Ezt jó tudni.
Printable View
Ezt jó tudni.
Úgylátom 2 malomban õröltök.
A jobb minõségû kerámiaszûrõk 0.015 mikron résmérettel szûrik a vírusok jelentõs részét is.
A sawyer viszont nem kerámia rendszerû. Finom rostos mûanyagból készült a szûrõje.
Jobb kerámiaszûrõt gyártó cégek a kerámia belsejébe aktívszenet tesznek, így a kemikáliák és egyéb anyagok is fennakadnak a felületén.
Olvassatok vissza írtunk errõl már itt a fórumban. Ilyen rendszerû a MSR-Miniworks pumpás víztisztító.
UI: De a Kínai katonai kerámia belsejében is van után szûrõ apró kerámiagolyók formájában.
A kerámiaszûrõt kérdezte, arra kapott precízen választ. :)
A kerámiaszûrõknek nincs ilyen kis résmérete.
Katadyn Mini 0.2
Katadyn Hiker Pro 0.3
MSR AutoFlow és Miniworks 0.2
LifeStraw 0.2
Soldier Water Filter (kínai) 0.1
Aquamira 3.0 (nem elírás, ilyen gagyi)
A baktériumok jellemzõen >5 mikron, a paraziták 0.2–0.5 mikron, a vírusok 0.004 körül vannak.
Csak egy apró korrekció a precizitás érdekében: a Sawyer Mini és a Sawyer Bottle üreges szál-membrán szûrõvel rendelkezik, nem rost és nem szövöttként kell elképzelni, hanem a külsõ tér és a csõszál üreges belseje között a szál falán közlekedik a víz. Egyébként a Sawyer-ek 0.1 mikronosak, a legjobbak közt vannak.
A Lifesaver Bottle pedig szénszûrõs (0.015), jó nagy dög, de legalább sûrûn cserélgetni is kell a szûrõbetétet.
Valóban helytelenül írtam a tizedes vesszõt. Rendesen 0,15 Mikront akartam írni, a jobb kerámia szûrõkre.
Mea kulpa.... :D
Örülök, hogy segíthettem, Pityubá. :thumbup
Látam valahol házilag készült szûrõt , elõszûrõt , talán plusszos dobozból csinálta valaki , nem tudjátok hol találom ?
Én is készítettem aktívszén szûrõt, feltettem itt a fórumban. Az elsõ próbánál túl finomra törtem a faszenet és betömörödött.
Ezt a hibát kerülni kell, 2-3 mm-es darabok megfelelnek, a szénport ki kell rostálni a törekbõl.
Csatolmány 5810
A Kínai katonaihoz pedig elõszûrõt Plusszos dobozból.
http://kepfeltoltes.hu/150702/IMG_01...toltes.hu_.jpg
4 mm-es fúróval kifurkáltam a doboz kerületét, majd a kilyuggatott felületre tekertem a szûrõanyagot.
Erõs gumikarikákkal rögzítettem. A felpattintható tetejébe sárgaréz csövet rögzítettem.
Nehezéknek PC egér golyót tettem a belsejébe. Szûrõanyag, tejszûréshez használt 1 Mikronos 0,5 mm vastag mûanyaglemez.
Elõszûrõ nem indokolja ezt a finom lyukméretet, megfelel a több rétegben feltekert higiéniai törlõkendõ is.
A katonai szûrõ kifolyócsövére aktívszén szûrõ csatlakozik. Ezt a Tecsóban vettem 2 darabos kiszerelésben, vízszûrõhöz tartalék.
(Szûrõket gyártó cég kidobott szemetében található leesõ darabokból kaptam.)
Köszönöm :-)
nemreg lattam ezt a videot es viz szuresi otletet:
https://www.youtube.com/watch?v=EF09nXo9cMg
errol kinek mi a velemenye? eleg-e ez a fajta szures vagy forralni is kellene meg a vizet a biztonsagos fogyasztashoz?