Az erdõben igen, csak a házhoz/propántárolóhoz ne jöjjenek.
Mondjuk ezek a barna és sárga darazsak kinyírják a méheket is, azt meg biztos nem hagyom nekik.
Ha kell, hadat üzenek az összesnek.
Printable View
Frissítés:
3 hónapja kiástam ameddig tudtam követni a járatot. Egy helyen hamu félét láttam, gondoltam itt volt a fészek, elégett. Teleöntöttem vízzel a gödröt, hogy talán kimossa a járatot ha van tovább, de megállt a víz benne. Nem temettem még be. Aztán késõbb megjelent pár a darázs és a lyuk is folytatódott. Tovább ástam egy hûvös nyirkos napon. Elértem egy olyan pontig hogy még mélyebbre kellett volna ásni, a diófa gyökere is útban volt, így feladtam. Ráfordítottam egy másfél literes flakon fáradt olajat a lyukra, másnap még egyet. Ennek már talán 2 hónapja azóta nem látni õket. Remélem végleg megoldódott a dolog, lassan betemetem a gödröt.
Az olaj nem árt meg a talajnak? Én még a hipót is nagyon felhígítva fújom rájuk, vigyázni akarok a talajra, amúgy is rossz, nem akarok rontani az állagán, meg a kútvízbe sem kerülhet semmi vegyszer, különben víz nélkül maradnánk.
Volt nálunk néhány éve nagy balhé emiatt, mérgezés történt ami a földben belement az ivóvízbe és egy rakás környék beli kútba így méreg került és a víz ihatatlanná vált. Eléggé katasztrófahelyzet volt.
Nem mûvelt terület, talajvíz meg vagy 15m mélyen van itt, nem hiszem hogy probléma lenne belõle.
Engem nem érint, így nem olvastam el, de számotokra hasznos lehet:
Hogyan védekezhetünk a darazsak ellen környezetbarát módon?
Köszi. Sajnos bármikor érinthet, bárhova befészkelhetnek.
"Növényekkel is védekezhetünk a darazsak ellen: a különbözõ mentafajták, a kakukkfû, a citronella, az eukaliptusz és a fehér üröm természetes darázsriasztó hatású"
Ahova befészkelték magukat régen menta volt, most folyamatosan fûnyírózva van, de nõl a fû között most is. Kakukkfû 3m-re van tõle...
Off:
Ez sem jött be vakond ellen, még a tövében is túrt: https://www.norakerteszet.hu/cikkek/...-gond-a-vakond
Nálunk megint bementek a gáztartályhoz, tegnapelõtt néztem meg õket. Újra építik a fészket. Talán este kimegyek, megint lefújom õket és leverem az épülõ fészket. Nagyon jó helynek vélik a gáztároló "kupakját". :hogymi:
Á, simán rájuk fújom a hígított hipót és annyi. rögtön lefordul tõle mindegyik. Óriás-hangyák ellen nem jó, de a repülõ jószágokat lehet vele tizedelni. :)