Csináltam egy PC tesztet egy programmal. Aztán gondoltam egyet és lefuttattam egy tesztet a régi gépen is.
És kiderült hogy a 60 GB-os SSD amirõl azt hittem hogy elveszett, az végig a régi gépben volt!
https://www.youtube.com/watch?v=19f1RDV2k6w
Printable View
Csináltam egy PC tesztet egy programmal. Aztán gondoltam egyet és lefuttattam egy tesztet a régi gépen is.
És kiderült hogy a 60 GB-os SSD amirõl azt hittem hogy elveszett, az végig a régi gépben volt!
https://www.youtube.com/watch?v=19f1RDV2k6w
Tud valaki ajánlani laptopot átlagos használatra 150e-ig?
Azért jobb kellene mint a mostani: Lenovo Ideapad 100-15IBY 80MJ00KMHV
Ami kellene de mostanában már nem divat:
- cserélhetõ vinyó
- bõvíthetõ ram
- Lan csatlakozó
Lenovót nem akarok, mert a mostani a 2 évben max. 50x volt lecsukva de a két zsanérnál a kijelzõ fém kerete eltörött, körülötte a mûanyag is letöredezett.
Amint leírtam az elõbb hogy Lenovót nem akarok, jött a kék halál is :D
Használt üzleti notebook vagy laptopot válassz. Ezek a 150e Ft-os újonnan vehetõ consumer gépek elég brokik. Nekem egy thinkpad és egy latitude van hadra fogva, hibátlanok mindketten.
150-ért nehéz dolog.
Mi a pontos felhasználás?
Csak azért kérdezem, mert pl ha sokat használja az ember otthon és keveset máshol, akkor opció, hogy valami vacak monitorral megbékéljen a laptopon és olcsón vegyen használható asztali monitort.
Nekem így mentek a laptopvásárlásaim az elmúlt majd 10 évben:
150-ért olcsó dell inspiron, a lényeg az árhoz képest minél nagyobb teljesítmény. - Amit elgondoltam teljesült, szedi a lábait szépen ahhoz képest, de a kijelzõ katasztrófa, majd kifolyt a szemem 3 éven át (koli, melóhely, otthoni felhasználás erõsen váltva, monitor nem volt opció)
A következõ legyen egy jobb kijelzõvel valami szintén ár érték bajnok, 200 ért sikerült matt ips kijelzõs dell inspiron, a processzora névlegesen nem rosszabb, ram van. - A kijelzõ tényleg kellemes a szemnek meg az egész gépet szerettem volna, de a használati sebesség az lassabb lett és ez fájt, nem töltötte ki a tervezett 3 évét elsõdleges gépként. (késõbb kiderült, hogy lehet, hogy win10-re jobban optimalizált, mint win7-re de akkor még nem váltottam, majd valamikor talán rakok rá, mindenesetre az i5 5200u procitól óva intenék mindenkit egyelõre :D és itt a hangsúly az U betûn van a végén)
Elborult az agyam és azt mondtam legyen kvázi full power laptop jó kijelzõvel, de elég a mûanyag ház. Lenovo y-520 nVme ssd (+hdd), ddr4 ram, i7 7700HQ, meg elvileg valami értelmezhetõ videokártya is van benne, de az nekem mindegy. 300 környékén. - Talán most 1 éves és meg vagyok vele elégedve, persze zavar kicsit a mûanyag ház, de ha egyszer le kell cseréljem és addigra nem leszek kõgazdag a mai szememmel nézve, akkor jöhet megint plasztik. Jó a teljesítmény, bár így is minden héten többször van, hogy kiadok neki valamit és elgondolkozik egy 5-6 percre, de legalább nem 20-30 percre, mint az elõzõ.
Talán tanulságos lehet a történetem.
Nagyon érdemes megnézni, hogy mire kell a cucc, mert ha internetezés-zenehallgatás, akkor régi üzleti csúcsprémiumot érdemes venned, azon tudsz mindent mókolni, ha kell elzötyög rajta valami windows, de mindennapokban meg hasíthat linuxal, oda nem kell kraft.
Ha kell a windows, akkor meg kell nézni, hogy 7, vagy 10. 7 alá érdemes lehet win8 megjelenése környéki csúcshardvert tolni, de ott meg vannak számlálva az éveid, mert ki fog menni a 7 támogatása és akkor internetezés off. A jövõ a win10 szerintem a bõvíthetõ ramról nem kell lemondani a konzumer gépeknél sem, talán ma sem 2 foglalat szokott lenni talán ma is a legtöbben, és egy lapot kapnak eredetileg 4 vagy 8 GB. Amúgy ahhoz durvának kell lenni, hogy a 8 kevés legyen. Fiókos vinyót csak az õsöreg üzletiken találsz már szerintem.
Lan a normál méretben (15.6 nem yoga, nem extravékony) azt tippelném, hogy kéne legyen kb mindenben, de lehet rég néztem. Amúgy ár/teljesítményben ez a méretkategória az optimum általában.
Köszönöm, úgy néz ki nehezebb lesz mint gondoltam.
Nincs semmi nagy erõforrás igényem, maximum youtube ami olyan.
Sajnos a mostani is sokszor leül a firefox alatt is, valahogy elfogy a memória, jó hogy sok lap van megnyitva de 2giga ram hova kell neki (akkor kezd belassulni).
Firefox újraindít megint megy szépen. A másik kettõ meg nem tudom hol van, talán a videókártya köti le?
Asztali nem opció, nincs helyem :(
Ha lenne helyem erre rátolnám a monitort és egyenlõre meg lenne oldva.
Nem fiókos vinyóra gondoltam, csak hogy nem kell érte szétszedni a gépet.
A mostani alján semmi ablak, még akkunak sem.
Van bolt ahol ilyen használt gépeket árulnak vagy apróhirdetési oldalakon kell keresni?
Google: használt üzleti laptop.
Én az elsõt garival vettem ha jól emlékszem laptopsystem.hu az oldal és a bolt neve.
A másik jobb üzlet volt (16GB ram, 1GB videókari, i7 újabb generáció és magnézium ház), ssd-t én vettem bele ezt melóhelyen sikerült cserekor megcsípni, ez visz minden videót röccenés nélkül, megy a ps is szépen rajta. Boltban ez kb 100 lehet használtan. Pici, 26†monitort használok dokkolóval.
Bármit veszel, utána jól nézd meg a rendszert. Akkor is ha boltból veszed használtan.
Emlékszem egy haverom családja vett számítógépet amikor még tizenévesek voltunk. Kb. 16. Na, szóval kisboltból vették, hasznátlan. Hadd ne mondjam, jól átvágták vele õket.
Áthívott hogy nézzem meg hogy milyen a kompjúter. Leültem és már rögtön az elején láttam a problémákat. 8 MB ram helyett 4 MB. Ismert videókártya helyett egy NoName szemét, ráadásul 2 MB memória helyett 1 MB memória volt benne. Mondtam neki hogy villámgyorsan vigye vissza és vagy reklamáljon amíg nem rakják bele azt ami a papíron van, vagy kérje vissza a pénzt és hagyja ott a gépet.
Az elõbbit választotta, úgy már úgy-ahogy tûrhetõ lett az ár-érték arány. Az biztos hogy jókora veszteségtõl mentettem meg õket. :)
Bekapcsoltam az asszony gépét, elindult. De egyszer csak elment a kép, aztán sípolás, fekete képernyõ. Próbáltam újraindítani, de nem változott a helyzet. Kivettem az egyik memóriát, aztán rendesen elindult. Úgy néz ki hogy az egyik G-Skill megadta magát.
Gondolom ha simán átdobjuk a régi HDD-t az újabba, akkor a Windows 10 majd újrarakja a drivereket. Ha nem, akkor újratesszük a Windowst és kész.
Az új gépemben a processor túlteljesít, a memória meg nagyon jól fut, de a videókártya gatyán megy, és az M.2-es tárhely is lassan zörög. Még nem jöttem rá hogy miért. A videókártyánál szerintem majd csinálok egy olyat, hogy átrakom egy másik slot-ba. Az M.2-esnél pedig van egy olyan tervem, hogy veszek egy kártyát, amibe beilleszthetõ. Max. átrakom abba. Az 1 Terrás Samsung is 150 dollár alá került, szóval veszek majd egyet.
(Mivel az anyagiak egyre szûkösebbek, lehet ez volt az utolsó esélyem egy új gépre a munkához. Bonyolult helyzet, lehet majd írok róla valahol, de nem itt, mert nem computer téma.)
A firefox, fõleg, ha egy régebbi verziót használsz, iszonyúan eszi a ram-ot. Még jobban eszi, ha több lapot tartasz nyitva egyszerre (azaz mindig).
Két megoldás van, ha ragaszkodsz a firefoxhoz:
Frissítsd le a legújabbra, és kapcsolj ki benne mindent, amire nincs szükséged. Kiegészítõk, nyomkövetés, sütik, ilyesmi. Van a neten több "hogyan butítsd használhatóra a firefox-ot" cikk :)
A másik lehetõség, hogy elviseled a lassúságot.
Ha nem ragaszkodsz a foxhoz (tényleg jó böngészõ, én is használom néha, de csak néha), akkor két jó opció van, az opera vagy a brave.
Az opera a világ legjobb böngészõje :) Firefox-szerû kezelés, csak a sok flanc nélkül. Persze abban is érdemes kikapcsolni, amit csak lehet.
A brave egy friss husi, annyit mondanék róla, hogy az a srác csinálja, aki a netscape böngészõt összerakta, valamint az elsõ mozillát (firefoxot). Alapbeállításként blokkol MINDEN reklámot, trackert, mármint úgy van kódolva, hogy nem jeleníti meg, te sem tudod megjeleníteni, mint mondjuk egy adblocker-rel. Emellett az összes beépülõ modult, fészi lájk gomb, vásárlóink mondták, stb, az összes ilyen hülyeséget.
Beépített kriptotárcával rendelkezik, ez ne riasszon el, rendes, normál böngészõ, csak ha a brave reklámokat bekpcsolod rajta, akkor a saját kriptopénzébõl ad neked cserébe.
Egyetlen hátránya van, hogy még új, és jönnek elõ a hibák, amelyek nem nagyok, de nekem mondjuk azért pár naponta legalább egyszer lefagy. Mondjuk egy hónapja még kétóránként lefagyott, szóval legalább dolgoznak rajta gõzerõvel :D
Ez valószínûleg szoftveres gond.
Szóval megy az Internet, de se a gmail-t, se a Youtube-ot nem tudom elérni. Próbláltam kikapcsolni a tûzfalat, nem segített. Firefox, Chrome, Edge, Opera, mindegyiket próbáltam, de egyiknél sem megy. Tegnap nem volt probléma, de ma nem ment semmi. Asszony gépén sem. De az meg hogy lehet? Ha szoftver gond, akkor nem lehet hogy a két rendszeren egyszerre ne mûködjön. Az Internet szolgáltató szórakozik? Vagy mi lehet ez? A Google se mûködik. A blogger.com se megy, de az is a Google-é.
Update 1:
Windows tûzfalat reseteltem. Nem segített.
DNS számokat megváltoztattam a Google számaira. Újraindítottam a gépet. A weboldalak még mindig nem mûködnek.
Update 2:
Az ezer éves laptop se tud a Google szerverre bejutni, pedig azon Linux van. Tehát vagy a Router blokkolja a szervereket, vagy megint a netszolgáltatónk sara a probléma.
Update 3:
Beszéltem a netszolgáltatóval, valami segítõvel, chaten. Adott 2 telefonszámot és azt mondta hogy õ nem tud segíteni. Az a legjobb, mikor telefonálni kell. Amit 2 perc alatt legépelhetnék chatben, azt dadogjam el a telefonba, mert az Internet-ügyfélszolgálatnál nincs Internet, csak telefon? Vagy mi indokolja az online-chat és email hiányát?
Az biztos hogy ebbõl ma már nem lesz videófeltöltés. :(
Update 4:
A problméma az IPv6. Ha csak az IPv4 megy az Internet-beállításoknál, akkor mûködik minden. Ha ki van pipálva az IPv6 is, akkor viszont az összes Google szerver elérhetetlen. Mivel nem csak a Windows-nak van gondja, hanem a Linux-nál is ez a helyzet, ebbõl arra következtetek hogy a szolgáltató csinált valamit.