Egy aprócska megjegyzés!
Minden növényi táplálék gázosít. Akinek volt lova, marhája az tudja hogy milyen nagyokat tudnak fingani. Hiszen õk "csak " növényeket esznek.
Printable View
Egy aprócska megjegyzés!
Minden növényi táplálék gázosít. Akinek volt lova, marhája az tudja hogy milyen nagyokat tudnak fingani. Hiszen õk "csak " növényeket esznek.
Viszont szerencsére a mennyiség a minõség rovására megy ( :D ), és nem annyira gyomorforgató a gáztámadás :) Azaz csökken a hatóanyag koncentrációja :) Persze még így is büdös, de közel sem annyira, mint pl. egy kollégiumi szoba egy egész éjszakás babgulyásos szesztivornya után...
Valaki mintha írta volna hogy vannak nyulai lehet ez hasznos nekik:
http://www.instructables.com/id/Basi...rowing-system/
Nemtudom volt-e már, most néztem, nekem nagyon bejött, jól osztja az észt a bácsi:
http://www.youtube.com/watch?v=RPEQyzz_9Xs
Rászorulóknak adná állatait a kisnyugdíjas:
http://www.hir24.hu/belfold/2014/01/...?mobile_full=1
Nagyon jó cikk, különösen ez tetszett:
"-egyébként is, tele vagyok tervekkel. Szeretnék egy kismotort, a házat is szeretném még komfortosabbá tenni. Borzasztóan szeretek élni! Minden apró dolognak tudok örülni!"
Még tavaly vettem egy területet nagyon szép helyen 1 hektár , teljesen bekerítve , víz van rajt .egy 2000 nm külön karámmal belül is leválasztva . Szeretnék idén tavasszal pár állatot betelepíteni . Terveim : 2-3 birka kezdésnek . a nagy területre , 2 kecske a leválasztott területre . Talán még 20 db tyúk a tojásnak .Szeretnék még egy borjút is de ez majd az anyagiak függvénye . A telek alján ástam egy kb méter mély gödröt ott már jó ideje megáll a víz , úgy ,hogy esõ sem volt , ha szerencsém van egy 500 nm-es tavacska is létrejöhet . Faanyagom van bõven ezért a szükséges épületeket önerõbõl szeretném megoldani . Vezetékes víz is van , az állatok itatása tehát megoldott .Sok-sok gyümölcsfát képzelek még el ide . ez a terület kb 5 percnyire van onnan ahol lakom ami szintén benn van a zöldben. Tehát ha közeledik a vég akkor ebbõl az állatállományból kellene nem éhen halni :) Valamikor átmegyek csinálok pár értelmesebb képet , ez a két kép inkább csak a szép környezetet mutatja . Kérdés ami jelenleg foglalkoztat ,hogy a tyúkjaimat ámbár be lesznek kerítve ,de hogy védem meg a rókáktól .
Ez a mostani "tanyám "
Csatolmány 1338
ez pedig a túlélõbirtok lesz majd egyszer :) A bekerített részt kell nézni :)
Csatolmány 1339
Csatolmány 1340
Szép kis birtok. A tyúkokat kutyával lehet megvédeni a rókától (nameg estére bezárják, de ez gondolom egyértelmû).
Birkát ne erõltesd kicsiben, mert igényes állat, és sok vele a macera. Ha nem tervelez minimum 50es nyájat, akkor elég lesz szerintem a kecske :)
Ha borjúból hízót szeretnél, akkor minimum egy hónaposat vegyél, 80ezres induló áron. Ha olcsóbb, ott valami susmus lesz a dologban. Egyik ismerõsömnek pont a héten döglött meg egy "tuti jó vétel, csak 50 rongy" kisborjú :(
A tyúkoknak érdemes vagy tégla/kõépítményt csinálni, vagy legalább egy méterrel a föld alá süllyeszteni, és jól körbeszigetelni, mert különben hidegben nem fognak tojni. Nekem most egy faépületben vannak, és le is esett a tojáshozam drasztikusan, pedig még nem is volt itt igazi tél. Megvédeni csak vadhálóval tudod õket, vagy nagyon korrent dróthálóval, de akkor az alját rögzíteni kell a földben (pl betonnal, vagy egy pallót élére állítva tövig beásol mellé), a tetejére meg két sor szögesdrót, egymáshoz közel. Sajna még ez sem garancia amúgy, de sokat segíthet. Néha elég, ha van gyöngytyúk, az elég agresszív, és hangos, de ha a róka megtanulja, hogy végülis csak a hangja nagy, nem jön mellé a simabõrû ( :) ), akkor elõbb-utóbb így is bemegy.
A hely tényleg szép amúgy :)
Köszönöm a válaszokat , ígérem ha tavasszal indul a project folyamatosan teszek fel képeket ,hogy nyomon tudjátok követni , és az én tapasztalataimból vagy hülyeségeimbõl más is tudjon tanulni . Pár kérdés : 1 Birka - mi gond van velük ? nekem valaki azt mondta csak legelgetnek , és egy évben egyszer meg kell nyírni õket és ennyi .Ha több infó van valakinek birka ügyben az jól jönne . 2- tyúk : elképzelésem szerint fából csinálom meg nekik a helyüket és a tojórészt , a kinti kapirgáló az pedig kerítéssel elválasztott a teteje pedig mezõgazdasági háló duplán a ragadozómadarak ellen . Kutyát oda nem szeretnék mert nekem a kutya családtag kategória ezért biztos nem hagynám kinn a hidegben egyedül ) Viszont a gyöngytyúk jó ötlet . Nekem is az a cél ,hogy a tyúkok bombabiztosan védve legyenek a ragadozóktól . Nyulakról valakinek tapasztalata ? Lehet õket szabadban tartani ? Persze ugyanúgy védve a ragadozóktól ,nekem az a hagyományos ketreces nyúltartás annyira nem szimpi , jobban tetszenének természetesebb körülmények közt .
Éppen ezért kell két kutya. :) De ha ilyen közel van az állandó házadhoz, miért nem költözöl a tanyára? Szerintem akkor sokkal több energiát tudnál fordítani a fejlesztésekbe, meg nagyon szép környezetben van.
Opsz, végre még egy vasi :D. Nagyon irigykedem a nyugis helyedre :)
Ha nem haragszol, rád kerestem. Szinte hetente megközelítelek 4km-re (földes úton kb. 2.5km-re) ;).
Ez érdekelhet benneteket:
http://www.foldhivatal.hu/index.php?...d=204&Itemid=1
Találtam még két képet telefonnal csináltam .
Csatolmány 1347
Csatolmány 1348
Nem tudom. Lehet csak a bejelentés fog már költségbe kerülni, de nem csodálkoznék valami pótdíjon sem :(.
A birka igényes állat. Igényesebb a tartási helyre, a takarmányra, a gondozásra. Kezdõknek szerintem nem való. A birkanyírás sem túl egyszerû (bár bele lehet jönni, azért nem egy kvantumfizika :D ), ha mással csináltatod, az meg drága.Idézet:
1 Birka - mi gond van velük ? nekem valaki azt mondta csak legelgetnek , és egy évben egyszer meg kell nyírni õket és ennyi .Ha több infó van valakinek birka ügyben az jól jönne .
A kecske ezzel szemben (fõleg a sima parlagi) nagyon ellenálló, bármit megeszik, és az idõjárás viszontagságait is jobban tûri. Indulónak szerintem jobb választás :) Kecskét viszonylag sok helyen láthatsz magában, vagy kisebb csoportban, háztáji tartásban. Ellenben birkát azt szinte csak nagyobb nyájban.
Jó a faépület is, csak le kell szigetelni valahogy.Idézet:
2- tyúk : elképzelésem szerint fából csinálom meg nekik a helyüket és a tojórészt , a kinti kapirgáló az pedig kerítéssel elválasztott a teteje pedig mezõgazdasági háló duplán a ragadozómadarak ellen . Kutyát oda nem szeretnék mert nekem a kutya családtag kategória ezért biztos nem hagynám kinn a hidegben egyedül ) Viszont a gyöngytyúk jó ötlet . Nekem is az a cél ,hogy a tyúkok bombabiztosan védve legyenek a ragadozóktól.
A mezõgazdasági háló jó ötlet (valamennyire takarja az égboltot, és így kevesebb a stressz az állatoknál, hiszen mint minden talajlakó madár, a tyúk is parázik az égen feltûnõ ragadozóktól), de drága. Én azt csináltam, hogy bálahálóval takartam be a kifutó tetejét. A bálázógépek (körbálázó) az utolsó pár métert már nem tudják letekerni a hálótekercsrõl, ezért azokat a gazdák sokszor kidobják. Ha van ilyen arrafelé, kérd el, tökéletesen megfelel a célnak.
Ha nagy a kifutó alapterülete, akkor a szélvihar meg tudja cincálni a hálót, ezért érdemes a kerítésoszlopokra keresztben deszkákat fektetni, és azzal "alátámasztani" a hálót. Ez havazásnál is jól jön, mert a hó nem esik át rajta, és 2-3 centi fölött már akkora súlya van, hogy leszakítja, és tavasszal rakhatod fel újra. Ha van bõven háló, akkor ez persze nem tétel, de szerintem a mezõgazdasági háló (a raschel-hálóra gondolsz?) az drága ehhez.
Ezt a képet a neten találtam , valami ilyen megoldásra gondolok csak igényesebb kivitelben .
Csatolmány 1351
Kerítéshálóm van még 25 m , fa oszlopaim is vannak , vezérdrótot meg majd veszek , a faépület már megvan csak le kell szigetelni . Gondolom a hungarocel belürõl nem jó mert kicsipkedik a tyúkok , a bazaltgyapotot szintén .Szóval ez még fogas kérdés . Jelenleg a deszka falak és hullámpala tetõ ami megvan . Tavasszal nekiállok és befejezem . terveim közt szerepel még ,hogy egy kb 1000 nm es területet beszántatok és beültetem lucernával , ezt majd aztán az állatok megehetik , ráadásul úgy olvastam,hogy a talajt rendkívül javítja .
A tyúkól fogas kérdés. A falat is kicsipegeti, a fába is belekezd. A kazánlemez talán tyúkálló. :D
Félre a tréfát. Nekünk a deszka, hullámpapír, mûanyagfólia deszka kombó láthatólag bejött. Aztán megtetvesedtek a tyukok. Felégettem az egészet. Most bontott téglából van, és rendszeresen meszelem bent. Igen, és kicsipkedik.
Ami a képen van, az teljesen jó kivitel, egyetlen baj, hogy bent az udvarban nem tudsz felegyenesedni, de az állatoknak maximálisan megfelel :) Ilyen van nekem is, csak nagyobb, meg a háló nem zöld :)
Itt nem kezdik el megcsipkedni a tyúkok a deszkafalat, mondjuk van alattuk bõven szalma, és kapirgálni is tudnak szóval szerintem találnak maguknak elfoglaltságot :)
A szigetelést felteheted kívülrõl is, ha van plusz egy vízálló réteged, amit rá tudsz tenni. Nálam ez a hullámos bitumenzsindely van kívül, amit amúgy tetõkhöz használnak, de bontottan elég sok helyen hozzá lehet jutni, vízálló, meg tudja védeni a hungarocellt.
Ha belülrõl szeretnél, akkor viszont javaslom, hogy a bazaltgyapotra, hungarocellre tegyél osb-lapot, az legyen a legbelsõ réteg. Egy kis ólnál az nem egy nagy összeg, de sokat számít.
Tavaly amúgy kisbálával szigeteltem, belülrõl. A fûtéshez lenszalmát is használunk, abból van egy csomó kisbála. Azt élére rakva földtõl plafonig megpakoltam körbe az ólat, rengeteget számít. Idén nem tudtam megcsinálni, mert majdnem kétszer annyi a tyúk, és kicsi lenne nekik a hely. Pedig azt nem kezdik meg, mert erõs a szára, bökõs, még az egér sem megy bele :) Ráadásul jobban ég, mint a búzaszalma, mert a len szára nem üreges, hanem ezekkel az erõs rostokkal van tele :) Ez a jobban ég dolog mondjuk csak a kazánban számít, a tyúkólban nem oszt, nem szoroz :D Tavasszal meg egyszerûen kivettem a bálákat, és meg is volt a nyáriasítás :)
Hát ez a kisbálás szigetelés baromi jó ötlet , nekem eszembe se jutott volna , szombatra nagyon jó idõ ígérkezik ha tehetem átmegyek elégetni egy csomó gazkupacot , aztán csinálok pár képet is. Úgy tervezem ,hogy reggel átmegyek elkezdem égetni az összegyûjtött gazokat , és ha már van tûz úgyis akkor olyan túlélõsen egy nyúl paprikást bográcsban összedobok , a keresztfiam hihetetlenül élvezi az ilyen vadregényes programokat, 12 éves tud már magnézium tömbbel tüzet gyújtani , van saját túlélõ kése , egyedül megpucol egy halat , viszem lõtérre magammal úgyhogy ha baj lesz legalább ennyi elõnye lesz a korosztályával szemben .
Megvolt a mai telek project , bozótírtás , gaz égetés . Sajnos a kinti fõzés elmaradt mert csak ebéd után tudtunk átmenni . Csináltam egy asztalt meg egy padot ,hogy amikor átmegyünk legyen hol kajálni , elég amatõr munka de tõlem ennyire tellett . Keresztfiammal csináltam barátnõm nevetett is ,hogy a kétbalkezesek mese jut eszébe rólunk :) Na de sebaj a bozótirtáshoz annál jobban értünk )
Csatolmány 1424Csatolmány 1425Csatolmány 1426Csatolmány 1427Csatolmány 1428Csatolmány 1429Csatolmány 1430
Ha nem tetszik az asztal meg a pad, szólj nekem. Nálam lenne helye! :D
Mi az ott a níván, 70centis antenna? :)
jaja :D :D :D
http://vimeo.com/16990131
Néhány kép tõlem. A minõségért bocs, ennyire képes a telefonom :D Az erdõs rész lenne a mi földünk egy kicsi szeglete, élõben szép látvány volt, képen nem annyira:D
Csatolmány 1486Csatolmány 1487Csatolmány 1488