla... és ilyen szavakból 12 vagy 24 darab. A tárcaprogram telepítésekor írja ki a gép/telefon, és vissza is kell írnod a befejezéshez a megfelelő sorrendben. Word, nyomtatás, kész a papírtárca.
A seed CSAK azzal a tárcaprogrammal működik, amelyikben kaptad. Ledger Nano X seed-del nem tudsz Trezor hardvertárcát visszaállítani.
BTC-cím:
1Cdhgsgdhnakjbgkaflelfr56789öonerfg3edfgz
Ez sem valódi cím, de így néznek ki. Ezt kell megadnod, ha valaki küldene neked, vagy te vásárolnál, és ide kéred. A címet le tudod generáltatni qr-kódként is.
Dream_walker, köszi az összefoglalást!
Megzuhant az árfolyam, de ma kb. 11%-ot emelkedett. A tőzsdére nem mertem ránézni...