Nagyon kapkod, nem szép a forma. A guggolást a vége felé neki sem kellene erõltetni.
Printable View
Gondolom a minusz 20fokban pucéran nehéz volt koncentrálni :D
Na megjött tegnap a kettlebellem, le is gyilkoltam magam rendesen! Kiment a fejembõl, mennyire kemény mozgásforma, pedig fele annyit sem csináltam, mint régen edzéseken.
Matt, tudsz valami jó edzéstervet? Te hányszor csinálod egy héten, és milyen hosszúak az edzéseid?
Én most hétfõ-szerda-péntekre gondoltam, tegnapi úgy nézett ki, hogy 3 kör: 50 swing, 25-25 felrántás, és 25-25 szakítás. Szettek között nem terveztem pihenõt, végül 10-15 mp lett belõle, a körök közt meg 3 perc volt.
Jobban elfáradtam ezalatt a 15-20p alatt mint az utóbbi idõben bármikor, mégis kevésnek éreztem kicsit. Neten azt írják mások, hogy 40p-1 órákat edzenek, máshol meg azt, hogy 30percnél ne legyen hosszabb egy edzés. :confused:
A Kezdd el a kettlebellt! c. könyvben van egy nagyon jó edzésterv, kb. 2 évig azt követtem. Itt is vannak edzéstervek: http://www.kettlebelledzes.hu/edzestervek . Kérdés hogy mi a célod az edzéssel, ahhoz lehet alakítani. Én heti 2-4x edzek, 15 és 60 perc között. Emellett edzek saját testsúllyal, külön harcmûvészethez is gyakorlok, vannak spéci eszközök is amiket használok (wrist roller, gumidarab tépéshez, haskerék).
Vannak Pavelnek videói is (Enter the kettlebell, The russian kettlebell challenge), érdemes megnézni.
Te jó ég, hány napod van pluszba egy hétre?
Ez sokmindentõl függ. Alkarra (wrist rollerrel) és nyakra (birkózóhidak) heti egyszer edzek, 2-3x nyújtok 10-20 percet. Haskereket, tépéshez gumit, farönköket meg egyéb "strongmanes" dolgokat ritkábban csinálok, fõleg mikor elõjön ez a heppem. Vagy ha pl. találok fölösleges vasat, akkor elhajlítom. :haha:
A mai bell edzésem így nézett ki: 400 db egykezes swing 16kg-ossal kevesebb mint 40 perc alatt. Ehhez majd még jönnek birkózóhidak meg speckó nyújtás. Ha úgy érzem, heti 2-3 napot is pihenek, viszont olyan nap hogy semmit nem gyakorlok, nincs. Minden nap vannak harcmûvészeti gyakorlatok és saját súlyos gyakorlatok.
Kettlebellben van egy swinges, kemény nap, ekkor állóképességre és gyors erõre edzek, ez volt a mai. Van egy nyomós, húzós, fekvenyomós nap, ekkor speciálisan olyan gyakorlatokat csinálok, amik harcmûvészethez kellenek (erõsítés). Meg van egy laza nap, ahol TGU-kat, néhány swinget meg néhány nagyobb nyomást csinálok nagyobb súllyal; esetleg kisebb súlyokkal javítom a technikákat. Nameg mobilitási gyakorlatokat csinálok, nyújtok egy keveset.
Köszi, leszedtem az említett könyvet, neki látok. Közben találtam egy ilyen alap tervet, hogy RKC deep six workout, ezt fogom ma kipróbálni.
Matt: elismerésem, nekem elolvasni is sokáig tartott, nemhogy végigcsinálni... Irigyellek!
Köszi, de nem csináltam végig. :) Más dolgok kerültek elõtérbe, így pl. szakítani már nem szoktam, ezért is hagytam abba ezt a programot.
MaRee! A deep six az jó, bár nem árt elõtte átnézni hogy hogy is mennek a gyakorlatok technikailag.
Találtam egy jó videót a kettlebell alapokról:
http://www.youtube.com/watch?v=l5qB0nILpko
Nem mondok nevet, egy magyar kick box legenda fia, közeli ismerõsöm. Az a kettlebell ha emlékezetem nem csal 24 vagy 28kg lehet. A srác 50-60 kiló közt van, és 16 éves :thumbup
kép
Helli! Ezt a fegyencedzes cimu konyvet hol lehet megszerezni? Az angol verzio az amazonon tobb mint 50 GBP...
amúgy már van magyar könyvesboltban is, mindkét rész, asszem olyan 3k huf körüli áron
én megvettem, mert a pdf nekem is megvan, de szörnyû szkennelt minõségû :S
Fegyencedzés magyarul: http://data.hu/get/4987631/Fegyencedzes.pdf
Egy masik forumon irta SHTF edzesnek a srac, hogy rendelsz par tonna zuzott kavicsot, s talicskaval athordod a kupacot a kert masik vegebe, majd vissza, majd megint es megint... Megerosodsz kozben.
Nyilvánvaló, hogy nem kell konditerem, hogy megerõsödjön az ember
Nagyapám kétajtós szekrény méretû ember volt, pedig soha életében nem kondizott... Miért? Mert betongyárba dolgozott.
Nem kell ahhoz sóder meg talicska, ásványvizes 6-os fóliát is hurcolászhatsz.
Akkor nem néznek bolondnak a szomszédok és lehet lakásban. :-)
Nem szándékom reklámot csinálni a Thera-Bandnek, de én ezt javasolnám az otthoni erõnlét megszerzés/fenntartásra, ha az ár-érték-hely-idõ arányokat nézzük:
http://www.thera-team.hu/termekek.ph...15m-eshosszban
Én elõször az ezüst, most pedig az arany szalagot használom és nincs okom panaszra. Az ezüst szalag már több, mint 1 éve használva van és semmit nem veszített a minõségébõl, azért kellett váltanom, mert már nem elég nehéz nekem. Az arany viszont még pont jó; ha már ezt is "kinõttem", akkor összefogom a kettõ és úgy fogok edzeni vele.
Ezzel az eszközzel mindent át tudsz mozgatni, saját testsúlyos edzéssel (fegyencedzés) kombinálva igen jó erõszintre lehet szert tenni.
A karbantartása egyszerû, használat után beszoktam hintõporozni, hogy ne tapadjon össze a szalag és arra kell ügyelni, hogy hosszan ne érje napfény.
Ha van idõtök és lehetõségetek próbáljátok ki a gázálarcos futást, szûrõvel vagy szûrõ nélkül. Én most kezdtem el újra, nagyon jól megedzi a tüdõt. Lényeg hogy próbálj arra törekedni, hogy ugyanolyan idõt fuss mint ha nem lenne rajtad, nem fog sikerülni, de jó motiváció, én ma mondjuk csak 45 másodperces különbséggel futottam. Ja igen és amint célba értél nincs pihi, fekvõtámasz mehet ezerrel aztán ha van boxzsák akkor azt lehet püfölni ha nincs akkor árnyékbox.
Nekem ami bejött és alkalmazom:
Futás: 3-4 alkalom egy 7en.(toltam betonon de inkább salakon)
Súlyzzós edzés: van otthon 1 db egykezesem plusz súllyal (eddig bevált)
Fekvõ támasz
Pár jóga gyakorlat
Nyújtás (még akkor is ha nem "gyúrok")
Ezt bizony cáfolni tudom. Mikor az egyszeri ember harcászkodás (gázálarcban lövészárok ásás) közben, az elöljárói utasításait magasról lesz..va félrevonult, és a vízügyileg kinézett bokorból egy õrjöngõ kuvasz tört elõ..... Nos, hõsünk minden elõzetes rekordot megdöntõ sebességgel sprintelt vissza a gyalásóért. :D Persze, a kutya is rendkívüli teljesítményt mutatott fel, amikor a gyalásó szárnyra kapott :D
Áthozva a táplálkozás topikból:
Nem értek egyet. A mezõn való kapálás, dudvázás meg egész nap görnyedés a napon nem éppen tartozik a jó mozgásformák közé.
Nem tudom mennyit dolgoztál mezõgazdaságban, én sokat, jelenleg is azzal foglalkozom. Voltál már dohányt törni pl? Az is fizikai munka, napi 8-10 óra, de azon kívül hogy szétbssza a kezedet meg a derekadat, mást nem csinál. Ettõl nem lesz jobb az állóképességed meg a kondíciód, nem fogsz bírni SHTF helyzetben 20-30kilós hátizsákkal több tíz kilométert gyalogolni.
Az edzés alatt nem csak a konditermi gyúrást lehet érteni, az tényleg nem jó a látványon kívül semmire. Van ezer másféle mozgásforma, biciklizés, gimnasztika,futás,kettlebell,crossfit, vagy lehet járni focizni, kosarazni, akármi. Már csak ha sétálunk napi pár km-t az autóban ücsörgés helyett, azzal is többet érünk mint a semmivel.
Én minden nap kolbászt, szalonnát és fehér kenyeret zabálok kétpofára meg tésztát tésztával, mégis kockás a hasam és 72 kiló vagyok.
Heti háromszor kettlebellezek fél órát, meg 2-3szor végzek nehéz fizikai munkát, tehát nem szakadok bele az erõlködésbe, mégis fittebbnek és egészségesebbnek gondolom magam, mint a nálunk dolgozó pl favágók 100%-a.
Nem mondtam, hogy jó mozgásforma, viszont az én tapasztalatom az, hogy az állóképességet növeli. Rengeteget dolgoztam/dolgozok a mezõgazdaságban, gyerekkorom óta talán egy fél éves idõszak volt, amikor más munkát végeztem, akkor már két hónap után éreztem, hogy kevesebbet bírok.
Munkája válogatja, de én gyaloglok is eleget napközben, nagyjából 5-6 km van meg csak abból, hogy a telep egyik végébõl a másikba el kell menni tízszer. Ehhez jön hozzá a "helyben" végzett ide-oda járkálás, sokszor szerszámmal, zsákkal, súllyal, akármivel. Nekem a napi 10 km gyaloglás csak a munkával megvan. Ebben nincs benne semmi más séta, se bolt, se posta, se semmi. Nincs autóm, úgyhogy a magán dolgaimat többnyire gyalog intézem...
Mikor zsákpakolás van, az azt jelenti, hogy egy kamionra felmegy 4-500 db zsák, ezek általában 50 kg-osak. Okosan kell fogni és mozgatni, mert komoly súly, de volt olyan kondibajnok nálunk, aki egy óra múlva félájultan lihegett csak. De a zsákokat fél napon keresztül kell rakni, mert 4 kamion jön...
Az állóképességet és a kitartást (vagy legalábbis a monotonitástûrést) sok meló tudja növelni. Emellett persze vigyázni kell nagyon, mert egy-egy sérülést is könyebb összeszedni, mint teremben.
A mozgásnál maga a forma másodlagos. Bármilyen sportot is ûzzél, ha ugyanazt a fizikai terhelést akarod elérni, mint a régi öregek, akkor élsportoló szinten kell edzened idõtartamban és intenzitásban. De akkor meg már legyél élsportoló, az jól fizet :)
Érezheted magad annak, de a szervezeted akkor sem lesz hozzászokva a mindennapi, órákon át tartó fizikai igénybevételhez. Amikor tervszerûen edzel (én is edzek, és az lóf.sz a munkához képest) vagy meghatározott periódusokban használod a tested intenzívebben, az nem ugyanaz, amikor az életviteled maga a terhelés. Nem beszólásból, vagy kötekedésbõl mondom, de tényleg nem lehet egy lapon említeni.
A melósok meg gyanítom, hogy a cigi, a szesz meg a kialvatlanság miatt sem azok a fitt és egészséges arcok... :)
Én nem vagyok sem profi sportoló, sem jól fizetett „hozzáértõ”, ezért csak a saját tapasztalataimat tudom megosztani veletek. Világ életemben magas és vékony voltam, apám testalkatát örököltem. Persze én is szerettem volna nagy és dagadó izmokat, ezért rengeteget jártam konditerembe. Az eredmény szánalmas volt, se erõ, se izom, viszont cserébe úgy szétment a bal vállam, hogy a végén már fekve nyomni sem bírtam (pedig az elég alap gyakorlat). Közben folyton mondták a tutit, hogy mibõl és mennyit kellene szedni és meg lesz az eredménye. Nem kelletek a bogyók és inkább hagytam a francba az egészet. Aztán pár éve láttam néhány street workout videót a Youtube-on és nagyon megfogott, így nekikezdtem. De az akrobatikus elemeket nem nekem találták ki. Aztán jött a Fegyencedzés könyv ami szintén sokat segített. De még ez sem volt az igazi. Így kb. két éve elkezdtem Calisthenic-ezni. Ebben nincs akrobatika és változatosabb mint a fegyencedzés, de a másik két edzésforma összes elõnye megvan benne. Nekem nagyon bevált. Az ízületeim teljesen rendbejöttek és megerõsödtek, és sem az erõnlétemre sem az állóképességemre nem panaszkodhatom. Két év alatt egy a testalkatomhoz illõ, arányos és teljesen funkcionális izomzatot sikerült felépítenem. Tény és való, hogy méretekben nem vehetem fel a versenyt egy átlagos, konditermi szteroidhuszárral, viszont nekem az a véleményem hogy az edzés arra való, hogy felkészítse a testünket a különféle kihívásokra és megõrizze az egészségünket, nem pedig arra, hogy egy irreális testképért cserébe tönkretegyük magunkat.
Jómagam világéletemben túlsúlyos voltam. Ezzel együtt karatéztam, ju jitsu-tam, most leginkább a fegyencedzés, boxzsák, íjászat, és napi 12 km biciklizés tart hellyel-közzel fitten. Képzeljetek el egy fegyencedzõ medvét. :haha: Nem tudnék idõre futni, de viszonylag könnyen kidobnám a behatolót az ablakon :)
Hát figyelj, mindkettõnknek igaza van valamilyen szinten. Abban egyetértünk, hogy a fizikai munka növeli az állóképességet, viszont abból is több fajta van, a terheléstõl függõen. Attól hogy 50 kilós cementeszsákot pakolok egész nap, nem fogok bírni mondjuk lefutni 10kilométert, és fordítva.Idézet:
Nem mondtam, hogy jó mozgásforma, viszont az én tapasztalatom az, hogy az állóképességet növeli...
Ugyan így nem bír a gyúrós aki kinyom 150-et fekve felpakolni 10 zsákot, de a zsákpakoló meg nem bír 150-et kinyomni fekve.
A kérdés, hogy melyiknek van értelme inkább :)
Nekem hozzá van ne aggódj, mint említettem mezõgazdaságban dolgozom. Tudom milyen rönköt/bálát pakolni egész nap :)Idézet:
Érezheted magad annak, de a szervezeted akkor sem lesz hozzászokva a mindennapi, órákon át tartó fizikai igénybevételhez.
De emellett szükségesnek tartom hogy normálisan karbantartsam és átmozgassam a testem, ezért kettlebellezek és nyáron úszok.
Azóta érezhetõen jobban bírom a munkát is, meg jobban érzem magam alapból.
A napszámosok pedig igen, nem az egészséges életmód mintapéldái, dolgozott nálunk egy 60év körüli (és ugyan ilyen testsúlyú) fickó aki inkább 80nak nézett ki, de zokszó nélkül vágta a fát egész nap. Ellenben amikor egyszer elakadt az autó és fel kellett sétálni a hegyre a térdig érõ hóban, szinte úgy kellett vinni, mert majdnem megfulladt.
Egy lényeget ragadnék meg az egészbõl, mozogni KELL, tök mindegy hogy mit. Aki lusta elsétálni a másik utcába a boltba, az ne várjon sok jó az élettõl.
Az edzés maga fizikai munka! Badarság összehasonlítani az élsportot a régi munkásemberek erejével, mások a prioritások. Van több élsportoló ismerõsöm, abban amit csinálnak tényleg a legjobbak között vannak. De ha egy pl. profi kézilabdásnak egy 20 kilós zsákkal 25km-t kell gyalogolni erõltetett menetben vagy egy úszónak kivágni egy fát és feldarabolni fejszével, akkor az eddig ûzött sportjuk nem sok hasznukra válik. Pont erre valók a hibrid edzésmódszerek (pl. crossfit), ahogy a katonákat, tûzoltókat készítik fel (de lehet olyat hogy pl. valaki kettlebellezik és mellé fut stb.). De ezt mindenki összerakhatja magának - persze könnyebb kitalálni hogy fölösleges edzeni mert úgyse lesz hatása csak ha egész nap edzek. :)
Nem is ezen megy az eszmecsere :) Nem veszünk össze ilyen apróságokon :)
Az edzés az inkább fizikai terhelés, nem konkrétan munka (gyúrósok most ne hördüljenek fel nagyon :cool:), munka akkor lenne, ha azt is 6-10 órán keresztül, egyhuzamban végezné az ember. Erre írtam, hogy az élsportolók sem tolják így.
A régi öregek meg úgy jöttek ide, hogy ugye tolták a pálinka, szalonna, fehér kenyér kombót, aztán se magas vérnyomás, se koleszterin. Megállapodtunk abban, hogy nyilván komoly részt vállalt az egészség fenntartásában a fizikai munkára alapozott életmód. Felvetõdött, hogy ma ezt lehet edzéssel is pótolni, de szerintem meg nem, legfeljebb, ha valaki élsportoló.
Zanzásítva ennyi a beszélgetés summázata, legalábbis az utóbbi pár kommenté :)
Amúgy az én edzésemnek is érzem a hatását, sõt, látom is, de a jelenlegi kondíciómban nagy része van a munkás hétköznapoknak és sajnos néha hétvégéknek (hiába, nem a jóvilág kft-nél dolgozok).
Hú, de nem akartam belekezdeni...Nem akarok vitát generálni.
Testépítésben és egy küzdõsport ágban is edzõsködtem évekig.
Az élsportolók edzenek napi nyolc órát is (én is edzettem), de koksz nélkül nem rúghatnak labdába nagyobb versenyeken.
Amire, véleményem szerint, egy preppernek szüksége van az néhány hónap alatt megtanulható katonai önvédelem alap mozdulatai, késes, botos önvédelem alapjai és lõgyakorlat combat technikákkal. A napi mozgás kertnél adva van, már ha termelõ az ember. Azt elég kiegészíteni kézi súlyzós és zsákoló edzésekkel, hetente háromszor, hétvégén pedig a túrázás az erdõben.
Azt azért hozzátenném, hogy az ellenféllel való gyakorló küzdelmeket a zsák nem helyettesíti, ha van lehetõség "baráti" küzdelmekre, akkor éljünk vele.
Dióhéjban ennyi...
Tudományos kutatásokkal bebizonyították, hogy már heti 1-2 óra megfelelõen végrehajtott edzéssel is sok téren lehet fejlõdni. Erõsödik az immunrendszer (kevesebb betegeskedés), javul az erek rugalmassága (szív -és érrendszeri betegségek esélyének csökkenése), nõ a szív teljesítménye, erõsödik az izomzat, csökken a vérnyomás, csökken a koleszterinszint, csökkenti a stresszt és még egy másik rakás haszna is van, de nem akarok túl sokat írni. A hölgyeknek írom, hogy az öregedést is késlelteti. :)
A sok civilizációs betegségért meg legjobban a táplálkozás felelõs, a mozgásszegény életmód ezeket még tetézi.
Kihagytam, de fontos megemlíteni hogy az élsport a teljesítményrõl szól nem pedig az egészségrõl.
Ez itt egy fórum. Vitagenerálásra és beszélgetésre lett kitalálva, szóval nyugodtan bele lehet kezdeni :) Én személy szerint köszönöm az infókat. Sosem voltam sem élsportoló, sem edzõ, nekem csak a kemény fizikai munkáról és a kiegészítõ mozgásokról van tapasztalatom, ezért szívesen fogadom mások meglátásait.
Teljesen egyetértek veled, hogy az edzés egészséges, ezt soha nem is vitattam. Egyszerûen annyit mondtam, hogy az általad is kifejtett teljesítménycélú edzés nem hoz ugyanolyan eredményt, mint az életmódbeli állandó fizikai terhelés. Nem többet, nem kevesebbet ad, hanem mást. Nincs rangsorbeli különbség közöttük, mert nem ugyanaz a skála.
A fegyenctreninget csinalja valaki? Tapasztalatok?
Én csinálom. Igen meggyõzõ erõt ad, állóképességet viszont nem fejleszt. Viccbõl csináltam karhajlítás és fej fölé nyomást 2x20kg-al erölködés nélkül, úgy megütöttem a homokzsákot hogy elpattant a karabiner, viszont ha 4. emeletnél magasabbra kell lépcsõzni, vagy hegyre sétálni, erõsen lihegek.
Haverom fekete öves kungfu mester amúgy fél éve kezdte a fegyenc edzést és persze kitartóan napi szinten csinálta is...jó tömör izomzatot épített vele...látszik, hogy nem felpumpált a srác. A törzse is nagyon megerõsödött..azóta folyamatosan ajánlgatja ezt a fajta edzést..
1 éve streetworkouttal kezdtük, aztán jött a tél és átpártolt erre, de azt mondja nem bánta meg