Igazi túlélõs csapatépítõ tréning lehetett :)
Átkelési gyakorlat a Duna mellékágán
Printable View
Igazi túlélõs csapatépítõ tréning lehetett :)
Átkelési gyakorlat a Duna mellékágán
Ezt http://www.hidfo.net/2013/07/22/atke...una-mellekagan akartad linkelni?
Igazat kell adnom, talán a szarkazmus jobb szó az irónia helyett, de nagyjából ugyanaz a kettõ. A szarkazmus támadóbb jellegû. A videó mellé írt magyarázat tényleg leszólja és gúnyt ûz Papicából.
Persze hogy túrázást jelent és egyáltalán nem is egy késmárka neve. A Tesco meg az evés új neve, mert lehet venni kenyeret a Tescoban. :huuu:Idézet:
bushcraftozik, ami ha jól értem, a túrázás új, menõ neve
:hogymi: Nem csoda hogy Papica törölte azt a két videót.
Ok, itt helyesbítenék. Nem csak egy kés neve.
Bushcraft is a popular term for wilderness skills in the United States, Canada, the United Kingdom, Australia, New Zealand and South Africa.
Ami meglep, mert sokat olvasgatok a legnagyobb amerikai túlélõfórumon, de nem emlékszem hogy ezzel a kifejezéssel találkoztam volna.
Viszont a jelentése akkor se laza túrázgatás.
A természet nem mindenkinek való, de nekik igen...
http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/4...rdoben-2204893
Érdekes sztori.
Nem feltétlenül. Az apa megfosztotta a gyerekét a normális élettõl. A normális alatt nem a technológiát, hanem a barátokat, a szerelmet, a családot, a gyerekvállalást és gyereknevelést értem. 41 évesen, úgy hogy még beszélni se tud és semmit nem tud a világról, milyen esélyei vannak? Mit fog majd csinálni? Hogy fog beilleszkedni? Hogy nevel majd úgy gyerekeket a társadalomban, ha õ maga se tud róla semmit? Milyen lesz a szociális élete? Lesznek barátai? Én arra tippelek, hogy örökre magányos marad. Õ nem fog megérteni senkit és õt se fogják megérteni. Ez alatt nem a beszédre gondolok.
1 éves kora óta, 40 éve a dzsungelben él, elzárva a külvilágtól, akkor miért is van olyan kép az emberrõl, amin lazán cigizik?
Kimenekítették a dzsungelbõl és egybõl bagós lett?
Szerintem szépen van torzítás a cikkben, szokás szerint.
Jogos a felvetés! :thumbup
Több hírforrás cikkét is megnéztem, az alapján küldtem el a Blikk cikkét.
Amúgy nem azt mondom hogy jó ez így mert neki iszonyat nehéz lesz beilleszkednie a társadalomba ha egyáltalán sikerül neki, de írták is hogy vissza szeretne szökni a dzsungelba, sztem õ ott jól érezte magát ezek szerint, és most kiszakították mint egy vadállatot a vadonból.
A régi emberek a természetben elég sokáig kihúzták. Minden tiszteletem az övéké. Megy egy sorozat az alaszkai emberekrõl, s bár nekik elég sok luxuscikk rendelkezésre áll, az életük mégis nehéz. Pl van motorcsónak, motorosszán, kutyaszán, fegyver, kunyhó és közösség, ami egy preppernek nem nagyon áll rendelkezésre.
Az õszi libahúzáskor lövik meg a betevõt, tavasszal az áradáskor szedik össze az uszadékfát, amibõl egy kis pénzt is tudnak csinálni, csapdáznak és vadásznak.
Ugyanezt itthon nem lehet megcsinálni.Azonban a régi emberek az erdõjárók, pákászok és favágók tudásából lehet meríteni.
Nem kell minden kaja nélkül meglenni, ha az ember némi készletet felhalmoz, különbözõ rejtekhelyeken. Tésztát, lisztet, szalonnát, ezekbõl sok mindent meg lehet csinálni.
A menedéket többfélét készítettek annak idején, volt a "félgunyhó" amit egy olyan helyen lehet elkészíteni ahol a fagerendák egy dombra támaszkodott. Megrakták leveles gallyal és földdel lefedték, az ajtót gallyból fonott dologgal támasztották be. masszívabb gunyhót lehetett csinálni, ha sárral törekkel megtapasztották.
A modern szintetikus anyagok a nagy hidegben csõdöt mondanak, a világ leghidegebb ember lakta településére korszerû eszközökkel és felszereléssel érkezõket az a meglepetés érte hogy mindenük csõdöt mondott, még az elektronikus hõmérõ is, csak a szeszes hõmérõ bírta a klímát. A mûanyag orkánhuzat megrepedt, eltört. Sürgõsen az õslakosok természetes prémruháira tértek át.
Tanulmányútnak érdemes elmenni egy skanzenba. A veremház, ami egész Európában ismert, teljesen olyan, mint egy mai szemmel vett menedék. Természetes anyagokból, egyszerûen kivitelezhetõ.
Eseti menedéknek meg ott van a seregben is használt álló lövészgödör. Ha alul kibéleled, felül lefeded és álcázod, egy gyertyával a mínusz húsz fokban is kihúzhatsz egy éjszakát.
Egyik sem *****-os all-inluzív...
Õ az igazi túlélõ...
Patkányhúson élte túl a telet az Andokban
Nincs olyan külön topik hogy menedék, ezért ide tenném. A pince,óvóhely topikba nem illene.
Mostanában voltunk kint terpen, pár napot, és készítettünk két menedéket is.
Ez egy 4 ember számára kényelmes menedéknek a váza, csak nem volt idõnk tovább csinálni mert másnap mentünk tovább és késõn kezdtük el építeni, ezért csak ponyvával takartuk le, de erre a vázra sok mindent lehet tenni a leveles gallyaktól kezdve, a nádon át a hosszú fûig. Attól függõen hogy mit és milyen vastagon teszünk rá lehet növelni a vízállóságot. Mi egy mélyedésben építettük, hogy ne lehessen messzirõl észrevenni, hosszabb távon ez kevésbé jó megoldás mert nagy esõzések elönthetik, de itt a faleveles ajzat és a talaj nagy vízfelszívó képessége mellett egy napra teljesen jó volt.
Elkészítése egyszerû, összefogunk 6-7 db 3-4 méteres egyenes ágat és egy helyen összekötjük õket, lehetõleg erõs spárgával, erre az alap vázra meg lehet tenni a többi hosszú ágat. Egyszerû, gyors és kényelmes menedék.
Csatolmány 765
Ennél egy még egyszerûbb menedék a következõ. A kép alapján szerintem egyértelmû, erre én ponyvát tettem, és ketten aludtunk alatta elõnye hogy jól véd a széltõl, mivel kicsi ezért jól megtartja a hõt, ellenben nem túl kényelmes megoldás, de a leggyorsabb, amúgy lényege, hogy a ponyvának amit kifeszítesz rá a hátsó része leér a földig, hogy csak a "bejárat" felõl legyen nyitott, hogy a hõt ne engedje ki.
Csatolmány 766
Meg lehet köpködi érte, de az egyik kedvenc menedék építõ anyagom a festõfólia. 20 négyzetméter kétszáz forint, súlya pedig szinte semmi. Ennyivel tíz lövészteknõt, öt álló lövészgödröt is vízmentessé lehet tenni. Csak gondosan kell vele bánni. Napokig éltem ilyenben minden nap zuhogó esõben és a gödörben szárazon. Este befûtöttem egy gyertyával, a kaja is átmelegedett. A ruhám száraz maradt, a koszos zoknijaimat mindig meg tudtam szárítani. Szuper és semmibe nézett anyag. Csak arra kell vigyázni, hogy ne lyukadjon ki. Szóval a gödör aljára föld és gyeptégla.
Én az ilyeneket azért nem szeretem mert gyengék, könnyen lyukadnak. Nekem a nagy kedvenc a bundeswehr poncsó, egyszerre esõkabát és ponyva, és az anyaga erõs.
De ha te mondod biztos hatékony az is, ha tényleg ennyibe kerül akkor veszek én is mert ha könnyû elfér a zsák aljában.
Amúgy feldaraboltátok, vagy egyben használtátok?
Ahogyan került. Ha sokan voltunk és kevés volt a fólia daraboltunk. De helyben beszerzett szemeteszsákkal és mg fóliával is elvoltunk. Ami éppen akadt, amikor kimerült a zsák...
szerintem a természet annak való aki szimbiózisba tud vele élni :rolleyes:
Most akadtam bele, lehet ismeritek már (Vagy valamelyiktek ott is volt? :) )
II. Pákász bushcraft - Farmos 2011. április 13-17.
A cikket már olvastam, de sajnos én nem voltam ott.
A szerzõnek hatalmas gyakorlati tapasztalatai vannak a természetrõl, hónapokat élt, csavargott vadonban.:thumbup
A bushcraftos oldalról ismerõs az arc..
Ott az igazság!:thumbup:haha:
Olvasgatom a blogot..van 1-2 átfedés a másik oldallal, de nem gáz...nagyon élvezetesen ír a szerzõ..
Remélem én is hasonló régivágású természetfüggõ öregfiú leszek 20 év múlva:D
Itt egy nagyon jó összeállítás róla:
https://www.youtube.com/watch?v=TrhcCj51LOY
Olvasgatva az elõzõ hozzászólásokat, úgy látom senki sem veszi figyelembe az emberi szervezet létfenntartásához szükséges alapvetõ fontossági sorrendet. Én nem hiszem, hogy azok akik az erdei túlélést választják éhen halnának, mivel az ember (ha kell) akár 3 hétig is kihúzhatja kaja nélkül. Ugyanis mire elérnének az éhhalál állapotáig, már réges-régen szomjan fognak halni. Nomád közegben megbízható ivóvizet szerezni sokkal nagyobb kihívás mint élelmet, és sokkal sürgetõbb is. Szerintem aki a bozót túlélést akarja választani jobb ha felkészül rá, hogy sokkal durvább körülményeknek lesz kitéve, mint egy félig-meddig civilizált környezetben. Bár én azt vallom, hogy ez is járható út, de a természetes közegben való életben maradás sokkal több tudást és tapasztalatot kíván, mint a túlélés bármelyik más válfaja.
Élelem nélkül max. 60 nap, víz nélkül max. 72 óra. Hozzátehetjük még, hogy alvás nélkül max. 50 óra és hallucinálni kezd az agy. Nem tudom, hogy "próbáltad-e" az éhezést, de állíthatom, hogy 24 óra után már bármit megeszel, két nap után csak az evésre tudsz gondolni. 5-6 nap alatt teljesen legyengülsz, csak vegetálsz. Aki a nomád közeget választja, az tisztában van a környék vízlelõ helyeivel, én hármat is ismerek 1,5 km távolságon belül, meg is tudom tisztítani, hogy iható legyen. Ha kell meg is iszom tisztítás nélkül is, mindig van nálam gyomor fertõtlenítõ tabletta, bár ezt, ha nem muszáj, nem tenném.:)
A "civilizált" környezetben "ember lesz az embernek farkasa". Sokkal durvább egy városban túlélni, mint az erdõben.
Viszont, valóban nagy tapasztalatot kíván az erdei túlélés, ez igaz.
Ide is való amit jósolok az emberiségnek..
A nagy összeomlás után, a maradék embercsoportok a kõvetkezõ elosztás szerint valószínûsíthetõek:
- 15% az amúgy is nyomorúságban, mindennapi nélkülözésben és napról-napra éldegélnek. Ezekhez nem fog a megvadult városiasodott tömeg rabolni menni... ezek egymást fogják ritkítani fõleg.
- 70% a távoli helyeken, sztyeppe, tundra, északi erdõsség, dzsungel, õserdõk..stb. élõ népcsoportok, melyekhez szintén nem fog tudni elérni az éhezõ tömeg. Ezek most is önfenntartók, tudva minden csinnyát a kinti életnek... igazából ezek fogják majd megint benépesíteni a földet
- 5% városlakó-maradék. Ezek lesznek a föld rabló bandái. Csak rablásból és fosztásból tudnak megmaradni, hiszen semmihez sem értenek.
- 5% vidéki termelõ, mely egyre fogy, hiszen a városi csürhe folyamatosan fogja támadni és fosztani. (50%-ról indultak a világvége kezdetekor...)
- 3% a jelenlegi hatalom gazdag emberei, melyek tudják mind ezt és kialakítanak/kialakítottak menekülõ/túlélõ helyeket. Innen próbálják majd a megmaradt emberiségre kivetni újból akaratukat, biztonságot, megélhetést szimulálva.
- 2% prepper, felkészülõ, melyek többen voltak sokkal, de a városi horda sokukat letarolja, kifosztja. Ezek lesznek a fenti 3% volt hatalomnak az ellenlábasai, mert átlátják a dolgot és alapból gyanakvóak.
A fenti arányok csupán fikció, egy reális gondolkodás eredménye...
Ha igaznak bizonyul a dolog, akkor most sincsenek többen akik a természetben tudnak napi rendszerességgel élni, mint...
(1 milliárd megmaradó ember 70%-a, az 700 millió ember, vagyis) a mostani emberek ...10%-a !!! Minden 10 emberbõl 1 fõ...
Reális? :)
A lényeg az, hogy a családom és én a túlélõk között legyünk.:D
Élelem nélkül 60 napig max. egy indiai jógi bírja. :D Igen már próbáltam az "éhezést", hogy ismerkedjek a saját korlátaimmal. 1,5 napig egész jól bírtam és még éreztem magamban annyit, hogy ha kellene azt a fél napot is rá tudtam volna húzni. Bár ez szerintem teljesen egyén függõ, és talán egy próbát mindenkinek megérne. Abban sem vagyok biztos, hogy aki nagy mellénnyel kigrasszál az erdõbe az tudni fogja, hogy mit és hol fog találni. Te a kivételek közé tartozol. Azt meg pláne kétlem, hogyha találnak is vizet képesek lesznek hatékonyan megtisztítani, legalábbis a nagytöbbség tuti, hogy nem. Ebben is a kevesek közé tartozol. ;) A "civilizálatlan" környezetben pedig (az erõforrások szûkössége miatt) még inkább lesz ember embernek farkasa. Mindettõl függetlenül én is inkább a természetet választanám a városi terep helyett.
A 60 napot én is soknak tartom. Én 2-3 hétrõl tudok, de az biztos hogy a felénél már rettenetesen nézhet ki a delikvens.
Nagyon sok mindentõl függ ez is, volt arra is példa, hogy hajótöröttek 120 napig húzták ki élelem és minimális vízzel(nagyon minimális), igaz testsúlyuk a fele lett körülbelül a végén amikor rájuk találtak, és csak az átlagos testalkatuak maradtak életben, aki el volt hízva hamarabb meghalt, aki ivott a sós vízbõl az is meghalt.
Aki az erdõbe megy felkészülés nélkül, az bolond.
Aki viszont felkészül megfelelõen, az képes hosszútávon is túlélni.
Ez utóbbiról szól az életformánk, a prepperkedés számomra az alap, a B-terv az erdei változat. Amíg meg tudom védeni a földemet, addig ott maradok, ha vesztésre állok ugrok a B változatra. Amúgy egy erdõ közepén lakom...
Van még C-terv is...
Az éhezésnél 60 nap a kitolható maximum, ahol még "életben" vagy, írtam, hogy 5-6 nap után már csak vegetálás.
Víztisztításról nagyon jó topic-unk van, érdemes olvasgatni.