Akkor egy kis olvasni való:
http://mhtt.eu/hadtudomany/2009/1_2/063-071.pdf
Akkor egy kis olvasni való:
http://mhtt.eu/hadtudomany/2009/1_2/063-071.pdf
Most õszinte leszek. Én nem voltam katona, pedig életkoromnál fogva lehettem volna.
Sorozáson "A"-t kaptam(kb. 13 éve talán), mentem is volna talán októberbe de....
Jött egy szép nagy boríték, hogy felvettek fõsulira. Apám is katona volt és pont az egyik volt kollégája volt a
megyei hadkiegen kisfõnök. Nem azért hívta, hogy kivonjon a szolgálat alól, hanem ilyenkor mi van?
A volt kolléga azt válaszolta, hogy ezennel le vagyok húzva névsorból, irány a fõsuli.
Lehet nem hiszitek el, de eszembe sem jutott kibújni a "bulialól", meg nem árt némi tartás, plusz a honvédségen keresztül szereztem
"C"-s jogsit. Készültem az Uralozásra erõsen, De hát.......
Így utólag visszagondolva lehet le kellet volna szarnom a sulit és menni? Ki tudja.
Fegyvert se nagyon tapogattam. Szerintetek???
Ennyit a hadrafogható emberkékrõl.
Amúgy mint korábban valahova írtam gerilla harc és miegymás.
Az asszony azt mondta hogy ha úgy van megy, én azt mondtam de egyedül (Vagy gyerekestõl). Ha "vége" vagy nyugi lesz és
megmaradok, megkeresem. Hogy miért maradnék? Csak.
Ha háború lenne a magyar hadsereg szart sem érne gyorsan megszállás alá kerülne az ország(fõleg ha egy komolyabb hadsereg támad meg), csak a gerilla, szabotázs, stb. akciókkal lehetne sikereket elérni hasonlóan mint Afganisztánban az amerikaiak ellen. Viszont abban nehezen hiszek hogy félkatonai szervezetek fent tudnának maradni megszállás alatt, ezért beépülve a lakosság közé, onnan indítva az akciókat lehetne bármit is elérni. És ez egy hosszú elhúzódó hadviselési forma lenne, és fanatisták nélkül gyorsan bedõlne az egész, mert egy maroknyi fejben ott lévõ ember meg nem ér semmit ehhez is országos összefogás kellene, amit nehezen hiszek, hogy meg tudna valósulni, fõleg mivel ennek egy alulról szervezõdõ sokszor egy-két személyes alegységeknek kell lenniük akik valamiféle egyszerû parancsközvetítés útján tudnának önállóan akciókat indítani, és mivel ehhez talpraesett emberek kellenek akikbõl úgy érzem egyre kevesebb van lehet hogy ez a fajta harcmodor is gyorsan bebukna, megtörne és gyorsan megsemmisülne a "tüzes mag". Vagy el kell fogadni a megszálló erõt, és tûrni... De persze megpróbálni meg kell amit lehet, csak aztán el kell fogadni hogy bele is lehet halni.
Mondjuk akkor már más lenne a helyzet ha mondjuk a NATO kiépíteni minket ütközõországnak, és felszerelnének egy halom fegyverrel és emberrel...
Ezeket a könyveket ajánlanám pluszba, némelyik elég alap és ismerni fogjátok már de az ismétlés sosem árt:
https://drive.google.com/folderview?...51REREQkk#list
Meg errõl az oldalról nézegessetek van egy két anyag:)(itt van a Partizánháború címû könyv is):
http://www.kalasnyikov.hu/index.php?page=dokumentumok
Érdemes letölteni és kinyomtatni.
Nem ennyire egyszerû. Akkor lenne ennyire egyszerû ha jól mûködne az ungarise állam. Most is leszerelési hullám van a honvédségnél, pedig még messze vannak az oroszok mi lesz ha ideérnek? Szerinted mikor lesz kapacitása a rendõrségnek hogy a "lógósokat" összeszedje?
"Szerinted mikor lesz kapacitása a rendõrségnek hogy a "lógósokat" összeszedje?"
Utólag , akár évek múlva a szomszéd feljelentése alapján ... hidd el a katonaszökevényeket utolérik ,és nincs elévülés . Egyszerûen nem éri meg lelépni kivéve ha soha nem akarsz hazajönni .Ez ugyanaz a dilema mint aki megkapja a letöltendõre a behívóját és inkább lelécel , eddig akiket ismertem vagy maguktól jöttek haza mert külföldön letelepedni azért nem mindenkinek sikerül , vagy egyszerûen fennakadtak egy ellenõrzésen és hazahozták õket . És azért egy hadiállapot vagy kis határõrizet egy általános mozgósítás esetén még nem egyenlõ a halállal . Meg azért azt is gondoljátok meg ,hogy erre a szomszédos országok is számítanak , ha Magyarország bevezetné az állt. mozgósítást Ausztria már elõzõ nap húzná a mûszaki zárat a határra komoly határõrizettel EU ide EU oda háború esetén lezárnák a határokat mindkét oldalról . Szóval fizikailag is megkérdõjelezhetõ lenne pláne családostól a zöldhatár átlépés .
Daniui én nem látom ennyire borúsan a dolgokat...szerintem van helye egy megszállt országban gerilla hadviselésre. Nekem történelmi példaként a Francia Ellenállás ugrott be, amikor 2 vh-ban a németek megszállták Fro-t.
Wikipédiáról:
"...Az ellenállás kis csoportokból, felfegyverzett nõkbõl és férfiakból állt. A gerilla-hadviselés mellett illegális újságokat terjesztettek, információkat szolgáltattak, és az ellenséges vonalak mögött rekedt szövetséges katonák visszajutását segítették. Az ellenállás tagjai a legkülönbözõbb társadalmi rétegekbõl kerültek elõ: bevándorlók, konzervatív keresztények (papokat is beleértve), liberalista, anarchista, és kommunista civilek.
A francia ellenállás jelentõs szerepet játszott a normandiai partraszállás és a Dragoon hadmûvelet során, azáltal, hogy a szövetséges erõknek információkat szolgáltattak az Atlanti Falról, és a Wehrmachtról, illetve a Wehrmacht csapatainak elhelyezkedésérõl. Az ellenállás továbbá szabotázs akciókat szervezett és hajtott végre elektromos hálózatokon, telekommunikációs hálózatokon, és közlekedési eszközökön. Politikai szerepe is volt: a hazafiasságot, az ellenállást a német uralom ellen és a bátorságot hirdették.
...
1945 májusára már 1 200 000 fõbõl állt, negyedik legnagyobb európai reguláris haderõként a kontinensen."
Azért az nem volt semmi...
Amúgy én sem voltam katona...
Hát idefigyeljetek emberek!
Gerillák? Partizánok? Pfujj, gyáva gyilkos rablóbanda.
Képzeljétek el, hogy (nem ti, nem a Magyarok, nem a rokonaid barátaid, még véletlenül sem róluk-rólatok beszélek.) a gonosz ellenség egy embere, mondjuk Ubul, aki családapa, pékként dolgozik nyögi a törlesztõrészleteket megkapja a behívóját!!!!
1, Igen bátor: Kijelenti, hogy ez hülyeség és nem megy megölni Raktárost meg Vietnámiveteránt meg...stb-t mert az baromság õk jó emberek.
Vállalja a következményeket, AZAZ kihajtják az aknamezõre.
2, Bátor: Megkapja a behívót lelécel, bujkál, rokonoknál esetleg kiszökik külföldre. Következmények: Elkapják Statáriumi rögtönítélõ bíróság ( 1-2 tiszt) fõbelövik ahol elkapják.
3, Átlagos: (tudjátok!!!? Akit a Partizánok öldöklik lesbõl, robbantgatják amikor pihen, vagy hajtják a tisztek egyik városból a másikba lesbõl kilõdösik a sorból.)) Szóval az átlagos bátorság, mert ehhez is kell bátorság, bevonul, fázik éhezik, issza a rohamrumot, hogy legyen mersze kimenni a lövészárokból, vágyódik a családjához, akiket az ottani partizánok, a saját nemzete partizánjai kirabolják mert õk a PARTIZÁNOK A HÕSÖK AKIK AZ ELLENSÉGGEL HARCOLNAK, megsebesül, meghal.
4, A gyáva: Beáll partizánnak, öldösi a Raktárost meg Vietnámiveteránt, kirabolja a saját polgárait valamiféle ideológiát gyártva, hiszen kajálni kell.
A szerencsétlen reguláris hadsereget nem hagyja békén, nem hagyja pihenni, vonulni, ha nem a harctéren vannak a mi ubuljaink akkor is rettegniük kell a lesbõl öldöklõ "hõs" gerilláktól, nem elég nekik a bajuk, hogy a tisztek hajtják õket a vágóhídra.
Egy szó mint száz a gerilla nem hõs, hanem rablógyilkos, talán a tiszteknél is alávalóbb "ember"!
El vagy tévedve, mert a gerilla meg a partizán a nép ellenségei ellen harcol egy. Kettõ a gerilla harcmodor az a sikertelen katonai, reguláris harc után következik, ez egy harcmodor ez nem arról szól, hogy gyáva vagy bátor valaki. A reguláris katona se hülye hogy szembeszálljon egy olyan ellenfél ellen aki biztosan megöli, a gerilla harcmodor kényszer nem pedig bátorság kérdése. Az a baj nem látod át a lépcsõket, van a reguláris hadviselés, aztán ha az sikertelen jön a gerilla hadviselés és ha az is sikertelen jön az úgymond ghost hadviselés amikor teljes beolvadás mellett akcióznak. Ez nem szól bátorságról, mindegyikhez nagyon nagy bátorság kell és mindegyik lépcsõfokon tud harcolni egy jó harcos, Che Guevarájék amikor sikerült olyan erõt felhalmozni, hogy szembe tudjanak nézni egy reguláris hadsereggel õk ugyanúgy felvették a nyílt harcot mint bármilyen más hadsereg. Ez egy taktika/stratégia és szerintem ha már ott tartunk a legtöbb bátorság a legalsó lépcsõfokhoz kell és úgy felfele a reguláris hadseregekben harcolókhoz mert egy reguláris hadsereg ha hiszed ha nem az átcsoportosításokkal taktikázik nagyrészt, magyarul olyan helyen támad ahol az ellenfél valószínûleg többszörös hátrányban van és ott ér el sikereket és nem azért csinálja mert gyáva hanem mert ez a szín tiszta logika. Minek támadj meg egy olyan ellenfelet aki végez veled? Hülyeség, ott érj el sikereket ahol tudsz.