Azért figyelni kell, mert vannak nem valódi hanem "természetazonos" illóolajok is.
Printable View
Nem állítom, hogy nagymester vagyok az illóolajelõállításban, de tudomásom szerint azért mennek szinte aranyáron, mert a legtöbb komponensüket nem lehet szintetikus úton elõállítani. Innentõl kezdve az, hogy "természetazonos", nagyjából egyenlõ azzal, hogy hamisítvány.
Állítólag ha egy papírra cseppentesz és mikor elpárolog nem hagy nyomot akkor valódi. De nem tudom ez mennyire megbízható teszt.
Most cseppentettem egy mentát, az tuti természetes (saját fõzet), kíváncsi leszek.
Igaz világos aranyszínû, inkább a cickafarkkal kellett volna az olyan mint a tinta, csak elfogyott :(.
Az aranyár oka, hogy sok növény kell hozzá :(.
Minél kevesebb egy növény illóolaj tartalma, annál több kell belõle, annál drágább.
pl. a rózsa azért horror drága mert illóolaj tartalma 0,01-0,1% (1kg sziromból 0,1-1g jön ki, 1g = kb. 50csepp)
Levendula viszonylag jó 1-4% (1kg -> 10-40g)
A mennyiségi követelmény az egyik összetevõ, a másik pedig az, hogy nem lehet szintetizálni. Ha megnézed a vitaminokat, amiket növényekbõl vonnak ki, ott is nagyjából ilyen nagyságrendû a koncentráció. Viszont mivel elõ lehet állítani ipari körülmények között, olcsón és tömegesen, nincs is olyan magas áruk. Ellenben, ha különbözõ kivonatokat nézel (tehát olyan sürítményeket, kivonatokat, olajokat, stb.), amelyek az eredeti, természetes formájában tartalmazzák a vitaminokat vagy az ásványi anyagokat, na azok a pirulák sokkal drágábbak, mint az átlag gyógyszergyári készítmények.
Ez a párologtatós teszt jónak tûnik. Bár az illóolajok tartalmazhatnak olyan összetevõket is, amelyek szobahõmérsékleten nem párolognak el, így azért a fejemet nem tenném rá, hogy csalhatatlan a módszer. Szerintem egyszerûbb, ha a gyártó alapján szelektál az ember. Én a silvestris üzemében jártam személyesen, az õ termékeiket biztosan tudom ajánlani, hogy nem trükkösek.
Én jártam parfüm gyárban a Fragonardban. Ott elmondták az orrok, azok az emberek akik a az orruk után keverik a parfümöket, hogy a piacot tönkre teszik a kínai és egyéb távol-keleti hamisítványok. Õk azt tekintik eredeti, természetes anyagokból készültnek, amit õk palackoztak és láttak el zárjeggyel. Keleten kiváló vegyészek vannak kiváló laboratóriumi háttérrel és szintén kiváló orrokkal. Ettõl kezdve senki sem tudja már megkülönböztetni a természetes eredetût a mesterségestõl, a hamisat az igazitól. Úgy hogy csak Fragonard zárjegyeset vegyünk tõlük, mert a zárjegyet is hamisítják...
A másik az elpárologtatós próba. Szerintem nem jó. Minden olajnak vannak nehezebben, szobahõmérsékleten el nem párolgó részei. A gázgyárban meg a szenet is elgázosítják szinte maradék nélkül.
Valóban nem jó a teszt, maradt halvány folt :(.
Szeretném a tanácsotokat kérni.
Létezik-e valamiféle spec. illóolaj/gyógynövény keverék, kimondottan migrénes fejfájásra, amit (véleményem szerint) a nyak/csuklya/lapockaközi izmok "összeállása" okoz? A rosszullét képes hányásig fokozódni. A páciens 36 éves nõ.
Köszönöm!
Nem illóolaj ugyan, de nekem nagyon bevállt mindenféle görcsös fájdalmakra..kimasszírozáshoz is tökéletes és izületi fájdalmakra is mûködik..nekem pl a könyökömre nagyon jó. Ha beáll a nyakam, csak ez segít.
Izomlázra is a legjobb..leégés esetén szuper hûsítõ...mi ez a csodaszer?
Az egyszerû lóbalzsam..akármelyik kínai boltban kapható. Óriás tégelyt kapsz 6-8száz forintért