Akkor inkább elektromosat vegyek mint kezit? Mert ha jól értelmezem akkor azt mondod hígy mind2 Ben kell követ cserélni de az elektromosban olcsóbb?
Printable View
Akkor inkább elektromosat vegyek mint kezit? Mert ha jól értelmezem akkor azt mondod hígy mind2 Ben kell követ cserélni de az elektromosban olcsóbb?
És szerinted a régi mák daráló nem jó erre a célra?
Csak hogy tisztázzuk arra gondolsz mint amiben úgymond az a forgó spirális daráló van és ha igen akkor az teljesenegorli nem maradnak nagyobb darabok??
Mindegyiknek megvan az elõnye meg a hátránya. Neked kell eldönteni, hogy melyiket szeretnéd.
Az elektromos nagyjából akkora, mint egy turmixgép, van benne egy (kettõ) erõs túlzással tenyérnyinek nevezhetõ kõ. Persze mivel elektromotor hajtja, a sebessége kiegyenlíti a méretbeli hátrányt. Viszont áram kell hozzá, ami pénzbe kerül. Ja, és k.rva hangos amúgy :)
A kézi nagyobb, nehézkesebb a kezelése, lassabb is, viszont méreténél fogva tartósabb, és a mûködtetése csak annyi pénzbe kerül, amennyi kaját megeszel a szükséges plusz kalóriához :)
Nézd meg mindkettõt, aztán el tudod dönteni, hogy te melyiket szeretnéd. A kõcsere ne legyen elsõdleges szempont, mert mint mondtam, 5+ évben simán lehet gondolkodni ezekkel.
A mákdarálót még nem próbáltam ilyesmire, de egyrészt a nevében is benne van, hogy daráló, azaz valószínûleg nem képes túl finom lisztet adni, másrészt a mák viszonylag puha olajos mag, a darálását szerintem nem szabad egy lapon említeni a kemény gabonaszemek õrlésével. De mint mondtam, még nem próbáltam, szóval lehet, hogy mûködik.
Én is így gondolom ezért kérdeztem hogy szerinte nem daralja e durva szemcsékre. Kiprobalnam csak kéne így hirtelen egy marék búza :)
Volt egy cikk valahol a fórumon , egy autó csomagtér átalakításról , sokrekeszes tárolóssá ? Törölve lett ?
Szerintem az nem cikk, hanem blog volt. Ez volt az? http://magyarprepperforum.org/blog.php?85-A-L-Ias
Zabpehely , zabkorpa szerintetek tárolható hosszú távon a co2-s módszerrel ?
Rizsára kell védögáz? Azon is van zsizsik?
Már vettünk molyos rizsát, 2 kilót ki kellett önteni a csirkéknek.
Szárított gyógynövényeknél, használna a co2-s tárolás?
A széndioxidos tárolás minden féle anyagnál jó. Csak annyi a lényeg, hogy jól záródó legyen a csupor, ne tudjon elszivárogni a gáz.
Ártani semminek nem árt, viszont kiválóan megöli az esetleges rovarokat.
Ha valamiben nincs is moly vagy zsizsik, a tárolás során belemehet, mert az, ami az embernek jó, az a kártevõknek is csemege.
Köszönöm a választ, Co2 penész ellen is jó?
1
Azon gondolkodtam, hogy amcsi filmekben sokszor látni farmok mellett, vagy a városokban tömbházak tetején ilyen kör alapú, fából ácsolt "víztornyocskát", többnyire akkor, mikor bunyó közben valakire ráborul :)
Ilyent nem lehet olyan bonyolult építeni, viszont lényegesen nagyobb a kapacitása, mint egy mûanyag tartálynak, és a tárolás mellett egyéb haszna is van, pl nyomást biztosít akkor, mikor a hálózat megáll.
Mi a véleményetek errõl?
Emellett energiatárolásra is alkalmas, mert napközben egy napelemmel fel van töltve az átemelõvel, és éjjel a víz szépen visszafolyik, egy minigenerátort hajtva mondjuk. Ami a házimozihoz kevés, de a hûtõ mondjuk elüzemel róla.
A gravitációs energia tárolására szerintem alkalmasabb a kábelre függesztett betonnehezék :rolleyes:
http://img2.indafoto.hu/4/3/79823_14...41509309_l.jpg
Gondolkodtam én is rajta, egy IBC-t feltenni egy állványra, kevesebb energia kellene mint egy házi vízmûhöz.
Nem tudom hogyan lehetne olcsón megvalósítani 4 évszakos használatra.
Télen a befagyás a gond, nyáron meg tartok attól hogy langyosra melegszik a víz és valami baci elszaporodik benne.
Elég sok víz kellene hozzá sajnos, fõleg a hûtõhöz.
Viszont ledes világításhoz talán még el tudnám képzelni.
Ha nem emeletesbe lakik az ember akkor elég lehet 2-3 méter magasra tenni, és körbeültetni kelettõl délen át nyugatig fával.
Valóban, viszont azt tulajdonképpen semmi másra nem tudod használni, legfeljebb, ha szétszeded, és az elemeit külön beépíted valahová.
A víz meg ugyebár iható, öntözhetõ, lehet benne fürdeni, mosni, stb. Ha meg elöregszik a faanyag, akkor felfûrészeled, és mehet a kályhába. Vegyes hasznosítású megoldás :)
Amúgy a függesztett súlyok használata nem rossz ötlet, fogaskerekes áttétekkel megoldható, hogy mondjuk 8-10 órán keresztül érje csak el a földet, és addig hajtson egy generátort. Az emeléséhez pedig nem csak nap, víz, vagy szélenergia használható, hanem végsõ soron össze lehet kötni egy szabadonfutós megoldással, és egyszerûen kézzel felhúzni minden este olyan x méter magasra.
Elsõsorban nem 250 literes, fagyasztós hûtõre gondoltam, hanem egy 30-40 literesre, ami bõségesen elég ahhoz, hogy a két napra elkészített kaját benne tárold, és még a sörnek is jutna hely :) Egy ilyen kis hûtõnek az áramfelvétele nem olyan vészes, a jelenlegi hûtõm sem nagyobb. Ez a tény amúgy a bevásárlásnál is segít, nem veszek felesleges dolgokat, hogy aztán a hûtõben romoljanak meg :)
A tárolhatõ energiamennyiséghez:
Tehát ha jól gondolom, 1 m3 víz egy méter magasról 16.6 perc alatt lemenne, közben majdnem 10W teljesítményt adna.Idézet:
"másodpercenként minden liter víz 1 méternyi esésébõl 9,8 watt teljesítmény nyerhetõ"
Nézd meg a hátulján az adattáblát. Szerintem egy használható hûtõ 100W fölött van.
(Lehet tévedek, de a 40w-os hûtõtáskám semmit nem ér)
A hûtõvel nem is annyira a teljesítménye a gond, bár az sem lebecsülendõ. A gond a szakaszos, impulzus-szerû áramfelvétele. Hiába megy a 0-24-ben, a hûtõközeget elõállító kompresszor csak idõszakosan üzemel, akkor vesz fel nagyobb áramot. A gravitációs "erõmû" pedig folyamatos és egyenletes teljesítményt ad le. Én inkább egy keringetõszivattyút hajtanék meg vele, annak a teljesítményfelvétele állandó.
A gravitációs energiatároló klasszikus felhasználása a kakukkos óra. De ott is két súlyt használnak. Egyet az óraszerkezet meghajtására és egyet a "kakukk-mechanika" mûködtetésére. Egy súly nem alkalmas kétféle teljesítmény leadására.
Nem nagy gond az, ha csak a hûtõ megy róla akkor a termosztát majd nem a motort kapcsolja, hanem egy mágnesszelepet ami a generátorra engedi a vizet.
De ez a hûtõs téma amúgy is nehéz :(.
Van aki tervezi hogy elektromos rollermotorral hajt kompresszort, nem tudom mi lesz belõle.
Szerintem az abszorpciós lenne megoldás 12V-os fûtõpatronnal, de azok kimentek a divatból így drágák :(.
Jó állapotú használtat meg nehéz kifogni.
Ha jól emlékszem voltak Magyar gyártmányú abszorpciós hûtõk. Szerintem is mûködésre lehetne bírni 12V-os 60w-os fûtõbetéttel.
Hoppá és mi van azokkal az autó akksiról üzemelõ termoelemes hûtõládákkal. Vész esetén használhatóak ha van 12volt, a teljesítményfelvételük is kisebb, tán 30watt.
Szerintem egy olyan hûtõládára gondolt raktáros, ezzel a megjegyzésével:
Nekem is van egy szivargyújtóra dugható régebbi hûtõládám aminek a tetejében van valami aktív hûtõelem, az sem ér semmit. Gondolkodtam valami újabb, 12V-os minihûtõn, azoknak meg a kapacitásával nem vagyok kisegítve. 10-15 liter térfogat nem használható méret. Viszont láttam egy campervan átalakító videóban ahol EPS lapokkal szigeteltek egy dobozt aminek az egyik oldalára szereltek egy aktív hûtõelemet és azzal hûtötték a 25-35 literes dobozt, bár nem tudom milyen sikerrel.
Igen, arra a hûtõdobozra gondoltam.
Vettem bele nagyobb teljesítményû lapot, de a mérete is nagyobb, így nem illeszkedik a hõvezetõ alumínium tömbre.
(30x30-as van benne a nagyobbak már 40x40-esek)
Én is gondolkodtam ilyen eps lapokkal szigetelt ládán, nagyobb és/vagy több peltier elemmel* és vízzel vinni el a meleget.
Így jóval hatékonyabb lenne mint a léghûtéses.
1 peltier lapkához: http://www.ebay.com/itm/121379032771
3 peltier lapkához: http://www.ebay.com/itm/121401662667
*Többféle teljesítménnyel vannak, még 277W-os is van belõle.
De szimpatikusabb az egyszerû abszorpciós hûtõ.
Vákumfóliázóhoz tudtok ajánlani olcsón tasakot ? Hel lehetne beszerezni ?
elnézést, hogy ilyen régi témát hozok fel, de sem a keresõ nem segített, sem a kitartásom...
korábban valahol láttam víz tárolására alkalmas 20-25 literes kannákról, amik kis bütykök segítségével biztonságosan egymásra pakolhatók (ún. rakásolhatók), ezekbõl szeretnék beszerezni párat, de sajnos nem találom sem a posztot, sem információt ezekrõl.
tudnátok segíteni a honnan mennyiért kérdésben?
http://kanna.hupont.hu
:)
De amúgy elég sok helyen kapni, lehet, hogy a hozzátok legközelebb esõ gazdaboltban is. Vagy borászati boltban mindenképp.
Szerettem volna INOX kulacsot venni, amit tábortûznél is lehet melegíteni, nincs ráégõs lakk bevonata, és savas italokat is lehet bent tárolni.
Magas 6000-10000Ft ára visszatartott a vásárlástól. Ismerõsök javasolták a fém termoszt. Megmérettetett 500 gramm nehéznek találtatott.
Eszembe jutott ha kiveszem az 1L-es termosz belsejét, meg van az INOX kulacsom. ;) Kirakódó vásáron 1500 Ft ért új fém termoszt vettem.
Szájánál a felsõ és alsó menet közt (1mm vastag, 40mm átmérõjû) minitool flex korongal körbevágtam, belsõrész máris kotyogott a külsõ héjban.
Külsõ rész alját kupak zárja le, ezt csavarhúzó és kalapács segítségével körkörös ütögetéssel levettem.
És mit látok, van még egy körbehegesztett fenék. Aminek élvarratát flexel lecsiszoltam, majd beütés után fogóval kivettem.
Máris a kezembe vehettem az 1 Literes INOX kulacsomat, megmértem súlyát 200 gramm.
Lecsiszoltam a vágási felületeket. Ott volt a nyitott fenekû külsõ héj, ebbõl is lehet kulacsot készíteni.
Külsõ héj alját kívülrõl megcsiszoltam, 300 fokig hõálló szilikon ragasztóval körbekentem, utána a fenék kupak belsõ peremét is.
Összenyomtam a két alkatrészt, kinyomódott ragasztót ruhával letöröltem, száján keletkezett vágási sorját lecsiszoltam, lett 2 db INOX kulacsom. :D
https://drive.google.com/file/d/0B3G...ew?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B3G...ew?usp=sharing
Kellemes barkácsolást kívánok néktek. :D
Felforrósodó padlástérben lehet tárolni szerintetek behordózva rizst , búzát , stb.. ?
Nem fogja esetlegesen a hõtágulás szétnyomni a légmentesen lezárt hordót ?
Nincs akkora hõtágulása egy kezelhetõ méretû hordónak, hogy gond legyen.
Viszont ha meleg helyen akarsz tárolni terményt, akkor nagyon fontos a rovarkártevõk elleni védekezés, elõtte fagyasztással, vagy védõgáz használatával.
.... vagy vákuummal.
Pont ehhez kapcsolódna a kérdésem, valami ilyesmit szeretnék eszkábálni hazai befõttesüvegekhez:
http://www.amazon.com/FoodSaver-T03-.../dp/B00005TN7H
Tulajdonképpen egy harang alakú adapter, az alsó vége rászorul a befõttesüveg nyakára, a felsõ végén ki lehet szívni a levegõt.
USÁban van száraz befõzéshez való fedõ amivel a fenti eszköz mûködik, az itthoni egyrészes lapkával viszont nem hiszem hogy mûködne mivel még vákuumozás közben kéne rászorítani valahogy a fedõt.
Az amerikai lapkával nincs ilyen gond mert két részes:
https://mnhbb.files.wordpress.com/2010/10/lids.jpg
A vákuumozás után a sík lapka az üveg szájára szorul, már csák re kell csavarni a menetes részt hogy úgy is maradjon.
Hazai üvegekhez látott már valaki ilyen két részes fedõt?
Másik megoldásként valamiféle gumiharangra gondoltam a kemény mûanyag adapter helyett, ezzel valószínûleg ki lehetne szívni a levegõt míg a fedõ csak lazán van rácsavarva az üvegre, majd a haranggal együtt rászorítani.
Más ötlet esetleg?
Nekem eddig nem volt gondom a befõttes üvegek fedelével (a lapka elég csapni való hivatalos elnevezés szerintem :rolleyes:). Ha ép a fedõ, nem rozsdás, nincs megszakadva a menet, az üvegre való akkor akár 5 évig is eláll a beltartalma. Minél kevesebb a megtöltéskor a levegõ annál tovább eláll a benne tárolt élelem. Az maradék oxigén idõvel elhasználódik és kb. 99%-kal lelassulnak az oxidációs folyamatok.
Ha vákuumot akarsz beléjük akkor melegítsd fel és akkor még melegen zárd le az üvegeket a beltartalommal együtt. A vákuum rászorítja a tetõt és alig lehet kihûlés után lecsavarni az üveg tetejét.
Valszeg nem ez a tuti megoldás számodra, de én biztos nem cserélném le a jól bevált módszereket.
Illetve lecserélném, de nem olyasmire amit írtál, hanem olyan kupakokra amelyek nem kezdenek el rozsdásodni 3-4 év múltán. A jelenlegiekhez hasonlóan festett, de rozsdamentes acél verziót tudok elképzelni erre a célra. Illetve a kupakok vastagsága is elég nagy gond, ha hosszabb távon gondolkodok.
Egy befõttes üveg kiszolgál 100 évig is, de egy mostani átlagos menetes fedél már csak kb. 5 szezonon(5 éven) át, ha nem túl párás a tárolóhelyiség.
Vetõmagokat hogy lehetne tároli hosszútávon , hogy csíraképes maradjon ?